Tolkinov svet

• Začetnik teme Začetnik teme Hurin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
На данашњи дан :

In Arda

T.A. 2510:
Borondir is on his way in search of the Éothéod.
T.A. 3019:
Battle of Dale:
King Brand and King Dain Ironfoot die.
Many Dwarves and Men flee in the Erebor and are besieged.
Frodo and Sam travel northward along the Morgai.
Shagrat brings Frodo's cloak, mail shirt and sword to Barad-dûr, where he is slain.

Е да ,остало је још САМО 275 дана до новог Хобита :)

- - - - - - - - - -

Победи мајку му . . . :roll:

Одгледај ово горе што сам поставио =)

Ма да...
Погледаћу у току дана :)

On this day... (25 March)
On Earth

1934 - J.R.R. Tolkien's poem Firiel is published within The Chronicle of the Convents of the Sacred Heart (Volume IV).
1967 - The Scotsman publishes an interview of J.R.R. Tolkien by William Foster.
1968 - Actor Michael Reisz is born.
1979 - Actor Lee Pace is born.
1986 - The Swiss Tolkien Society Eredain is founded.
Since 2003 - Tolkien Reading Day.

In Arda

T.A. 2510:
Borondir reaches the Éothéod and delivers them the message of Cirion, Steward of Gondor.
T.A. 3019:
The Host of the West is surrounded by enemies on the Slag-hills.
Frodo and Samwise reach the Sammath Naur. Gollum seizes the Ring and falls in the Cracks of Doom.
Downfall of Barad-dûr and passing of Sauron.
Beginning of the New Year in Gondor.
T.A. 3021:
Beginning of the Fourth Age in the reckoning of Gondor.
Elanor the Fair, daughter of Samwise, is born.

На данашњи дан је поражен Саурон и уништен је Прстен!!!
Такође се обележава и Tolkien Reading Day,што нисам знао до сад :)
Па прославимо :vatromet: :zurka: :vatromet: :vatromet: :vatromet:

Nikad film ne moze da bude kao knjiga jer se film snima tako da privuce sve uzraste gledalaca i gleda se na to da zarada bude sto veca.

To mi je spomenuo lik koji se razume kada sam ja bila razocarana sa vilenjakom i vilenjakinjom u Hobitu jer ih u knjizi nema.

Volela bih da je Hobit sniman po knjizi jer sam fan Tolkina i dopada mi se kako je napisana a sta je tu je.

Zmaj je sjajno uradjen,scene sa njim isto iako kalupa sa zlatom nema u knjizi-lepo deluje,kao simbolika koliko patuljci vole zlato.Neko je pitao da li ce zmaj da prezivi-mora da prezivi kako bi napao Jezergrad,ne mogu bas toliko da odstupe od napisanog u knjizi.

Scena u sumi borbe vilenjaka i orka kad pobegnu buricima je isto dodata-u knjizi se oni uvuku u burice i radnici gurnu "prazne" burice piva u potok ciji tok ih odvede do Jezergrada.

Takođe bih voleo da je sniman po knjizi,ali kad Piter hoće da udovolju "fanovima",pa od knjige koja nema ni trista stranica,napravi film od nekih devet sati,to ne miriše na dobro.Spisak scena kojih nema u knjizi je podugačak,u procentima negde oko 70 posto.Bar da sam video Aragona,Gimlija i Arwen i ostalu ekipu u Hobitu,oprostio bih im nekako,ali ovako.:roll:

"Ne znam,ja i ne treba da budem u prici"-Legolas.Kraljevska parodija.

Ljubitelji Tolkina oni pravi nisu odusevljeni ali bolje ista nego nista i povladjuje se generalno publici radi bolje zarade i vece gledanosti-komercijalizacija dela.

Postoji objasnjenje kako je Hobit snimljen po redosledu uz dodatke sa kraja knjige cini mi se.U Hobitu nema dodatka na kraju knjige a uzeti dodatke o Hobitu iz Gospodara prstenova-koliko je to realno?Koliko ljudi to cita i zna uopste kako izgleda pojasnjenje na kraju knjige?

Trebali su Hobita da snime kao Hobita i to bi bilo sjajno-ove dodatne scene i likovi narusavaju koncepciju knjige.

Vecina gledalaca to ne zna jer nisu procitali knjige i nije im bitno.Jedno vreme je bilo populerno biti ljubitelj Tolkina jer "svi su to gledali" sto je mene najezilo.Strasno je kad ljudi nesto ovakvo prate i gledaju jer je popularno u tom trenutku a ne jer ih zaista zanima.

Poslednja izmena:
Zapravo, u verziji Povratka kralja, koju sam ja čitao, apendiks je poprilično opsežan, i obuhvata neke stvari koje su ubačene u filmove Hobit trilogije (tj. prva dva dela).
Moje mišljenje se po pitanju Hobita stalno menja... Nekada mi smeta što ima ubačenih scena, nekada ne... Poenta je sledeća: Ovo je Džeksonova verzija knjiga (tj. ekranizacija istih) pa samim tim on na neki način ima pravo da koristi "source material" a ostalo da nosi neki njegov pečat. Pravi fanovi ne treba nikako da se ljute zbog bilo čega, jer film ne može nikada umanjiti kvalitet knjige, i takvo razmišljanje je besmisleno i nezrelo.
Isprva mi je smetalo što je Hobit pretvoren u trilogiju, ali sa druge strane, Džekson je želeo da filmovi budu što duži i da se što više stvari prikaže, jer se niko (pa čak ni on) neće usuditi da se vraća u Srednju Zemlju duže vreme... Od ekranizacije Silmariliona verovatno nema ništa (jer bi zahtevalo više od tri nastavka), a remake-a neće biti barem pet-šest godina, a treba obratiti pažnju i na činjenicu koliko Džekson uživa snimajući filmove po Tolkinovim delima; nije mu lako da od toga odustane.

Kakogod, pogledao sam u januaru Hobita - Šmaugova pustošenja, i barem je dva puta bolji od prvog dela, što znači da će treći deo, zajedno sa Bitkom pet armija da kick some ass... To je sigurno. Jedva čekam decembar...januar...

Sta je ovo? Umrla tema skroz..

Ko to uznemirava duhove ovoga svetog mesta? :zcepanje:

Baš si rešila da očistiš ovo mesto od prašine koja se prilično nakupila.Imaš možda metlu viška,da ti pomognem? ;)

1400584535-695-x-917px-tumblr_mkoxg8tFgz1r9sav2o1_1280p.png

Imam, imam! :D Metimo. :zkez:
http://www.theonering.net/torwp/2014/05/14/89352-viggo-mortensen-interview-in-the-telegraph/

"In the first movie, yes, there’s Rivendell, and Mordor, but there’s sort of an organic quality to it, actors acting with each other, and real landscapes; it’s grittier. The second movie already started ballooning, for my taste, and then by the third one, there were a lot of special effects. It was grandiose, and all that, but whatever was subtle, in the first movie, gradually got lost in the second and third. Now with The Hobbit, one and two, it’s like that to the power of 10."

Da li mogu da se čitaju Deca Hurinova ako sam prethodno čitala samo Hobita i prvi deo Gospodara prstenova? Počela sam Silmarilion i batalila, bilo mi je previše komplikovano (doduše, prošlo je nekoliko godina otad)

Da li mogu da se čitaju Deca Hurinova ako sam prethodno čitala samo Hobita i prvi deo Gospodara prstenova? Počela sam Silmarilion i batalila, bilo mi je previše komplikovano (doduše, prošlo je nekoliko godina otad)

Наравно да може. Ја сам прво читао Хобита, Господара па "Деца Хуринова" и на крају "Силмарилион" . . . једноставно сам тим редом набављао књиге као клинац =)

Битно је једино да читаш Господара редом, све остало можеш кад хоћеш. Иако је боље наравно по реду ако је могуће =)

Па покушај поново Силмарилион. Веруј ми мораће да ти се свиди :D
И да,што ниси завршила Господара? :)

Više nije okrugla.A ti briojiš li brojiš.

(razgovor između Morgotha i Saurona)

Ko je poi vama više zla neneo - Morgoth ili Sauron,i da li volite ove negativce?

Па бројим,шта ћу. Нестрпљив сам а бројка никако да спадне на једну цифру хахах :)
Па можда Моргот,јер је он ипак и створио Орке и искварио бројна створења и догађаји из трећег доба су само последица онога што је Моргот започео. Шта ти мислиш? :)

Jeste Morgoth ako gledamo po snazi i moći,ali ako gledamo ko je više zla napravio sa onim što poseduje,mislim da bi to bio Sauron.Morgoth je nerazumno trošio svoju energiju na nebitne stvari,raspršio je na mržnju,stvaranje zmajeva,oraka i drugih stvorenja,kontrolu svojih sluga,da je postao samo senka svoje prvobitne veličanstvenosti.Zavada sa Unogolijath,dvoboj sa Fiingolfinom,susret sa Berenom i Lutijen,samo su neki od monenata u kojima je Morgot prikazao svoju ranjivu prirodu,dok je Sauron imao manje ovakvih trenutaka slabosti.

A pa nije Morgot ima udela u T.D,njegovo zlo je trajalo do P.D. ,sve dok ga Valari nisu izbacili iz krugova sveta u Prazninu.Sauron je imao više pseudonima u ranijiim dobima,ali nije imao neku bitnu ulogu u ratovima,bio je desna ruka Morgota pored Gothomoga,ali kad je zabrljaio sa Lutiejn njegove ime se više ne spominje,verovatno je bio kažnjen od svoga Gospodara i čekao po strani dok nije došlo njegovo vreme.

I ne reče mi da li voliš negativce.Uf,ja ih obožavam.Kao mali sam navijao za pozitivce,ali vremenom sam zavoleo loše momke.Omiljeni negativci kod Tolkina: Morgot,Sauron,Kralj Veštac,ovaj redosled.

Jeste Morgoth ako gledamo po snazi i moći,ali ako gledamo ko je više zla napravio sa onim što poseduje,mislim da bi to bio Sauron.Morgoth je nerazumno trošio svoju energiju na nebitne stvari,raspršio je na mržnju,stvaranje zmajeva,oraka i drugih stvorenja,kontrolu svojih sluga,da je postao samo senka svoje prvobitne veličanstvenosti.Zavada sa Unogolijath,dvoboj sa Fiingolfinom,susret sa Berenom i Lutijen,samo su neki od monenata u kojima je Morgot prikazao svoju ranjivu prirodu,dok je Sauron imao manje ovakvih trenutaka slabosti.

A pa nije Morgot ima udela u T.D,njegovo zlo je trajalo do P.D. ,sve dok ga Valari nisu izbacili iz krugova sveta u Prazninu.Sauron je imao više pseudonima u ranijiim dobima,ali nije imao neku bitnu ulogu u ratovima,bio je desna ruka Morgota pored Gothomoga,ali kad je zabrljaio sa Lutiejn njegove ime se više ne spominje,verovatno je bio kažnjen od svoga Gospodara i čekao po strani dok nije došlo njegovo vreme.

I ne reče mi da li voliš negativce.Uf,ja ih obožavam.Kao mali sam navijao za pozitivce,ali vremenom sam zavoleo loše momke.Omiljeni negativci kod Tolkina: Morgot,Sauron,Kralj Veštac,ovaj redosled.

Па мислим на то да је Моргот започео све то јер је он искварио неке Мајаре и да су дешавања из Т.Д. делом његова кривица јер је она зачетак тог зла које је касније правило проблеме у Средњој земљи.
Па нешто баш и не волим негативце. Саурона и Моргота поготово. Некако су превише мрачни и размишљање о уништавањима за која су криви ми не да да их волим :D

- - - - - - - - - -

Evo i malo o novoj Lotr igirci...

Ја нисам играо игрице рађене по Толкиновим делима до сад. Можда и кренем неку ускоро :D

Back