Tocak vremena

Da. Prolog se zove Zmajeva planina. To je oznacilo pocetak Slamanja sveta. Ali taj prolog mozda sadrzi najbunovniju cinjenicu.

Nikoga nisam sreo ko je mogao da mi objasni kako je to Ishamael mogao da prica sa Lijusom Terinom i da mu podari dovoljno razuma da vidi sta je uradio, ako ga je Terin vec tada bio zarobio zajedno sa ostalih 13 Izgubljenih u zatvor sa Mracnim?

Da. Prolog se zove Zmajeva planina. To je oznacilo pocetak Slamanja sveta. Ali taj prolog mozda sadrzi najbunovniju cinjenicu.

Nikoga nisam sreo ko je mogao da mi objasni kako je to Ishamael mogao da prica sa Lijusom Terinom i da mu podari dovoljno razuma da vidi sta je uradio, ako ga je Terin vec tada bio zarobio zajedno sa ostalih 13 Izgubljenih u zatvor sa Mracnim?

Verovatno je ovaj delicem svog uma shvatio da je ubio svoju zenu u svom ludilu, pa ga je to trglo i osvestilo...

Ali u knjizi jasno pise kako Lijus Terin, potpuno lud, tumara nekom palatom ( moja slobodna predpostavka je da je ta palata zapravo Dvorana slugu, koja je postojala kao sto sad postoji Dvorana kule za zene. A Dvorana slugu je bila i za zene i za muskarce.)

Nevazno,poenta je da I*shamael, pa ni Mracni sam, nije mogao da projektuje sebe umom nakon zatvaranja Rupe. A dokaz da Lijus Terin nije umislio u ludilu da prica sa Ishamaelom, je da mu se obratio nakon sto mu je ovaj povratio razum.

Terin mu kaze: Deset godina Izdajniče! Deset godina je tvoj gospodar mučio ovaj svet. A sada ovo...
Za sve zločine koje si počinio Izdajniče, nema oprosta, ali za Ilijeninu smrt ću te uništiti tako da te ni tvoj gospodar ne može popraviti.

Vidite? Dakle, nema nimalo sumnje da je Ishamael zbilja, BIO tamo. Bio je slobodan NAKON zatvaranja Rupe.
Mogu da predpostavim samo ovo: Ili je to greska koju je Dzordan prevideo i propustio da ispravi, ili nas ceka mnogo vise iznenadjenja nego sto mislimo. :)

Dzordan meni ima prelepe opise i odličan sklop rečenica, ali ruku na srce, Martin daleko bolje batara sa likovima, mnogo su kompleksniji, bolje izgrađeni, a posebno, uslovno rečeno ,, negativci'' - Dzejmi, Tirion,
itd..

Pa pise ti, carobnjak iz Zemljomorja, mislim da je to glavni lik. Ne secam se tacno, citao sam davno. Al' zesci su im turniri. Zao mi samo Ronalda- Revolverasa. Kako samo zesce biraju likove za borbu, npr. Dzejmi VS Cthulhu (Ne znam da li postoji u nekoj prici, al' ovo bice je iz jedne HOROR igre, presao moj buraz, mnoogo je zesca, ima i ekspanzija. Treba i sam da je predjem)...

I da. Zaboravih da pitam. U cemu je fora sa onom odsecenom rukom? Mislim na Randa. Otkud im to da je Rand izgubio ruku?

E da, to zaboravih da napomenem. Pa verovatno jer smo mi (to bar vazi za mene) procitali samo 8 knjiga koje su prevedene kod nas. A sigurno je izgubio ruku u nekoj od onih ostalih knjiga koje nisu prevedene. Covece, strasno sam se smorio kada sam video to... :(

Inace, po meni 3, 4, 6, 11 i 12 knjiga su najbolje u serijalu. 11 najvise zbog Metovih avantura i vojnih nadmudrivanja, da ne spojlerisem previse. I deveta je solidna ali u njoj se radnja koncentrise samo na
ciscenje Saidina

E da, to zaboravih da napomenem. Pa verovatno jer smo mi (to bar vazi za mene) procitali samo 8 knjiga koje su prevedene kod nas. A sigurno je izgubio ruku u nekoj od onih ostalih knjiga koje nisu prevedene. Covece, strasno sam se smorio kada sam video to... :(

Moram da priznam i ja sam pomalo.
Kad pomislis da je od Velikog lova on nezvanicni Majstor Seciva i odjednom moze samo da pusi tuki sa capljom... stvarno da se covek izbedaci.

Ako je zaista tako, sprema nam se jedno oooogrooomno iznenadjenje, mada ne verujem da je Ishamael bio tamo...

Pitam se sta ces reci kad ti kazem da sumnjam da je Ishamael uopste bio mrtav. Moridin je Ishamael i Rand ga uopste nije ubio kod Falmea.
Ta mi se ideja vrti danima po glavi.

A onog Sajdara Harana ne mogu da uvrstim nigde. Jedino mi pada na pamet da je ON zapravo otelotvoreni Mracni i da ce protiv NJEGA Rand da se bori u Tarmon ' Gaidonu. Ima li smisla? Ima, ali slabasno nesto.:think:

Pitam se sta ces reci kad ti kazem da sumnjam da je Ishamael uopste bio mrtav. Moridin je Ishamael i Rand ga uopste nije ubio kod Falmea.
Ta mi se ideja vrti danima po glavi.

A onog Sajdara Harana ne mogu da uvrstim nigde. Jedino mi pada na pamet da je ON zapravo otelotvoreni Mracni i da ce protiv NJEGA Rand da se bori u Tarmon ' Gaidonu. Ima li smisla? Ima, ali slabasno nesto.:think:

Za 12 knjigu idi na Katz.cd i otkucaj u pretrazi gathering storm, izaci ce ti samo jedan link sada sam proverio, a 11 sam skinuo sa Underneta(Mirc server), kanal bookz... Inace, bio je neki ruski sajt sa kojeg sam skinuo prvih deset delova i jos dosta knjiga, ali nema sanse da se setim kako ide adresa. :/

Nego sto se tice Isamanela odnosno Moridina, on nikada nije stvarno bio zarobljen, odnosno Moirainina pretpostavka je bila da je on bio na ivici zatvora i da je povrmeno mogao da izlazi. Pa i on sam je priznao Randu da je on poceo Trolocke ratove, da je saputao na uvo Arturu Hokvingu i da je naredio da posalje vojske preko okeana odnosno da je on razlog postojanje Seansana kakvih danas znamo. Takodje, Rand ga nije ubio kod Falmea nego samo ranio, ubio ga je konacno u Ponovorodjenom zmaju, u Svetu snova na kraju knjige. Isamanel je Moridin, Mracni ga je oziveo ponovo.

Kada je rec o velikom Midraalu Haranu, on nije Mracni vec ga je isti sano stvorio da bi ovaj drzao ostale Izgubljene pod kontrolom, mislio je da ce mu ovaj biti verniji. Ali, i to je bila greska jer ovaj u jednom od svoj POV masta kako jednog dana zeli da slomi veze sa Sajol Gulom. Takodje, on onemogucava koriscenje Jedne moci onima oko sebe.

Back