Tocak vremena

izvnjavam se obozavaocima...ali jednostavno nemogu da shvatim kako ovaj serijal nekome moze da bude omiljen...u odnosu na Martina i Tolkina...pa Dzordan je pisao skrabotine...(kada bi prica bila nesto kraca mozda bi na nesto i licila)..u svakom slucaju mislim da je Dzordan pokusao da uvrne pare..ako shvatate?

pa naravno da je hteo da zaradi...
nema niceg loseg u tome...
mozda jeste preterao sa 1001-im karakterom i dok se cekala sledeca knjiga pozaboravljas pola imena...
da li je serijal trebalo da bude kraci - mozda i jeste...
sad, kad nabavim ovu poslednju, moracu da izguglam podsetnik ko je ko i sta je u kojoj knjizi radio...:mrgreen: ...

izvnjavam se obozavaocima...ali jednostavno nemogu da shvatim kako ovaj serijal nekome moze da bude omiljen...u odnosu na Martina i Tolkina...pa Dzordan je pisao skrabotine...(kada bi prica bila nesto kraca mozda bi na nesto i licila)..u svakom slucaju mislim da je Dzordan pokusao da uvrne pare..ako shvatate?

A ***, tako ti je to kad ti je fantasy nacin zivota...Nema tu lose knjige niti price...:mrgreen:

S'a si rek'o?!?!?! A? A? :mafijas:

:mrgreen: :mrgreen: Pa kako kome.Meni je omiljeni serijal.Stvar ukusa.
Ne verujem da je hteo da namakne pare.

ukoliko sam dobro upucen(moguce da nisam upravu)planirao je da napise triologiju...pa bi to bilo i dobro...onda je covek produzio do dvanaestog dela i ukakio celu stvar i na kraju jos i umro...a sto se tice zarade...pa da bi jedan pisac napisao dobar serijal...jednostavno,mora da unese deo duse i citaoci kasnije prepoznaju dobro delo...

ukoliko sam dobro upucen(moguce da nisam upravu)planirao je da napise triologiju...pa bi to bilo i dobro...onda je covek produzio do dvanaestog dela i ukakio celu stvar i na kraju jos i umro...a sto se tice zarade...pa da bi jedan pisac napisao dobar serijal...jednostavno,mora da unese deo duse i citaoci kasnije prepoznaju dobro delo...

Zar zaista zelis da kazes da Jordan nije uneo deo svoje duse u svoj serijal?
Razmisli dobro.

Lično, i meni je Martinov serijal bolji.. Mislim da je Džordan imao čak više potencijala, da je ostao na 3-5 knjiga, to bi možda bilo i najbolje delo epske fantastike svih vremena, ovako teško je održati kvalitet u dvanest knjiga i sedam osam hiljada strana. Delimično se slažem sa Lankasterom, kvalitet opada, recimo meni je osma knjiga, Putanja bodeža, teški smor i ni blizu kvaliteta prve tri-četiri..
Ali opet, pored svih mana, serijal ima mnogo više dobrih strana, pa ću izgurati čitanje do kraja. Moramo biti svesni, nama je fantastika hobi, ljubav, a piscima je prvenstveno posao, danas je knjiga roba, nažalost.. kad se vidi da nešto ide, postane veliki pritisak i od izdavača i od publike, pa i sam pisac konta što ne bi malo to rasplinuo i zaradio još koju paru..
Tako kvantitet obori kvalitet..:(

U principu si dobro upucen.Hteo jda bude 3 knjige, pa je video da ima jos da pise pa je bilo 6, 9, sad mislim da ima 12.Po meni, ali kazem opet je stvar ukusa, nije ukakio stvar.
Pa *** ne mozes da krivis coveka sto je umro :hahaha: :hahaha:

Lično, i meni je Martinov serijal bolji.. Mislim da je Džordan imao čak više potencijala, da je ostao na 3-5 knjiga, to bi možda bilo i najbolje delo epske fantastike svih vremena, ovako teško je održati kvalitet u dvanest knjiga i sedam osam hiljada strana. Delimično se slažem sa Lankasterom, kvalitet opada, recimo meni je osma knjiga, Putanja bodeža, teški smor i ni blizu kvaliteta prve tri-četiri..
Ali opet, pored svih mana, serijal ima mnogo više dobrih strana, pa ću izgurati čitanje do kraja. Moramo biti svesni, nama je fantastika hobi, ljubav, a piscima je prvenstveno posao, danas je knjiga roba, nažalost.. kad se vidi da nešto ide, postane veliki pritisak i od izdavača i od publike, pa i sam pisac konta što ne bi malo to rasplinuo i zaradio još koju paru..

Da nisam mrtav umoran sada bih dao nekoliko duzih komentara, postova.
Zar verujes da je lik zeleo da zaradi pare??? Ono u stilu "Imam 100 god, jos malo pa cu da umrem, pa ajde da zaradim gomilu para, kako bi ih potrosio u svojoj dugoj starosti, punoj uzivanja." Izgleda da sam ovde jedini koji se ne sprda na ovaj serijal i koji ga zaista postuje.
Slabi smo mi neki fanovi epike, kada Jordana toliko omalozavamo... :neutral:

Ne omalovažam ga, samo mislim da je bespotrebno i nepotrebno odužio serijal.
Ni u kom slučaju se ne sprdam s njim. Baš zato što sam fan fantastike, imam pravo i na kritiku, a ne samo na obožavanje- to što ukažem na loše strane ne znači da bilo šta omalovažavam.
A za pare, pa pogledaj, više skoro da nema serijala ispod pet knjiga.
I pisci su ljudi od krvi i mesa, imaju svoje mentalne granice- jednostavno nije isto napisati hiljadu, dve odličnih stranica, i održati takav kvalitet na sedam-osam hiljada strana.
Neminovno dolazi do pada kreativnosti i koncentracije.
Moje lično mišljenje- ne mora značiti da sam u pravu.
Nipošto nisam mrzitelj Dzordana, naprotiv izuzetno ga cenim, i žao mi je što je razvodnio strahovit potencijal serijala.

Da nisam mrtav umoran sada bih dao nekoliko duzih komentara, postova.
Zar verujes da je lik zeleo da zaradi pare??? Ono u stilu "Imam 100 god, jos malo pa cu da umrem, pa ajde da zaradim gomilu para, kako bi ih potrosio u svojoj dugoj starosti, punoj uzivanja." Izgleda da sam ovde jedini koji se ne sprda na ovaj serijal i koji ga zaista postuje.
Slabi smo mi neki fanovi epike, kada Jordana toliko omalozavamo... :neutral:

I ja postujem serijal, ali cinjenica je da sa svakom novom knjigom serijal postaje malo po malo weak...

...da,Martin na pocetku serijala razvija radnju na takav nacin da mu preostaje jos mnogo materijala za pripovedanje...sto se,naravno,dobro odrazilo na njegove nastavke...a sto se tice Dzordana,njegov serijal nije imao bas toliki kapacitet da bi na kraju zavrsio sa preko 12 delova...a ja nikako ne omalovazavam Dzordana.,naprotiv ja cenim njegov rad i rad svih pisasa EF-a uopste.

Razumem za Tolkina, bio je majstor, ali kad kazes da je Martin bolji od Dzordana, e onda debelo lazes.

U celoj istoriji epske fantastike nisam naleteo na veceg smaraca. Dzordan ima mnogo karaktera? Onda Martin ne zna sta ce sa svojima. Beskrajni opisi stvari i situacija a jedva 30% knjige je akcija i dijalozi.
Meni je 2. deo Tocka bio pomalo dosadan, BAS zbog Daes`dae`mar iliti Igre kuca( citaj Igra Prestola=Martin).

Poslednja izmena:

Zapravo, Putanja bodeza je osvezenje posle Gospodara haosa.
Citati jedan serijal dugo vremena, kao sto je to u mom slucaju, je vrlo olaksavajuce, za razumevanje serijala.

Ja sam poceo da citam u 7-om razredu a sad sam na fakultetu i jos uvek citam. Kada se pogleda unazad, jasno se vidi ta digresija, usporavanje radnje od Dolaska Senke do Putanje bodeza. Znaci, Nebeski oganj i Gospodar haosa tacno daju utisak promene u Dzordanovom zivotu.
Ne znam da li znate, ali Dzordan nije umro kao deda, niposto. Dzordan je preminuo nakon duze bolesti u 58-oj godini i mogu da se kladim da je Nebeski oganj i Gospodara haosa pisao u vreme kad je njegova bolest otkrivena ili slicno. Hteo je da razradi likove poput Dostojevskog. Da nas uputi u nacin razmisljanja svakog lika ( mada je malko preterao sa Ninaevom, smucila mi se u Gospodaru, nisam mogao da citam glave sa njom).

Po izlasku Putanje boodeza, radnja dobija na dinamici. Konflikti su ucestali, dijalozi mnogo veci, bolji i mnogo vise prosvetljujuci nego ranije. likovi koji su dotad usporavali radnju bivaju ili ubijeni, li na neki nacin odstranjeni. U globalu, jasno se vidi ubrzanje ka kulminaciji i zavrsetku.:)

To ono, kad se Rand a.k.a. Lijus pojavi u bici kod Tarvinovog procepa, u vidu svetlosti?

Da. Ima tu deo, kad Sijenarci krecu u juris a Rand vice: Ovo mora da se zavrsi odmah!!!!

i odmah nakon tog se javlja glas koji mu govori: NE OVDE! NE SAD!
Nakon toga on trci i suocava se sa Ishamaelom.

Do skora sam mislio da taj nepoznati glas dolazi od Mracnog ili od Ishamaela, ali sam tek sad ukapirao kontekst i shvatio da mu je to ustvari rekao Lijus Terin.To je prvi put u serijalu da Rand cuje njegov glas u glavi. Nakon toga nije cuo njegov glas do Nebeskog ognja i onda Lijus Terin pocinje otvoreno da mu okupira mozak.

Ali kod Zenice prvi put cujemo glas Lijusa Terina Rodoubice. tj., citamo.:mrgreen:

Da. Ima tu deo, kad Sijenarci krecu u juris a Rand vice: Ovo mora da se zavrsi odmah!!!!

i odmah nakon tog se javlja glas koji mu govori: NE OVDE! NE SAD!
Nakon toga on trci i suocava se sa Ishamaelom.

Do skora sam mislio da taj nepoznati glas dolazi od Mracnog ili od Ishamaela, ali sam tek sad ukapirao kontekst i shvatio da mu je to ustvari rekao Lijus Terin.To je prvi put u serijalu da Rand cuje njegov glas u glavi. Nakon toga nije cuo njegov glas do Nebeskog ognja i onda Lijus Terin pocinje otvoreno da mu okupira mozak.

Ali kod Zenice prvi put cujemo glas Lijusa Terina Rodoubice. tj., citamo.:mrgreen:

Aham...I bio mi je malo zamrsen taj deo za razumevanje.Hvala.:D

Back