Tmurna godina za srpsku privredu

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.854
Statistički pokazatelji 2010. u oblasti ekonomije govore o jednoj sumornoj i teškoj godini za građane Srbije.
Broj nezaposlenih dosigao je 735 hiljada, bez plate radi više od 130 hiljada ljudi, a ispod granice siromaštva je najmanje 700 hiljada.
Sudeći po najnovijim procenama i najavama, sledeća godina neće biti ništa bolja, a za mnoge verovatno gora.
Uskoro će stići nove cene struje uvećane za 17 procenata, a ništa ne ukazuje da će rast cena ostalih dnevnih potrepština biti zaustavljen.
Očekivani novac od prodaje “Telekoma Srbija” država planira da potroši na vraćanje, već, uzetih kredita i za pokrivanje minusa u državnoj kasi.
Stevanović: Samo čovek koji je veliki avanturista ili firma sa velikom batinom može da investira u Srbiji.
Ekonomista Aleksandar Stevanović, iz Centra za slobodno tržište, kaže da je glavni problem što je u Srbiji, u ovom momentu, loše poslovno okruženje i što se ne isplati poslovati.
„Da biste vi nekoga privoleli da investira u Srbiju, otvara nova radna mesta - što podiže produktivnost, ne tera nas da se zadužujemo, smanjuje trgovinski deficit, omogućava da se ta ista nesrećna država finansira, mora se videti zbog čega privrednici kukaju. Oni kukaju da su državni nameti preveliki, da je regulativa prevelika, da ih država koči gotovo na svakom koraku kada neđšto žele da rade, i da postoje neke firme koje su jednakije od drugih na našem tržištu, i da postoje neke firme, tj. javna preduzeća koja potpuno izvan zakona i ponašaju se kako im se hoće“, kaže Stevanović.
http://www.slobodnaevropa.org/content/tmurna_godina_za_srpsku_privredu/2262674.html

Новац од приватизације, боље рећи распродаје друштвене имовине, послужила је владајућој олигархији од 2000-те да се комотно понаша у трошењу а богами и крадуцкању. Ни на крај памети им није падало да се новац улаже у производне капацитете и запошљавање људи.
Сада када су сви ти економски експерти оголили Србију, не преостаје им ништа друго него да спакују кофере и тутањ тамо где су новац, стечен за ових 10-ак година, депоновали .
Србија ће остати очерупана и опет испочетка.
Само да на чело државе опет не дођу експерти!
 

Back
Top