Tito

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
rdeki:
Čovek koji je bio partizan hvalio se kako su spalili jedno četničko selo. Verovatno pritom nisu dirali srpsko civilno stanovništvo???

Bilo je zlocina sa svih strana, i medju partizanima je bilo divljaka, ali dok su kod njih u pitanju bili pojedinci, kod cetnika i ustasa je to bila taktika, strategija, nacin borbe, vojna doktrina ili kako god hoces, ali pre svega nacin razmisljanja.
Cetnici i ustase i nisu nista drugo sa uspehom radili nego BAS spaljivanje sela i ubijanje civila.
Bas kao i u ovom zadnjem ratu, na kraju krajeva, i u pesmama sami pevaju o tome, pa kad se sami time hvale ne treba sad ni ti da ih branis, znas! Oni to vole.
Partizani su nesto drugo, kao i partizanske pesme uostalom...

hektorius:
Pricali su i meni mnogi kako je bilo tada, ali kad bi sad poceo sve da citiram gde bi mi bio kraj, osim toga ne bi mi ni verovao, ali ako bude trebalo pisat cu ja o dogadjajima bas sa Neretve, ono sta su roditelji, stricevi i tetke mojih roditelja prozivljavali tada, kao i o dozivljajima drugih.
Pričali su i meni moji. Ne sa Neretve, već iz Toplice i Šumadije. O događajima sa Neretve čuo sam od tog partizana, i od jednog čiče koji je u katunu na zidu imao okačenu ovnujsku kožu (baš kao u Vukovom "Nožu").
Moj otac je svog celog života bio zakleti komunista, upravo zbog pokolja koji su u kući pored njega počinili četnici. Čeprkajući šta se zapravo tamo desilo, došao sam do podataka da je četnik Zeka pre tog pokolja bio komesar Kosmajskog partizanskog odreda, a posle rata oficir OZNA-e. To moj otac nije znao.
Od moje babe sam slušao šta su sve preživljavali i od partizana i od Bugara i od raznoraznih četničkih odreda, pričajući da su najbolje prolazili kada su u selu bili Nemci.

Na osnovu svega što sam slušao i čitao stekao sam sledeću sliku:
- Bilo je svega i svačega. Bilo je i partizana i četnika koji su pušku nosili ne zbog borbe sa Nemcima, već zbog lične koristi. Bilo je i među jednima i drugima onih koji su bili pošteni, rodoljubi, iskreni borci
- Nemoguće je doneti jednostavan zaključak: "Ovi su pozitivci, ovi nisu.".
- Draža Mihajlović je bežao i skrivao se od Nemaca, koji su za njim izdavali poternicu. Njegovi odredi su se borili protiv onih odreda koji su maltretirali srpsko civilno stanovništvo.
- Draža Mihajlović je izbegavao sukob sa Nemcima, svestan da ne može zaštiti stanovništvo u gradovima gde su Nemci nesmetano streljali 100 Srba za jednog ubijenog Nemca. Shvatao je da ubijanjem Nemaca daleko veću štetu pravi Srbima nego Nemcima.
- Tito je svojim delovanjem i tokom rata i nakon rata naneo ogromnu štetu srpskom življu, što je samo kontinuitet njegovog delovanja od 1914.
- Danas je sasvim jasno da bismo svi skupa mnogo bolje prošli da je umesto Jugoslavije stvorena Srbija u granicama koje su promovisane po izbijanju I svetskog rata, a protiv kojih Saveznici nisu imali ništa protiv, a za šta se (između ostalih) zalagao Draža.
- Ne postoje pouzdani dokazi o saradnji Draže sa fašistima.
- Monarhistička, nacional-tradicionalistička konzervativna ideologija Draže Mihajlovića nema ništa zajedničko sa fašističkom ideologijom, pa je trpanje u isti koš sa ustašama pogrešno i uvredljivo.

Ima toga još... Nemam baš mnogo vremena...

rdeki:
Lepo. Zanimljivo štivo koje vredi pročitati. Naročito ovaj deo:
"Istoričari smatraju da je Keserovićevo oslobađanje Kruševca bilo ustvari u dogovoru s Nemcima, budući da je Keserović sa svojim trupama aktivno učestvovao u nemačkim operacijama "Trumpf" i "Halali" jula i avgusta 1944. godine protiv partizana, kao i u odbrani Kruševca od napada Druge proleterske divizije NOVJ 14. septembra 1944. godine. Osim toga, nemački komandant Grupe armija "E" u svom izveštaju od 11. novembra 1944. godine pominje Keserovića i njegove jedinice kao saborce i saputnike."

Istoričari, koji su verovatno sasvim slučajno komunisti, smatraju da je Keserović sarađivao sa Nemacima.
Namerno sam pronašao tekst u kojem se pored ostalog navode i uspesi četnika, znači autori definitivno nisu komunisti.
rdeki:
Da, Titovi protivnici su bili ljudi koji su se borili protiv Nemaca, ali ne i oni četnici koji su klali srpske civile...
Hoćeš reći da su partizani odvajali one koji su ubijali srpske civile od onih koji nisu?! Nisu odvajali! Upravo to im i zameram, pobili su ih sve na gomili!

hektorius:
Ovo je deo teksta gde se u kratko opisuje hronologija dogadjaja u Jugoslaviji, a ovaj isecak opisuje naredbu nemacke komande za streljenje civila u Srbiji, pa kaze kako streljanje taoca (civila) uopste nije sluzilo borbi protiv partizana, vec samo kao izgovor za "konacno resenje jevrejskog pitanja" u Srbiji, kroz zajednicko delovanje vojske (Wehrmacht), SS-a i policije.

"Am Tag der Ernennung Böhmes zum Bevollmächtigten Kommandierenden General in Serbien, dem 16. September 1941, erließ der Chef des Oberkommandos der Wehrmacht, Wilhelm Keitel, den berüchtigten OKW-Befehl Nr. 888. Der "Befehl zur Bekämpfung der Aufstandsbewegung in den besetzten Gebieten" ordnete an, daß für jeden für jeden getöteten deutschen Soldaten 100 Kommunisten umgebracht werden sollten und 50 für jeden verwundeten Deutschen.
Diese Vergeltungsstrategie des Oberkommandos wurde von den Befehlshabern und Truppen der Wehrmacht erbarmungslos umgesetzt. Allerdings diente die Erschießung von Geiseln garnicht der Partisanenbekämpfung, sondern war vielmehr ein Vorwand zur "Endlösung der Judenfrage" in Serbien durch das Zusammenwirken von Wehrmacht, SS-Einsatzgruppen und Polizei."

http://www.cologneweb.com/wehrmacht.htm

Da ponovim ovaj post, tu se jasno vidi nemacki komentar na streljanje srpskih civila kao odmazde zbog napada na njihove vojnike, gde i sami kazu da je sve bio samo izgovor za "konacno resenje zidovskog pitanja" u Srbiji, znaci, do masovnih egzekucija bi doslo u svakom slucaju, sa ili bez napada na nemacke vojnike.
Srbija je bila druga zemlja u Evropi potpuno ociscena od Jevreja, kako i sami Nemci kazu.

Ovo nije bilo jedino mesto gde sam citao iste ili slicne komentare.
Tito je znao kakvi su Nemci, a Drazi su streljanja posluzila kao izgovor da se ne bori.

rdeki:
Šta bih dokazao tim fotkama? Šta ti pokušavaš da dokažeš fotkama a ni ne znaš ko se nalazi na njima?

Ne bi nista dokazao, samo potvrdio, jer je to davno X puta dokazano, ali evo, za ovog znam ko je, a i ko mu je bio komandant.

couple.jpg

Ne verujem da je ovo neki premaskirani UDBAS, a ti?

hektorius:
Ne bi nista dokazao, samo potvrdio, jer je to davno X puta dokazano, ali evo, za ovog znam ko je, a i ko mu je bio komandant.

couple.jpg

Ne verujem da je ovo neki premaskirani UDBAS, a ti?

Јеси ли толико малоуман или стварно не уочаваш да је ово фотомонтажа - па погледај колика је глава Војводе Ђујића у односу на тело........ментол.... :roll:

Iako nisam fan komunista i nemam nikakvo misljenje o njima i njihovoj propagandi opste poznata cinjenica da su cetnici iz Dalmacije i Crne Gore svo vreme rata saradjivali sa Italijanima ,dobijali oruzije i opremu od njih i ucestvovali u nekim zajednickim operacijama mislim to nisu ni krili tako je vrlo verovatno da je ova slika verodostojna ,uostalom recimo vojvoda Pavle Djurisic je cak odlikovan gvozdenim krstom Wermahta za ratne zasluge .

eremita:
Јеси ли толико малоуман или стварно не уочаваш да је ово фотомонтажа - па погледај колика је глава Војводе Ђујића у односу на тело........ментол.... :roll:

Velika mu je glava zato sto je ON bio mentol :lol: :lol: :lol:

Daj bre, potrudi se malo bolje, mozes ti to...

Znam da nisi u stanju pisati postove bez da vredjas, ali nadji neki originalniji izgovor od fotomontaze, moze? ok? moze? :wink:

svetolik trpkovic:
Iako nisam fan komunista i nemam nikakvo misljenje o njima i njihovoj propagandi opste poznata cinjenica da su cetnici iz Dalmacije i Crne Gore svo vreme rata saradjivali sa Italijanima ,dobijali oruzije i opremu od njih i ucestvovali u nekim zajednickim operacijama mislim to nisu ni krili tako je vrlo verovatno da je ova slika verodostojna ,uostalom recimo vojvoda Pavle Djurisic je cak odlikovan gvozdenim krstom Wermahta za ratne zasluge .

Nije uopste upitno gde, kad, s kim i kako su se cetnici borili, to potvrdjuju stotine, hiljade dokaza svih vrsta, i iz svih izvora.
Bilo je, naravno, na pocetku pojedinacnih slucajeva napada cetnika na okupatora, ali je to bilo premalo, preretko i preslabo da bi se moglo govoriti o nekoj antifasistickoj borbi, pre o separatnim napadima pojedinih grupica cetnika koji nisu bili za primirje sa Nemcima, a ionako su oni koji su Nemce a ne partizane, videli kao neprijatelje pre ili kasnije presli u partizane.
Dok su napadi cetnika na partizane, sa ili bez Nemaca, izvodjeni svom zestinom i bez milosti. Draza se u tome pokazao brutalniji i od samih Nemaca, sto potvrdjuju izvestaji nemacke komande o borbama za vreme i posle Uzicke Republike.

Mnogima to smeta, pa danas pokusavaju izvrnuti istoriju, ali se sve i zavrsava na pokusaju, sta je bilo bilo je, i to nikada niko vise nece moci da menja.

nesha taxista:
Namerno sam pronašao tekst u kojem se pored ostalog navode i uspesi četnika, znači autori definitivno nisu komunisti.
Autori tog teksta očigledno nisu komunisti. Ali, istoričari koje pominju...

nesha taxista:
Hoćeš reći da su partizani odvajali one koji su ubijali srpske civile od onih koji nisu?! Nisu odvajali! Upravo to im i zameram, pobili su ih sve na gomili!
Nisu. Oni najveći zlotvori postali su komunistički funkcioneri. Kao, nisu bili ubačeni elementi u ravnogorski pokret???

hektorius:
Praksa je nebrojeno puta pokazala da taj pojam "demokrata" kod nas u potpunosti gubi onaj smisao koji ta rec ima u svetu, zato jer su nase "demokrate" (svejedno koja je partija u pitanju jer svi sami sebe smatraju modernim demokratama) po pravilu olos u kojoj kljuca od nacionalizma. Mozes ti sranje nazvati drugim imenom kao "cvet", ali ipak ce isto da smrdi.
Gluposti.U Srbiji je izmedju I i II svetskog rata bilo manje ultranacionalizma nego recimo u Nemackoj i Italiji
hektorius:
Cast izuzecima poput Tadica, koji je jedan od retkih modernih ljudi koji nije zadojen mrznjom i koji zivi DANAS a ne ONDA.
Dobro je sto si spomunuo Tadica.On je sa 17 godina pocepao plakat povodom godisnjice Titovog lika i dela, a doticni je jos uvek bio ziv.Dakle Tadic je jos kao vrlo mlad shvatio da je Broz veliko zlo po gradjane na ovim prostorima
hektorius:
I dalje ostaje cinjenica da sve ankete potvrdjuju da je Tito bio najbolji za SVE nas. Kad neko ostvari i 0,00001 % onoga sto je on ostvario nek se javi[/COLOR][/B]
Ogromna vecina istoricara u svetu su se slaze da je Broz stvorio uslove za krvavi raspad Jugoslavije.Bez tih uslova ne bi bilo rata

BG5:
Gluposti.U Srbiji je izmedju I i II svetskog rata bilo manje ultranacionalizma nego recimo u Nemackoj i Italiji
Sto se nismo i kasnije ugledali na Nemce? 90-tih?

BG5:
Dobro je sto si spomunuo Tadica.On je sa 17 godina pocepao plakat povodom godisnjice Titovog lika i dela, a doticni je jos uvek bio ziv.Dakle Tadic je jos kao vrlo mlad shvatio da je Broz veliko zlo po gradjane na ovim prostorima
Pubertet

BG5:
Ogromna vecina istoricara u svetu su se slaze da je Broz stvorio uslove za krvavi raspad Jugoslavije.Bez tih uslova ne bi bilo rata
Ta "ogromna vecina" je smesno mala i nevidljiva u odnosu na one koji tvrde suprotno.
Verovatno su vecina od njih letovali na Golom Otoku.

http://www.historylearningsite.co.uk/resistance_movement_in_yugoslavi.htm

"In mid-September 1941, Tito met Mihailovic, leader of the Cetniks, for the first time. A united front against the Germans and other occupying forces was an obvious desire. However, Tito had communist aspirations while Mihailovic wanted a return to a royalist state – the two were not compatible. At their second meeting in November, the two sides fell out. Both men essentially failed to agree on any major point. However, the Cetniks were already helping the German and Italian troops, receiving money and equipment for their services. By the end of 1941, the Partisan Army was fighting the Cetniks as well as the occupying forces. Some senior Cetniks leaders did cross over to Tito’s side but others saw Tito as a bigger threat than the Germans."

rdeki:
- Draža Mihajlović je bežao i skrivao se od Nemaca, koji su za njim izdavali poternicu. Njegovi odredi su se borili protiv onih odreda koji su maltretirali srpsko civilno stanovništvo.
- Draža Mihajlović je izbegavao sukob sa Nemcima

Procitaj onaj deo "Der Partisanankrieg".

http://de.wikipedia.org/wiki/Geschi...Partisanenkrieg

"Die Erfolge der Kommunisten bewogen den Tschetnik-Führer Mihajlović ein Geheimabkommen mit der serbischen Kollaborationsregierung und der Wehrmacht zu schließen. Als Gegenleistung für die Unterstützung beim Kampf gegen die kommunistischen Jugoslawischen Partisanen sollten die Tschetniks von den Deutschen Waffen, Verpflegung, Logistik und Sold erhalten."

"Das Bündnis der Tschetniks mit italienischen und deutschen Verbänden trug dazu bei, dass die Partisanen Užice am 29. November 1941 aufgeben mussten."

schellie:
Pre neki dan sam razgovarala sa prijateljicom koja je inace americka novinarka i dohvatili smo se teme o Titu i ja kazem da, sta ja znam, smo ziveli dobro u njegovo vreme, kada ona meni kaze kako je on bio diktator koji je vladao 40 godina, pa bi ja htela da pitam da li je za vreme njegove vladavine bilo izbora znaci da ga je narod birao, mogu da razumem da je sloba bio diktator ali nekako mi za tita to ne ide u glavu, ja se ne secam puno njega ali bi volela da mi stariji objasne vise o tome.

Hvala i veliki pozdrav

Vladao je 35 godina ne 40 , i bio je diktator ali je ipak bio sposobniji , pošteniji , bolji od većine svjetskih državnika u istoriji. ipak je on bio originalan i puno drugih predsjednika ga je bezuspješno kopiralo u svemu.

TITO je zakon.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back