hektorius:
Pricali su i meni mnogi kako je bilo tada, ali kad bi sad poceo sve da citiram gde bi mi bio kraj, osim toga ne bi mi ni verovao, ali ako bude trebalo pisat cu ja o dogadjajima bas sa Neretve, ono sta su roditelji, stricevi i tetke mojih roditelja prozivljavali tada, kao i o dozivljajima drugih.
Pričali su i meni moji. Ne sa Neretve, već iz Toplice i Šumadije. O događajima sa Neretve čuo sam od tog partizana, i od jednog čiče koji je u katunu na zidu imao okačenu ovnujsku kožu (baš kao u Vukovom "Nožu").
Moj otac je svog celog života bio zakleti komunista, upravo zbog pokolja koji su u kući pored njega počinili četnici. Čeprkajući šta se zapravo tamo desilo, došao sam do podataka da je četnik Zeka pre tog pokolja bio komesar Kosmajskog partizanskog odreda, a posle rata oficir OZNA-e. To moj otac nije znao.
Od moje babe sam slušao šta su sve preživljavali i od partizana i od Bugara i od raznoraznih četničkih odreda, pričajući da su najbolje prolazili kada su u selu bili Nemci.
Na osnovu svega što sam slušao i čitao stekao sam sledeću sliku:
- Bilo je svega i svačega. Bilo je i partizana i četnika koji su pušku nosili ne zbog borbe sa Nemcima, već zbog lične koristi. Bilo je i među jednima i drugima onih koji su bili pošteni, rodoljubi, iskreni borci
- Nemoguće je doneti jednostavan zaključak: "Ovi su pozitivci, ovi nisu.".
- Draža Mihajlović je bežao i skrivao se od Nemaca, koji su za njim izdavali poternicu. Njegovi odredi su se borili protiv onih odreda koji su maltretirali srpsko civilno stanovništvo.
- Draža Mihajlović je izbegavao sukob sa Nemcima, svestan da ne može zaštiti stanovništvo u gradovima gde su Nemci nesmetano streljali 100 Srba za jednog ubijenog Nemca. Shvatao je da ubijanjem Nemaca daleko veću štetu pravi Srbima nego Nemcima.
- Tito je svojim delovanjem i tokom rata i nakon rata naneo ogromnu štetu srpskom življu, što je samo kontinuitet njegovog delovanja od 1914.
- Danas je sasvim jasno da bismo svi skupa mnogo bolje prošli da je umesto Jugoslavije stvorena Srbija u granicama koje su promovisane po izbijanju I svetskog rata, a protiv kojih Saveznici nisu imali ništa protiv, a za šta se (između ostalih) zalagao Draža.
- Ne postoje pouzdani dokazi o saradnji Draže sa fašistima.
- Monarhistička, nacional-tradicionalistička konzervativna ideologija Draže Mihajlovića nema ništa zajedničko sa fašističkom ideologijom, pa je trpanje u isti koš sa ustašama pogrešno i uvredljivo.
Ima toga još... Nemam baš mnogo vremena...