Jao meni jao. Sada smo i preshli u stav kakav tipicni Srbin ima o USA. Decko, to su oni napustili pre 50 godina. Mislish da ih mnogo briga sta ce ljudi da misle o njima? E zabole ih. Exploatishu ono sto im se svidja i za dobre pare. Daj Boze da svi mi zivimo u Americi.
napustili pre 50 godina? izvini, al sta se desava po bliskom istoku danas?

u tih 50 godina, oni su imali oko preko 50 intervencija, agresija i okupacija u stranim drzavama, smenili su 20ak vlada i borili se protiv 30ak narodnih pokreta. i onda mi pricamo o dobroj volji, kako niko nikog ne tera, i slicno. a sta, imati stav kao prosecan srbin je nesto uvredljivo, jer prosecan srbin je prljavi zatucani seljak spreman da kolje, il sta?

prosecan srbin ima dobar stav prema americi i zapadu, zato sto je osetio njihove price na svojoj kozi u zadnje vreme. nazalost, prosecan srbin nema tako ispravan stav prema nekim drugima, kao ni prema sebi. i nema potrebe da molis boga za amerikom u nase ime, ako ti se svidja, ti idi tamo.
a to u vezi "eksploatisanja onog sto im se svidja i za dobre pare", jel to ima veze sa onim smislom zivota kojim se bavi teorija evolucije?
ah, to je ipak samo ljudska deevolucija.
A ja ti fino kazem: kada razvijesh metodu, ona relativno nije skupa, brzo se obavlja i moze da se u jednoj generaciji izvrshi sredstvima ne skupljim od 50 evra po vrsti. Ako se ijedna drzava obogatila od toga, ne znam, ti navedi. I opet ti kazem, medjunarodni zakon ti uvek oduzima 20% profita iznad 500.000 Americkih dolara. Pogledaj koliko novca imaju savremene laboratorije, sve zajedno. Daleko manje nego jedan Vatikan. Porazmisli malo o tome.
nesto nisam siguran da megakorporacije sa svojim laboratorijama i ludorijama imaju malo para. za Vatikan ne znam, ti su pljackali vekovima, a danasnji maheri pljackaju eto ni dva veka. naravno, sve zavisi o cemu pricamo, o kojim laboratorijama. naravno da su neke laboratorije koje placa drzava il se doniraju iz nekih izvora kao fol neprofitne, istrazivacke, tandara mandara, al to se sve placa da bi donelo profit, inace se ne bi placalo ni istrazivalo. ma koliko ti zamisljao da je celokupno naucno polje jedan potpuno izdvojen sektor u odnosu na danasnju socio ekonomsku formaciju. nauka radi nauke, pricam ti pricu.
U Beogradu. A jeo sam ih masu puta posle toga. A ta salata, opet neki veshtak. Znash li da te proizvode proverava Nacionalna komisija za ispravnost hrane. Znash li kakvi su tu uslovi da prime hranu. Ogromni. To sto si ti jeo ili je laznjak, ili si jeo sa predubedjenjem ili me lazesh.
ah da, mora da sam probao nesto iz kineske proizvodnje. ja se izvinjavam.

verovacu tebi, kao strucnjaku za ukuse, iako su jedine jagode koje si probao upravo te mutirane. i nisi mi odgovorio dal zaista zivis pod staklenim zvonom il mozda u nekom podzemnom bunkeru, kad su jedine jagode koje si jeo one mutirane. garant za jabuke znas samo iz enciklopedije. posle ces ti meni da pricas o ukusima.

ah da, nacionalna komisija za ispravnost hrane. ti mora da su jako zaebani. osim sto im je promakla celokupna industrijska proizvodnja prepuna aditiva, pesticida i otrova od prve faze proizvodnje te hrane.
Smisao zivota proucava i nauka. Evolucija ti je citava u tom duhu.
eto, sad ti kao sto su popovi pripisivali bibliji naucnu ispravnost, pokusavas nakalemiti duhovna i emocionalna pitanja jednoj egzaktnoj i krajnje sirovoj disciplini. al kad si vec spomenuo, da te priupitam za taj smisao zivota, koji je?
(ako ces pricati da je smisao zivota nauciti da samostalno zivis, razmnozavas se, ocuvas vrstu, ocuvas sebe i svoj zivot, onda bolje nemoj nista pricati, pravi se lud.)
Jeste, trebala je da ostavi ljude gladne, sa usevima gde je prinos oko 50%. Jeste da ce ljudi manje jesti, manje oxidativnoga stresa, ali ce umreti.
ne pratis sta ti pricam. da ti kazem na drugi nacin onda, onaj ne mozes da skopcas.
ne bi ljudi ostali gladni, ne boj se. ako su i bili gladni pre nego sto se desio industrijski i poljoprivredni bum, to nije bilo zbog toga sto usevi nisu bili puni genetski syebanog kukuruza, vec zato sto je drustvena i ekonomska formacija bila takva kakva je bila, a znacajno nije drugacija ni sad. i danas imamo gladnih kolko oces, imamo ih i u najrazvijenijim zemljama (a tek u tvojoj voljenoj USA), i pored visestrukog napretka svake moguce tehnologije. zakljucak> problem nije tehnoloske prirode, vec opet drustveno ekonomske.
pitas koji npr. racionalniji, pametniji, sigurniji nacini zivota (kulture) postoje?
pa naucnice, mislis li ti da je ovo sto se siri sa Zapada u zadnja dva veka po celom svetu sve i najbolje sto je vidjeno?

za pocetak, bolja kultura je ona koja nije zasnovana na masovnom drustvu, masovnoj industriji, drzavi, otudjenoj vlasti, eksploataciji ljudi i resursa, gramziva, orijentisana na skupljanje i pravljenje bogatstva, koja ima prostora i postovanja za sve sto dise, gmize, pliva, leti i vegetira, umesto sto svuda gleda kako da se to eksploatise, modifikuje po kratkorocnim potrebama brzog obrta, ili unisti ako smeta (a upravo to radi uglavnom nauka danas, ne sva, al to u potpunosti vazi za nauku vezanu za industriju), i koja sav taj prostor nece zatrpati svojim proizvodima i robom napravljenom da se brzo potrosi da bi se proizvodilo dalje. to je to ovako iz prvog daha. ima jos mnogo o tome da se prica, naravno.
nece ti, ako si pametan, trebati mnogo da shvatis da su razne kulture u raznim vremenima imale ovakve osobine, ne sve, ne uvek, itd. itd. ali moguce je. ovo sto mi danas slavimo kao napredak civilizacije je vrlo varljivo.
Jel na ovo treba da se nasmejem ili? Pogledaj spisak recimo 50 najvecih svetskih laboratorija. To bi cinilo oko 50 % nauke, danashnje. Nigde necesh naci ni rec army/military. Da, da se pozovem na tvoje reci. Prvo kazesh sve je to izmisljotina, sve je to profit, koristi se za faramceutsku , laznu nauku, a onda odjendanput u rat idemo.
pa u rat se i ide zbog profita.

ne treba da se nasmejes, nego da dobro udahnes i razmislis. i na raju skontas da svo ovo oruzje, pa i ono koje, uz kolicinu u kojoj postoji, moze visestruko da nas sve unisti, nije palo s marsa niti smo ga iskopali iz rudnika takvo kakvo jeste, vec smo ga napravili, a u tome su ucestvovali mnogi naucnici, tzv. "genijalni" umovi, koji sa moralne strane nisu ispali mnogo pametni, kao i nase vlade, nase korporacije i preduzeca, itd. i da, nisam mislio da sad sva nauka sluzi vojnoj industriji pa da mi pricas o procentima, naravno da uzgajanje mutiranih pecurki od kojih ti mesas ljude i njihove reci nema veze sa S300 raketnim sistemom.
naravno, ja sam tebi dao samo par primera gde nauka sluzi u nemoralne svrhe i to se smatra nenormalnim. to naravno nije sve. al ti svakako neces zeleti da prihvatis ni ovo, a kamoli ostalo, tako da, ostavicu ja to tebi, mozda jednog dana pocnes razmisljati malo trezvenije pa skontas da nauka nije carstvo izdvojeno od sveta u kom caruje drugarstvo, da je neodvojiva od filozofskih, duhovnih, (ne)moralnih, ekonomskih, drustvenih... uslova koji su je i formirali u obliku u kakvom sad i jeste, i kako je ti sad smatras savrsenom, a posto ti uslovi koji su je kondicionirali imaju mnogo manjkavosti, samim tim je i celo to polje "prosvetiteljske" nauke zagadjeno. pa pogledaj recimo sebe. duvas se kako si pametan, ko onaj lik sa klipa "sta sve nisam citao stari zavet novi zavet tarabice jehovine svedoke zodijak", kako mi treba svi da citamo tvoje "mudrosti" (dobro da nisi reko da treba da podvlacimo najvaznije), a ja vidim odavde da je tebi do tvog ega i mozda malo te sve to zanima, i to je sve. verovatno i jako patis sto se ribe ne pale na nauku, kao na sport u najmanju ruku, osim ako nisi vec "prevario" neku s naocarama iz srednje skole.
salim se, naravno, al znas kako kazu, u svakoj sali ima i zbilje.
Da, zato ce lepo religija da osudi jedno 3 000 000 Jevreja i da zeleno svetlo Hitleru.
druze naucnice, ja ne branim "religiju" tako da mi je ne moras naturati na nos svaki put kad ti ja kazem nesto o "nauci". osim toga, ti mislis na crkvu, ne na religiju. nijedna religija ne propagira Hitlera niti ubistvo tri miliona jevreja.
Ne, zato sto i nerazumeh u cemu je poenta. Dzaba ja tebi gluvom pricam, kada ti ne razumesh.
jadan ti.

bolje nauci da se sistematicno i jasno izrazavas, umesto sto se hvalis kako si ti sistematican, analitican, sintetican i sta sve ne. naravno da te ljudi malo slabije razumeju, vrlo si konfuzan i nejasan, imas neke cudne prelete i cudna povezivanja. vidi se da ne citas mnogo izvan strucne literature, ne umes da drzis i vodis tok misli. a mozda ni tu strucnu ne citas, steta sto nema nikog da te proveri.