Tinejdzeri i Bog!!

Izvini kakve ti problem imas sa crkvom... mogu misliti koliko si procitao dusekorisnih knjiga....sto se tice inkvizicije sproveli su je jezuiti, a oni su i sada u vrhu katolicke crkve no koje reko da govorim o katolickoj crkvi, pa opet treba znati da blagoslov svetog duha nije odstupio od njih, ali naravno za vas su ovo gluposti... jer pa da ti ne mozes to da vidis ni opipas.. pozzz

ocekivao sam malo vise, no opet sta mi daje za pravo da ocekujem bilo sta od nekog koga ne poznajem, dakle moja greska pozzz

Valheru, dete ne mlati leba ti. Ovo sto ti pishesh, napushteno je jedno pre 200 godina. Uzmi obrazuj se malo, pre nego dodjesh i bubnesh neshto ovako.

moguce no opet nisi konkretno odgovorio...dakle kako????

Koja glupost, ovo za plih ti je zlatni primer nekog tamo kvazi naucnoga sajta. Gde si ovo procitao? Ili je nastalo kao inspiracija u snu, Trecem oku, Skandalu? Moj otac je neuropsihijatar i kada je vrshio hipnozu, rekao mi je da je u pocetku jednome pacijnentu rekao da se pomokri u gace. Ovaj se ustao i opalio mu shamar. Mozak je daleko ispred hipnoze, a o tome, ti savetujem sam da nadjesh vishe. Pocni od uloge cortexa.

hvala na uvredi.. inace nema potrebe da objasnjavam odakle,( recimo od nekih skolovanih za to ) i jednostavno tvoj cale nije hipnoterapeut...

У преводу, нико не може да објасни све те психичке, физичке, хемијске процесе који се одвијају у човековом уму.

Objasnjavaju ih savrsheno mnogi iz neuronauka. Sta ti nije jasno odatle?

Како да објасниш повезаност језика, народа и мисли?

Moja drugarica ih objasnjva neurolingivstikom i zajednikom svesti.

Колико су Грци имали развијену културу

Izuzetnu! Razlog? Nisu imali religiju koja zadire u svaki deo zivota. Prvi ateisti su bili u Grckoj. Niko ih nije osudjivao zbog toga uverenja.

. Религија постоји миленијумима таква каква је, у науци се стално нешто открива.

Upravo tako, religija ne menja koncpet milenijumima. OK, ajde prihvatishe masturbaciju kao neshto normalno, ali ostalo njet! A nauka, stalno se vishe i vishe gradi, dokazuje, opovrgava, menja, vidi se logika u njoj. U religiji, toga nema. Tu imam iluzija, obmana i lazi.

Религија је много више од пуких измишљотина.

Ne, ona je mnogo gore od toga. Ona koristi te izmisljotine da pokori mase, kontrolishe, spreci protivnike i ostvari dobar profit.

Она објашњава нешто што се не може опипати, ретко се може схватити и објаснити.

Ti ne mozesh ni videti atome? Da li im posvcujesh Boga? Ne. Kazem ti lepo, nauka ce objasniti i te nedoumice, ne treba odmah trpati mistiku tamo gde neshto ne znamo. Retko shvacamo i vreme i materiju, ali ih nauka dovoljno dobro objasnjava.

Зато је апсурдно објашњавати је са становишта науке.

Time tek treba napsti religiju. Nicim drugim

Суштине су им другачије, религија је надлогична.

Jeste, religija je jedina prava istina, pod uslovom da zivish u pecini i nikad se ne usudish da razmislish malo kriticnije. Kada kazemo neshto nad, znaci da je ono prevazishlo ono ispod sebe, ali da sadrzi i njegove osobine, poboljashane. To bi znacilo da je religija extra logicna. Gde se ta logika vidi? Nigde, apsolutno nigde, vec milenijumima se ne vidi, niti ce se ikada videti.

Чак ни те неуронауке (никад нисам чула за тај израз, али разумем о чему је реч) не могу да објасне за сваког човека појединачно шта се у њему збива

Ukratko receno, neuronauke objasnjavaju procese u mozgu. A za ostale procese imamo dobar niz drugih nauka.

Рече, још мало па имаш 18? Колико знам, још увек спадаш у тинејџере, што значи да и тебе мало мрдају хормони, иако си при крају тог периода.

Jeste, ja sam izuzetno prgav. Ali i ziuzetno uporan.

Је ли тај свештеник конкретно теби рекао да си грешан зато што си Јевреј?

Tako je okarakterisao sve Jevreje.

То што је један свештеник не знам шта урадио, не значи да су сви као он

Ajde koliko njih ti znash da su pravi, ali pravi vernici? Nisu vernici garant od 11-12 godine. Zashto? Pa masturbirali su svi odreda, josh u tome periodu. Potom, koliko popova ima mobilne telefone, A klase. Koliko njih gleda iskljucivo svoj interes. Nash poglavar crkve, prvi je osudio zakon protiv diskriminacije. To se izuzetno uklapa u ono " Ljubi bliznjeg svoga"

И теби нико не може да забрани да будеш срећан. Па ни један толико утицајан свештеник са тако великим и снажним лобијем иза себе.

Naravno, ja sma istom tom sveshteniku smanjio posecenost crkeve sa ~20 %, time sto sma obrazovao narod.

Ja kazem, da ne moramo za sve sto je nepoznato da prepisujemo Bogu i religiji. To je izuzetno glupav nacin razmishljanje, bez ikakve logike i rasudjivanja. I opet, to sto nauka neke stvari nije josh dokazala, a hoce, to nije razlog da ih prepisujesh Bogu.

99% experimenata se izvodi u komplet istim uslovima kao u prirodi, 1 % ima izuzetno slicne uslove kao u prorodi.

Amen sestro.

Na sta se josh svodi vera? Da zaboravio sma magiju da pomenem. Strashno, postajem zaboravan sa godinama.

Ne , ne ne, mashta i logika su toliko razliite stvari da se mere svetlosnim godinama. Mashta ne mora da se zasniva na prethodnom iskustvu, dok se logika skoro uvek zasniva na tome. Logika koristi medjusobne veze izmdju pojmova, noxi, otkriva nove i previdja dalji razvoj, mashta nema tu funkciju. Ne razumem sta hocesh da kazesh, da logika ne valja, jer je zaboga logicna, a da mashta valja jer nema logiku?

Ovo je najveca glupost koju sma do sada procitao, mada ti se ovaj valheru, kako letimicno citam priblizava! Ne znamo nsitha vishe? Ajde uzmi molim te, obicnu knjigu, za 3 i 4. razred biologije i prelistaj malo. Ako te zanima koliko tacno znamo, znamo toliko o genetici, da nisi ni svesna sta smo u stanju da radimo. Cuda, rekli bi neobrazovani ljudi. I btw, nasledjujesh i recesivne, tj. nedominantne gene.

Vrlo jednostavan : da produzimo vrstu.

Kada umresh, tvoja materija kruzi dalje. Osnovna ekologija.

Gledam, bash sma citao knjigu gde pishe da je crkva ubila oko 3 miliona ljudi sa objasnjenjem da su veshtice. Sredstvo dokazivanja: baciti u vodu, ako ispluta veshtica. Vidi se izuzetno prisustvo logike, naucnog razmisljanja i detaljno proverenog experimenta.

Нормално да знам колико још тога се зна у вези са генима, забога, па зар не постоји генетски инжењеринг. Али нико не може да објасни смисао тога свега. Зашто је најбитније очувати врсту? Кад је то толико све једноставно, кад је циљ само продужити врсту, чему све остало?
Немој да ми уплићеш католичку инквизицију у све ово. То што је папа желео да буде центар света нема везе са вером. Само су принципи вере коришћене у лоше сврхе, то је у бити човека, да под изговором да чини добро другима, у ствари чини добро себи не гледајући друге. Сад, што су неки људи пре мене убијали због вере, не утиче на моју веру.
Зар не схваташ да сад, у ствари, има много више богова, само им се не клањамо и не обављамо ритуале пред њима, нити их зовемо боговима. Али им у потпуности верујемо, и екологији, и психологији, и астрономији и хемији...
Хтела сам да кажем да ми људи размишљамо у нашим границама, оне временом не постају даље, него ми мењамо облик тих размишљања. Сад се чини да знамо и умемо више, али само сада умемо другачије ствари, зависно од тога шта сматрамо потребним.
Ако ћемо теорију еволуције, зашто најразвијенија створења најбрже изумру? Кад су толико интелигентна или прилагодљива, зашто нису смислила начин да предвиде да могу и од чега да изумру, па да се заштите?
Не капираш да сматрам да је логику човек измислио. Ако је нешто очигледно, не значи да је тако једино могуће.
Да, само необразовани људи сматрају да чуда постоје јер не знају шта је све могуће. Нек ми неко само објасни шта како је много људи исцелила само молитва (да то није можда плацебо ефекат). Или како је толико људи добило деце узимајући само лозу Немањића пошто су одустали од свих медицинских покушаја (да их нису можда батинали монаси и тако излечили бесплодност). Чудо је само рођење детета, али смо ми престали да у томе видимо значај јер људе поистовећујемо са роботима и мислећим машинама.

Izvini kakve ti problem imas sa crkvom... mogu misliti koliko si procitao dusekorisnih knjiga....sto se tice inkvizicije sproveli su je jezuiti, a oni su i sada u vrhu katolicke crkve no koje reko da govorim o katolickoj crkvi, pa opet treba znati da blagoslov svetog duha nije odstupio od njih, ali naravno za vas su ovo gluposti... jer pa da ti ne mozes to da vidis ni opipas.. pozzz

ocekivao sam malo vise, no opet sta mi daje za pravo da ocekujem bilo sta od nekog koga ne poznajem, dakle moja greska pozzz

Ja? Procitao sam daleko vishe knjiga od tebe, da bih znao da ne postavljam glupava pitanja ili josh gore verujem svemu sto procitam. Jeste, blagoslov svetoga duha, ih je pobio 3 miliona ravno, verovatno i vishe. Ma divota, hriscanstvo je obojeno krvlju nicim vishe. Ne za mene ovo nisu gluposti. Glupost je kada neko kaze ne znamo sta bude posle oplodjenja jajne celije. Ovo tvoje je da se covek sazali. Da zaplace.

hvala na uvredi.. inace nema potrebe da objasnjavam odakle,( recimo od nekih skolovanih za to ) i jednostavno tvoj cale nije hipnoterapeut...

Hipnoterapeut? Samo cu ti se nasmejati na ovome. Ne znash ti ni kako se hipnoza izvodi, za razliku od tebe znam, jer sam gledao kako izgleda. I moj tata je super!

Izvinite ja sam mislio da ovde dolazi samo do klasicne ramene informacija ne i ubedjivanja u istinitost ili ne... takodje belo okruglo ako bilo sta znas o tvojoj veri treba daznas da ovog lika ovde ne mozes razuveriti od svojih stavova nikakvim dokazima, ako zelis sa tim ciljem da ulazis u raspravu bolje batalli odmah.. samo ces bezveze da se nerviras...

Нормално да знам колико још тога се зна у вези са генима, забога, па зар не постоји генетски инжењеринг. Али нико не може да објасни смисао тога свега. Зашто је најбитније очувати врсту? Кад је то толико све једноставно, кад је циљ само продужити врсту, чему све остало?

Genetski inzenjering je tek delic onoga sto znamo o genima. Smisao gena? Da se prenesu geni na sledecu vrstu, da se prenesu informacije. Razlog? Valjda svako zeli da ima dete, da vidi potomstvo svoje kako nastavlja dalje. Meni ne bi bilo nishta draze da imam decu koja ce se boriti kao ja i na kraju me prevazici.

Немој да ми уплићеш католичку инквизицију у све ово

I ona je deo religije. Zato se i nje teba malo dohvatiti.

Зар не схваташ да сад, у ствари, има много више богова, само им се не клањамо и не обављамо ритуале пред њима, нити их зовемо боговима. Али им у потпуности верујемо, и екологији, и психологији, и астрономији и хемији...

Da li je ijedna od tih nauka nastala "otkrovljenjem" odnosno da nije postala iz experimenta? Ne, svaka je otkrivena empirijskim putem.

Ако ћемо теорију еволуције, зашто најразвијенија створења најбрже изумру? Кад су толико интелигентна или прилагодљива, зашто нису смислила начин да предвиде да могу и од чега да изумру, па да се заштите?

Izuzetno logicno! Bash zato sto su najrazvijenija vrlo su aktivna, toshe vishe energije. Sto je vec potroshnja energije, vishe se stvara slobodnih radikala. Da li ti je pzonat oksidativni stres? Ukratko, kao nuz produkt toga nastaju molekuli koji ostecuju celije. Sto si aktivniji, sto vishe enrgije troshish vishe slobodnih raikala. A zivotni vek od 80 godina je dobrano

Не капираш да сматрам да је логику човек измислио. Ако је нешто очигледно, не значи да је тако једино могуће.

Logika je oduvek postojala, covek ju je samo uvideo i poceo da je koristi.

Нек ми неко само објасни шта како је много људи исцелила само молитва (да то није можда плацебо ефекат)

Opet objasnjivo. Placebo efekat, koji govorish, poboljshava imuni sistem. Jaci imuni sistem, brze ozdravish. Evo ti slicnog primera. Moj otac je davao grupi bolesnika tablete. Jednoj grupi karbapin (karbamezapin- antidepresiv) a drugoj pilulu sa secerom. Niti jedna grupa nije znala sta uzima, tj. svi su mislili da uzimaju karbapin. Posle mesec dana terapije, niti jedan pacijent nije rekao da pati od depresije, kakv je imao ranije.

Или како је толико људи добило деце узимајући само лозу Немањића пошто су одустали од свих медицинских покушаја (да их нису можда батинали монаси и тако излечили бесплодност). Чудо је само рођење детета, али смо ми престали да у томе видимо значај јер људе поистовећујемо са роботима и мислећим машинама.

Taj efekat je obro poznat u psihologiji. Poenta je da ljudi lako pamte te slucajeve, jer su izuzetno zanimljivi. Znash li da je postojalo i verovanje da se mushka deca radjaju u vreme punoga meseca. Jednostavno, mi odlucuemo da verujemo u neshto sto se cini zanimljivim I za kraj razmisli koliko je varijabli u tom slucaju sa lozom. Sta ako zena nije imala pravi ciklus? Ili ako je muz nosio ttesne pantalone neko vreme pa smanjio pokretljivost sperme? Ili su mozda promenili nehsto u ishrani? Rodjenje deteta? Cista opijenost hormonima kada se radja dete.

Ja? Procitao sam daleko vishe knjiga od tebe, da bih znao da ne postavljam glupava pitanja ili josh gore verujem svemu sto procitam. Jeste, blagoslov svetoga duha, ih je pobio 3 miliona ravno, verovatno i vishe. Ma divota, hriscanstvo je obojeno krvlju nicim vishe. Ne za mene ovo nisu gluposti. Glupost je kada neko kaze ne znamo sta bude posle oplodjenja jajne celije. Ovo tvoje je da se covek sazali. Da zaplace.

Hipnoterapeut? Samo cu ti se nasmejati na ovome. Ne znash ti ni kako se hipnoza izvodi, za razliku od tebe znam, jer sam gledao kako izgleda. I moj tata je super!

Eh nema potrebe da places, no ja mozda i imam shodno tvom stanju bivstvovanja na ovom svetu, a sto se tice tvoje izjave da si procitao vise od mene pa ne bih da kazem da je ,, glupava,,, ali tako lepo opisuje tvoju licnost.....i eto posle nek se ja opet raspravljam po forumima.....

Objasnjavaju ih savrsheno mnogi iz neuronauka. Sta ti nije jasno odatle?

Moja drugarica ih objasnjva neurolingivstikom i zajednikom svesti.

Izuzetnu! Razlog? Nisu imali religiju koja zadire u svaki deo zivota. Prvi ateisti su bili u Grckoj. Niko ih nije osudjivao zbog toga uverenja.

Upravo tako, religija ne menja koncpet milenijumima. OK, ajde prihvatishe masturbaciju kao neshto normalno, ali ostalo njet! A nauka, stalno se vishe i vishe gradi, dokazuje, opovrgava, menja, vidi se logika u njoj. U religiji, toga nema. Tu imam iluzija, obmana i lazi.

Ne, ona je mnogo gore od toga. Ona koristi te izmisljotine da pokori mase, kontrolishe, spreci protivnike i ostvari dobar profit.

Ti ne mozesh ni videti atome? Da li im posvcujesh Boga? Ne. Kazem ti lepo, nauka ce objasniti i te nedoumice, ne treba odmah trpati mistiku tamo gde neshto ne znamo. Retko shvacamo i vreme i materiju, ali ih nauka dovoljno dobro objasnjava.

Time tek treba napsti religiju. Nicim drugim

Jeste, religija je jedina prava istina, pod uslovom da zivish u pecini i nikad se ne usudish da razmislish malo kriticnije. Kada kazemo neshto nad, znaci da je ono prevazishlo ono ispod sebe, ali da sadrzi i njegove osobine, poboljashane. To bi znacilo da je religija extra logicna. Gde se ta logika vidi? Nigde, apsolutno nigde, vec milenijumima se ne vidi, niti ce se ikada videti.

Ukratko receno, neuronauke objasnjavaju procese u mozgu. A za ostale procese imamo dobar niz drugih nauka.

Jeste, ja sam izuzetno prgav. Ali i ziuzetno uporan.

Tako je okarakterisao sve Jevreje.

Ajde koliko njih ti znash da su pravi, ali pravi vernici? Nisu vernici garant od 11-12 godine. Zashto? Pa masturbirali su svi odreda, josh u tome periodu. Potom, koliko popova ima mobilne telefone, A klase. Koliko njih gleda iskljucivo svoj interes. Nash poglavar crkve, prvi je osudio zakon protiv diskriminacije. To se izuzetno uklapa u ono " Ljubi bliznjeg svoga"

Naravno, ja sma istom tom sveshteniku smanjio posecenost crkeve sa ~20 %, time sto sma obrazovao narod.

Религија је врло јасна, зависи шта сматраш мистиком. Мени је мистичан изглед атома, никад га нисам видела. Али лакше ми је кад знам да га је видео неко други, то јест, објаснио.
Не знам шта ти је са тим мастурбирањем, да ниси можда доказао да су то радили? Откуд можеш да знаш колико други верују? То што не поштују сви све Божје заповести (а вера се не своди само на то) не значи да нису верници. Па сви смо људи, нисмо светитељи, забога.
Да, ја сам тебе питала да ми објасниш. Али, ето, нисмо сви савршени. Не знам да ли одбијаш да кажеш да си Јевреј, или стварно ниси (било би чудно да све време говориш против вере). Баш ми је жао што још ниси мене образовао.
Јесте, ми смо пећински људи.
А наука не служи да покори масе. Довољно је да нас убеде да је насиље генетски записано, и сви ће се понашати грубо. Довољно је да нас убеде да су чипови, нова реч технологије, направљени из безбедносних разлога и сви ћемо их прихватити јер се и даље плашимо.
И није истина да Грцима религија није залазила у остале делове живота, то никако неможеш да тврдиш.
А то што причаш све време да наука има одговор, а нигде тај одговор не напишеш, стварно не може да ме убеди.

Izvinite ja sam mislio da ovde dolazi samo do klasicne ramene informacija ne i ubedjivanja u istinitost ili ne... takodje belo okruglo ako bilo sta znas o tvojoj veri treba daznas da ovog lika ovde ne mozes razuveriti od svojih stavova nikakvim dokazima, ako zelis sa tim ciljem da ulazis u raspravu bolje batalli odmah.. samo ces bezveze da se nerviras...

Dolazi se ako imash valjane razloge i pravilne arguemnte. AKo doalzish da mlatarash, onda nailazish na svadju. Zar to nije ocigledno?

Mene niko ne razuverava, ja sam covek od logike, inteligentan, razmisljam svojom glavom, citam, istrazujem. A ti? Verujesh u ono sto su ti utuvili u glavu i nishta, apsolutno nishta vishe.

Стварно, завшавам са својим писанијима на овој теми. Видим да волиш да изврћеш речи, обрћеш смисао и окрећеш воденицу на своју страну. Ти чувај свој став, ја ћу свој. Али нећу да дозволим да га неко неосновано напада, нити да вређа. Зато, хвала теби на твојим просветитељским настојањима да нас изведеш на прави пут. Није мени био циљ да икога убеђујем у нешто своје. Нека се не схвати погрешно.

Хвала на савету, не нервирам се. Надам се да сам правилно разумела подебљана слова. Нисам хтела да га разуверим, превиуше је очигледно да од својих ставова не одустаје.

Религија је врло јасна, зависи шта сматраш мистиком

Izuzetno jasna. Ma kud ce da bude preciznija?

Не знам шта ти је са тим мастурбирањем, да ниси можда доказао да су то радили?

Jesma ja, ali jedan Amerikanac jeste. Zove se Alfred Kinsley.

Не знам да ли одбијаш да кажеш да си Јевреј, или стварно ниси (било би чудно да све време говориш против вере). Баш ми је жао што још ниси мене образовао.

Ja sam Ateista, ali sam dete Jevreja, koji su i sami ateisti. Tj. primili su veru kao mali, ali se otarasili vrlo rano. Moj tata cak nije ni ishao na bar micvu.

А наука не служи да покори масе.

Ne, ona sluzi bash suprtono - da ih oslobodi, da pokaze novi put, da pomogne.

Довољно је да нас убеде да је насиље генетски записано, и сви ће се понашати грубо

Genetski je zapisano da se branimo. Kod nekih taj sklop gena je poremecen, i ti ljudi postaju agresivniji od drugih. A zar nije religija upravo radila ovo sto kazesh? Zar religija nije bila protiv Jevreja, Roma, Crnaca, homosexualaca kroz istoriju? Kaze fino papa, mrzite ih i svi ih mrze.

И није истина да Грцима религија није залазила у остале делове живота, то никако неможеш да тврдиш.

E ja citao. Hriscanstvo je branilo disekcije. A ja znam da je Aristotel vrshio disekcije plica. Nikako tajno, vec i pokazivao svojim ucenicima.

А то што причаш све време да наука има одговор, а нигде тај одговор не напишеш, стварно не може да ме убеди.

Koji ti je odgovor potreban? Objasnio sma ti evoluciju, atom, nepostojanje Boga. Sta josh ti nije jasno?

Стварно, завшавам са својим писанијима на овој теми. Видим да волиш да изврћеш речи, обрћеш смисао и окрећеш воденицу на своју страну. Ти чувај свој став, ја ћу свој. Али нећу да дозволим да га неко неосновано напада, нити да вређа. Зато, хвала теби на твојим просветитељским настојањима да нас изведеш на прави пут. Није мени био циљ да икога убеђујем у нешто своје. Нека се не схвати погрешно.

Ne obrcem ja nicije reci. Ja ti samo odgovaram onako kako je sa stanovnishta popularne nauke. Ako ocenim da je neki stav ne osnovan, zashto ga ne prokomentarisati? Tako i treba u zivotu, uvek sumnjati ili kao sto neko jednom pametno rece:

We should all have our minds open, but not to much, to let our brain drop.

Ja nema nikave Mesija komplexe, da izvedem na pravi put, spasim svet. Ja imam Rubikov kompex - da reshim slagalicu i ne stanem dok to ne uradim.

Poslednja izmena:
Eh nema potrebe da places, no ja mozda i imam shodno tvom stanju bivstvovanja na ovom svetu, a sto se tice tvoje izjave da si procitao vise od mene pa ne bih da kazem da je ,, glupava,,, ali tako lepo opisuje tvoju licnost.....i eto posle nek se ja opet raspravljam po forumima.....

Vidish, vazan je kvalitet a ne kvantitet. AKo si ti procitao jedno gomilu djubreta, koje ne poznaje ni gram zdrave logike, niti priznatih zakona u nauci, a ja npr. tri Knjige evo random uzeto: Poreklo Vrsta, Sebicni Gen i Vietovu Genetiku, ja sma u tolikoj prednosti da ti i ne znash. Jeste, savrsheno si opisao moju licnost.

Poslednja izmena:
BernardBlack:
a nauka ne služi dobrom profitu? pa ona upravo tome danas uglavnom i služi.
da bi to shvatio, morao bi mnogo dublje zagrebati. zaista moraš biti vrlo zatucan da ne skontaš da recimo proizvodnja genetski modifikovane hrane nije nikakav civilizacijski napredak, nego nazadovanje, koje služi da bi se ostvario samo što veći profit, a ne zadovoljile potrebe ljudi za hranom. naravno, takve gluposti se najčešće opravdavaju "gladnim ljudima u Africi", koji, doduše, nisu gladni jer sadašnja proizvodnja hrane ne može da zadovolji njihove potrebe, već zbog proste činjenice da je društveno ekonomska formacija tamo takva da većina gladuje a manjina se bogati. to je samo jedan primer.

a što se religije tiče, naravno da ne možeš napadati istu naukom, kao što ti je već rečeno, zbog proste činjenice što se te dve stvari bave drugim stvarima (negde se one, naravno, poklapaju), ali iz potpuno drugačijeg ugla. ti možda misliš da možeš naukom opovrgnuti "nastajanje čoveka iz zemlje", ali ti to misliš samo zato što si prepotentna paljevina koja misli da je uvatila Boga za muda onog trenutka kad si u ruke uzeo "Poreklo vrsta". isto tako misli i prosečan pop kad citira ateisti Bibliju, ne shvatajući da oni fundamentalno različito postavljaju i gledaju na stvari. a zašto si pogrešio kad naukom osporavaš "nastajanje čoveka iz zemlje", recimo? zato što je to metafora koja označava zemaljsko i smrtno poreklo čoveka, a ne yebena bukvalistička naučna činjenica/aksiom kao što je to treći njutnov zakon.

sedi, jedan. i pre nego što uzmeš "random" knjige, prvo upali tikvu.

a nauka ne služi dobrom profitu? pa ona upravo tome danas uglavnom i služi.

Ne, ovo je dobar deo propagande koji ponovo finansira crkva. Nauka ce uvek sluziti iskljucivo tome da poveca znanje, a profit je negde na 5,6 mestu. Bez obozira sta tebi kaze neko.

da bi to shvatio, morao bi mnogo dublje zagrebati. zaista moraš biti vrlo zatucan da ne skontaš da recimo proizvodnja genetski modifikovane hrane nije nikakav civilizacijski napredak, nego nazadovanje, koje služi da bi se ostvario samo što veći profit, a ne zadovoljile potrebe ljudi za hranom.

A ajde sada razmisli ko finansira sve te projekte. I sta oni dobiju sa GM hranom, da li dobiju bilo kakav novac sto je npr. neka firma napravila GM kukuruz. Am bash nsihta. Izaci ce vest u casopisu i to je sve. A ko ce biti na dobitku? Oni koji ce jesti taj kukuruz, u Africi ili drugde. I nishta vishe. Laboratorija je ulozila novac, i samo mali postotak joj se vratio. Sta je dobila zauzvrat? Dobila je znanje, a to nicime ne mozesh da kupish.

gladnim ljudima u Africi", koji, doduše, nisu gladni jer sadašnja proizvodnja hrane ne može da zadovolji njihove potrebe, već zbog proste činjenice da je društveno ekonomska formacija tamo takva da većina gladuje a manjina se bogati. to je samo jedan primer.

Decko, ne mlati. Jesi li nekada bio u Africi? Citash li knjige o Africi? Nash prijatelj je ambasador u Nigeriji. Znash li kolika je njihova godisnja plata? Kao pola plate tvoje majke/oca mesecno. A sa tim se inace zaista lepo prehrani porodica od 5,6 clanova kakve se obicno vidjaju u Africi.

a što se religije tiče, naravno da ne možeš napadati istu naukom, kao što ti je već rečeno, zbog proste činjenice što se te dve stvari bave drugim stvarima (negde se one, naravno, poklapaju), ali iz potpuno drugačijeg ugla.

Opet nisi u toku. Nauka je objasnila nepostojanje Boga.Nema ga, nije ga bilo, nama ga, niti ce ga biti. Sta ti vishe aman nije jasno. Nauka je pocela od toga da dokaze Boga i dokazala je suprtono. Da se bave suprotnim ne stoji. I religja i nauka su nastale da objasne zivot. Religija nije uspela u tome.

. ti možda misliš da možeš naukom opovrgnuti "nastajanje čoveka iz zemlje", ali ti to misliš samo zato što si prepotentna paljevina koja misli da je uvatila Boga za muda onog trenutka kad si u ruke uzeo "Poreklo vrsta". i

Nije covek nastao iz zemlje. Opet nerazumevanje. Ajde procitaj malo na ovu temu, pre nego sto neshto ovako dobro lupish. A od Porekal vrsta se polazi.

isto tako misli i prosečan pop kad citira ateisti Bibliju, ne shvatajući da oni fundamentalno različito postavljaju i gledaju na stvari. a zašto si pogrešio kad naukom osporavaš "nastajanje čoveka iz zemlje", recimo? zato što je to metafora koja označava zemaljsko i smrtno poreklo čoveka, a ne yebena bukvalistička naučna činjenica/aksiom kao što je to treći njutnov zakon.

sedi, jedan. i pre nego što uzmeš "random" knjige, prvo upali tikvu.

Zashto? Zato sto isti pop nece razumeti taj isti Njutnov zakon, ili zato sto nece nikada razumeti neku naucnu cinjenicu. Zashto? Zato sto ne razmislja logikom, misli onime sto su mu knjige utuvile u glavu, ne svojim mozgom. Ne osporavam nastajanje coveka onako kako ga ja vidim. To sto ti mislish da je covek nastao iz zemlje, em je pogreshno, em govori da nemash pojma o stvari o kojima pricam.

A ti pre nego sto uzmesh da pishesh ponovo, prelistaj mnalo sta sma napisao ranije. Ispacesh malcice pametniji.

Реч човек заиста гордо звучи.
Не значи да си увек у праву за све.

Niti kazem da sma u pravu za sve, ali kada vidim da postoji paralela u necemu, necemu sto je tako logicno, precizno i koncizno, koje me ne tera da verujem u cuda i magije, vec da sam kreativno i naucno razmisljam, onda mogu reci da sma u pravu. Posebno, ako se pametniji od mene slazu sa mnom.

Bernard, tvoj nacin diskusije je ocajan. Ali delimo slicne stavove, tu nema govora.

ne zanima me tvoje mishljenje. Ja imam hrabrosti da se svakome suprodstavim. Ali evo poklonicu ti deo svoga vremena, zashto ti je nacin moje diskusije ocajan? Tvoja diskusija se zasnivala na nazovi smeshnim upadicama, dok se moja zasniva na kontraarguemntima i debelim znanjem. Necim sto se do sada niti jedan nije pokazao kvalifikovanim.

Back