Tinejdzeri i Bog!!

Prvo sto sam naucila o covekovoj vezi sa Bogom je posredstvo doticne konekcije koju prestavlja Gospod Isus Hristos, Sin Bozji.
Nebesko Carstvo je trajno, vecno, savrseno.
Ovozemaljski Svet je uslovno slobodan sa deset pravila koja nas ogranicavaju tek toliko ne postanemo zivotinje ;]
Zelim da znam sve o Hriscanstvu ! Sve je tako konfuzno, a ja imam pitanja i pitanja ...

Strasno ...
Ja sam bas okruzena poboznim ljudima.
Tako da me usmeravaju, objasnjavaju ...
Pravoslavlje me je zanimalo jos od malena, jer sam, kao i danas, obozavala Hriscansku umetnost.
Ikonopis, tacnije.
I normalno je da tinejdzeri, pa i odrasli ljudi, imaju sumnje, nedoumice ...
Ipak zivimo u materijalnom svetu, i urodjeno nam je to da za ubedjenje mora postojati cvrst dokaz.
A kad su u pitanju vera i duhovni aspekti, stvari su malo drugacije
:)

Hm, recimo zanima me sta je plan spasenja.
Skoro je bila diskusija o tome, ali uvek se skrene sa teme.
Tematika je inace tako siroka, a opet tesno povezana.
Zatim, nije mi jasan znacaj molitve.
Kako je koristiti? Koliko se uneti u njen sadrzaj? ...
Onda, cuveno "sta je smisao zivota? " ...
Zanimaju me i teme slobode, prastanja ...

Karol, sestro, onda taj nije djakon.
Ili samo nije dobar pedagog i jos ne ume da prenese znanje i prilagodi ga uzrastu :?
Nadji nekog teologa, ili pitaj u crkvi :]

U gimnaziji će mi predavati teolog.:)

ajde.. pitanja na sunce. :cool:
daleko od toga da imam odgovor, ali zanimaju me... pitanja.

Recimo,bilo koje od ovih...

Zatim, nije mi jasan znacaj molitve.
Kako je koristiti? Koliko se uneti u njen sadrzaj? ...
Onda, cuveno "sta je smisao zivota? " ...
Zanimaju me i teme slobode, prastanja ...

Мени се не допада концепт веронауке у нашим школама. Не бих била против тога када би се учило не само о једној религији него и о другим. Волела бих да провучем неке појмове кроз више религија, да видим које су разлике између њих, а које сличности, шта која проповеда...А не да ме усмеравају ка једној, да учим молитве и да се од мене очекује да се њој приклоним. То ми је одвратно.

To bi isto bilo super.
Ali, uzmimo u obzir da i o sopstvenoj religiji, blago receno, nemamo pojma.
A religijski fenomeni su isuvise kompleksni da bi se sa nima upoznavali tako u celini.
Bar ja tako mislim ...

To bi isto bilo super.
Ali, uzmimo u obzir da i o sopstvenoj religiji, blago receno, nemamo pojma.
A religijski fenomeni su isuvise kompleksni da bi se sa nima upoznavali tako u celini.
Bar ja tako mislim ...

Slažem se.

Valjda prvo trebaš znati nešto o svojoj religiji, da bi mogao da razumeš sve ostale. To bi bilo dobro kada bi se u osnovnoj učilo o Pravoslavlju, a onda u srednjoj o ostalim...

А шта је моја религија, ако сам атеиста? Зашто се то намеће, зашто се православље или ислам или јудаизам фаворизују? Зашто неко не може да иде на веронауку а да и сам није верник, него жели да учи више о религијама? Зашто се обавља врбовање у једну одређену религију, карактеристичну за тај простор?
После долази до тога да се не знају основне ствари о религијама, и развија се верска нетрпељивост. Мислим да се то не би дешавало када бисмо били учени да поштујемо или толеришемо другачије, и када бисмо разумели где је та разлика. А не само да инсистирамо на себи и да нас други поштују.
(Мој проблем је што сам увек постављала превише питања, више него што је дозвољено.)

А шта је моја религија, ако сам атеиста? Зашто се то намеће, зашто се православље или ислам или јудаизам фаворизују? Зашто неко не може да иде на веронауку а да и сам није верник, него жели да учи више о религијама? Зашто се обавља врбовање у једну одређену религију, карактеристичну за тај простор?
После долази до тога да се не знају основне ствари о религијама, и развија се верска нетрпељивост. Мислим да се то не би дешавало када бисмо били учени да поштујемо или толеришемо другачије, и када бисмо разумели гde jе та разлика. А не само да инсистирамо на себи и да нас други поштују.
(Мој проблем је што сам увек постављала превише питања, више него што је дозвољено.)

Vera je po meni konstanta. Prisutna i primarna u svim religijama.
Razlika je samo u nacinu na koji religije pristupaju veri.
A sto se tice tolerancije i postovanja - Hriscanstvo nas bas tome i uci ;]

Isto smatram da se do sukoba religija, [ kao i verskih ratova ] dolazi iskljucivo zbog ljudske ogranicenosti, zatupljenosti, konfuzije, nepravilnog tumacenja, velike prisutnosti zla, samim odricanjem Boga ...
Dakle, religije kazu svoje, mi biramo puteve

Kako se to ovde favorizuje judaizam, npr? Pa i islam? Pravoslavlje se favorizuje jer je to tradicionalna religija srpskog naroda, a ovo je država u kojoj se još uvek dosta insistira na poštovanju tradicije.

I kako to ne može čovek da ide na veronauku ako nije vernik? Je l' te na vratima čeka čika sa detektorom laži i pitanjem da li si vernik?

Moje iskustvo govori da su veroučitelji veoma opušteni ljudi i da im nije teško da ti odgovore na neko pitanje o, recimo, islamu ukoliko znaju odgovor, a uglavnom znaju. No, njihovo je da pre svega uče decu o hrišćanstvu, upravo zbog gore pomenute tradicije. A i obzirom na broj časova, iovako jedva stignu da prođu sve bitne priče iz Starog zaveta, gde bre još da uče decu o svim religijama sveta...

Kad smo kod veroucitelja....
Imala sam cast da mi na neko kratko vreme veronauku predaje djakon koji odise harizmom i smirenoscu. To je mlad covek, ali toliko nacitan, inteligentan, pametan.. Zavrsio je teologiju i informatiku ( kako god da se zvao taj faks ), a toliko je svestran da se sa njim moglo o svemu pricati.
Suvisno je da vam sad kazem da je imao odgovor bas na svako pitanje. To su bili odgovori koji ostavljaju bez teksta.Odgovori koji te teraju da se zamislis. Da pitas ponovo, ako uopste i imas pitanja nakon njih. Od pitanja o postanku sveta, kraju sveta, preko pitanja o ljubavi, mrznji, do molitvi i Svetog pisma. Sve je znao i umeo da objasni.
Nikad nije insistirao na tome cemu nas uci, nikada nije silio stvari ili nam uterivao ideje hriscanstva u glavu. Zbog toga ne postoji niko kome je on predavao, a da ga nije voleo.
Odrzavao je predavanja posle casova, na kojima je uvek bilo bar 20 ljudi , od po 16, 17, 18 godina. I nikad nije bilo dosadno.
On me je za 3, 4 meseca naucio vise stvari nego neki ljudi za isto toliko godina.
Sad imam veroucitelja koji je u najmanju ruku histerican, pokusava da nam naredi da verujemo. Zalosno. Zbog njega gubim volju za bilo cim. Pitanja nema, a i kad se udostoji da odgovori to je u svadjalackom tonu i cesto potpuno nevezano za ono sto si ga pitao.
Sramota me je i da priznam otkad nisam otisla u crkvu, jer me taj covek sve vise udaljava od nje, cak iako stalno ponavlja kako treba ici, treba i treba. Ili mozda upravo zbog toga?
Znam samo da sam, dok mi je prosli veroucitelj predavao, cesto isla i osecala mir tamo.
Da li sam vernik?
Verujem u Boga. Ne pridrzavam se svih i svakakvih pravila, ali se trudim da budem dobra prema drugima ( sto je jedno od osnovnih nacela hriscanstva ) i da nikoga ne mrzim. Da se ne svetim i ne budem zlopamtilo. Postim kad su veci praznici, nikad ceo post. Nije da necu, prosto ne mogu. Rekla sam da u crkvi davno nisam bila, ali ne mislim da je to jedino mesto gde se mozes obratiti Bogu ako imas potrebu.
Da li sam vernik?

Odakle kod ljudi navika za postavljanjem tog pitanja? Ako veruješ u Boga, vernik si. A to da li se svako veče moliš pored kreveta, da li jedeš mrsnu hranu cele godine, i slično, je daleko manje bitno.

U vezi tog prvog veroučitenja, pošto si ti, čini mi se, iz blokova, je l' ima dugu, plavu kosu?

Poslednja izmena:
Upravo htedoh da pitam, po stoti put, koja je to "naša", "moja", "svoja" religija?! Zašto se uopšte religiji pristupa tako apolutistički i dogmatski, kao da je makar koja vera i crkava, ipso facto, ispravna. Sad ako si Srbin, po prirodi moraš da budeš pravoslavac, ne daj bože drugačije? Ili Turčin musliman... To je prva i glavna stavar koja me odbija kod religije, ta unifikacija (kao i bilo koja druga, uostalom); niko ti ne daje izbor, širinu znanja i informacija, niko ti ne kaže TI ODLUČI šta misliš da je pravo, nego te indoktrinira jednom idejom, to je tako, pravoslavlje (npr) je jedino ispravno i kraj priče?!

Pride što 90% tih pozanavala vere ne ume da je objasni i približi "pastvi" koju bi da privuče u svoje satado. Ja sam po tom pitanjuimao okej veroučitelja (mada koliko sam često išao i koliko me je zanimalo...) jer je umeo lepo da objasni neke stvari, da odgovori na pitanja i radili su uopšte o nekim univerzalnim pojmovima i o drugim religijama; te sam raumeo i naučio da poštujem neke osnovne ideje hrirćanstva; ali je ipak imao taj stav "ovo moje/naše/pravoslavno je jedino ispravno!

Druga stvar je ta sama biblijska doktrina, pričice u koje ti treba slepo da veruješ.

Treća stvar je to satvaljanje jednog, apsolutnog, božanskog principa iznda svega - pa to smo pre 5 vekova valjda prevazišli, inače bi sad svi rmbačili za nekog feudalnog gospodara ubeđeni kako je to "božja volja"

kejti:
Isto smatram da se do sukoba religija, [ kao i verskih ratova ] dolazi iskljucivo zbog ljudske ogranicenosti, zatupljenosti, konfuzije, nepravilnog tumacenja, velike prisutnosti zla, samim odricanjem Boga ...
Dakle, religije kazu svoje, mi biramo puteve
Да, због људске затупљености, и сматрања да једино они исправно мисле, а да неистомишљеници треба да плате. :( Зато сматрам да бисмо много постигли тиме што бисмо приближили 'нетрадиционалне' (?) вере на часовима веронауке.
Azathoth:
Kako se to ovde favorizuje judaizam, npr? Pa i islam? Pravoslavlje se favorizuje jer je to tradicionalna religija srpskog naroda, a ovo je država u kojoj se još uvek dosta insistira na poštovanju tradicije.
Вера је ствар ВОЉЕ, свако БИРА да ли ће да верује. Зато одбијам да ме сврставају у припаднике било које религије, само зато што сам рођена у Србији/Америци/Мароку.
Нисам ни рекла да се овде фаворизује јудаизам, него на пр. у Израелу.
I kako to ne može čovek da ide na veronauku ako nije vernik? Je l' te na vratima čeka čika sa detektorom laži i pitanjem da li si vernik?
На часовима веронауке у мојој школи сваки час су се молили, и мазали су их неком водицом (колико се сећам) којом смеју да мажу само крштене. И атмосфера је била прилично... негостољубива за неприпаднике православља.
bezibre:
Upravo htedoh da pitam, po stoti put, koja je to "naša", "moja", "svoja" religija?! Zašto se uopšte religiji pristupa tako apolutistički i dogmatski, kao da je makar koja vera i crkava, ipso facto, ispravna. Sad ako si Srbin, po prirodi moraš da budeš pravoslavac, ne daj bože drugačije? Ili Turčin musliman... To je prva i glavna stavar koja me odbija kod religije, ta unifikacija (kao i bilo koja druga, uostalom); niko ti ne daje izbor, širinu znanja i informacija, niko ti ne kaže TI ODLUČI šta misliš da je pravo, nego te indoktrinira jednom idejom, to je tako, pravoslavlje (npr) je jedino ispravno i kraj priče?!
:)

Do sada sam imao cetiri veroucitelja i mogu reci da sam imao srece.Prvi veroucitelj mi je predavao samo godinu dana i casovi kod njega su bili veoma zanimljivi(veoma je dobro znao da uskladi ucenje vere za nas uzrast),pricao nam je price koje su imale neke pouke i bio je odlican.Mislim da je kod nas,male dece,uveo radoznalost za veru(ne samo on i porodica naravno,ali je i on imao udela verovatno).Drugi veroucitelj je bila zena koja je korektno obavljala svoj posao i ne mogu da kazem da je sad bilo nesto preterano zanimljivo,ali nije bilo lose.Kada se setim treceg predavaca ne mogu da povezem sa njom neke religiozne stvari.Zena je mom misljenju bila ocajan predavac i tih tri godine koje nam je predavala sam vrlo retko isao na casove.Od prosle godine mi je predaje jedan decko zbog kojeg sam poceo ponovo da dolazim na veronauku.Veoma je mlad i sa njim sam totalno opusten(cesto pricamo o stvarima koje nemaju veze sa verom).Sa njim svi imaju odnos maltene kao sa drugom(naravno ko hoce) i da nas kroz takav odnos veoma dobro poducava o veri.Isao sam na jednu liturgiju i planiram da idem redovno.

Neko je na ovoj strani rekao da bi trebalo da predmet veronauka ne obradjuje samo pravoslavlje nego i ostale vere i da bi bilo manje netrpeljivosti izmedju vernika razlicitih religija.Licno se ne slazem sa tim stavom jer osnovna nacela pravoslavlja(hriscanstva) govore o medjusobnoj toleranciji,ljubavi i zajednivstvu i da se na casovima veronauke(pravoslavlja)dovoljno uci o uvazavanju tudje vere.

Ne moraš ti da veruješ ni u Boga ni u Isusa. Možeš da se klanjaš Alahu, Zevsu, sarmama, ili da budeš ateista. Ono što je bitno je da je religija pre svega političko oruđe. To je oduvek i bila. Od pre-semitske Mesopotamije u kojoj su praktično svu vlast držali sveštenici, preko semitske Mesopotamije sa božanskim kraljevima i Egipta sa svojim božanskim faraonima, preko poznatih Krstaških ratova, do Slobe, Franje, i Alije koji su zloupotrebom do tada uglavnom potiskivanih religija zajahali vlast, i napravili pičvajz.

Vlast data od boga = Bog stvoren od vlasti.

Srpsko društvo, kao što rekoh, i dan danas dosta insistira na poštovanju tradicije, a pravoslavlje doživljava kao faktor kohezije, i zbog toga se ovde forsira pravoslavlje. To da li ćeš ga ti prihvatiti je tvoja stvar.

A to za mazanje vodicom i slično je trebalo da se požalite nekom. Mada ni to nije toliko strašno, al' ako si već toliko osetljiva...

Back