Ti meni „Vlasi”, ja tebi „Muži”

Румунској историографији познато је да пре и у доба настанка првих држава Влашке и Молдавије, реч „Влах” није означавала само етничку, него и социјалну припадност - некога потчињеног, зависног сељака. О томе сведоче бројна документа.
Сељака, а не сточара. Другим речима, у румунским земљама Влах је означавао исто то што је у српским земљама Србин означавао.

Poslednja izmena od moderatora:
Нимало неуобичајен пример синкретизма (ваљда си чуо за ту реч), не схваћам чему узбуђење.

Pa uzbuđenje je zato što je Volos postao Vlas. Ali ti izgleda i dalje ne znaš šta to znači.

Ја је не могу наћи у књигама насталим пре 19. столећа. Речи lahon, lahoni, lahonstvo означавале су словеначке присталице италијанске странке и политике, а спадају у исти кош с речима madžaronstvo, madžaron, nemčurstvo, nemčur.

Погрешно си превео речничку натукницу, дошао до кривога закључка и овде написао нешто што тамо уопште не стоји.

Da, i? Znači po tvome stoji ovako: ako je neki etnolog ili istraživać u 19. veku zapisao neku narodnu pesmu, ona pre toga nije postojala?

Nestorova hronika (Vlah- narod koji nije slovenski; Volos - bog stoke kod Slovena) je sklepana poslije pokrstavanja Rusa. Pronadji mi slovenski dokument napisan prije Nestorove hronike ili Zitija Metodijevog u kojem Vlah oznacava Slovena?

Pazi ti ovoga.

De ti meni nađi dokumenat napisan pre Porfirogenita koji opisuje doseljavanje Srba na Balkansko poluostrvo.

p.s. Kada se prvi put pojavljuje ime Vlah?

Pazi ti ovoga.

De ti meni nađi dokumenat napisan pre Porfirogenita koji opisuje doseljavanje Srba na Balkansko poluostrvo.

p.s. Kada se prvi put pojavljuje ime Vlah?

Ti argumentiras tezu da je Volos postao Vlas nakon pokrstavanja Rusa, zato te i pitam da mi pronadjes slovenski dokument u kojem se Vlah poistovjecuje sa Slovenom, napisan prije Nestorove hronike (12. v., imas fore) ili Metodijevog Zitija (prije njega imas Konstantinovo Zitije, pa citaj). Neka ti ovaj tupko (strucnjak za vlasku tematiku) iznad pomogne.

Сељака, а не сточара. Другим речима, у румунским земљама Влах је означавао исто то што је у српским земљама Србин означавао.

ne običnog. slobodnog seljaka.slobodnog težaka.

i koji je čak imao i svoje knezove.
Dalje knez Vlaški i vsi više pisani dobri muži, vsi katunari, na prijaše i zavezaše se virom i dušom svojom, da hote nam virno služiti i našemu ostanku, a mi se njim obitovasmo i na toj prijasmo našom ričju gospockom, da je hoćemo u vsih njih više pisanih zakonih tvrditi i udržati viku vičnim zakonom, nje i njih ostanak, dokle nam pravo i virno služe.
maternji jezik vlaha u srpskim zemljama je slovenski. znamo preko njihovih imena i prezimena u sačuvanim dokumenatima.

a zna li se koji je jezik vlaha u rumunskim zemljama (13,14,15 vek.)?

Погледај средњовековне српске краљевске повеље, па се поново јави.

maternji jezik vlaha u srpskim zemljama je slovenski.
Ако ти то сигурно знаш, објави научни чланак о томе. Говоримо о периоду пре четрнаестог века.

Pronadji mi slovenski dokument napisan prije Nestorove hronike ili Zitija Metodijevog u kojem Vlah oznacava Slovena?
Pazi ti ovoga.

to im je teza od hrvata. hrvatska povijest podje od pretpostavke: "eto hrvata iza karpata u 7 stoleću". pa ti izvoli dokaži da nije bilo seobe.

eeeee....a ako i uspeš. biće teza eto hrvata u 5 stoleću pa ti jovo nanovo.

Poslednja izmena:
Погледај средњовековне српске краљевске повеље, па се поново јави..
šita, ništa drugačije ne stoji. ako misiliš da stoji budi pismena pa navedi.

vlah je termin za slobodnog seljaka. a srbin i horvat su srednjovekovna vlastela. stoga će se vlasi u srpskim/hrvatskim poveljama tretirati kao drugi sloj sanovništva, drugačiji od vlastele i zanatlija. ništa etničko.

čak i u povelji bana mateja iz 1235 isto. ispravno je tiumačiti da dubrovački knez sudi vlasima jer je to lokalno stanovništvo u njegovoj jurizdikciji. dok sam ban sudi srblima jer je plemstvo u njegovoj jurizdikciji. naopako je zaključivati da su svi vlasi romani jer je dubrovački knez roman. pa je, još gore tumačiti, da su svi dubrovčani vlasi/težaci. ako bi hteli istaći njihovo etničko, onda bi u ono vreme bio adekvatniji izraz "Romanoi" u smislu rimljanskog porekla..

etničko tumačenje te povelje, svojstveno novovekovnim nacionalnim tintarama, je naopako i za bana. ban bi u tom slučaju imao posla preko glave. stoga ovako treba tumačiti:

u slučaju spora slobodnog seljaka i plemića, plemić tuži vlaha knezu kao nižem organu vlasti, a vlah plemića samo banu kao najvišem.
ban sudi vlasteli a knezovi seljacima.

vidiš. ista logika za srbiju, bosnu, hrvatsku a verovatno i šire.
Ако ти то сигурно знаш, објави научни чланак о томе. Говоримо о периоду пре четрнаестог века.
u zakoniku hansa frankapana iz 1436 svi vlasi imaju slovenska imena i prezimena. vidiš, ta upisana 1436 su im davali njihovi roditelji iz 14 stoleća.

slično tako se ima tako u prvim turskim popisima:
Nahija Strumička: jedan vlaški džemat sa knezom na čelu. Ukupno 92 kuće.
Nahija Plavna: jedan vlaški džemat sa knezom na čelu. Obuhvatala je devet sela sa
ukupno 42 kuće.
Nahija Zrmanja i Popina: dva vlaška džemata sa jednim knezom i jednim primićurom.
Ove dvije nahije upisane su kao jedna administrativna jedinica, a obuhvatale su osam sela
i sedam mezri sa ukupno 53 kuće. ·
Nahija Zrmanja Istrija: ovdje su popisani Vlasi doseljeni iz Istre, i to jedan vlaški
džemat sa primićurom na čelu. Obuhvatala je četiri sela sa ukupno 14 kuća.

A evo imena tih vlaha:

Kada je izvršena kontrola ustanovljeno je da su se na njoj nastanili neki Vlasi nomadi i da je oni obrađuju. Na njihovo traženje, zemlje koje su stalno posjedovali na njih su upisane uz filuriju.

Ivan, sin Vukića Kakna, u okolini Rupe
Ivan, sin Radosava Radič, sin Vuka, u spomenutoj mezri
Maroje, sin Vukmira
Radko, sin Božidara
Martin, sin Radoja
Petar, sin Ivana
Luka, sin Martina
Vuksan, sin Brajka
Petar, sin Radovana
Toma, sin Pavla,

što se tiče ranijih vremena...da su vlasi govorili neki romanski govor ostao bi barem jedan stećak s nekim romanskim. a niš. vlah je pojam za slobodnog seljaka. a srblin i hrvat su vlastela.

Poslednja izmena:
to im je teza od hrvata. hrvatska povijest podje od pretpostavke: "eto hrvata iza karpata u 7 stoleću". pa ti izvoli dokaži da nije bilo seobe.

eeeee....a ako i uspeš. biće teza eto hrvata u 5 stoleću pa ti jovo nanovo.

Jesi li ti pri zdravoj pameti? Kakve veze imaju Hrvati, Karpati, 7. stoljece i seoba s ovom pricom (Nestorova hronika, termin Vlah u najstarijim slovenskim spisima)?

Toliko ste iskompleksirani tim Hrvatima ovdje na ovoj Istoriji, da to nije ni normalno niti humano.

Poslednja izmena:
Jesi li ti pri zdravoj pameti? Kakve veze imaju Hrvati, Karpati, 7. stoljece i seoba s ovom pricom (Nestorova hronika, termin Vlah u najstarijim slovenskim spisima)?

ja jesam a ti nisi. da i ti jesi razumeo bi da se radi i u jednom i drugom slučaju radi o tudjem poimanju i blabla, a ne objektivnoj istorijskoj istini.
Toliko ste iskompleksirani tim Hrvatima ovdje na ovoj Istoriji, da to nije ni normalno niti humano.
opet promašaj. iskompleksiranost bi bila kada bi biti hrvatom bila neka vrednost. pa se onda ljubomorno ta vrednost blatni.

ali biti protiv indoktrinacije i zaglupljivanja ljudi radi političke instrumentizacije to je zadaća i odgovornost pred Bogom svakog pravednika. srbi jesu proterani, ali treba sapsit ostalu nedužnu djecu diljem hrvatske.

slobodna volja ljudima nije data da ljudi čine zlo i glupo, već da izaberu jednu opciju od mogućih pravaca dobra.

Poslednja izmena:
ja jesam a ti nisi. da i ti jesi razumeo bi da se radi i u jednom i drugom slučaju radi o tudjem poimanju i blabla, a ne objektivnoj istorijskoj istini.

opet promašaj. iskompleksiranost bi bila kada bi biti hrvatom bila neka vrednost. pa se onda ljubomorno ta vrednost blatni.

ali biti protiv indoktrinacije i zaglupljivanja ljudi radi političke instrumentizacije to je zadaća i odgovornost pred Bogom svakog pravednika. srbi jesu proterani, ali treba sapsit ostalu nedužnu djecu diljem hrvatske.

slobodna volja ljudima nije data da ljudi čine zlo i glupo, već da izaberu jednu opciju od mogućih pravaca dobra.

Tačno tako.

Kakve to veze ima sa Vlasima u slovenskim dokumentima? Ako ti sve to smeta, samospali se u negdje, u Beogradu, Zagrebu ili hakuj stranicu one americke vojne firme. Idi u Brisel, NY, Washington, postavi sator i zastavu (s porukama, natpisima) i ukazi svima da su Srbi protjerani. Spali svoj hrvatski pasos ako ga imas, njihovu zastavu, poseri na nju, popisaj, uradi nesto po tom pitanju. Sta mi ovdje dolazis pricati o tome gdje nije mjesto niti vrijeme?

Gdje sam ja to zagovarao nekakvu "indoktrinaciju", "politicku instrumentalizaciju" (svako ko duze ovdje visi, zna da ne volim ovdje dnevnu politiku) na ovoj temi, nekako "zaglupljivanje"? Sta je to, objasni mi, sta sam to napisao pa mi prigovaras? Drzim se koliko mogu onoga sto znam, a ono sto znam imam od onoga sto procitam. Sigurno nije dnevna stampa.

Poslednja izmena:
Kakve to veze ima sa Vlasima u slovenskim dokumentima? Ako ti sve to smeta, samospali se u negdje, u Beogradu, Zagrebu ili hakuj stranicu one americke konsultantske firme. Idi u Brisel, NY, Washington, postavi sator i zastavu (s porkumom) zbog protjerivanja Srba. Spali svoj hrvatski pasos ako ga imas, njihovu zastavu, poseri na nju, uradi nesto po tom pitanju.
pa lepo sam ti rekao da ne umeš razmišljati. pouzdano je isto koliko i DAI u delu kad govori o doseljavanju ili fratarska teza o opcup eto "hrvata iza karpata". nepouzdano bla bla koju tvoj neelastični um rado uzima za stožer.

šta znači i na koga se odnosi termin vlah iz te hronike?

pa lepo sam ti rekao da ne umeš razmišljati. pouzdano je isto koliko i DAI u delu kad govori o doseljavanju ili fratarska teza o opcup eto "hrvata iza karpata". nepouzdano bla bla koju tvoj neelastični um rado uzima za stožer.

šta znači i na koga se odnosi termin vlah iz te hronike?

Srpski slovenski knez se spominje u savremenim izvorima u prvoj polovici 7. vijeka, gore na sjeveru. Kralj Alfred spominje na sjeveru Srbe i Hrvate u 9. vijeku. Kostina prica docnije potvrdjuje sve ovo, ali i kad se uzmu u obzir i ostali izvori o slovenskoj navali na Balkan iz 6. i 7. vijeka. Autosomalna DNK (pogledaj zutu boju), barem kod onih ljudi (Srba) koji su se testirali (medju kojima sam i sam, iako treba jos toga da se uradi po pitanju drevnih Srba, ako je moguce, ali i starih kostiju u Iliriku), ukazuje dobrim dijelom na porijeklo, zutu bojju, slovenski sjever.

Necemo sada o Vlasima nego o ovome.

Jos nesto, sta si uradio po tom pitanju (protjerivanja Srba 1995. godine) na privatnom planu? Jesi li napisao protestno pismo, knjigu, clanak u novinama, uradio nesto? Ima li nesto vrijedno spomena, da podijelis sa mnom, jer ti je ocito stalo do toga, da ukazes na istinu. To vazi za i za ovog gore papka Mrkalja.

Molim da se ova tema preimenuje u "Protjerivanje Srba iz Krajine 1995. i hrvatska politicka instrumentalizacija zaglupljivanja". Hvala.

Ima li jos neko da da neki prijedlog, kako da se nayebemo Hrvatima matere? Mater im ***** ustasku.

Poslednja izmena:
Srpski slovenski knez se spominje u savremenim izvorima u prvoj polovici 7. vijeka, gore na sjeveru. Kralj Alfred spominje na sjeveru Srbe i Hrvate u 9. vijeku. Kostina prica docnije potvrdjuje sve ovo, ali i kad se uzmu u obzir i ostali izvori o slovenskoj navali na Balkan iz 6. i 7. vijeka. Autosomalna DNK (pogledaj zutu boju), barem kod onih ljudi (Srba) koji su se testirali (medju kojima sam i sam, iako treba jos toga da se uradi po pitanju drevnih Srba, ako je moguce, ali i starih kostiju u Iliriku), ukazuje dobrim dijelom na porijeklo, zutu bojju, slovenski sjever.

Necemo sada o Vlasima nego o ovome.
ne umeš objasniti šta se krije iza termina Vlah u toj hronici pa bi da se vadiš sa Jokerom.
dobro. da daj vidimo te izvore koji srbe spominju u 7 veku. a hrvate u 9.
što se mene tiče verovatno si uprtio da zvanje horvat vezujem za (oko)7 vek.

pitanje: izvori, kako ih spominju i šta se pod tim podrazumeva?

Jos nesto, sta si uradio po tom pitanju (protjerivanja Srba 1995. godine) na privatnom planu? Jesi li napisao protestno pismo, knjigu, clanak u novinama, uradio nesto? Ima li nesto vrijedno spomena, da podijelis sa mnom, jer ti je ocito stalo do toga, da ukazes na istinu. To vazi za i za ovog gore papka Mrkalja.

Molim da se ova tema preimenuje u "Protjerivanje Srba iz Krajine 1995. i hrvatska politicka instrumentalizacija zaglupljivanja". Hvala.

Ima li jos neko da da neki prijedlog, kako da se nayebemo Hrvatima matere? Mater im ***** ustasku.
pisao sam, pišem i borio se protiv te cele exyu ludosti još pre početka rata. čak su tudjmanove vlasti zlupotrbile jednu moju ideju. i danas se trudim da utičem na svest. ali na pojedinačnom nivou kad sedim i pijem kavu sa svojim ustašama.

ne mogu si ja doneti odluku o pokajanju i osudi zločina u ime hrvata i hrvatske države. pokajanje je individualni čin i pokazatelj dostignuća svesti. dakle to mogu samo hrvati.

šita, ništa drugačije ne stoji. ako misiliš da stoji budi pismena pa navedi.

Да ли је могуће да се слободан човек поклони некоме? Средњовековне српске краљевске хрисовуље су препуне тога.

vlah je termin za slobodnog seljaka. a srbin i horvat su srednjovekovna vlastela. stoga će se vlasi u srpskim/hrvatskim poveljama tretirati kao drugi sloj sanovništva, drugačiji od vlastele i zanatlija. ništa etničko.
Тарзанско схваћање историје.

čak i u povelji bana mateja iz 1235 isto. ispravno je tiumačiti da dubrovački knez sudi vlasima jer je to lokalno stanovništvo u njegovoj jurizdikciji. dok sam ban sudi srblima jer je plemstvo u njegovoj jurizdikciji. naopako je zaključivati da su svi vlasi romani jer je dubrovački knez roman. pa je, još gore tumačiti, da su svi dubrovčani vlasi/težaci. ako bi hteli istaći njihovo etničko, onda bi u ono vreme bio adekvatniji izraz "Romanoi" u smislu rimljanskog porekla..

etničko tumačenje te povelje, svojstveno novovekovnim nacionalnim tintarama, je naopako i za bana. ban bi u tom slučaju imao posla preko glave. stoga ovako treba tumačiti:

u slučaju spora slobodnog seljaka i plemića, plemić tuži vlaha knezu kao nižem organu vlasti, a vlah plemića samo banu kao najvišem.
ban sudi vlasteli a knezovi seljacima.

vidiš. ista logika za srbiju, bosnu, hrvatsku a verovatno i šire.
Хвала, лепо си ме насмејао.

u zakoniku hansa frankapana iz 1436 svi vlasi imaju slovenska imena i prezimena. vidiš, ta upisana 1436 su im davali njihovi roditelji iz 14 stoleća.

slično tako se ima tako u prvim turskim popisima:
Попови су им давали словенска имена.

što se tiče ranijih vremena...da su vlasi govorili neki romanski govor ostao bi barem jedan stećak s nekim romanskim. a niš. vlah je pojam za slobodnog seljaka. a srblin i hrvat su vlastela.
Fala lipa za čas istorije, Tarzane.

Да ли је могуће да се слободан човек поклони некоме? Средњовековне српске краљевске хрисовуље су препуне тога.
svaki je čovek rob Božji.

ti bi liberalizam da prebaciš i u srednji vek? postoji razlika u stepenu slobode. naprimer onda kmet i slobodan seljak koji živi izvan feuda. koji je slobodan od obaveza prema feudalcu, a ne prema zakonu i državi.
Fala lipa za čas istorije, Tarzane.
nema šta da se zahvaljuješ kad ne kapiraš. a licimerje ti dobra neće doneti.

maternji jezik vlaha u srpskim zemljama je slovenski. znamo preko njihovih imena i prezimena u sačuvanim dokumenatima.

a zna li se koji je jezik vlaha u rumunskim zemljama (13,14,15 vek.)?

Да, зато сам написао да је "влах" означавао и социјалну припадност, сељака. Али, пре него што су постали слободни сељаци, и то у самој Влашкој, они су били и робови.

Но, требало би објаснити значење данашњег појма Румун (рум. român) кроз историју и његов развитак, да би се боље разумеле одређене ствари.

Да, зато сам написао да је "влах" означавао и социјалну припадност, сељака. Али, пре него што су постали слободни сељаци, и то у самој Влашкој, они су били и робови..
ne razumem to robovi ?
koliki je procenat ljudi u srednjem veku živeo po feudima ili u ropstvu, a koliko na svoj način, slobodno, nomadski,,,?

Back