Ti meni „Vlasi”, ja tebi „Muži”

Пошто кажеш да знаш румунски, сигурно разумеш шта ова жена говори о разлозима зашто Власи Србије не желе да се школују на сопственом језику.

Знаш ли ти ко је дотична? Она се бави политиком, плаћена је да заступа румунске интересе (и шири пропаганду као и слични њој).

Наташа Тошић:

(Демократски покрет Румуна у коалицији са СДА - Странком демократске акције)

Ево је снајка на делу:

Прво основно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против седам особа које се терете за фалсификовање потписа за подршку седам политичких странака на прошлогодишњим парламентарним изборима. Оптуженима се на терет ставља кривично дело фалсификовања исправа. Оптужница је подигнута против председнице Демократског покрета Румуна Србије Наташе Тошић.

Ето толико има присталица да је морала да фалсификује потписе и исправе за изборе!
И ти си њу нашао да наводиш као релевантну за шта?! За пропаганду и фалсификате, је л'?
Какво бламирање!

Poslednja izmena:
Немој да си безобразан, јер знаш да се ради о ендониму и егзониму.

Безобразан си ти, а колико си лицемеран то да не говоримо. Уместо што се спрдаш и скриваш иза неких будаластих прича о "куманском" пореклу, што лепо као човек не кажеш да си Румун и да сматраш Влахе Румунима и да је то твоје мишљење, опредељење, идеологија и шта већ... па да те испоштујемо као човека?! Зар се стидиш тога што си Румун?

Ти си Румун из српског Баната, ако се осећаш и Влахом, то је твоје право и то је у реду, али поштеди нас тих прича о ендонимима и егзонимима, "правим Власима", "Куманима", досадио си и форумашима и Владу Цепешу!

---------

Та лукавштина од стране румунске државе да "прогласе" не само српске Влахе, већ све Влахе на свету где год они постоје Румунима, изједначавајући Влах=Румун, осим што је недемократска, нецивилизована, нељудска је и глупа.

"Влах" и ако је егзоним, није егзоним (само) за Румуне, већ за влашке народе. То би било као кад би, рецимо, Словаци прогласили све Словене за Словаке. Не ради се о једном - влашком народу, већ о влашким (источнороманским) народима и ти то добро знаш.

Стојане, Стојане -- неопрезно, неспретно и немудро је постављати клипове на неком теби непознатом језику, јер појма немаш шта је та жена рекла и још мање знаш ако је истинa или не.

Турчине.

Слика говори више од 1000 речи Влашко, не морам да знам вулгарни латински (румунски) да бих видео где се пропагира велико-румунска анти-српска пропаганда.

Кумане. :hahaha:

Тачно. Ви их не сматрате истим народом. Али немојте очекивати да Румуни не сматрају Влахе Србије Румунима. Овде сам већ много пута поновио да је Влах историјски егзоним за Румуне, чији етницитет није створен тек крајем деветнаестог века. И још више, на сопственом језику Власи Србије себе називају Rumânima. Језичке, културалне и историјске везе су огромне. Преко тих темељних веза лежи новији слој политичке свести усађен и гајан од стране српске цркве и државе.
Колега, да ли си глув, не знам, али вероватно ниси слеп. Ако јеси, очигледно си обезбеђен непотребним помагалима, па те молим да овог пута прочиташ написано.

Не очекујемо ми од Румуна апсолутно ништа, нити нас њихови ставови у крајњој мери уопште занимају. Искрено, национално опредељење неких тридесетак хиљада Влаха у источној Србији, који не показују никакаве сепаратистичке тенденције, ме у крајњој мери и не занима. Имамо ми далеко већих проблема. Ипак, то не знали да можемо да затворимо очи пред неким стварима које се дешавају. Представници Румунске православне цркве "већ годинама неканонски и небратољубиво врше упаде у подручја јурисдикције СПЦ у источној Србији" (извор). Румуни нису спремни да чекају на неки нови споразум, сличан оном из 1934. године, већ се понашају попут разбојника, и то не само овде већ и на територији Јерусалимске патријаршије. То је неприхватљиво.

Да, јеси то више пута поновио, баш као што сам и ја теби поновио да поменути ендоним није ништа више искључив за Румуне него што је словенско име за Словенце. Схвати да је то што код Румуна пролази за доказ о постојању неког колективног румунског националног идентитета - и то идентитета који је заједнички и за романофоне Хелмског полуострва ван оквира данашње Румуније и Молдавије - пре буђења националне свести у 18. и 19. века, не пролази код нас других. Ви имате право на своје митове, али ми нисмо у обавези да их прихватамо, баш као што ни ви нисте у обавези да прихватате наше.

Познато ми је како се Власи зову, баш као и теби. Наиме, зову се: Rumîni, Rumînji; Rumîna, Rumînje; Vla, Vlajna, Vlasi; ljimba rumînjeaskă; rumînje(a)šć(tj)e, ljimba lu Rumînji nuoštri, ljimba a nuoastră, ljimba Vlahă, ljimba vlaška.

Језичке, културне и историјске везе постоје и између Срба и Румуна, баш као и Срба и Руса, па и Срба и Хрвата, и многих других. То ипак не значи да делимо етницитет.

Безобразан си ти, а колико си лицемеран то да не говоримо. Уместо што се спрдаш и скриваш иза неких будаластих прича о "куманском" пореклу, што лепо као човек не кажеш да си Румун и да сматраш Влахе Румунима и да је то твоје мишљење, опредељење, идеологија и шта већ... па да те испоштујемо као човека?! Зар се стидиш тога што си Румун?

Ти си Румун из српског Баната, ако се осећаш и Влахом, то је твоје право и то је у реду, али поштеди нас тих прича о ендонимима и егзонимима, "правим Власима", "Куманима", досадио си и форумашима и Владу Цепешу!
Овде сам већ рекао да сам косооки Куман усвојен од Влаха. И бар делимично јесам. Не кријем азијску крв.

Порасти и научи да појам етницитета из деветнаестог века не одговара стварности.

Овде сам већ рекао да сам косооки Куман усвојен од Влаха. И бар делимично јесам. Не кријем азијску крв.

Порасти и научи да појам етницитета из деветнаестог века не одговара стварности.

Nije na odmet ponoviti:

Naravno da ima. Odgovoreno je, upravo na ovoj temi, od ovog posta nadalje: http://forum.krstarica.com/showthre...j-istoriji?p=27631598&viewfull=1#post27631598

Najkraće (za pametne) - Srbina Srbinom čini njegovo srpskojezičko poreklo; imati to poreklo znači biti unutar jezgra srpske etnogeneze.

Nijedan narod nije etnički čist i svi narodi imaju etnički čisto jezgro etnogeneze. Pritom se za etnički čistu pripadnost može uzeti kulturološka pripadnost - čiji je jezik glavni i neprikosnoveni element - od najmanje 75% i više (87.5%, 93.75% itd.). Biološka srodnost ne mora igrati ulogu ukoliko se radi o srodnim rasnim tipovima. Na primer, ako neki srpski par usvoji malu bebu čiji su biološki roditelji bili Francuzi i odraste kao dete Srba bez obaveštenja o svom biološkom poreklu on će biti etnički Srbin. Ako bude obavešten, može sam da odluči o kulturološkoj pripadnosti - Srbin, Francuz ili, naverovatnije, mešovit. Ako usvoje malo crnče, onda će dete sámo zatražiti obaveštenje o poreklu i odlučiti o kulturološkoj pripadnosti. Eventualno biološko poimanje etničke čistote dovodi do zaključka da na Zemlji postoji samo jedan narod, sem ako se evolucija od primata ka čoveku nije desila više od jednog puta, pa i tada, potrebno je da su te grupe međusobno izolovane. Kao zadnji voz vremenskog dosega etničkog=jezičkog jezgra nekog evropskog naroda uzimam srednji vek.

quote_icon.png
Original postavio Mrkalj

Za narod nije bitno etničko poreklo svakog pojedinca, već da je kroz istoriju kontinuirano postojalo etničko jezgro. Na primer, to teorijski može da znači, da je neki etnos, koji je danas narod od 10 miliona pripadnika, pre dve hiljade godina činilo svega nekoliko desetina ili stotina ljudi i da je u procesu etnogeneze prilikom ujedinjenja sa drugim elementima zadržavao svoj jezik. Iz toga je teorijski moguće da prosečan pripadnik naroda ima biološko poreklo originalne etničke=jezičke grupe od svega nekoliko procenata, a da neki imaju 0% srodnosti sa etničkom grupom od koje smo počeli da posmatramo.

Pogrešna je analogija kada konfesionalna nacija, poistovećujući svoje arbitrarno nacionalno ime sa konfesijom, daje to isto arbitrarno nacionalno ime i jeziku koji upotrebljava. Konfesija je deljiva na više nacija, ali treba primetiti da zadržava ime iako se nacija njome definiše. Isto tako, jedan (isti) jezik treba da zadrži ime naroda koji ga je stvorio.

Srpski jezik govorio se u srpskim kneževinama, srpskoj srednjovekovnoj federaciji (Raška, Bosna, Duklja, Zahumlje, Hum, Paganija). Odatle objašnjenje kako je štokavica tj. srpski jezik počeo da se uliva prema primorju sa prvim bunjevačkim seobama, u Slavoniju sa šokačkim i u Krajinu sa Raškim.

quote_icon.png
Original postavio Mrkalj

Prvo, ako srednji (kod starijih naroda i stari vek) odredimo kao vremenski okvir u kojem posmatramo neki narod na Slovenskom Jugu (a jasno smo to odredili), zašto bismo u Sijera Leoneu činili drugačije? Zato i govorim o jezgru etnogeneze, koje nipošto nije moglo da bude francusko, budući da su plemena subsaharske Afrike etnički=jezički definisana u doba znatno pre francuske kolonizacije. Dakle, ovo pravilo je univerzalno pa ga i na njih možemo protegnuti.

Ako primenimo konfesionalno pravilo, koje je uzeto kao apsolut hrvatske etnografije, onda ćemo imati Hrvate svih boja po svim meridijanima. Doduše, ovo pravilo važi samo za katoličke štokavce, dok se na katoličke kajkavce ne odnosi. Koja sprdnja od nauke. :hahaha:

quote_icon.png
Original postavio Mrkalj
Tek ako si najmanje 50% poreklom naroda X, onda se može reći da mu etnički pripadaš. To znači da je najmanje 50% tvojih predaka imalo najmanje 50% predaka tog istog naroda X, odnosno predaka jezika X. To je, ujedno, definicija jezgra etnogeneze, koju svaki narod, nastao do srednjeg veka, ima.

quote_icon.png
Original postavio Mrkalj

Na temi Nesumnjivo Hrvati govori se o poreklu pojedinaca koji se smatraju Hrvatima (ako ne lično, ono od hrvatske povijesne nadriznanosti), a već u prvom kolenu vidi se da pripadaju nekom drugom narodu. Kao što vidiš, ne utvrđujemo kontinuitet porekla pojedinca kroz 1000 godina, kako impliciraš, nego diskontinuitet u prvoj generaciji. A s obzirom da se "nesumnjivi" pojedinci na temi postepeno množe, tema pretenduje da pokaže kako ogromna većina viđenih "Hrvata" nisu Hrvati (viđeni su reprezentativan uzorak), što znači da Hrvati nisu narod prema definiciji naroda sa srednjovekovnom etnogenezom već državom definisana nacija sa mehanizmom prisilne autocenzure koji ukida sve oblike nacionalnih sloboda.

quote_icon.png
Original postavio Mrkalj

A kako da zna, po čemu? Pre stopedeset godina 90% Nemaca nisu imali pojma da su di Dojčen, pa su ipak i tada bili etnički Nemci.
- - - - - - - - - -
Nemaš jezgro etnogeneze kod Hrvata. Što bi vaš Splićo, Božidar Violić, rekao "mi smo ionako sklepan narod". A to znači da ste, najblaže rečeno, "narod-presedan", nastao sudarima različitih etničkih masa, definitivno ujedinjenih u celinu rimokatoličkom verom i srpskim jezikom.

... i to u doba nakon to što su Srbi kao narod i država učestvovali na modernim Olimpijskim igrama.

Ствар је у томе што ми Румуне и Влахе не сматрамо истим народом. Шта то значи у пракси? Само то да није на Србији да одлучи ком народу Власи припадају, и да сходно с тим, Србија не може да учествује у процесу њихове (де)румунизације. Ако они желе да буду Румуни, нека изволе. Неки од њих су и пригрлили тај идентитет, што је сасвим у реду,. Али не очекуј од нас да деламо у складу са румунским националним интересима, и то на штету оних Влаха - грађана ове земље - који не желе да се изјасне као Румуни.
Власи Србије су се већ изјаснили. Велика већина су напустили Србију, мада одржавају везе са рођацима који су остали. Али њихова деца се неће вратити и неће бити ни Власи, ни Румуни, ни Срби.

Не очекујемо ми од Румуна апсолутно ништа, нити нас њихови ставови у крајњој мери уопште занимају. Искрено, национално опредељење неких тридесетак хиљада Влаха у источној Србији, који не показују никакаве сепаратистичке тенденције, ме у крајњој мери и не занима. Имамо ми далеко већих проблема. Ипак, то не знали да можемо да затворимо очи пред неким стварима које се дешавају. Представници Румунске православне цркве "већ годинама неканонски и небратољубиво врше упаде у подручја јурисдикције СПЦ у источној Србији" (извор). Румуни нису спремни да чекају на неки нови споразум, сличан оном из 1934. године, већ се понашају попут разбојника, и то не само овде већ и на територији Јерусалимске патријаршије. То је неприхватљиво.
Дозволи мало питањце: да ли је краљ (краљ а не цар, јер још није био цар) Душан, оснивањем Српске Патријаршије која га је прогласила царем, покршио канонско право или не?

Власи Србије су се већ изјаснили. Велика већина су напустили Србију, мада одржавају везе са рођацима који су остали. Али њихова деца се неће вратити и неће бити ни Власи, ни Румуни, ни Срби.
Нажалост, исто важи и за многе Србе и Румуне. Камо среће да је другачије.

Дозволи мало питањце: да ли је краљ (краљ а не цар, јер још није био цар) Душан, оснивањем Српске Патријаршије која га је прогласила царем, покршио канонско право или не?
Наравно да јесте. Због тога је, посредно или непосредно, био критикован и од стране самих Срба - и то савременика. Он није основао Српску патријаршију, већ је Пећку архиепископију уздигао у ранг патријаршије - или, тачније, иста је уздигнута по његовом налогу. Али, далеко већи проблем од самог уздизања ранга српске помесне цркве било је подвргавање грчких епархија у новоосвојеним крајевима, које су раније биле део Цариградске патријаршије, под јурисдикцију српског патријарха. То је био далеко озбиљнији, али оно што је Ромејима посебно засметало није имало везе са канонима већ политиком. Како год, на срећу, раскол који је Душан проузроковао, окончан је 1375.

Вреди поменути да је Душан био главни али не и једини кривац за избијање раскола. Склоност самих Ромеја/Грка (али и других) ка злоупотреби Цркве зарад постизаља државних циљева (касније, и зарад интереса грчког народа) била је и остала извор проблема. Узмимо пример хеленизације румунске цркве у 18. веку. Душан се, у суштини, само угледао на њих.

Poslednja izmena:

Ниси рекао, него си нас све удавио понављајући то до бесвести. Не кријеш свују куманску крв, али изгледа да кријеш словенску.

Е, пошто си азијски туркијски Куман не можеш да будеш "син Рима" и староседелац на Балкану! И глупо је да Србима држиш буквицу како су досељеници; да говориш како су "прави Власи" романизовани староседеоци, кад су добрим делом азијатски досељеници. Capito?

Back