The Hobbit

Obozavam tematiku , Hobita sam pročitao jedno 3 puta , nisam otišao sa nekim prevelikim očekivanjima, ali

zašto?, zašto?, zašto? :dash: Piter Džekson je stvarno preterao, ajde razumem ja da je kriza ali da im toliko trebaju novci , pa stvarno nema smisla , 3h je bez preterivanja moglo da se stavi u 2 sata fenomenalog filma. z:cry: stvarno se vidi da je to bio 1 sjajan film koji su naknadno u postprodukciji na silu razvukli na 3.

Kako Bilbo nije neki junak, gegovi i taj humor na početku mi je bio baš po meri , ali onda nastaje haos (verovatno su tada odlučli da ga razvuku u 15 delova), onog momenta kad su Planinčuge krenule da se gađaju glavama nisam znao da li gledam crtani film sa Tomom i Džerijem ili sta ja znam, ono propadanje u pećini pa jurnjava kroz grad Orka gde ih Snezana i sedam patuljaka svakim udarcem odbacuju okolo zaista nema smisla. U jednom momentu mi se je delovalo kao da gledam neku parodiju ( Booobooo smrade )

Na stranu to što je Piter Džekson morao da izmisli "glavnog negativca" za prvi deo da bi potrošačka američka publika imala koga da mrzi , ali oni monolozi gde se Gandalf ( koji je prikazan užasno bezveze ) kao obraća publici sa svetlom u leđa, pa posle i Bilbo uvati da lupa , zamalo da bacim peglu u kokice.

Mislim bilo je zabavno i sve to, i gledacu i ostala 2 , ali nekako ostaje utisak da je to moglo mnogo bolje.

azog,ork koji je poginuo par stotina godina prije

Očigledno su ga spojili sa jednom drugom ličnošću i odredili da umre u
Bici pet armija (kao sin mu, prema Tolkinu)
; novina koja je zapravo potpuno pohvalna tj. dobro odrađena (i to iznenađujuće).

S jedne strane, očigledno je da je to bilo zbog američke publike i potreba da bude neki gadni negativac koga treba da mrzimo; ali s druge, zaista je dobro ispalo - jer je dat veći smisao Orcima koji ih jure (jedino što je bilo potpuno nepotrebno po mom mišljenju je bilo prebacivanje u drugu rasu (iako srodnu);
zašto **** iz Gundobada??? Pa to je daleko na sjeveru
). Mada i to ima smisla (zbog fizičkih karakteristika 'Bijelog Orka', kao i zbog Vargi, koje su morale biti dosta drugačije od 'južnjačkih'; uspostavljenih u Gospodaru Prstenova).

Poslednja izmena:
Očigledno su ga spojili sa jednom drugom ličnošću i odredili da umre u
Bici pet armija (kao sin mu, prema Tolkinu)
; novina koja je zapravo potpuno pohvalna tj. dobro odrađena (i to iznenađujuće).

S jedne strane, očigledno je da je to bilo zbog američke publike i potreba da bude neki gadni negativac koga treba da mrzimo; ali s druge, zaista je dobro ispalo - jer je dat veći smisao Orcima koji ih jure (jedino što je bilo potpuno nepotrebno po mom mišljenju je bilo prebacivanje u drugu rasu (iako srodnu);
zašto **** iz Gundobada??? Pa to je daleko na sjeveru
). Mada i to ima smisla (zbog fizičkih karakteristika 'Bijelog Orka', kao i zbog Vargi, koje su morale biti dosta drugačije od 'južnjačkih'; uspostavljenih u Gospodaru Prstenova).
Pazi sto se tice prebacivanja rasa, kada je pisao Hobbita, Tolkien uopste nije napravio jasnu razliku izmedju orkova i goblina.

Gledao sam ga danas. . . Zasto sam ga gledao u 3D ne znam, nije mi se puno razlikovalo od onoga sto bi video u 2D, mozda samo u jednoj sceni kad je neko nekog gadjao pa sam imao osecaj da objekat leti prema meni, za ostalo. . . Ne kontam cemu 3D. . .
Sto se tice kontrasta boja i kako je sve uradjeno. . . Dok su bili u kuci meni se bas i nije svidelo, taj nacin snimanja i sve. . . Ali kad su izasli napolje bilo je OK i tu je utisak pozitivan. . . Sto se tice razvlacenja price. . . Da, oseti se 3 sata price a rekli su ukupno dve recenice, mada meni nije bilo dosadno. . . Po meni jedini minusi su kao sto sam rekao 3D i kontrast boja i to odvratno ozivljavanje likova, ostalo je OK. . .

Da postavim nešto što pripada ovdje:

The Hobbit: An Unexpected Journey - 5/10

Jackson je jos jednom pokazao da nikad nece shvatiti Tolkina. Napravio je film za koji se ne zna sta je i kome je namenjen - deci, odraslima, ljubiteljima knjiga ili casual gledaocima. Za moj ukus je suvise deciji i suvise komedija. A ono sto me je najvise nerviralo je sveprisutna Jar Jar-izacija. To je toliko izrazeno da sam imao utisak da gledam Star Wars 1-3 u Srednjoj zemlji.

Ono sto ne valja u odnosu na Lotr je unistenje losica. Losice su bile jedna od retko dobrih stvari u Jacksonovom Lotr-u. Ovde su uglavnom, sa izuzetkom Goluma i donekle Sarumana, Jar Jar-izovane i svedene na nivo sprdnje. Ni dobrice nisu prosle nista bolje, mada ostaje utisak da je Martin Freeman znacajno pojacanje u odnosu na Elijah Wood-a i da je Ian McKellen malo bolje odradio posao nego u Lotr. Potuljci su ostali na nekom nindza kornjaca nivou.

Efekti deluju prilicno lose i jeftino na pocetku, mozda u 3D to izgleda bolje, ali u 2D je prilicno jadno. Kasnije se situacija sa efektima malo popravlja, a malo vise od momenta kada se pojavi Golum. Deo sa Golumom je ujedno i najbolji deo filma.

U sustini moze da se gleda uz mnogo zamerki. Nisam zaspao sto me cudi. Ali moram da kazem da je mnogo ljudi u bioskopu zaspalo i da im je film bio dosadan. Tako da razmislite o gledanju u kucnoj varijanti ili eventualno o 3D koji mozda moze nesto vise da ponudi sto se tice vizuelnog dozivljaja.

Ne znam šta su ljudi očekivali.

Ja sam dobila taman koliko sam očekivala; i još malo šlaga na tortu kao repete. I možda čak i trešnju ozgor.

Nije mi baš jasno kako se može upoređivati LOTR i Hobbit. Trudim se da budem poštena pa da kažem (sebi) kako ljudi sude o filmu; ne o knjizi; i možda nemajući nikakvo predznanje o knjizi (knjigama) kao takvo. Onaj ko poznaje samo film, a naročito ako ga upoređuje sa LOTR; taj će teško bit zadovoljan.

I to je u redu. Ovo je pdf o filmu, ne o knjigama.

Ali, s druge strane, nije u redu kritikovati nešto o čemu se nema elementarnog znanja.

Kako da kritikuješ i iznosiš svoj stav prema filmu koji je sniman po knjizi, ako nemaš osnovnog pojma o toj knjizi?

Zašto je iko očekivao da Hobbit bude sličan LOTR-u? Pa, on nije sličan. Hobbit je - i unerediću se od opšteg mesta toliko već puta pominjanog - dečja priča. U odnosu na Gospodara prstenova, Hobit je strip. Zadnja stranica časopisa, ko Hogar Strašni. Nedovoljno je ozbiljan, likovi su mu karikirani, opskurno jednostavni, jednodimenzionalni. U Hobitu, vilenjake jedva da možeš razlikovati od bilo čega. Ko su zapravo; to je Tolkien razradio tek u Silmarilionu. To se ne vidi dobro ni u LOTR-u; a LOTR je nuklearna fizika za Hobita.

Ja ne znam šta su ljudi očekivali, ne zaista. Visoku epiku i transcendentalne ljubavne priče?

U skoro-pa-stripu?

Iskreno govoreći, meni je Hobit čak i malo previše epski nego znam da realno jeste. Prost humor, karikiranost, jednostavnost - to je tačno ono što sam očekivala i što sam znala da je realno da očekujem.

P.J. je shvatio Profesora taman onoliko koliko je uopšte bilo moguće da ga shvati neko ko krene da snima film o knjizi koja je pisana za decu.

Trešnje na torti ozgor su komercijala koju nije učio od Tolkiena. Tu je samouk.

Ali da je dobro umutio patišpalj, jeste. Čovek je čitao, ili je angažovao one koji su stvarno čitali; i predočio je to umalo kako treba. Nezadovoljnji čine dve kategorije: oni koji su - iracionalno i bez ikakvih argumenata - očekivali drugačije od onoga što su čitali i što je osnova filma; i, druga, oni koji nemaju nikakvo predzanje i ne znaju o čemu govore.

Ni jedni od tih ne razumeju. Ni P.J.-a, a kamoli Tolkiena.

Evo, konacno i ja odlgedah Hobita!

Ne znam ljudi, meni se film svideo. Tipujem da je to zbog dve stvari:

1) Knjiga mi nikada nije bila tako draga kao LotR pa sam je pola zaboravila, tako da nisam sizela na gluposti koje su izmenili i nelogicna mesta, itd.
2) Martin Frimen ebe kevu. Rodjen je za ovu ulogu. Kolika razlika u odnosu na smusenog Ilajdzu. Mozda nije momak kriv, imao je 18 godina, ali Frodo je previse zahtevna uloga za decaka tog uzrasta. A kada te ne radi glavni lik, sve ode u 3... Frimen je bio odlican i vrlo upecatljiv. Pravi Bilbo.

I da, naravno da je film daleko od "dobrog", ali ebi ga, ja ni za LotR nisam mislila da je dobra adaptacija jedne od mojih omiljenih knjiga. Jedino sto je prvi deo bio toliko poetican (u smislu predela) i sto je soundtrack bio mozda i najbolji od svih koje sam cula (i bolje je preneo atmosferu knjige od samog filma). Ali osim toga, mogla bih da pricam o glupostima i nelogicnim stvarima u LotR filmovima do sutra. Tako da me ove stvari nisu posebno iznervirale u Hobitu - jednostavno sam ih ocekivala. Jeste, Radagast je bio malo preteran, kao i ona video igrica borba sa goblinima, ali nista gore od Aruene sa macem ili Legolasa koji vozi skejtbord niz surlu olifanta.

PS- Scena Bilba i Goluma je mozda jedna od najboljih u citavoj fransizi. Za koplje iskace iznad vecine stvari koje su snimljene i u ovom, i u sva tri LotR filma. I dobro su odradili Goluma na kompu (a mrzela sam ga u LotR i sizela sto nisu uzeli zivog glumca jer je to kompleksna uloga). Ali ova scena, pa, ako nista drugo, samo zbog nje mi nije zao para za bioskopsku kartu.

Problem sa Frodom je prosto sto Ilajdza Vud nije dorastao za tu ulogu i nije bilo neke preterano dobre hemije izmedju njega i Sema i cesto su scene u kojima ispoljavaju svoje prijateljstvo izgledale nevidjeno gej...
Martin Frimen je klasa iznad..

Slažem se s oboma oko Froda.
Inače je meni mali Ilajdža mnogo kul mada znam da ga dosta ljudi ne voli..i fizički mi je sjajan za Froda ( hobita generalno) al on i Sem se nikako nisu uklopili svojevremeno i videlo se da je ' iskreno prijateljstvo' forsirano.

Back