Čovek je po prirodi kontradiktoran. Pun je svojih unutrašnjih sukoba i protivrečnosti, plus što je u sukobu i sa svojom okolinom, svetom.
Mislim da je danas veći problem duhovna praznina, nego ekonomska. Počev od našeg društva pa do globalnog, vlada grabežljivost, oholost,
licemerje, trka za materijalnim i profitom. Današnji sistem prosto melje ljude, moraš stalno da učiš, da napreduješ, usavršavaš se,
a stižu stalno mlađi i mlađi, koji bolje i lakše pamte i ovladavaju znanjima- što doprinosi stresu, gubiš vremena za sve oko sebe, porodicu,
prijatelje... rad više nije sredstvo napretka čoveka, kapitalizam ga je pretvorio u mlin koji melje čovekovu ljudskost.
U Titovo vreme koliko god to bilo i iluzija, ljudi su imali NADU. Najgore što je danas nada izgubljena- naši političari su na sceni
već dvadeset godina i svi su se izmenjali na vlasti-koga god danas pitaš, ljudi će reći- ma svi su oni isti, sjaši Kurta da uzjaši Murta.
Mislim da je to jedan od razloga što kod nas nema masovnih protesta- ljudi su otupeli, postali ravnodušni, i prosto ne vide
nikog ko bi ih mogao povesti.
Na globalnom planu, svedoci smo jednog potpunog licemerja, jedne besomučne trke za energentima i bogatstvom, koje se
pravda pričom o ,, humanim intervencijama '' u ime ljudskih prava. Svet je pun straha, straha od ratova, terorizma, prirodnih
katastrofa, nuklearnih incidenata. Prosto nema više nikakve sigurnosti, ni lične, ni društvene, ni globalne. Budućnost je vrlo
neizvesna.
Kako se boriti protiv svega ? Ne postoji neki univerzalni recept, niti je moguće ostati potpuno imun na razne uticaje.
Neki moj ,, recept'' je uživanje u malim stvarima- druženju sa prijateljima, muzici, lepoj knjizi, šetnji, sunčanom danu,
naravno porodici...možda je tu meni doprinelo i to ratno iskustvo. Jednostavno na kraju uvek pomislim da sam
sretan što postojim, što mogu da vidim sunce i popijem jutarnju kafu, a mnogi moji drugovi su poginuli. Nekako
mislim da i zbog njih nemam pravo da kukam- problema i briga ima, ali živ čovek mora se boriti s njima.