Sentient:
Ergo, ne postoji u mozgu centar za moralnost.
Vidis, za mene kao ateistu ne postoji religijski Bog, pa shodno tome ne moze biti nikakvih "apsolutnih" i "istinskih" moralnih zakona, vec moral proistice iz same prirode nekog drustva, kao i iz njegove istorije i tradicije. Mada se slazem da moral nije kategorija o kojoj se moze glasati, ali iz drugih razloga nego ti...
Još nije otkriveno šta je kod čoveka svest, razum, psiha, duša... i sl. i koje su njihove mogućnosti i zakonitosti ispoljavanja. Nauka je do sada vrlo malo istražila ove oblasti, što ne znači da neće napredovati. Ko iole hoće da bude objektivan i ozbiljno pristupi proučavanju Biblije, shvatiće da ona ljudima ne pedočava, ništa drugo, nego najviše moralne vrline. Moralne kategorije (kao i nemoralne) su ugrađene u podsvest čoveka i na njemu je da bira.
Navešću jedan primer. Prve 3 godine osnovne škole završio sam na selu. Vraćajući se iz škole, koja je od sela bila prilično udaljena, mi prvaci znali smo na raznorazne načine da se zabavljamo. Praktično smo radili što bi kome palo na pamet. Iako smo jedno vreme
mučili šumske kornjače, kojih je bilo na svaku stranu. Zaziđivali smo ih kamenjem i tako ih ostavljali da uginu. Neke bi odzdali posle mesec dana i bile su još žive, ali potpuno iznemogle. Mučili smo ih i probadanjem drvetom duž čitavog tela. Mada ja lično nisam inicijator te igre, ipak sam i ja učečestvovao u tome. Kad sam probadao telo kornjače, neki glas iznutra mi je govorio da je to užasno. Uradio sam to samo jednom i više nikad. Posle sam i odzidao preostale zazidane kornjače. Iako je sve to bila dečja bezazenost i dan-danas se osećam posramljno što sam to radio.
Ja razumem da tvoj sistem razumevanja stvarnosti, na koji si naučen (rečeno u najširem smislu) ne vidi moral drugačije nego kao kategoriju koju su izmislili ljudi i to kao promenljivu kategoriju zavisno od društva i vremena. Taj sistem razmišljanja nije lično tvoj (nisi ga ti izmislio) nego je karakterističan za više od dve trećine čovečanstva. Sa takvim sistemom rezonovanja automatski, unapred, bez ikakvog razmišljanja se odbacaju mišljenja drugih koja se ne uklapaju u tu šemu. A, da bi se razumeli drugačiji sistemi razmišljanja, mora se, bar privremeno, izaći iz postojećeg sistema. (O načinima razmišljanja ću kasnije). Pomenuto tvoje tumačenje morala i moralnih načela, koje je, verovatno identično kod većine ljudi na Zemlji, a za koje smatrate da su tradicijom usvojene konvencije i koje su se mijenjale u zavisnosti od konkretnih uslova (evoluirale), ja ne ubrajam u apsolutne moralne kategorije, koje su prisutne u svesti svakog čoveka i za svakoga su jednake, konstantne. Svest je različita od osobe do osobe, ali je svakoj osobi ograničena (fizička barijera) nekome više, nekome manje, svakako ne bez razloga. Ono što je najbitnije, kod svakog čoveka, ponavljam: apsolutno kod svakog čoveka, ta barijera se može ukloniti, a čovekova svest dobiti nepregledna prostranstva.
I na kraju, ono što većina misli - ne mora da bude i istinito!
"Svi mi znamo da je nešto takvo kakvo je, a onda se nađe neko (
budala) koji to ne zna i - dokaže suprotno." (A. Einstain).