oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.955
coviax
Као што видиш на овој теми, пре свега из уводног поста, темељ морала нема никакве везе са неком дужношћу или са Кантовим категоричким императивом, већ морал извире из стапања са трансценденцијом, или из превазилажења индивидуалности, при чему нестаје разлике између ја и не ја. Где је све једно и то не у математичком, већ метафизичком смислу. Метафизички једно на начин мелодије..квалитативне множине.
Одатле феномен моралног који је у супротности са егоистичким..а који се у самосвести, иманентно доживљава као САЖАЉЕЊЕ.
Ipak da pojasnim:
U religijama se ne srećemo s religijskim spoznajama več s agitacijama samozvanih Božijih advokata koji su izvorno izmislili oportunizam!
I za mene je dužnost(Ozijeva moralnost)koegzistencijalni princip NO1! Ne, ne smeta mi što je i Kant slično mislio-nije on bio glupak-to je onaj ko to uopšte i na tren pomisli...(Antinomijama se zarazio,ali to je več,ali zaista,druga "priča").
I dužnosti su SMIŠLJENE...E ali one i omogučavaju smislen smisao kao i još neke smislene mudrosti...
Као што видиш на овој теми, пре свега из уводног поста, темељ морала нема никакве везе са неком дужношћу или са Кантовим категоричким императивом, већ морал извире из стапања са трансценденцијом, или из превазилажења индивидуалности, при чему нестаје разлике између ја и не ја. Где је све једно и то не у математичком, већ метафизичком смислу. Метафизички једно на начин мелодије..квалитативне множине.
Одатле феномен моралног који је у супротности са егоистичким..а који се у самосвести, иманентно доживљава као САЖАЉЕЊЕ.