Antimoralne pobude - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Antimoralne pobude

Oceni ovaj blog
Sukob dobra i zla, andjela i demona. Stari arhetip koji se provlaci kroz sve religije i kroz samu ljudsku svest, nesto je veoma realno... realan sadrzaj naseg duha, cija je objektivacija ceo opazajni svet.
Ovo sto sledi je smotra antimoralnih pobuda koje su na jednoj strani. Moralnost je na drugoj.

EGOIZAM
Sta coveka i zivotinju pokrece na delovanje ? Nije tesko dati odgovor na to, a on glasi: odrzanje i dobrobit sopstvene egzistencije. Sve sto koristi odrzanju egzistencije pribaviti za sebe, a sve sto steti istoj ukloniti. To je egoizam i on neprikosnoveno vlada. Ako je neko zivo bice negde delovalo, a zelimo znati koji su impulsi volje bili cinioci tog dejstva, videcemo da je u njegovoj osnovi sopstvena dobrobit.
Jedini izuzetak od ovoga jeste teznja za produzenjem vrste, koja lako nadvladava egoizam usmeren ka individui. Ali to je daleko od onog osecanja sazaljenja koje je u osnovi morala, a zasnovano je na metafizickom transcendentnom jedinstvu (ucenje koga je izveo Sopenhauer). Volja za produzenjem vrste je ustvari egoizam na visem stepenu. Egoizam koji je prenet sa individue ... na ideju vrste, pri cemu je vrsta ona koja preuzima ciljeve samoodrzanja i dobiti. Zivo bice koje se brine za svoje potomstvo usmereno je na odrzavanje egzistencije iskljucivo njega. Sta je to nego egoisticki impuls usmeren na dobrobit ,vise ne svoje individue, vec SVOG potomstva . Ovo "SVOG" sustinski odvaja volju za produzenjem vrste od altruizma zasnovanog na metafizickom jedinstvu.
Egoizam je kolosalan: on nadvisuje svet. Jer kada bi svakome ponaosob bilo dato da bira izmeðu vlastitog uništenja i uništenja ostalog sveta, ne moram ni da kažem na šta bi to izašlo kod vecine. Sopenhauer
Sta je u osnovi tog poriva ? Ako stvari pridjemo na jedini ispravan nacin a to je subjektivan nacin uvida u neposredne cinjenice svesti, videcemo da ono sto je jedino realno jeste sopstvena svest, dok je "spoljnji svet" samo skup opazaja u toj jednoj svesti. Pri tome ,ako ne u misli svako ima u osecaju tu istinu, tako da za svakog ponaosob njegova svest je SVE, a objekti oko njega su objekti ... slike formirane u mozgu koje sustinski ne mogu imati takvu objektivnu egzistenciju odvojenu od subjekta (to pokazuje ucenje o korelativnosti subjekta i objekta - videti prvi unos na ovom blogu). Iz te cinjenice i nesvesnog uvida u nju izvire egoizam jer neposrednost tvrdi svoje pravo.
Egoizam je zapravo nesvesna intuicija o korelativnosti subjekta i objekta uz osecaj da je individualna volja subjekt. Transcendentna volja , u svojoj celini, egoisti ostaje strana.

ZLOBA
Ovo je pored egoizma druga antimoralna pobuda. Ona se javlja u susretu sa drugim individuama ali ono sto je razlikuje od egoizma jeste CILJ. Cilj egoizma jeste sopstveno dobro. Tudja nesreca nije u interesu egoizma i on je ravnodudan prema njoj. Patnja i bol ,koji se javljaju kod drugih, kao posledica egoisticnih radnji jesu samo akcidentalni (slucajni).
Kod zlobe cilj je upravo tudja nesreca i ona je ono sto se zeli i sto pribavlja "korist".
Iz ZLOBE radjaju se dve pobude:
zavist i zluradost

ZAVIST
Zavist je zlonamernost pobudjena tudjom srecom, imovinom ili zaslugama. Individua obuzeta zaviscu zeli da "spusti" objekat te zavisti na svoj nivo, kada vec ne moze da ga dosegne.
To je najslabiji oblik zlobe.

ZLURADOST
Zluradost je vec mnogo ozbiljnija.
Onaj ko se raduje tudjoj nesreci ne zeli samo da "spusti" objekat zluradosti na svoj nivo, vec da ga gurne ispod tog nivoa.On zeli da uziva u tudjem bolu i nesreci koje je sam postedjen. I ta tudja bol i nesreca jesu ciljevi sami po sebi.

Tako je u teoriji a u praksi zavist postaje: PAKOST
A zluradost postaje OKRUTNOST

Lista antimoralnih pobuda

egoizam1_zps3b692000.gif

Zastrasujuca smotra antimoralnih potencijala koja podeseca na onu smotru knezeva tame u Miltonovom Pandemonijumu.
citat "Sopenhauer"

Pošalji "Antimoralne pobude" na Facebook Pošalji "Antimoralne pobude" na Google Pošalji "Antimoralne pobude" na My Yahoo! Pošalji "Antimoralne pobude" na Live Pošalji "Antimoralne pobude" na MySpace Pošalji "Antimoralne pobude" na Twitter Pošalji "Antimoralne pobude" na Digg Pošalji "Antimoralne pobude" na del.icio.us

Ažurirano 23.04.2018. u 14:52, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. mcbluesky81 (avatar)
  Ma ajde bre pali
 2. mcbluesky81 (avatar)
  Cime se ljudi opterecuju.
 3. @Barbara@ (avatar)
  Apsolutno tacno! four You!
 4. oziman (avatar)
  @Barbara@
  Nisam siguran da li je ovaj apaluz namenjen meni ili misljenju mcbluesky81 ?

  U svakom slucaju ..pozdrav za tebe !
 5. gagili48 (avatar)
  oziman-potpuno si u pravu...lista ti je...
 6. oziman (avatar)
  Hvala ! U ovom blogu obradio sam samo antimoralne pobude volje u narednom blogu obradicu i drugu "andjeosku" stranu.
  Pozdrav
 7. oziman (avatar)
  Порекло злочина јесте егоизам а који извире из несвесне интуиције корелативности субјеката и објекта где појединац интуитивно увиђа да је објективан свет око њега илузоран. Да је тај свет скуп опажајних слика у његовој свести.
  Тек нам је филозофија то привела знању док до тада то је само била оваква мутна слутња која је далеко од рефлексивне свести а која је заправо темељ онога што чини егоизам.

  Дакле, егоиста третира свет на начин где је његово ЈА све и свја, оно једино релано, а док су особе око њега нешто као ликови из снова. Фантоми. Па зашто онда да се тај "господар свемира" одриче свега онога што годи његовом ЈА?

  Егоиста је дакле несвесно вођен оваквом максимом, јер његов духовни склоп није још успео да оде довољно далеко у тој интуицији и да покаже свести да није то што он налази у себи и зове "индивидуална воља", корелат спољашњег света... већ да је права супстанција света такође воља..али не његова воља већ метафизичка воља која је заједничка свему. И живом и неживом.
  Тако да то не оправдава апсолутну слободу у циљу задовљавања нечијег индивидуалног хтења...напротив. Та интуиција негира егоизам а човека уздиже на виши ниво битисања где не постоје више поделе на моје и твоје. На Ја и спољашњи свет.
  Међутим, већина људи су далеко од тога и њима влада неприкосновени ЕГОИЗАМ... самим тим и неисцрпан извор сввих могућих злочина који се могу свести на ону табелу а која све говори о томе.
 8. zxy (avatar)
  Odlično izneto,tačno i sažeto.
  Dodao bih svoje mišljenje da je egoizam i zločin i kazna individue i to u isto vreme.
 9. oziman (avatar)
  " Sve to, kako je rečeno, otežava naše spoznavanje stvarne nemoralnosti ljudskog roda. Država, to remek delo samorazumevajućeg, umnog, koncentrisanog egoizma sviju, zaštitu prava svakog pojedinca stavila je u ruke sile koja, beskonačno jača od moći svakog pojedinca, ovoga prisiljava da poštuje prava svakog drugog. Tu se može iskazati bezgranični egoizam gotovo svih, zloba mnogih, okrutnost nekih: prinuda je sve ukrotila.
  Obmanjivanje koje odatle potiče tako je veliko da, kada u pojedinim slučajevima gde državna sila ne može da štiti ili je podrivena, vidimo da se pojavljuju nezasita gramzivost, podla pohlepa za novcem, duboko skrivena neiskrenost, podmukla ljudska zloba, često ustuknemo od straha i glasno zavapimo u pomoć, misleći da smo naleteli na još nerođenog monstruma; samo što bi bez prinude zakona i bez nužnosti građanske časti takvi događaji bili upravo na dnevnom redu. Da bi se spoznalo šta čovek u moralnom pogledu istinski jeste, treba čitati kriminalističke priče i opise anarhičnog stanja. Ove hiljade koje se ovde pred našim očima bez reda guraju u miroljubivom saobraćanju, valja posmatrati kao isto toliko mnogo tigrova i vukova od čijeg ujeda nas osigurava čvrsta brnjica.  Otuda, ako se zamisli da je državna sila jednom ukinuta, tj. da je ta brnjica odbačena, svako ko ume da vidi ustuknuće pred predstavom koja se tada može očekivati, čime daje na znanje koliko malo se u osnovu pouzdaje u učinak religije, savesti ili prirodnog fundamenta morala, kakav god on bio."

  citat: Шопенхауер
  Као што се у овом цитату каже у свету влада bezgranični egoizam gotovo svih, zloba mnogih, okrutnost nekih. И само сила закона тај пандемониум злобе држи на узди, под брњицом.

  Срећа је што у том пандемониуму постоји и трун морала. Који је редак као оаза у пустињи,али се ипак може наћи.

  Горњи цитат наставља се у овоме:

  No upravo tada bi, nasuprot onim oslobođenim nemoralnim potencijalima, svoju delotvornost neprikriveno pokazale i istinske moralne pobude u coveku, dakle, mogle bi najlakše da budu spoznate, pri čemu
  bi se odmah pokazala neverovatno velika moralna različitost karaktera, koja bi, kako bi se ispostavilo, bila isto toliko velika kao i intelektualna različitost glava; time je sigurno mnogo rečeno.