oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.955
Evo, razmišljam...![]()
Razmišljao sam i u trenutku kada sam napisao da je dokazano, za empatiju, jer jeste. Razlog što nisam detaljnije obrazložio je da ne bih širio raspravu u tom pravcu nepotrebno. Priemeri životinjske empatije mogu da se nađu u spasavanju ljudi od strane delfina (može se reći i simpatija), u posmatranju primata, kao i u ponašanju glodara u kavezima, koji mogu da saosećaju bol, ali samo sa glodarima koji dele kavez sa njima, ne i sa ''strancima''.
Ljubimci često rade nešto za šta nisu dresirani, tome sam prisustvao mnogo puta.
Um je spsobnost razmisljanja ili nalazenje veza izmedju pojmova. Da bi zivotinja bila umno bice mora posedovati pojmove i to posedovanje mora se jasno videti u njenom ponasanju. Medjutim toga nema. Ima nekih naznaka, tragova . Priroda nije iskuljuciva. Nesto sto je kod coveka na niivou na kojem je ili UM, kod slona, delfina itd. takodje postoji, ali u samo u naznakama.
A te naznake daleko su od covecjeg uma i cak i ako zivotinje uspevaju da stvore neki pojam to je toliko rudimentarno da je zanemarljivo i apsurdno reci Eto zivotinje imaju um i one razmisljaju o buducnosti i proslosti nezavisno od opazajne sadasnjosti..Netacno. Da je tako ,kao sto vec rekoh, svet bi bio sasvim drugacije mesto. Volovi bi sami orali njive za platu. U fabrikama bi zaposljavali recimo simpanze. Lavovi bi bili primeljeni u vojsku. Smesno... Jeste smesno zato sto je apsurdno Taj svet bi licio na onaj iz zivotinjske farme ili nesto slicno. Da ne govorim u kakvoj opasnosti bi ljudi bili od zivotinja koje razmisljaju.
Očigledno je da na mene gledaš kao na laika, jer ne razgovaramo na način na koji ti želiš, ili rasprava ne ide tokom koji ti odgovara.
Na tebe gledam kao na nekog ko ne cita moje postove i prelazi preko njih a ovamo iznosi neke "kritike". Ovo je tema o Sopenhaorovoj filozofji morala i da bi tu filozofiju kritikovao moras poznavati Sopenahuorovu filozofiju bar osnove a ne Frojdova banalana realisticko meterijalisticka lupetanja
Šta je sa strahom? Da li on sprečava neke da ne urade nešto, iako bi dobio ličnu korist, jer se plaši osude većine, kazne da bi bio uhvaćen.
A sta je sa uvodnim postom? Velika zelja da pametujes a totalna blokada misli kada trebas da procitas post.
Postoje samo tri pobude volje koje ce neko zivo bice pokrenuti na aktivnost:
1) Egoizam -koji hoce sopstvenu dobrobit.
2) Zloba - koja hoce tudje zlo
3) Sazaljenje - koje hoce tudje dobro
Svaka radnja Bbilo kojeg zivog bica mora biti pokretana nekima od ove tri pobude volje.
Najcesce se susrecemo sa egoizmom i zlobom kao pokretacima ljudske aktivnosti , delovanje iz moralnih pobuda je najredje ali itekekao postoji.
Da bi neko delo bilo moralno mora zadovoljiti ove uslove:
itd.itd. pogledaj uvodni post
Dakle, strah je posledica egoizma a ne sazaljenja...i nema veze sa moralom.
Šta je sa simpatijom? Šta je sa time da nekome i ne pada na pamet da nanese bol radi dobiti, jer jednostavno ne razmišlja u tom pravcu, ne vodi ga tantos?
Taj spada u kategoriju 2.... Oni koje pokrece zloba oni nemaju veze sa moralom
Sve to poništavaš, da bi kroz jedan primer doveo do zaključka da je upravo sažaljenje temelj morala. Na žalost, ja se ne mogu složiti. Kažem ti da je to u psihologiji definisano drugačije, da nas često sam strah(kroz senku, suprotnost), ili super ego i ono čemu težimo, uzori, vode ka moralnosti.
Nista ja ne ponistavam ni delovanje iz straha ni delovanje iz zlobe nema veze sa moralom zato ih i ne psominjem ovde.
Ako te zanimaju antimrolane pobude pogledaj ovaj moj blog a imas i temu:
Antimoralne pobude
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=6563
Moral i sazaljenje nije nesto uobicajeno sto ces ti i Frojd secirati na laboratoriskom stolu ili uzeti uzorak "savesnih i dobrih gradana" i onda traziti moral u njima. U vecini ljudi na ovom svetu naci ces samo egoizam i zlobu. Primeri moralnosti su izuzeci.
Ti ne menja cinjenicu da je moral aktivnost u cilju tudjeg dobra a da je ono sto si ti opisao nesto sto nema veze sa time. to su antimoralne pobude. Ako su vecina ljudi egoisti i zlobnici ne znaci da temelj morala i sam moral ne postoji.
Nekoga sprečava da ukrade, jer sažaljeva prodavca, i ne želi da mu nanese materjalnu štetu, a ne zato što se plaši da bi mogao da bude uhvaćen i osuđen?
Rekao sam ti već da je primer banalan i da ne mora da se javi sažaljenje kod svakoga..
Ko je tvrdio da je svaka individua , svaka covecja kreatura na ulici moralna???? . Naravno da nije.! Cak vecina nema veze sta je moral i ubila bi coveka samo da o njega obrise cizme(kako kaze Sopenhauer) Da nema pretnji zakonskih kazni, pendreka i mača boginje Justicije svi bi se popisali na one njene terazije.
To je fakt. Ali je i fakt da postoji moral kao poneka iskra u mraku opste zlobe i da je njegova osnova ono sto u svesti nalazimo kao sazaljenje . A osnova sazaljenja samim tim sto apstrahuje ego nije u njemu vec u metafizickom jednom...transcendentnom.