Nisam baš siguran da je ovo pravi pod forum za ovu temu, ali mi deluje odgovarajuće. Unapred se izvinjavam moderatorima ako je pomeranje ove teme potrebno.
Već dugo, dugo vreme imam želju da se istetoviram, želim da imam simboličku tetovažu koja će prestavljati nešto što je meni drago i sama to govoriti drugim ljudima koji je vide.
Zanima me lično iskustvo onih koji su se tetovirali ili još bolje od tattoo umetnika. Hvala puno unapred.
1) Da li ste platili pre ili posle procesa tetoviranja? Da li se očekuje napojnica ako ste zadovoljni (ipak sam samo student)
2) Da li postoji bilo kakav certifikat koji tattoo umetnik može da mi pokaže? Koliko ja znam škole koje se koncetrišu samo na tetoviranje ne postoje, već se zanat uči šegrtski.
3) Da li je očekivano da smaram umetnika o pitanjima kao da li je primio vakcinu za Hepatitis B, da li može da mi pokaže potvrdu? Ili možda ja sada preterujem? (postao sam malo paranoičan pre par godina) I ako nije primio inekciju, da li je to uopšte i razlog da se birnem?
4) Takođe da li je očekivano da ih smaram o tome, da li vraćaju mastilo nazad u posude posle korišćenja, da mi dopuste da vidim igle iz autoklava da se sam uverim da su sterilizovane (da vidim datuma na nijma, njihovu boju...) pre nego što se izvade iz pakovanja?
5) Ako ih pitam za njihov porfolio, da li postoji način da budem siguran da neki dizajn nije ukraden od drugih umetnika? Hoću prirodno da budem siguran da je umetnik dovoljno dobar pre nego što mi nacrta nešto za ceo život. Hoću da vidim da li su krugovi baš krugovi, da nisu elipse, da su linije prave, a ne isprekidane, da su boje čiste, da umetnik može da stvori efekat dubine ili senke.
6) Da li je u Srbiji dozvoljeno stavljanje providnih (plastičnih) zavoja na svezu tetovazu, i da li mogu da insistiram na tome da dobije normalan zavoj koji će omogućiti mojoj koži da diše.
7) Kada skinem zavoj, čuo sam da treba da koristim blagi antibakteriski sapun. Da li preporučuje neku određenu marku koju mogu nabaviti u domaćim prodavnicama ili apotekama. Isto sam čuo da na svezu tetovazu treba da trljam ulja oboćena vitaminima A i D i da treba da koristim losion da mi se ruke ne osuše. Da li imate neke preporuke i za ove proizvode?
8 ) Imam veliku želju da istetoviram šake. Da znam da jako vidljivo mesto i lično me ne zanima mogući problemi pri budućem zapošljenju (pre bih izvršio samoubistvo ili čistio klozet nego radio u kancelariji neke korporacije) tako da ne želim da slušam predavanja o tome, već me više zanima kako će to uticati na dugovečnost tetovaže. Mislim, koliko će redovno pranje ruku ili izloženost suncu ošteti moju tetovažu? Da li bih mogao da izbegne bledenje korišćenjem kreme za sunce ili bih bio primoran da nosim rukavice leti? Spreman sam da promenim mesto za tetovažu ako će je uticaj elemenata istrošiti. Najverovatni je bih je onda odradio na zglobovima. Takođe sam čuo da neki majstori iz moralnih razloga (što razumem i poštujem) odbijaju da tetoviraju na jako vidljivim mestima, pogotovo kad se radi o nekom mladom (imam 19 godina) ili nekom kome je to prva tetovaža?
Dobrodošle su i preporuke umetnika iz Novog Sada ili okoline. Čuo sam da je "Kod Zmaja" jako dobar studio.
Evo i koncepta tetovaza koje bih hteo da uradim.

Crna zastava. Simbol anti-nacionalizma, po nekim i anarhizma (mada ja se baš tu i ne slažem)

Manje od 3, ili srce. Devojku mog života, koju volim iz dna duše, sa kojom sam već tri i godine i planiram da provedem život sa njom sam prvi put sreon na internetu. Ta tetovaža bi simbolisala na to.