Tatoo

Ma maaaažžii je bre, što je ljudima to toliko teško, moj ortak syebao svih 5 tetovaža zato što ga mrzelo da maže, sad izgledaju ko da su radjene iglom i tušem.

Pa bar jedno nedelju dana i gledaj da je što više 'luftiraš'. Ja sam tetovažu iskoristila kao opravdanje da nedelju dana ne izadjem iz kuće, da je ne bih gušila folijom :mrgreen:

ja znam njih dvojicu istetovirali svetog savu na grudi

f_ninj10.gif

Nisam baš siguran da je ovo pravi pod forum za ovu temu, ali mi deluje odgovarajuće. Unapred se izvinjavam moderatorima ako je pomeranje ove teme potrebno.

Već dugo, dugo vreme imam želju da se istetoviram, želim da imam simboličku tetovažu koja će prestavljati nešto što je meni drago i sama to govoriti drugim ljudima koji je vide.

Zanima me lično iskustvo onih koji su se tetovirali ili još bolje od tattoo umetnika. Hvala puno unapred.

1) Da li ste platili pre ili posle procesa tetoviranja? Da li se očekuje napojnica ako ste zadovoljni (ipak sam samo student)

2) Da li postoji bilo kakav certifikat koji tattoo umetnik može da mi pokaže? Koliko ja znam škole koje se koncetrišu samo na tetoviranje ne postoje, već se zanat uči šegrtski.

3) Da li je očekivano da smaram umetnika o pitanjima kao da li je primio vakcinu za Hepatitis B, da li može da mi pokaže potvrdu? Ili možda ja sada preterujem? (postao sam malo paranoičan pre par godina) I ako nije primio inekciju, da li je to uopšte i razlog da se birnem?

4) Takođe da li je očekivano da ih smaram o tome, da li vraćaju mastilo nazad u posude posle korišćenja, da mi dopuste da vidim igle iz autoklava da se sam uverim da su sterilizovane (da vidim datuma na nijma, njihovu boju...) pre nego što se izvade iz pakovanja?

5) Ako ih pitam za njihov porfolio, da li postoji način da budem siguran da neki dizajn nije ukraden od drugih umetnika? Hoću prirodno da budem siguran da je umetnik dovoljno dobar pre nego što mi nacrta nešto za ceo život. Hoću da vidim da li su krugovi baš krugovi, da nisu elipse, da su linije prave, a ne isprekidane, da su boje čiste, da umetnik može da stvori efekat dubine ili senke.

6) Da li je u Srbiji dozvoljeno stavljanje providnih (plastičnih) zavoja na svezu tetovazu, i da li mogu da insistiram na tome da dobije normalan zavoj koji će omogućiti mojoj koži da diše.

7) Kada skinem zavoj, čuo sam da treba da koristim blagi antibakteriski sapun. Da li preporučuje neku određenu marku koju mogu nabaviti u domaćim prodavnicama ili apotekama. Isto sam čuo da na svezu tetovazu treba da trljam ulja oboćena vitaminima A i D i da treba da koristim losion da mi se ruke ne osuše. Da li imate neke preporuke i za ove proizvode?

8 ) Imam veliku želju da istetoviram šake. Da znam da jako vidljivo mesto i lično me ne zanima mogući problemi pri budućem zapošljenju (pre bih izvršio samoubistvo ili čistio klozet nego radio u kancelariji neke korporacije) tako da ne želim da slušam predavanja o tome, već me više zanima kako će to uticati na dugovečnost tetovaže. Mislim, koliko će redovno pranje ruku ili izloženost suncu ošteti moju tetovažu? Da li bih mogao da izbegne bledenje korišćenjem kreme za sunce ili bih bio primoran da nosim rukavice leti? Spreman sam da promenim mesto za tetovažu ako će je uticaj elemenata istrošiti. Najverovatni je bih je onda odradio na zglobovima. Takođe sam čuo da neki majstori iz moralnih razloga (što razumem i poštujem) odbijaju da tetoviraju na jako vidljivim mestima, pogotovo kad se radi o nekom mladom (imam 19 godina) ili nekom kome je to prva tetovaža?

Dobrodošle su i preporuke umetnika iz Novog Sada ili okoline. Čuo sam da je "Kod Zmaja" jako dobar studio.

Evo i koncepta tetovaza koje bih hteo da uradim.

Crna zastava. Simbol anti-nacionalizma, po nekim i anarhizma (mada ja se baš tu i ne slažem)

Manje od 3, ili srce. Devojku mog života, koju volim iz dna duše, sa kojom sam već tri i godine i planiram da provedem život sa njom sam prvi put sreon na internetu. Ta tetovaža bi simbolisala na to.

Ajd ja ću sad da ti odgovorim iz svog iskustva, naći će se valjda i neki tattoo majstor da me ispravi i dopuni ako treba.

1) Posle, za napojnicu ne znam baš, ipak veći deo cene čine 'ruke' majstora, tako da mi se čini nepotrebnom.

2) Verujem da retko koji majstor kod nas ima neki sertifikat, što naravno ne znači da loše radi, i obrnuto, sertifikat ne mora nužno da bude dokaz stručnosti (bar sam takva iskustva imala sa pirserima)

3)
Malo preteruješ, hepatitis se prenosi uglavnom telesnim tečnostima, tako da ako majstor ne krvari na sve strane i ne pljuje na iglu nema razloga za brigu :lol: Naravno, imaš apsolutno pravo da zahtevaš da opere ruke i nosi rukavice, što će svaki normalan majstor da uradi i bez tvog zahtevanja.

4) Ne verujem da mastilo uopšte može da se vrati u bočicu, a za igle imaš apsolutno pravo da se uveriš u njihovu sterilnost.

5) Pogledaj fotke po studiu, raspitaj se kod ljudi koji su već radili kod njega, traži preporuke...

6) Koliko ja znam, koža i ne treba da diše neoliko sati posle tetoviranja, zavojem bi s.***** tetovažu jer bi sva boja ostala na njemu, a ne vidim zašto ne bi bilo dozvoljeno korišćenje folije.

7) Meni su umesto antibakterijskog preporučili bebi sapun, onaj Merimin koji imaš u svakoj radnji, to se izgleda razlikuje od majstora do majstora. Ne znam baš za ulje, obično se koristi Jekoderm mast koja sadrži te vitamine, a kasnije kada tetovaža 'zaraste' ne bi bilo loše da je mažeš bilo kojom kremom ili losionom za telo (raspitaj se kod devojke :))

8) Preteruješ sa rukavicama :lol: a i ne verujem da pranje ruku može da naškodi, dovoljno je a je mažeš kremom za sunčanje.

Pa čuo sam da je bolje da imam golu svežu tetovažu nego da je obavijem plastičnom folijom. Ona bih sprečila bilo kakav vazduh da izađe ili da uđe. Sve telesne tečnosti kao plazma, znoj ili krv bih se skupili tu na površinu. Takođe bih to zagrejalo taj deo tela i omogućilo bakterijama bolje šanse za opstanak i razvoj. Možda i grešim.

Inače, providni plastični zavoji su zabranjeni u nekim Američkim državama, a možda i još negde u svetu.

Poslednja izmena:
Meni je jedan za krila trazio 600 evra.Pa majku ti....jos kaze :iz principa ne tetoviram nista ispod 50 evra...ej,sad i tattoo majstori imaju "principe",definitivno je to profesija u ekspanziji iako je 90% ljudi koji to rade poreklom iz najnizeg obrazovnog i intelektualnog sloja.Mozda bas i zato,easy money :) . Na zalost,malo je pravih umetnika u toj profesiji.
Jednom sam se lepo nasmejala u vezi objasnjenja za Hidrociklin,on je meni,doktoru,objasnjavao za sta se ta mast koristi.

Ruke kazes....losa ideja.
Mozda ti se sad cini da ne bi voleo da radis u multimilionerskoj internacionalnoj kompaniji,ali za 10-ak godina ti se to mozda i nece ciniti kao losa ideja ;) samo,tada ce biti kasno za tako nesto jer sa takvim istetoviranim rukama te ne bi primili ni da razvozis kiselu vodu po prodavnicama a kamoli gore navedeno.No,ostaje ti ciscenje klozeta,razvodjenje struje i postavljanje laminata kao adekvatna zamena,zar ne.
Drugi razlog zasto je ovo los izbor je sto ce stalna izlozenost tetovaza suncu dovesti do njihovog brzog propadanja,izbledece i razliti se.Za tetovaze se inace preporucuje da se nikako ni ne izlazu suncu,ali naravno,svi volimo da se pohvalimo ;)

U odluci ko ce te istetovirati moraju ucestvovati faktor "cistoce" i faktor "vestine".
Nemoj se tetovirati u studiju koji lici na svinjac.
Uporedi radove vise tattoo majstora i odaberi onog ciji ti se rad najvise svidja,za ove potrebe ces se naravno sluziti internetom.Medjutim,ono sto ti zelis da istetoviras,moze uraditi i majstor pocetnik tako da zaista nije bitno ko radi.

I na kraju,jedna mala sugestija : kaze se "volim iz sveg srca" a "mrzim iz dna duse" , tesko da ce kombinacija "volim iz dna duse" piti vodu...

CvijafakQ,
Zar nije lepše da je tetovaža na skrivenom delu tela...
Na rukama stvarno izgleda bzvz...
Pogotovo je ružno videti mladog tatu, sa bebom u rukama a one tetovirane... meni je to ružno...
Kao neki krimos...

Ovo je samo moje mišljenje... nema ljutnje...:bye:

Pa čuo sam da je bolje da imam golu svežu tetovažu nego da je obavijem plastičnom folijom. Ona bih sprečila bilo kakav vazduh da izađe ili da uđe. Sve telesne tečnosti kao plazma, znoj ili krv bih se skupili tu na površinu. Takođe bih to zagrejalo taj deo tela i omogućilo bakterijama bolje šanse za opstanak i razvoj. Možda i grešim.

Inače, providni plastični zavoji su zabranjeni u nekim Američkim državama, a možda i još negde u svetu.

:eek: folija se drzi samo dok se ne upije boja a to je oko 8 sati, koliko se secam....a posle treba da bude namazano slojem jekoderma da se ne bi formirale kraste i izasla boja....a jekoderm sto duze u smislu da debelo mazes dok se god koza ne smiri a posle kao nega u tankom sloju....sustina je daposle koza treba da bude glatka i negovana kao i okolni delovi......

Back