TASOS - u reči i slici

Cao drmarke ! Mi smo uplatili Potos preko Delfintravela sa polaskom 17.08.,pre 7 dana je jos bilo slobodnih studio-apartmana,prevoz je organizovan,pogledaj www.delfintravel.eu,
pozdrav skrobek

Super, hvala na informacijama... natrcao sam popodne na njih posto sam poslao onaj post. Vidim da i Perla ima kojesta zanimljivo od tog datuma....

Natrcao sam i kod Odeona na neke meni potpuno nepoznate kuce u Potosu
Rena Lena, Maria App Hotel i Susana ali na site-u nema nikakvih drugih informacija....
(Nikana? - ove godine ne mozemo u Irini preko Magica koji je prosle godine bio odlican ali nam smene ne odgovaraju)

Uzgred stvar se dodatno iskomplikovala cinjenicom da je klincu istekao pasos, pa ujutru idem da jurim sta sve treba ....

Pozdrav
Marke

Pozdrav svima,
moram najpre reci da sam bio odlucan da ove godine pitujem na odmor na Skiatos ali obzirom da putujem u sopstevnoj reziji odustao sam i uplatio za Tasoso od 16.07-26-07. u Vili Elena, kako kazu iz Aque, 20-ak metara do plaze. Pa Vas najljubaznije molim ukoliko je neko posetio ovu vilu u Potosu da mi ukratko nesto napise. I jos nesto, dali je bolje ici iz Kavale ili iz Nea Peramosa, odnosno, dali neko zna timetable za ferry iz Nea Paramosa. Unapred hvala Ivan

:heart: Da li neko moze da mi kaze koje mesto je bolje za letovanje Potos ili Limenarija? Decko i ja planiramo krajem avgusta da idemo na Tasos.Bitno mi je da samo mesto ima lepu i cistu plazu. Planiramo i da iznajmimo auto pa nas interesuje cena koliko kosta za 4-5 dana? Unapred hvala

Znaš kako, mislim da bi za tebe i dečka možda bilo bolje da idete u Limenariu, zato što tamo ima više restorana, pubova, klubova, diskoteka...mada, ako ste drugačiji tip, tj. ako više volite malo mirnija i manja mesta, idite u Potos ;)

______________________________________________________________________________________________________________________________

Evo, da se pohvalim gde idem... S tim što neće biti ova soba, tj. ovaj studio nego studio pored:

http://www.thassos-island.com/pages/holiday-studios/

Poslednja izmena:
JE LI MOGUCE DA NIKO NIJE BIO U VILI GIANNIKIS U LIMENARIJI? SVAKA INFORMACIJA O SMESTAJU I CENAMA BI MI ZNACILA JER PUTUJEM U PETAK!!!

Skinuto sa drugog foruma:

Već drugog dana, sa puta sam prepoznala tvoju vilu.Baš zbog tebe, vratili smo se i spustili do nje.Bilo je oko 9 ujutro, zatekli smo skoro sve na terasama.Ušli u dvorište, lepo pitali jesu li to JOLLY aranžmani, ljudi potvrdili, i zatim listom, sem jednog starijeg para rekli da su vrlo, vrlo nezadovoljni.Zašto ti se nisam javila, pa kako to da ti kažem?
E, taj starij par nas je čak pozvao i da uđemo unutra, što mi i učinili.Vrlo skromno.Na zidu kod uzglavlja je neki kao foto-tapet ili sl.U dnu sobe,minijaturni, ostariji kuhinjski element-mislim da je bila samo sudopera.Nije da ne može da se prođe sobom,a bez sudaranja, ali ceo studio se svodi baš na sobu!Naravno, u kupatilo nismo ulazili, ali čak je i ovaj par starijih ljudi imao zamerki što nema tuš kabine, niti zavese, već je tuš direkt na pločicama.Iz ugla ovo dvoje ljudi, njima je dobro, oni su nam oma rekli kolko šta košta "sa svem putom, vizama,osiguranjem", i, prema tome, oni su baš zadovoljni.Za razliku od njih, mlađi ljudi,naročito sa bebicama i decoma, bili su rezignirani.
Dalje, dvorište je dovoljno prostrano, travica i neki dečiji sadržaj-ljuljaškice, neugledan bazenčić, ma minijaturan.Ali, ne bih se žalila na dvorište.
Parking.Ne trba da brinete, ako ne ispred, iznad kuće, sa strane, ima dovoljno prostora za parkiranje.Nije parking, ali vi ga NAPRAVITE! Sorry, na velikim slovima, ali ne podnosim sistem: da zaradim, bez ulaganja!
Kuća je izolovana, tačnije sasvim usamljena na toj plaži.Nije daleko od Limenarije, ali se i ne može peške.Tu je bilo očajnih vapaja mlađih gostiju: daleko Limenarija, a frižider mali,a nikako nije zgodno da se skokne više puta dnevno do Limenarije,a hleb treba svakodnevno...
Pomenuti stariji par nam rekao da na 200-300m, od vile, postoji peščani ulaz u more.Ostalo su ploče, kamen, ježevi.Lično mi nismo prilazili vodi.Da li je tako, nismo proveravali.
Kuća ostavlja utisak da je navrat-nanos otvorena za sezonu.Nije krečena, vanredno sređivana.Znam, neko će reći, pa šta?Za mene je nedopustivo, da iznad ulaznih vrata na terasama, stoji nagomilana paučina!Ko je zaboga, mogao da pusti ljude u takav smeštaj???!!!!
Vila se nalazi, tačno naspram, Iris golda(nakitom, izborom, cenama ni malo nisam impresionirana)!

ovako, prvo za argusovu aleksandru .nismo je videli, osim putokaza koji smo videli za nju, a to je bilo s magistrale kad smo se vracali s taryanasa. dakle, nije bas u centru, treba desetak minuta, kao i ya sve u limenasu nista nije daleko, ali kazem nije centar i nije bas bliyu gradska plaza.
sto se tice rentakara, vec sam to napisala, ali ajde ;) od deset do 14 su skuteri, zavisi gde,a ima ih puno, a od 23 pa nadalje su kola, zavisi koja i zavisi na koliko. treba medjunarodna, ili se bar svi foliraju da treba ;)
bus od limenasa do goldena je 1,80, evra, do peredajza dva i cini mi se 40, do alikija 3, 2 evra. do potosa i limenarije bi trebalo da je osam, posto smo mi kupili preko potosa do alikija i izaslo nas je 12 evra.
stos e tice restorana, pa svuda je manje-vise slicno, nije preskupo, osim na makrijamosu, gdse deru. dakle, skoljke i riba je oko sedam evra, kao i jagnjetina, dok su na makrijamosu spagete devet evra. da popiydis. ajd pisem opet posle, sad imam radim

ovako, prvo za argusovu aleksandru .nismo je videli, osim putokaza koji smo videli za nju, a to je bilo s magistrale kad smo se vracali s taryanasa. dakle, nije bas u centru, treba desetak minuta, kao i ya sve u limenasu nista nije daleko, ali kazem nije centar i nije bas bliyu gradska plaza.
sto se tice rentakara, vec sam to napisala, ali ajde ;) od deset do 14 su skuteri, zavisi gde,a ima ih puno, a od 23 pa nadalje su kola, zavisi koja i zavisi na koliko. treba medjunarodna, ili se bar svi foliraju da treba ;)
bus od limenasa do goldena je 1,80, evra, do peredajza dva i cini mi se 40, do alikija 3, 2 evra. do potosa i limenarije bi trebalo da je osam, posto smo mi kupili preko potosa do alikija i izaslo nas je 12 evra.
stos e tice restorana, pa svuda je manje-vise slicno, nije preskupo, osim na makrijamosu, gdse deru. dakle, skoljke i riba je oko sedam evra, kao i jagnjetina, dok su na makrijamosu spagete devet evra. da popiydis. ajd pisem opet posle, sad imam radim
Ajde postavi neke slicice vile i odgovori mi na PM ovde ili vrati PM.Pozuri sa odgovorom ako mozes jos veceras posto sutra idem u agenciju.

Bojanice,kazi mi jos da li negde ima mesta da se ostave kola ili skuter pored vile jer planiram da iznajmim nesto od ova dva.Da li su sve sobe na toj strani ili ima i sa pogledom na drugu stranu ? Ajde da te iskoristim sa pitanjima jos veceras pa budi malo duze na forumu ako se nesto jos setim plizzzzzz.

evo nekih fotki vila aleksandre i tako jos necega. a sto se tice meduza. nema ih uopste. vidis ih samo kad ides trajektom do tasosa. tamo ih nema nigde. jezeva ima samo malo na alikiju, ali samo pored stena, tamo gde je pesak i dgde se ljudi kupaju ih nema. joj, sta jos.. ma seticu s eposle.

Prilozi

• pogled s aleksandrine terase.jpg
    pogled s aleksandrine terase.jpg
    26 KB · Pregleda: 51
  • s kreveta u ogledalo.jpg
    s kreveta u ogledalo.jpg
    19,5 KB · Pregleda: 48
Jel neko moze da mi kaze kakav je nocni provod na Tasosu i u kom je mestu najbolji. OVo nam je jedna od opcija za ovo leto, a planirali smo 10. avgust otprilike, pa me interesuje da li ima nekih klubova i da li ima mladjeg sveta zeljnih provoda i zabave.

sdonca, niko nije radoznao kao ti. :)
jbte, stvarno ne znam gde je nestalo ono: culi smo da je lepo ostrvo, idemo da ga cekiramo :)
nevrmajnd. vec sam odgovorila da je ulica mala, ali naravno u vek se nadje mesto za kola, a za skuter pogotovu. za bus sam lepo napisala: bus u 9.15 ide do goldena i alikija, ali okolo , preko limenarije i potosa, pa se vozas skoro duplo duze i skuplje, alli eto bar bacis pogled na celo ostrvo, pa odaberes gde bi zeleo da se vratis. a u 10. 15 ide kracim putem. ali to nigde ne pise, pa lepo ne pitas samo kuda ces, vec i preko kojih mesta ces nekud. a odmah, naravno kupite mapu tasosa, da se bolje orijentisete, ili skinite s neta.
a mi smo bili na terasi koja je bila u prizemlju i niko nam nikad nije bacao pogled niti j prolazio ulicom, a apartman se ne vidi bas nesto od zavese, tako da bez brige

MOJ PRVI SUSRET SA TASOSOM

Dragi forumasi,
Vratila sam se sa Tasosa i zaista zelim da podelim sa vama svoje novosteceno iskustvo. Pokusacu da budem temeljna, ali i jezgrovita. Ipak, zbog ljudi poput tebe, Sdonca, ;) pisacu po danima sta sam radila.. Dakle..

Polazak iz Beograda, 27.06.2008. u krajnje neobicno vreme, u 2h nocu ispostavio se kao pun pogodak. Apsolutno nije bilo guzve na putu. Makedonsku granicu presli smo za tacno 15 minuta, a na grckoj se zadrzali 6-7 minuta. Idealno! Od dokumenata su nam trazili pasos i zeleni karton. Ne izbegavajte da stajete u red za drzavljene EU, jer je to sasvim ok.

Policije ima u Makedoniji, nisu nas srecom zaustavljali, a u Grckoj ih uopste nismo videli. Sve u svemu, moj suprug je postovao ogranicenja za svaki slucaj svuda osim u Srbiji.

Pratili smo znakove na putu i uputstva SAT plusa i bez problema se iskljucili na autoput za Kavalu. Malo smo se samo iznenadili sto nema stajalista niti benzinskih pumpi sve od Soluna do tamo, ali smo kasnije shvatili da se ta odmorista nalaze na magistralnom putu koji je blizi moru, tako da.. ako necete da silazite sa glavnog puta (sto ne preporucujem), sipajte dovoljno goriva na vreme. Dosli smo do Keramotija za nekih opustenih 10 sati voznje, a da napomenem da smo stajali nekoliko puta, gotovo na svakih dva sata-da se trudnica osvezi 

U Keramotiju smo imali ludu srecu da ulovimo trajekt koji samo sto nije krenuo, tako da smo na juris kupili karte (3 evra po osobi i 18.5 evra za automobil, karavan) i spakovali se kao jedna od poslednjih troja kola!

I SADA POCINJE NASA LETNJA AVANTURA!

Prelazak trajektom traje nekih 30ak prijatnih minuta. Odusevili smo se galebovima koji su leteli oko trajekta, u nadi da ce dobiti klopu od turista. Tako su vesti, da uopste ne gricnu kada uzimaju hranu iz ruke. Fantastican prvi utisak!

GALEBOVI
galeboviop0.jpg

A onda prvi pogled na Limenas i odusevljenje sto je voda i na mestu gde trajekt pristaje, u novoj luci Limenasa, kristalno cista! Fantasticno!

POGLED NA LIMENAS SA TRAJEKTA
poglednalimenassatrajekkq5.jpg

1.DAN

Krecemo prema uputstvima agencije u potragu za smestajem, vila Albatros, na periferiji grada. Nalazimo je sa lakocom. Osim neprijatnosti koju smo u startu doziveli, da nam je apartman sa pogledom na bastu zamenjen za onaj koji gleda na ulicu, (sto je propust agencije) ovim smestajem smo apsolutno zadovoljni. Gazda, svetski covek, a zena koja odrzava kucu, Vasilija, prijatna Grkinja, koja ne zna ni reci engleskog, ali smo se sporazumevali iskljucivo na srpskom, grckom i osmesima. Vrlo prijatni ljudi.
Inace, vila je sagradjena pre nekoliko godina, tako da je sve jos uvek novo, lepo, cisto. Od srca preporucujem, ali samo ljudima koji su tu kolima.

VILA ALBATROS
vilaalbatrosqt4.jpg

APARTMAN
apartman1eu1.jpg

apartman2mt3.jpg

apartman3tu8.jpg

Kazem, preporucujem samo onima koji su kolima tu, jer smo mi svuda isli kolima, cak i do prodavnice i do centra. Opet, moram da naglasim da je ovo odraz specificne situacije u kojoj se nalazim, obzirom da sam u poodmakloj trudnoci, te smo suprug i ja sve organizovali tako da se ne cimamo po suncu, niti da gubimo vreme.
Najblizi supermarket je na 850m od vile, a sledeci jos 250m dalje.
Polozaj vile je takav, da je prakticno ispod nje, na 30m udaljenosti more. To me je ohrabrilo, misleci da cu se mozda tu kupati.
Posle tusiranja i odmora od puta, skoknuli smo do grada da nesto klopamo, a kasnije uvece i na nase prvo kupanje.
Plazica ispod vile je peskovita, ali nista specijalno, pa smo se prosetali tako plazom do Tarzanasa, koji je udaljen 2 minuta hoda. Tamo smo se prvi put bucnuli u savrseno cistom moru i videli u vodi nesto sto smo prozvali morskim krastavcem. Crno je i onako
dugacko u vodi, a kad ga pipnete, skupi se i bude bas kao krastavac. Moj suprug je uzimao tu zivuljku u ruku, tako da uopste nije opasna.
Sve u svemu, ova plazica nam je posluzila za prvo kupanje i da ne izgubimo prvi dan, ali nikako nije merilo onoga sto se moze doziveti na Tasosu..

2. DAN

Sada, kada vec imamo kartu ostrva u rukama, i zahvaljujuci savetima ljudi sa foruma, osecamo se spremnim da otkrivamo lepote ostrva.
Krecemo ka zapadu, na hvaljenu Pachis plazu, koja je 10km udaljena od Limenasa.
Ova plaza nam se jako dopala. Odgovara merilima koje sam sama sebi postavila kada smo stigli na ostrvo-trazicu samo pristupacne plaze, do kojih se lako dolazi, bez truckanja po makadamskim putevima, da ne izazivam srecu. Pored toga, bilo mi je bitno da ima i hladovine na plazi, ili dobrih suncobrana, posto sam resila da se ove godine ne izlazem suncu. I, Pachis plaza je ispunila moje kriterijume.
Ne samo da smo imali savrsen hlad za automobil, vec smo i sami uzivali u debeloj hladovini borova. Inace, na ovoj plazi se nalaze trscani suncobrani, sa po dve lezaljke. Ovaj komplet naplacuje se 6 evra. Mi nismo koristili ovu uslugu, vec smo uzeli samo lezaljke i postavili ih u hlad. Lezaljke se ovako ne naplacuju, ali se nekako podrazumeva da nesto popijete u kaficu pored. Pili smo uglavnom ice kafu sa sladoledom, espreso i slicno i nikada nismo platili vise od 3-4evra.

PACHIS PLAZA
pachis1wk6.jpg

pachis2uk6.jpg

Na plaze smo odlazili obicno izmedju 9 i 10 sati, zavisno da li smo doruckovali u kuci ili poneli neku klopu sa sobom. Svejedno smo se na plazi zadrzavali do 13-14h.
Tako i ovog drugog dana, posle plaze smo se tusnuli, odmorili, presvukli i otisli do grada na klopu. Po preporuci momka koji je predstavnik agencije Perla, otisli smo u restoran Mythos. Ispostavice se da je ovo odlican restoran, u kome smo cesto jeli, svasta probali i bili vrlo zadovoljni.
Restoran Mythos nalazi se blizu stare luke, kada se prodje kamena kuca (muzej) i krene ka gradskoj plazi. Tu je na pocetku jedan kafic i odmah do njega restoran. Dalje se nastavlja niz kafica, poput onog Island cafea i ostalih na gradskoj plazi.

POGLED NA STARU LUKU (u pozadini reklama za Mythos)
poglednastarulukuju8.jpg

Ovaj restoran osnovan je jos 1981. godine kao picerija, tako da i danas imaju najbolje pice u gradu. Gazda, covek sirokih shvatanja, koji je pola zivota proveo u inostranstvu i danas kada je guzva u restoranu “uleti” u kuhinju i pravi pice za svoje goste. (Njegova je supruga pominjana kratko osisana Zorica, koja radi u agenciji Mythos.)

RESTORAN MYTHOS
restoranmythosmn0.jpg

ENTERIJER
enterijerdy3.jpg

Narucili smo dve pilece krem supe, musaku, punjenu papriku i paradajz, grcku salatu, vodu.. Rucali smo muski, onako kao kod kuce i sve platili 25evra. Kasnije ce se ispostaviti da su ruckovi u ovom restoranu za nas dvoje u proseku kostali 20evra, sto nam je bilo sasvim ok.

Poslepodne smo isli na Golden Beach. Ova plaza je jako lepa, duga, pesak sitan beo, voda prozirno cista. Nemojte da vas bune talasi koje vidite, jer se oni lome u plicaku koji je dug nekoliko desetina metara, pa izgledaju strasno. Ustvari, kada prodjete te talase, voda je fantasticna, kao i pesak ispod nje. Na ovoj plazi komplet suncobran i dve lezaljke naplacuje se 7 evra. Birajte velike zute suncobrane, jer su mali plavi i beli porozni.

GOLDEN BEACH
gb1un2.jpg

gb2dr1.jpg

Vece smo proveli u setnji i upoznavanju gradica. Sve je blizu, na dohvat ruke. I setaliste, i restorani, i prodavnice .. Gradic nam se jako dopao jer je miran, tih, pravi mali raj..
Za vecernju neobaveznu setnju bez vecere preporucujem poslasticarnicu Dodoni, sa vrhunskim sladoledom, kolacima i hladnim napicima. Cene su malo “jace”, ali zaista vredi. Npr. kugla sladoleda je 1.8 evra, kolac 2.5-3.5evra, hladni napici 5evra.

LIMENAS

limenas1rc4.jpg

limenas2pg4.jpg

limenas3fv0.jpg

limenas4rh7.jpg

limenas5dl1.jpg

limenas6zr0.jpg

Sto se tice cena u prodavnicama, nisam primetila neku veliku razliku u odnosu na Beograd. Uglavnom je sve priblizno isto. Zapalo mi je za oko da su mlecni proizvodi skuplji, npr. 1/2l jogurta je 0.9evra, 1/2l mleka 0.85. Pecivo za dorucak je 1.2-1.4evra. Paradajz 1kg 1-1.5evra, krastavac komad-onaj dugacki 0.4evra, lubenica 1kg 0.35evra, dinja 1kg 0.6evra..

3.DAN

Sledeci dan poceli smo opet plazom Golden Beach. Ovde smo uzivali u moru i moj suprug je pokusao da savlada windsurfing, ali nije uspeo  To zadovoljstvo ga je kostalo 15evra za sat vremena. Ja sam uzivala u debeloj hladovini zutog suncobrana..
Na plazi smo ostali malo duze, pa smo ovog dana rucali u kuci.

Poslepodne smo krenuli do Karnagio plaze i kafica, koji se nalaze na kraju gradske plaze. Ovde sam dozivela mozda jedino razocaranje na ostrvu. Prvo, gradska plaza je tako mala za tako veliki broj ljudi koji dolaze na nju, tako da su lezaljke prakticno postavljene jedna tik uz drugu. Plaza jeste pescana, ali na ulazu u vodu ima kamena, mada ni to ne bi bio problem, vec jezevi. Primetila sam da svi nose one sandale za vodu..
Meni je ovo problem, jer inace nosim naocare za vid, pa pri ulasku u vodu, kada ih nemam, ne vidim sta je jez, sta kamen, sta trava, pa zato izbegavam ovakva mesta..
Uputili smo se onda ka Karnagio plazi, medjutim tu je bilo jos gore. Plaza je mala, parce od jedva 50m, prilaz kamenit, sa jezevima. Ima jedan ispust, kao mostic kojim se moze uci preko plicaka, ali ni njega nisam koristila jer je bio klizav. I jos da napomenem zbog tvoje devojke, Sdonca, ovde su “plazni” suncobrani, oni mali, sto vise lice na kisobrane I potpuno prozirni-cuvajte se!
Odustali smo onda od kupanja, ali smo prosetali pored kafica, iza koga su lepe stene, na kojima je, verujem, super suncanje.

KARNAGIO KAFIC (odavde je zalazak sunca divan)

karnagiokaficpp4.jpg

STENE IZA KAFICA

steneizakaficakl6.jpg

Potom smo se popeli stepenicama do crkve i malo razgledali okolinu. Posto smo resili da ove godine preskocimo akcije tipa obilaska starih arheoloskih nalazista, ovako neke setnje su mi prijale, da se ne svede sve na plazu i restoran.

CRKVA NA BRDU IZNAD LIMENASA

crkvanabrdusi4.jpg

Za veceru, toplo preporucujem, picu u restoranu Mythos. Probali smo ovde dve vrste, tzv. Special i Village, obe su odlicne! Ona koju oni zovu small je 13evra i za dve osobe, jer je to ona nasa od 32cm.

4. DAN

Sledeceg dana, uputili smo se malo dalje od Limenasa, do Paradise beach-a. Jako je lepa plaza, pesak fin, beo, sitan, nalazi se u uvali, tako da kada plivate gledate na zeleno okruzenje.. Nije mi se dopalo sto je plicak taaaakooo dug, ali za tu prozirnost vode dajem cistu desetku! Tu smo koristili smoj suncobran i asure, jer mi se cinilo da ni njhovi trscani nisu nesto sigurni. Na ovoj plazi mi je bilo ubedljivo naj, naj tolije, tako da smo pobegli sa sunca u dogledno vreme. Takodje mi se nije dopalo sto je put do plaze prasnjav i truckav, a onda dole nema hlada za kola. Ipak, bolje kolima nego peske, verujte onako jako sunce u kombinaciji sa tom uzbrdicom, nije sala.
Uz to, nema nekog specijalnog sadrzaja, samo jedan kafic, tako da mi je ova plaza ostala u secanju po lepom kupanju i nepodnosljivoj vrucini. Malo mi se srozala na lestvici..

PARADISE BEACH
paradisebeach1ub8.jpg

paradisebeach2zq8.jpg

Rucak smo obavilu u kuci, a poslepodne, nakon vrelog jutra, resili da provedemo u mirnom selu Panagia. Dopalo mi se sto je tako sicusno, scucureno na brdu. Kucice su lepe, neke nasminkane za turiste, druge stare, neocuvane, tipicno selo.. Nije ono krivo sto sada kroz njegov centar prolazi glavna magistrala ostrva.. 
Ovde preporucujem obilazak prodavnice i nekadasnje fabrike maslinovog ulja, gde mozete pazariti ulje pakovano u flase od 0.25l do 0.7l ili u limenkama od po 3l ili 5l.
Takodje, treba prosetati ulicom do crkve, to trga, pa baciti oko i na neke od prodavnica meda. Savet je da kupite med u prodavnici na cosku, pored restorana ispod platana. Doduse, mozda je 0.5 evra skuplji nego u gradu, pa ako vam je zgodno, mozete to obaviti i u vecernjoj setnji kroz centar. Velika tegla meda od borovine je u selu 7evra, a manja 4.5evra.

Back