TASOS - u reči i slici

Posto vidim da se mnogo vas interesuje za Tasos, ajde da podelim svoja iskustva o istom. Bio sam tamo prosle godine sa devojkom i to u Limenas-u, vila Anastasia (agencija Eta turs). Koliko sam se dobro proveo i koliko je sve bilo iznad, iznad, mnoooogo iznad ocekivanja govori podatak da sam bukvalno dva dana nakon povratka seo za kompjuter i poslao mejl agenciji da im se zahvalim na neverovatno dobroj organizaciji, vodicima, usluzi i svemu ostalom i dobio odgovor njihovog nekog direktora marketinga ili slicno sa izrazima zahvalnosti. No, ono sto je bitno je da se ta vila (ovo pisem ako neko ide ove godine u nju) nalazi u slepoj ulici i da je potpuno izolovana od saobracaja i zvukova skutera, motra i ostalog. Jako je lepa, ima simpaticno malo dvoriste iza vile, odlicno za klince da se igraju, takodje ima bastenske garniture za sedenje, unutra je sve od mermernih plocica i jako je lako za odrzavanje (nama je trebalo 10 minuta da oribamo celo kupatilo, sobu i terasu). Kad smo vec kod nje, imali smo mali stocic i dve stolice sto je super ujutru za kafu i za klopu jer je soba mala i nemas mesta gde da posluzis hranu. Imali smo i TV ali daljinski nije radio (a izgleda da moze samo preko njega da se upali) ali mi to nije smetalo. Ono sto je veoma bitno je da su nam za 10 dana boravka u toj vili posteljina i peskiri bili promenjeni cak 4 puta!! Gazdarica je jedna fina baka, ne prica mnogo i retko kada cete imati priliku da je vidite, osim ako se ne zadrzavate ujutru predugo u sobi pa naletite na nju dok menja posteljinu.
Sto se tice samog mesta, Limenas je glavni grad Tasosa pa cu zbog toga svoje komentare ograniciti na iskustva iz istog i necu ga porediti sa Limenarijom, Potosom ili drugim mestima na ostrvu. Znaci, mi smo isli busom do Kavale i put je trajao nekih 12-13 sati a onda trajektom do Tasosa za 30-ak minuta. U samom gradu postoje 2 glavne ulice i sve se odvija u ili oko njih - tamo su sve prodavnice, radnjice, poslasticarnice (obavezno posediti jednu na pocetku pesacke zone, kugle su nenormalno velike - dve kugle obavezno moraju u veliki kornet), ima par restorancica sa tradicionalnom hranom ali ima za svakog ponesto. Cene su bile sasvim pristojne, giros je bio oko 2 evra porcija u tanjiru, oko 1,5 ako ga umotaju za nosenje, **** su od 2-5 evra koliko kostaju kokteli, pivo je 2-2,5 evra. U prodavnicama moze da se kupi sve i svasta i za jedan normalan rucak za troclanu porodicu (znaci ono supa-glavno jelo i neki kolac) ne moze da se potrosi vise od 15 evra. Nas dvoje smo poneli dosta tih sitnica iz Beograda (supe u kesi, pastete, naravno cajnu kobasicu, neke sitne grickalice tipa zu-zu) pa smo barem na tome ustedeli. Ali, za 10 dana smo sa svim bahanalijama i rasipanjima (ne mogu bas da kazem da smo previse vodili racuna o tome sta smo kupili i koliko smo to platili) potrosili oko 500 evra! Sad se setih, iznad Anastasije preko puta rent-a-car agencije ima jedna mala pekara u kojoj imaju fantastican kroasan punjen euro kremom (mini i maxi verzija) a koji kosta 0,8-1,5 evro! Bez jedno 2-3 komada ujutru u ustima nisam zeleo da ustajem iz kreveta. Sto se tice nocnog provoda, ima par kafica i diskoteka (najpoznatija i za nas najbolja) je Time koji se nalazi na nekih 100 metara ispod Anastasije i tamo su svi ljudi Srbi osim DJ-a koji je Grk (ali poznaje nasu muziku i pustao je sve) i tamo smo imali welcome drink prvo vece kad smo dosli. Na gradskoj plazi postoji kafic koji se zove Aqua koji drzi devojka po imenu Seka, mnooogo je pozitivan lik, iz Nisa je i zivi na Tasosu vec godinama. Kod nje mozes da popijes kafu, pravu tursku i to iz Grand kafa soljice, pravi super tople sendvice i super je zezanje sa njom. Obavezno posetiti!!
Plaze na Tasosu su posebna prica. Naravno, najbliza je gradska plaza ali ona nije nesto posebno. Misli, peskovita je sa nekim sitnim sljunkom, ulaz u more je plitak i ako vas mrzi da setate i istrazujete ostrvo, ovo ce biti OK izbor za prvih par dana. Ako ste vise avanturisticki nastrojeni, onda pravac autobuska stanica i na neku od plaza na suprotnoj strani ostrva - Golden Beach, Aliki, Paradiso (tog dana kada smo mi otisli tamo bili su fantasticni talasi od po jedno 2-3 metra visine - ne lazem, majke mi!! - i bilo je neverovatno gledati kako skoro cela plaza i svi ljudi sa nje stoje na 30 metara od obale i cekaju sledeci talas da ih podigne i baci i pritom svi vriste kao ludi i uopste je cool osecaj). Na samo 4-5 kilometra od Limenasa, lako dostupno i peske ali mora da se penjes malo uzbrdo asfaltiranim putem, nalazi se cuvena plaza Makrijamos koja je svojevremeno bila baza za US Navy i tamo ima exclusivni bungalovi. Pesak je skoro potpuno bele boje!!, ulazak u more je izuzetno, izuzetno plitak i mora da se otpesaci barem jedno 100 metara da bi mogao da se konacno bucnes, imali su i trambolinu privezanu na sred uvale sa koje mozes da skaces kol'ko ti je volja (naravno, sa svoje 33 godine sam bio medju najludjima:-) ). Jedino sto je meni smetalo je to sto je prvih 30 metara plaze, gledano od vode, rezervisano za lezaljke i suncobrane a ta 3,4 puta koliko smo bili tamo je bilo zaista jako toplo i pesak je przio noge i malo je zeznuto pretrcati do vode. Mozes da ides u papucama ali ti niko ne garantuje da ces ih naci na istom mestu.
Nadam se da sam pomogao svima koji razmisljaju o Tasosu. Ako neko ima neko pitanje, slobodno - raspalite!:-)

obbywan:
Paradiso (tog dana kada smo mi otisli tamo bili su fantasticni talasi od po jedno 2-3 metra visine - ne lazem, majke mi!! - i bilo je neverovatno gledati kako skoro cela plaza i svi ljudi sa nje stoje na 30 metara od obale i cekaju sledeci talas da ih podigne i baci i pritom svi vriste kao ludi i uopste je cool osecaj).

Ah potpuno identicno iskustvo!!!
Paradise beach sa talasima i bez njih predstavlja dve potpuno razlicite plaze. Talasi su fenomenalni. Ja sam jednom u vodi bila ravno 3 sata sa drustvom, a da nismo ni primetili da je vreme proletelo. Skakali smo, talasi su nas poklapali, a sa svih strana se culo vristanje, bas kao sto ti kazes. Celom duzinom plaze su ljudi koji skacu i vriste. Najjace vristanje je kada svi uspeju da izbegnu ogroman talas, ali sledeci, jos veci je toliko blizu da svi pocinju da vriste ko ludi kada shvate sta ih ceka. Mnogi i ne shvate, jer ne stignu da se okrenu posle prvog, pa se napiju vode samo tako. Ako uz to imas dusek ili dasku onda je jos bolje. Paradise beach je najlepsa u avgustu zbog vetra koji tada duva.
Jednom sam povela jednu drugaricu iz Srbije, koja prvi put ide na Paradise, nadajuci se da ce biti talasa, ali nista. Bili su mali i nista posebno.

mama i tata:
Da li neko zna da mi kaze sta je od dokumentacije potrebno prilikom individualnog viziranja pasosa za dete od 13 meseci, da li su potrebne slike za tako malo dete i da li se i za dete popunjava poseban formular ili samo deo u roditeljskom. Dobijam razlicite informacije pa bih volela da znam.

Beba od 9 meseci je isla prosle godine na moj pasos, nije trebala slika a od papira staje trebalo nema sanse da se setim :) moram da vidim sa muzem ako mu je ostalo u glavi pa cu napisati. Sto se tice te slike moze i ne mora.

tajcins:
Pre 3 nedelje smo dobili individualnu vizu za Grcku,moj muz,ja i dete(19 meseci),koje je na mom pasosu.Za dete je trebalo:izvod iz maticne knjige rodjenih(ne starije od 6 meseci),fotokopija zdravstvene knjizice i 1 slika.Nista vise.Nema posebnog formulara.
Hvala svima za informacije. Tajcins reci mi da li si pasose vizirala u Beogradu i da li je bitna velicina slika (pasos, l.k.)

Hvala svima koji su lepo opisali sve i svasta u vezi Tasosa, informacije su vise nego korisne, a i primamljive, tako da se radujemo sto polazimo vec 1.juna. Idemo kolima (jugom) i to prvo do Soluna, u kome cemo prespavati jednu noc i malo ga obici, pa onda za Pefkari. Polazimo ujutru oko 7h. I dalje nismo sigurni da li je bolje da se ukrcamo na trajekt u Kavali ili u Keramotiju, mislim da cemo to odluciti na licu mesta, u zavisnosti od toga u koje vreme stignemo. Agencija preko koje smo upaltili hotel je Magic, a hotel je Green Velvet.
Molim vas da napisete komentare za nase vreme polaska, putanju i hotel.
Hvala unapred i pozdrav.

Mila Milosavljevic:
Hvala svima koji su lepo opisali sve i svasta u vezi Tasosa, informacije su vise nego korisne, a i primamljive, tako da se radujemo sto polazimo vec 1.juna. Idemo kolima (jugom) i to prvo do Soluna, u kome cemo prespavati jednu noc i malo ga obici, pa onda za Pefkari. Polazimo ujutru oko 7h. I dalje nismo sigurni da li je bolje da se ukrcamo na trajekt u Kavali ili u Keramotiju, mislim da cemo to odluciti na licu mesta, u zavisnosti od toga u koje vreme stignemo. Agencija preko koje smo upaltili hotel je Magic, a hotel je Green Velvet.
Molim vas da napisete komentare za nase vreme polaska, putanju i hotel.
Hvala unapred i pozdrav.
O hotelu sam pisala,vrati se malo u nazad(ukratko-za te pare-super!,more ispred nosa,hotel stariji,ali korektno opremljen,prizemlje je malo nezgodno jer se parkiraju ispred terase,inace atmosfera fina,ljubazni su svi,a agencija je moja omiljena)Glasam za trajekt iz Keramotija jer su polasci cesci pa mozes da stignes kad hoces,trajekti idu jedan za drugim-samo vidite kad je zadnji,nocu ne idu!)

Vesna Ks:
O hotelu sam pisala,vrati se malo u nazad(ukratko-za te pare-super!,more ispred nosa,hotel stariji,ali korektno opremljen,prizemlje je malo nezgodno jer se parkiraju ispred terase,inace atmosfera fina,ljubazni su svi,a agencija je moja omiljena)Glasam za trajekt iz Keramotija jer su polasci cesci pa mozes da stignes kad hoces,trajekti idu jedan za drugim-samo vidite kad je zadnji,nocu ne idu!)

Da dodam jos jedan detalj Vesninom izlaganju, a to je da vas po dolasku na Tasos ispred Green Velveta ceka moja malenkost :)

Pozdravicu Milenu od vas.
Vesna to su mi svi rekli. Uglavnom mi kazu:"Zasto li ti sad to treba? Nasi turisti nikada nisu zadovoljni i sav svoj bes i nezadovoljstvo zbog raznoraznih stvari srucice na tebe." Meni je zaista zadovoljstvo da pomognem nasim ljudima dole. Problem je samo sto su mogucnosti predstavnika kada je u pitanju smestaj potpuno ogranicene. Videcemo. Sledece nedelje dolazi prva tura. Ako prezivim javicu se.

nikana1:
Pozdravicu Milenu od vas.
Vesna to su mi svi rekli. Uglavnom mi kazu:"Zasto li ti sad to treba? Nasi turisti nikada nisu zadovoljni i sav svoj bes i nezadovoljstvo zbog raznoraznih stvari srucice na tebe." Meni je zaista zadovoljstvo da pomognem nasim ljudima dole. Problem je samo sto su mogucnosti predstavnika kada je u pitanju smestaj potpuno ogranicene. Videcemo. Sledece nedelje dolazi prva tura. Ako prezivim javicu se.

Sestro, budi srecna sto neces (nadam se) raditi sa Englezima...... Srbi su zlato

bela57:
vila Marija, Potos? Slike, sobe, utisci, saveti.
Samo, imas dve vile Maria a, koliko vidim, Argus i Alba Graeca ne nude istu.
Zato (ali ne samo zato) se cene razlikuju.
I ja sam proslo leto bio u vili Maria sa Argusom, i nemam vecih primedbi
(osim ako nekome smeta sto su Argusove sobe na drugom spratu i sto skoro sigurno ne organizuju prevoz iz Novog Sada).

nikana1:
Da dodam jos jedan detalj Vesninom izlaganju, a to je da vas po dolasku na Tasos ispred Green Velveta ceka moja malenkost :)

E bas super. Culi smo da je dole jedna "nasa" devojka, a tvoje korisne komentare smo iscitali, pa je super sto cemo se videti.
Inace mi nismo, kako Vesna Ks kaze "nezreli turisti", meni je ovo 8 ili 9 put da idem u Grcku (Vuliagmeni, Krf, Nei Pori, Hanioti - vise puta, Krit - obisli ceo, Neos Marmaras, ...). Ali prvi put idemo kolima, sto ce nam nadam se biti prednost, jer cemo moci da obidjemo ceo Tasos, koji je po svim vasim komentarima takav, da jedva cekamo da ga vidimo.

Posto se i Vesna Ks i ti slazete da treba ici na Keramoti, poslusacemo vase iskusne savete. Hvala.

Pozdrav,
Mila

Posto nisam do sad isla na Tasos, mogu samo da ti prenesem savete koje su meni uputili kako je najbolje do Tasosa.
Mislim da se mesto zove Nea Peramos. Odatle se ide trajektom za Tasos.
Kazu da je preveliko cimanje do Keramotija (pogotovo vama u jugu). Ne vidim zasto bi morali da skracujete putovanje trajektom kad je mnogo prijatnije biti na trajektu nego se guzvati u kolima.
To je moje misljenje, opet napominjem nisam bila pa ne mogu za sigurno da tvrdim, ali mi ove godine biramo ili Nea Peramos ili Kavalu.

Konzulat Republike Grčke je pooštrio kriteterijume za dobijanje grupnih viza, kako u Beogradu, tako i u Nišu, i to za:

* Sve stranke koje nisu u radnom odnosu - ne izdaje vizu
* Sve apsolevente kojima apsolventski staž traje duže od godinu dana - ne izdaje vizu.
* Kod bračnog para gde je jedan zaposlen, postoji šansa da se dobije viza za nezaposlenog bračnog druga.

Za sve podnete zahteve važi pravilo svih Ambasada:

1. Naknadni zahtevi za dodatnu dokumentaciju
2. odbijanje bez obrazloženja

Zna li neko nesto o ovome :!: :shock: :twisted: :twisted: :twisted:

mama i tata:
Hvala svima za informacije. Tajcins reci mi da li si pasose vizirala u Beogradu i da li je bitna velicina slika (pasos, l.k.)
Da,pasose smo vizirali u Beogradu.Ne znam da li je bitna velicina slike,mi smo nasu devojcicu slikali kao za pasos,a videla sam u ambasadi da su svi imali takve slike.Znaci,obavezno mora jedna fotografija za dete koje je na pasosu jednog od roditelja!Nekoliko puta su nam to naglasili u ambasadi.Inace,nisam jos cula da je neko imao problema sa dobijanjem viza ove godine.Nadam se da ce tako i ostati.Srecno! :)

Back