TASOS - u reči i slici

Planiram da putujem pocetkom jula na Tasos, ali me zabrinjavaju price o osama. Kakva su vasa iskustva sa osama na Tasosu? Da li ih ima u tom periodu, koliko su agresivne i sta raditi kada vas ubode osa, posebno ako ste alergicni, ima li tamo adekvatne medicinske pomoci?

Dva puta smo bili na Tasosu (juli, avgust) i nismo imali nikakvih problema sa osama. Nema ih vise nego bilo gde drugde. Normalno, dolaze na slatko, ako ostavite flasu sa sokom ili omot od sladoleda. Nijedna nas nije ubola.

Medicinska pomoc postoji u vecim mestima (Limenas, Limenarija, Potos), a pretpostavljam i u manjim mestima u okviru hotelskih kompleksa.

ivezici:
U agenciji medžik uplatili smo početkom septembra trokrevetni apartman u Pefkariju, vile tasos 10dana. Zanima me dali je neko bio u tim apartmanima...

Mi smo bili proslog leta bas preko Magic-a u Tasos apartmanima, to je izdvojen objekat (prizemlje i sprat) sa 10-ak apartmana koji pripadaju istoimenom hotelu koji je 200-300m dalje. Apartmani su korektni, cisto je, ispred u dvoristu ima mesta za 10-ak automobila, a do plaze (pescane naravno) vodi stazica ne duza od 50 metara.
Doduse, imali smo manji problem posto se prvog dana zapusila kanalizaciona cev, ali je "majstor" to resio u rekordnom roku. Moram da istaknem i da pohvalim gospodju iz Magic-a (zaboravih joj ime) koja nas je isto vece obisla da proveri da li je sve u redu, a ne znam kako je uopste saznala za problem. Inace, tog "majstora" sam kasnije video kako pravi pizzu :shock:
Za sve koji ne znaju, kanalizacija u grckoj nije po srpskim standardima he he, "upotrebljeni" papir se ne sme bacati u solju he he, pa vodite racuna da se ne iznenadite he he

Gedzo,

Leta 2005. i 2006. cene porcija u restoranima kretale su se od 3 Eura do 8 Eura. Npr. oko 3 Eura su porcije spageta sa raznim prelivima, oko 4 Eura je porcija girosa, od 5-6 Eura Cordon blue ili Plava traka (pohovana svinjska snisla punjena kackavaljem i sunkom, sa pomfritom i barenim povrcem kao prilogom), oko 7-8 Eura su morski plodovi (npr. punjene lignje).

Pizze u najboljoj pizzeriji u Potosu bile su oko 8 Eura (precnik 32cm) i ta jedna je bila dovoljna za nas dvoje jesnih, jer stavljaju mnogo vise priloga nego u ovdasnjim pizzerijama. Porodicna pizza je bila oko 12 Eura.

Sokovi po restoranima su od 1,20 do 1,50 Eura, a pivo od 1,5 do 2 Eura.

Kolaci po poslasticarnicama su od 1,5 do 3 Eura komad.

Za nas dvoje odraslih obrok po restoranima (ne kioscima na ulici, nego bas restoranima), kostao je od 11 Eura (ako jedemo giros i pijemo sok (samo sokove i pijemo)) do 20 Eura (ako jedemo morske plodove + sok).

Bilo je i restorana koji su nudili komplet dorucak za 3,5Eura, rucak 5Eura, ali ne znam sta su imali u ponudi.

ivezici:
U agenciji medžik uplatili smo početkom septembra trokrevetni apartman u Pefkariju, vile tasos 10dana. Zanima me dali je neko bio u tim apartmanima...

Bili mi 2005 i sasvim smo bili zadovoljni-umereno prostrano,opremnljeno sa svime sto treba,redovno odrzavano,nista besno ali sasvim korektno.Dvoriste veliko,tu se moze parkirati auto ispod drveca.Koristili smo bazene htl.Tasos.Najblizi izlaz je na plazu ispred kampa,a "glavna"plaza je oko 150m daleko.Prekoputa ove kuce je ulaz u kamp,i tu imate prodavnicu sa najosnovnijim stvarima,tu vam je ujutru najblize da kupite mleko,hleb...imaju i osnovni higijenski pribor,keksice,grickalice...za ozbiljnije nabavke tu je Potos,pa kad se uvece vracate iz setnje kupite sta vam treba i donesete(10 ak minuta pesacenja).
P.S.po mom dosadasnjem iskustvu dobro ste odabrali i smestaj i agenciju.

mirarbi:
Gedzo,

Leta 2005. i 2006. cene porcija u restoranima kretale su se od 3 Eura do 8 Eura. Npr. oko 3 Eura su porcije spageta sa raznim prelivima, oko 4 Eura je porcija girosa, od 5-6 Eura Cordon blue ili Plava traka (pohovana svinjska snisla punjena kackavaljem i sunkom, sa pomfritom i barenim povrcem kao prilogom), oko 7-8 Eura su morski plodovi (npr. punjene lignje).

Pizze u najboljoj pizzeriji u Potosu bile su oko 8 Eura (precnik 32cm) i ta jedna je bila dovoljna za nas dvoje jesnih, jer stavljaju mnogo vise priloga nego u ovdasnjim pizzerijama. Porodicna pizza je bila oko 12 Eura.

Sokovi po restoranima su od 1,20 do 1,50 Eura, a pivo od 1,5 do 2 Eura.

Kolaci po poslasticarnicama su od 1,5 do 3 Eura komad.

Za nas dvoje odraslih obrok po restoranima (ne kioscima na ulici, nego bas restoranima), kostao je od 11 Eura (ako jedemo giros i pijemo sok (samo sokove i pijemo)) do 20 Eura (ako jedemo morske plodove + sok).

Bilo je i restorana koji su nudili komplet dorucak za 3,5Eura, rucak 5Eura, ali ne znam sta su imali u ponudi.

Ma da, to je to, od prilike sve je duplo skuplje nego kod nas, ali ljudi, idete na more, uzivajte i trosite

Iscitah dobar deo ove teme. Zaista sam procitala gomilu potrebnih informacija pa ne mogu da verujem da ste do kraja uspeli i da se posvadjate.

I ja cu izgleda ove godine na Tasos i to u Pefkari.
Imam pitanje za nikanu (i za sve ostale) posto mi se cini da je ona vec "starosedeoc" na Tasosu.
Kako stoje stvari sa doktorima? Imamo cerku od 2 godine pa da znam za Ne Daj Boze.

Svadja nam zaista nije za pohvalu.

Ima vise privatnih ordinacija i u Potosu i u Limenariji, verovatno i u Limenasu. Pedijatar samo u drzavnoj bolnici u Prinosu.

Za alergije od sunca i slicno ne morate cak ni kod lekara, jer farmaceuti u apotekama mogu odmah da vam daju odgovarajucu mast, zbog visegodisnjeg iskustva. Kad su mala deca u pitanju zbog sigurnosti mozete konsultovati lekara.
Htela sam jos da napomenem da kada odete sami do apoteke i pitate recimo za alergiju oni ce vam uvek ponuditi najskuplju mast. Treba obavezno pitati da li ima nesto jeftinije, i uvek ima, i to znacajno jeftinije.
Prosle godine sam upoznala jednu porodicu ciji je 7-godisnji sin dobio alergiju od sunca i kaze da nije mogao ni minut mirno da sedi koliko je osecao strasan svrab. Otisli su u apoteku i ponudili su im mast od 20e. Bilo im je skupo i palo im je na pamet da me pitaju da li mozda imam ja, jer sam im pricala da je neko od mojih imao slican problem. Posto nisam imala, otisla sam do apoteke umesto njih i pitala da li imaju nesto jeftinije. Kupila sam im mast od 1,5e.

nikana,molim te ako mozes da nesto saznas o vili "Angel" koja je nova u ponudi "Perle".Nalazi se u delu blizu pristanista feryboat-ova , a zanima me i koliko je udaljena od neke pristojne plaze.Prosle godine smo bili u vili Marryan ,blizu " tarzanas" plaze i bili smo odusevljeni.Na zalost ova vila se ne nalazi u ponudi nasih turistickih agencija ove godine.Svaki apartman je imao 42 m2,sa bazenom vila je predivna kako spolja tako i iznutra.Znam da je to manje vazno ,medjutim kada imas decu i taj deo letovanja postaje veoma bitan ,posto ne mozes da budes ceo dan na suncu a deci je potreban odmor.Vec par godina unazad letujemo preko "Perle"i uverili smo se da su oni realno prikazivali svaki smestaj.Nadam se da je to i ovaj put. O Tasosu mogu reci sve najlepse.Obisli smo mnoge delove a jos mnoge nameravamo ove godine.Odlucili smo se za Limenas kao bazu i sto se nas tice nismo pogresili.Limenas (Tasos) je najveci grad na ostrvu i svakako nam nije bilo dosadno setajuci se svako vece,jer je vrlo zivo.Takodje smo imali vrlo prijatna iskustva sa tamosnjom milicijom, bez cije pomoci bi vrlo tesko nasli smestaj.Unapred ti hvala na odgovoru!

mucha:
Planiram da putujem pocetkom jula na Tasos, ali me zabrinjavaju price o osama. Kakva su vasa iskustva sa osama na Tasosu? Da li ih ima u tom periodu, koliko su agresivne i sta raditi kada vas ubode osa, posebno ako ste alergicni, ima li tamo adekvatne medicinske pomoci?

u septembru ih ima u nenormalnim količinima verovatno tada vrcaju med a to za alergiju raspitaj se ovde kod nekog specijaliste jer ako si alergičan i dobiješ gušenje neće biti
prijatno
:(

hasek:
Slažem se. Vidim da velika većina forumaša preferira jug a retko ko se odlučuje za sever.
Pošto ja uvek volim da izmišljam toplu vodu i da kao "mislim svojom glavom" zanemarih brojne savete za jug i odlučih se za sever - Limenas. Krstareći po net-u prikupio sam brdo fotografija celog ostrva (čini mi se kao da sam već bio tamo) i nekako mi Limenas jedini ima dovoljno šarma da poželim da u njemu letujem. Potos i Limenarija su me u najmanju ruku ostavili ravnodušnim.

Takođe, čini mi se da je gradska plaža u Limenasu u prednosti nad gradskom plažom u Limenariji (za dane kada me mrzi da zujim po ostrvu a i ne znam da li će mi mladunica biti baš u fazonu da se cima kolima po ostrvu). Uz to, u blizini Limenasa postoji par dobrih plaža koje su čini mi se nepravedno zapostavljene. Pre svega mislim na Pahis ili Pachis (kako se već piše) - desetak km od Limenasa. Zatim već poznati Makrijamos a čini mi se i da plaža u Scala Rahoniju uopšte nije loša. Mene su te plaže privukle jer ipak po slikama sudeći imaju više prirodnog hlada nego izvikane plaže na drugim delovima ostrva od kojih mnoge hlada nemaju ni u tragovima.
Takođe i panorama mi je na severo-istoku nekako privlačinija - mnogo je više šume za razliku od brda iza Potosa i Limenarije koja su stradala od požara pa deluju nekako jadnjikavo onako ogoljena.

Sve su ovo samo moji utisci na osnovu fotografija, a da li sam bio u pravu otkriću tek sredinom jula kada kročim na tu "šumu koja pliva" (nadam se da mi se toliko planirano i željeno putovanje neće nečim izjaloviti)

Što se tiče Limenasa to je odlično odredište, sva druga mesta su ti sela . Od Limenasa ka plaži Pahis ili ti ka mestu Skala Rahoni na kilometar pre Pahis (nekih 7-8 od Limenasa) imaš plažu Glifonerija koja se nikako nevidi sa puta. Raspitaj se kod vodiča da ti objasni gde da skreneš zato što je po meni to najlepša plaža. Ona je mala, beo pesak, ima dosta hlada, ležaljke koje su besplatne i imaš jedan kafic u kome je coca-cola prošle godine bila 1E. Inače brodići kojima se krstari oko te strane ostva staju kod te plaže. Što se tiče gradske plaže hmmmm na slikama je lepa ali je ipak odmah uz luku. Sve ležaljke su stare i razrkane aliii može da posluži, mada mnogo ti je lepšta plaža Nisteri koja je na drugom kraju grada prema Pahis plaži i nemoj da ti bude teško da se odvezeš do tamo. Gradska plaža samo u slučaju nužde. Što se tiče južnog dela ostrva po meni to je samo za obići , videti, slikati i ništa više. Znači u blizini Limenasa: Markrijamos plaža, Nisteri, Glifonerija, Pahis, Skala Rahoni i sa druge strane (istočne) ostrva Golden bich. Sve ostalo vredi videti ali nije za svaki dan.

...u septembru ih ima u nenormalnim količinima...

Covek ide pocetkom jula, te nema razloga za brigu, jer ih tada provereno NEMA (mislim nema ih ni vise, ni manje nego u Srbiji).

I ja sam alergicna. Jedne godine u Paraliji me je ujela odmah prvog dana letovanja i to za ruku, jer sam nosila kesu sa grozdjem. Otekla mi je saka ko balvan. U apoteci su znali da mi prodaju sve sto mi treba i bez lekara, jer su vec ispraksovani za ujede osa, meduza, opekotine od sunca. Na antibiotike i razne masti dali smo 40Eura, sto je tih godina za nas iz Srbije bila ogromna cifra, ali sta ces. Hocu da kazem, osa ili pcela mogu da te ujedu svuda, ako ih mamis necim ili postupas nepromisljeno.

Evo i ja se registrovah zbog ove teme. Uplatila sam letovanje za pocetak jula u Pefkariju - sto je posledica informacija sa ovog foruma- preko agencije Kim, o kojoj sam cula pozitivne stvari na vise foruma. Smestaj je u vili Georgija pa bih volela ako neko mozda zna da mi kaze nesto o njoj. Na slikama izgleda OK, ali slika moze i da prevari. I jos ako neko moze da mi kaze o renta car-u Potos, za koji sam cula da je ubedljivo najjeftiniji, pa me zanima da li neko moze da mi potvrdi tu informaciju.

Hvala svima unapred. Divni ste svi!

P.S.
Ja obecavam da cu napisati svoj izvestaj kad se vratim.

emma05:
Pa nije valjda tako strasno. Sad ste me prepali. Ja idem krajem avgusta u Pefkari (juce rezervisali... jupiii). Nadam se da ih nema svuda u tim nenormalnim kolicinama. :)

mozda ih na juznom delu ostva nema mnogo zato sto je ta jugo-zapadna strana tasosa
gorela pa samim tim nema šume,ali ovaj severni deo Skala Rahoni, Limenas, Golden beach i Aliki katastrofa. Mi nismo mogli da jedemo u restoranima na plaži , sladoled se jeo samo u sobi a u more smo ulazili u papučama. Najgore od svega je sto ih ima mnogo na plaži (u pesku) koje se nevide pa ih je samim tim lako nagaziti . Nama su rekli da ih je bilo i u Avgustu. Ne znam zašto ali naši ljudi vole da kriju takve stvari i uopšte mi nije jasno zbog čega??. Retko ko će vam reći da mu je na moru (bilo gde) bilo loše, pa tako i za ove pčele. Nama se Tasos jako dopao, priroda je fantastična ali SAMO ZBOG PČELA NIKADA VIŠE NEĆEMO IĆI NA TASOS pogotovo ne sa malim detetom. Vi se prethodno raspitajte kod ljudi iz sveta medicine koliko je opasno ako ste alergični na pčele Možda ih je prošle godine bilo više zbog onog požara na Halkidikiju mada su nam rekli da ih na Tasosu ima poprilično a i čuven je med od borovih ihglica sa Tasosa. Pa ako su tako poznati po medu kako je moguće da niko od vas nije imao neprijatan susret sa pčelama????
Pusti ti ove ludake koji o Tasosu pričaju kao o svom detetu. Pa ja nisam ni rođenim detetom fascinirana kao pojedini Tasosom, aman kao da ništa lepšte niste videli???
Tasos je lep za videti ali ne i letovati celog života samo na Tasosu. Ljudi prošetajte malo Grčkom, Turskom Tunisom Španijom vidite bre još nešto

Jao, kako cujem za pozar okrene mi se nesto u stomaku. Posle bliskog susreta sa pozarom na Halkidikiju prosle godine hvata me blaga panika od malog ostrva, zelenila.

Sto se mene licno tice ja bih izabrala Krit jer ga obozavam, ali cerkine godine me sprecavaju. A i skuplje je da se ne lazemo. A i za Tasos imamo drustvo. Prijatelji sa kojima idemo su bili u Pefkariju prosle godine i kazu da nisu videli ni pcele, ni bube, ni komarce. Posto ne znam njihov ukus sto se tice plaze, smestaja, provoda - citam vasa iskustva.

Cini mi se da je Tasos malo drugacije koncepcije od drugih ostrva. Ono sto sam uspela da zakljucim iz vasih dopisa je da je ostrvo uglavnom mirno i kao stvoreno za odmaranje. A ja bih ove godine jedan opusten odmor, da se izlezavamo po plazama i da deca budu srecna i zadovoljna. Zato smo i odabrali Pefkari.

Ipak, toliko ljudi je odusevljeno Tasosom. Nije valjda da svi grese? :D

Letovala sam na Tasosu u Limenasu proslog avgusta. Jako mi je bilo lepo, ali stvarno ne mislim da idealizujem to ostrvo, samo mi se prosto dosta toga na njemu dopada. A naravno, ima i stvari koje mi se manje dopadaju... Ove godine planiram da idem na neko drugo mesto, iako bih se jednog dana vrlo rado vratila na Tasos. Izgleda Bukvar da ste vi bas imali negativno iskustvo sa tim famoznim pcelama i sigurna sam da niste jedini. Medjutim, moje iskustvo je bilo stvarno drugacije: nije da nije bilo pcela, ali definitivno nisu bile toliko brojne. Znam za poznatu proizvodnju meda na ostrvu i sve ostalo, a ipak, stvarno nismo imali vecih problema sa njima. Izgleda da sve to zavisi od perioda, vremena, mesta, srece i ko zna jos od cega...
Pozzz

Back