TASOS - u reči i slici

Slazem se da je lepsa bila pre, ali se ne slazem da se ne isplati :) Razmislio bih da li bih isao da sam isao svojim kolima, ali posto je u pitanju rent a car, nismo se dvoumili :)))) Auto je od tamne boje postao beo od prasine :) Mi smo bili poslednji dan pre postavljanja istih, sutradan su bili neki prijatelji, pogledao sam njihove slike i videh lezaljke, rekoh to nije ta plaza :) Tek posle ukapirah da su to popodne verovatno stavili lezaljke :) Ako budes imao prilike, idi, super je plaza i sada, sitan mermer, hladan, nije vruc kao pesak, voda je predivna...Slike sa te plaze su mi najlepse, i na mene je ostavila najjaci utisak! ;)

Mozda je vec bilo reci o ovome,ali me interesuje kakav je nocni zivot u Potosu? Kafici,diskoteke,klubovi? Ima li toga? Ne ocekujem sad neki ludi provod ali bar nesto?

Bar nesto imas :) Na plazi Psili ammos koja je blizu je po ceo dan muzika, dosta je mladih, ima par klubova pored mora, kafica, imas diskoteku koja je uvek solidno popunjena u Limenasu, Just in time, pa ako ste kolima... Imas kafic Aqva bar - Kod Seke, takodje u Limenasu, nalazi se na samoj plazi, pretposlednji kafic, koji se nocu pretvori u klub, vlasnica i kelneri su iz Srbije...Sto se tice Potosa, video sam par klubova u prolazu, ali se nisam zadrzavao, posto sam bio smesten na drugom kraju ostrva, u Limenasu, tako da nemam pouzdane informacije. Znam da u Limenariji takodje ima par klubova na samoj obali.

Pozdrav od nove clanice...
Pomoc potrebna oko mesta koje se zove Skala Rachoni, posto nemam nikavu predstavu o tom delu Tasosa... I ako je moguce da se vlasnica ideje sa knjizicom napravljenom za zensku torbicu, oglasi kako bi mi poslala na email, ako je jos uvek to u opticaju.

Bar nesto imas :) Na plazi Psili ammos koja je blizu je po ceo dan muzika, dosta je mladih, ima par klubova pored mora, kafica, imas diskoteku koja je uvek solidno popunjena u Limenasu, Just in time, pa ako ste kolima... Imas kafic Aqva bar - Kod Seke, takodje u Limenasu, nalazi se na samoj plazi, pretposlednji kafic, koji se nocu pretvori u klub, vlasnica i kelneri su iz Srbije...Sto se tice Potosa, video sam par klubova u prolazu, ali se nisam zadrzavao, posto sam bio smesten na drugom kraju ostrva, u Limenasu, tako da nemam pouzdane informacije. Znam da u Limenariji takodje ima par klubova na samoj obali.

Da li neko ima informacije o Skali Rachoni... bilo sta sto moze da nam koristi !!!!!!

Vratih se i ja sa Tasosa, da sam bar mogla jos ostati, toliko je lepo. Imam samo reci hvale, atmosfera mi je bila super i skroz nekako...pa, ostrvska, tamo ne vaze neka pravila koja vaze u ostalom svetu hehe, ma ludo skroz... Plaze su mi prelepe, ove na kojima sam bila, zao mi je sto nisam otisla jos jedino na Aliki. Voda je na svakoj plazi drugacija nekako, ali svuda jednako lepa, i najvise mi se svidja sto je topla relativno, i sto je svuda onaj daleki plicak. :) Limenas je super, ima prelepih restorana, setaliste je lepo uvece kad se popale svetiljke, luka lepa sasvim onim brodicima, ma sve mi je super. Nemojte se dvoumiti vi koji planirate da idete i ocekujte super provod odnosno pravu uzivanciju. Pozz

NAJNOVIJA VEST - IZVOR PRES

Turistički pakao u Grčkoj! Nema goriva,nestaje hrane!

Prevoznici nastavljaju štrajk, benzina nema, a na Tasosu prodaja hleba ograničena na jednu veknu

Grčki prevoznici nastavljaju štrajk, benzina na pumpama i dalje nema, turisti otkazuju aranžmane, a već za dan-dva u prodavnicama i hotelima moglo bi da ponestane čak i osnovnih namirnica. Pojedini pekari, posebno na Tasosu, već su ograničili prodaju hleba.
Maratonski pregovori kamiondžija sa predstavnicima vlade u Atini juče su propali, pa je sada izvesno da se protesti neće brzo okončati kako su se nadali zvaničnici. Ogromna većina benzinskih pumpi je bez goriva. U najgoroj situaciji su turisti koji su svojim kolima krenuli na letovanje, a među njima je najviše Srba. Prvi savetnik i šef konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Atini Jovica Čekić potvrdio je juče za Press da bi nastavak štrajka mogao ubrzo da ugrozi snabdevanje hlebom, mlekom, mesom, voćem i povrćem...
Ponegde ima dizela
- Do sada su problem sa snabdevanjem hranom imale samo prodavnice u udaljenijim mestima, koje gazde same snabdevaju svojim automobilima. Ali, pošto se štrajk nastavlja, realno je očekivati da nestašica goriva ugrozi sve ono što zavisi od prevoza - rekao je Čekić.

Štrajk kontrole leta
Situacija će se dodatno iskomplikovati koliko danas, s obzirom na to da vlada nije prihvatila zahtev kontrolora leta za plaćanje prekovremenih sati, pa su oni odlučili da ponovo stupe u štrajk.

Kako Press saznaje od turista koji su na Tasosu, pojedini pekari su već ograničili kupovinu hleba, pa prodaju samo po jednu veknu.
- Pekare prodaju po jedan hleb. Boje se da im ne nestane brašno, do kojeg će teško doći - čuli smo juče od Dušana D. iz Beograda, koji je na Tasosu.

Situaciju su bar malo popravile privatne kamiondžije, koje ipak snabdevaju pojedine pumpe, pa se zahvaljujući njima ponegde može naći gorivo, ali u minimalnim količinama.
- Navešću vam primer sa Kasandre, tamo ćete ako odete do jedne pumpe naići na kilometarski red, druga će biti zatvorena, dok treća prodaje samo dizel. Pumpe koje rade prodaju gorivo na kašičicu, najviše za 20 evra po vozilu - rekao je za Press PR i turoperator srpskih agencija na Halkidikiju Nikolaos Antonopoulos.

Jovica Čekić iz srpske ambasade kaže da za razliku od bezolovnog benzina, dizel gorivo ponegde može da se nađe.

Pakao za turiste...Na većini pumpi nema goriva,a tamo gde ga ima formiraju se kilometarski redovi koji blokiraju saobraćaj

- Što se tiče bezolovnog, ja sam juče ujutru prešao 50 kilometara kroz Atinu, prošao pored bar 15 pumpi i ni na jednoj nije bilo benzina - objasnio je Čekić.

Otkazano 30.000 noćenja
Mnogi srpski turisti odustali su od puta u Grčku. To se uglavnom odnosi na one koji su planirali put sopstvenim kolima, a kako se nezvanično može čuti od turističkih radnika u našim agencijama, od početka štrajka najmanje nekoliko hiljada Srba je promenilo destinaciju. Oni koji su aranžmane uplaćivali u agencijama zasad uglavnom samo zovu i raspituju se.

Udruženje hotelijera Grčke saopštilo je da je zbog štrajkova dosad otkazano 30.000 noćenja.

Iskreno se nadam da su novine, ako i obicno, preuvelicale ono sto se tamo zaista desava, da ce u narednih par dana sve da se resi, kao i da ce se (oni koji tek treba da idu ili su vec tamo) super provesti kao i mi koji smo se vratili .Ovo sam okacio kao info cisto, da znate da ponesete nesto hrane, goriva...

Poslednja izmena:
Strasno! Ja bi najradije otkazala i ostavila Tasos za sledecu godinu.Jer otici na Tasos i ne obici ga mislim da je bezveze. A iznajmiti auto ili skuter nema sanse s obzirom da goriva nema. Zvala sam agenciju koja kaze da je sve to laz!!?I da oni imaju autobus u koji staje 700l goriva i da on moze da dodje do tamo i vrati se bez problema.Mene to nje ni interesovalo,nego sta tamo,kako tamo??A ako otkazem moram sve da isplatim.Pa se pitam sta u slucaju ako ja necu da isplatim?Tuzba ili sta? Ja sam uplatila samo prvih 135evra,a preostalo mi je jos 315.

Ja iskreno mislim da je sve to malo preuvelicano, i da ce se kroz dan dva sve sredititi, zato sto su dobili naredjenje od vlade da prekinu proteste. Ostaje da se nadamo da ce sve biti OK. Bilo bi lepo da se javi neko od ljudi ko je tamo, kako bi imali pravu sliku!

DANAŠNJI BLIC

Milan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Solunu, kaže za "Blic" da područja na kojima borave srpski turisti za sada nisu ugrožena kada je u pitanju snabdevenost hranom, pićem i bolničkom opremom. A situacija je, kaže, nešto stabilnija i kada je u pitanju gorivo.

- Grčke vlasti su imale puno razumevanja kada je u pitanju forsiranje snabdevanja područja u kojima borave naši građani, tako da sukcesivno tokom dana u severne delove zemlje stiže po jedna cisterna goriva - kaže Dimitrijević i dodaje da su od velike pomoći i meštani koji našim turistima pomažu sa onoliko goriva koliko im treba da stignu do prvog većeg mesta ili granice, ali i turoperateri koji uskaču u pomoć ponudom smeštaja.

- Od velike pomoći su i naši mediji koji su savetovali čitaoce da u Grčku ne ulaze praznih rezervoara, što su oni koji su juče i danas stigli i poslušali, tako da se mnogi koji su ostali bez goriva, za potrebnu količinu sada snalaze kod njih. Zbog svega toga broj poziva koje primamo od naših građana dosta je manji nego juče, i u ovom momentu imamo svega nekoliko nerešenih slučajeva - kaže Dimitrijević.

U pitanju su, kaže, tri porodice na Tasosu koje je konzulat uputio na turoperatere koji treba da im obezbede gorivo ili da ih odvezu, i jedna osoba koja se nalazi u Olimpija Biču na putu ka Stavrosu, koja se javila da za pet dana treba da napusti letovalište, ali je ostala bez goriva.

- Ipak, najugroženiji su oni koji borave na Stavrosu, Asprovalti i Vrasni, koji su najudaljeniji i do njih se najteže dolazi - kaže Dimitrijević.

Generalni konzul Srbije u Solunu, međutim, ističe da je optimista i da očekuje da će se grčki sindikalci uskoro oglasiti sa prekidom štrajka, što će rešiti problem snabdevenosti gorivom u letovalištima.

U svakom slučaju, savet za one koji danas kreću put Grčke jeste da na izlaznim pumpama u Makedoniji, možda čak ne na poslednjoj, da se ne bi stvorila gužva, napune rezervoar i prištede gorivo tokom prvih dana boravka dok se ne vidi razvoj situacije.

Komentari čitalaca na sajtu Blic.rs
Aleksandar
Pumpe rade otprilike od 10 do 18 sati. Nije istina da nema ni na jednoj pumpi goriva! Nije istina da niko ne vozi automobile! Ja sam na Halkidikiju, u mestu Kalitea.
Petar
Stvarno nije bilo goriva sem na retko kojoj pumpi, i to redovi stotinak metara. Plin sam uspeo da nađem.
Jovana
Neke pumpe su zatvorene, a na onima gde još uvek ima zaliha goriva, posle jednočasovnog čekanja u redu možete sipati gorivo za najviše 20 evra.
Jelena
Nema potrebe za ovakvim paničnim naslovima. Od juče se situacija normalizovala na benzinskim pumpama. Pozdrav od srpskog stanovnika sa Halkidikija.

PS. Molim moderatore da mi posalju poruku ukoliko ovakvo prenosenje vesti nije u skladu sa pravilima foruma.

A ako otkazem moram sve da isplatim.Pa se pitam sta u slucaju ako ja necu da isplatim?Tuzba ili sta? Ja sam uplatila samo prvih 135evra,a preostalo mi je jos 315.

Mislim da pise u ugovoru koliki je povracaj ako otkazes do koliko dana do putovanja, a za slucaj da jos nisi isplatila celu sumu ne znam, trebao bi da nam se javi neki pravnik i kaze kakva su ti prava, za slucaj da ne odes na letovanje iz opravdanih razloga, za slucaj da se situacija dodatno zakomplikuje. Moje misljenje je da ce se sve resiti za dan - dva i da ce se super provesti svi koji odu.

Poslednja izmena:
... trebao bi da nam se javi neki pravnik i kaze kakva su ti prava, za slucaj da ne odes na letovanje iz opravdanih razloga, za slucaj da se situacija dodatno zakomplikuje...
Нисам правник али... што се оправданих разлога тиче, ту се мисли само на оне "личне природе" - болест, повреда, операција, смртни случај... итд. Недостатак горива на пумпама у месту у коме летујемо и ближој околини, не спада у оправдане разлога да би вам нека агенција вратила новац, јер и када су разлози стварно оправдани и тада има доста натезања и наклапања са њима док се не смилују да макар један део новца врате путнику. Тако да... то неће проћи.

TASOS

TURISTI na Tasosu su najugroženiji, jer im treba daleko više goriva do granice nego onima koji borave na Halkidikiju.

Ipak, vodič Vesna Todorović kaže da u dva grada, u pumpama u Skali Rahoniju i ulazu u Limenariju, ima dovoljno goriva i da nema gužvi. Međugradski prevoz funkcioniše, prodavnice su snabdevene, a problema nije bilo, čak, ni sa trajektima. Dve brodske kompanije "Nek" i "Anet" nisu učestvovale ni u brodarskom štrajku!

- Ovde niko nije gladan, niti je ostao na putu, već razmišljaju samo o kupanju i izletima - kaže Todorović.- Mnogi ni ne štede gorivo, iako sam ih upozorila, jer su ubeđeni da će štrajk prestati već danas.

KONZULAT SRBIJE U SOLUNU Telefoni: 2310-244-265, 244-266 i 244-267 (pozivni za Grčku 0030)
Adresa Konzulata: Komninon 4, Thessaloniki 54 624 Greece
ELEKTRONSKA ADRESA srbcons@otenet.gr

Ja inace idem na Tasos za par dana i bas sam u panici.

TASOS

TURISTI na Tasosu su najugroženiji, jer im treba daleko više goriva do granice nego onima koji borave na Halkidikiju.

Ipak, vodič Vesna Todorović kaže da u dva grada, u pumpama u Skali Rahoniju i ulazu u Limenariju, ima dovoljno goriva i da nema gužvi. Međugradski prevoz funkcioniše, prodavnice su snabdevene, a problema nije bilo, čak, ni sa trajektima. Dve brodske kompanije "Nek" i "Anet" nisu učestvovale ni u brodarskom štrajku!

- Ovde niko nije gladan, niti je ostao na putu, već razmišljaju samo o kupanju i izletima - kaže Todorović.- Mnogi ni ne štede gorivo, iako sam ih upozorila, jer su ubeđeni da će štrajk prestati već danas.

KONZULAT SRBIJE U SOLUNU Telefoni: 2310-244-265, 244-266 i 244-267 (pozivni za Grčku 0030)
Adresa Konzulata: Komninon 4, Thessaloniki 54 624 Greece
ELEKTRONSKA ADRESA srbcons@otenet.gr

Ja inace idem na Tasos za par dana i bas sam u panici.

I mi idemo u utorak!!! I? Sta raditi? :think::eek:

Uspela sam da dobijem neke ljude koji su trenutno tamo na Tasosu, smeju se, jer su upravo natankovali auto na pumpi na Tasosu. Trajekt nije ni bio u strajku. Kazu da je sve normalno, i da su novine prilicno "naduvale" celu stvar. Hrane i vode kao i uvek, uglavom, svi se kupaju i uzivaju.

Mi smo vec 10 dana u Potosu, od toga samo 2 ili 3 dana nije bilo goriva na 2 male pumpe u centru, Mi smo sipali gorivo u Limenariji, a od prekljuce goriva ima svuda normalno. Dizel je 1,25 do 1,35, kako koja pumpa. Snabdevanje normalno, mislim da je sve oko strajka naduvano. Nema problema o kojima stampa preuvelicava.
Neko je pitao za Skalu Rachony- mesto je malo, nije za neki provod za mlade, vise za porodice sa decom. Ako ste kolima,svaki dan mozete da birate plazu i uzivate, a blizu su vam i Limenarija, i Potos, ma svuda je super...

Mi smo vec 10 dana u Potosu, od toga samo 2 ili 3 dana nije bilo goriva na 2 male pumpe u centru, Mi smo sipali gorivo u Limenariji, a od prekjuce :bye:goriva ima svuda normalno. Dizel je 1,25 do 1,35, kako koja pumpa. Snabdevanje normalno, mislim da je sve oko strajka naduvano. Nema problema o kojima stampa preuvelicava.
Neko je pitao za Skalu Rachony- mesto je malo, nije za neki provod za mlade, vise za porodice sa decom. Ako ste kolima,svaki dan mozete da birate plazu i uzivate, a blizu su vam i Limenarija, i Potos, ma svuda je super...

Izvinjavam se zbog slovne greske, nezgodna tastatura...

Upravo sam se cuo sa prijateljima koji su dosli sa Zakintosa, nisu ni znali da je kriza, da nema hrane i goriva dok nisu dosli u Srbiju :)

ja sam se vratio sa zakintosa u petak, tri poslednja dana nije bilo goriva nigde, jedna selova pupa je tocila povremeno uz velike guzve i to samo benzin, dizela nije bilo. ja nisam imao gde na ostrvu da sipam dizel. na trajekt sam se ukrca sa rezervom i moli boga da nadjem negde usput.
hrane je bilo a sa gorim je bilo strasno.

Mi smo vec 10 dana u Potosu, od toga samo 2 ili 3 dana nije bilo goriva na 2 male pumpe u centru, Mi smo sipali gorivo u Limenariji, a od prekljuce goriva ima svuda normalno. Dizel je 1,25 do 1,35, kako koja pumpa. Snabdevanje normalno, mislim da je sve oko strajka naduvano. Nema problema o kojima stampa preuvelicava.

Smestaj nam je u S. Rachoni pa me zanimalo cisto sto se tice plaze i marketa. U pitanju su porodice sa decom, pa se nadam da makar ima nesto u blizini i da je opremljenost osnovih radnji solidna. Ali hvala na informaciji, znaci u svakom slucaju

Ево пар слика Skalе Rachoni скинутих са Google Earth-a...

Место је веома мало и скромно, али за одмор душу дало. За све остало, ту је Лименас на неких 15-так км одатле, а и друга места и плаже нису далеко. Најближа мало боља плажа вам је Pachis, ту одмах иза кривине (што би се рекло) према Лименасу. ;)

Back