TASOS - u reči i slici

splj:
[/IMG]

www.imageshack.us

GSM doctor:
Informacija za sve ljubitelje divlje plaze sa belim kamencicima, plaza vise nije divlja, jutros sam se iznenadio kada sam ugledao lezaljke i suncobrane, postavio grekos pa poceo da naplacuje. Buldozer je malo raskrcio okolo i postavili su stencugu na prolaz, tako da se ne moze kolima na samu plazu. Talasi su danas ogromni. Slike kada se vratim u majku Srbiju.
Potpuno sam razočarana ovom informacijom.....Imala sam sreću da u avgustu vidim tu plažu u potpuno divljem izdanju, sa svega par ljudi na njoj..I to je najlepši utisak sa Tasosa....
tassos2007293ma7.jpg

tassos2007340cr2.jpg

tassos2007342gt5.jpg

tassos2007254ch7.jpg

tassos2007318zl2.jpg

danijelakg:
Ljudi kakvo je vreme na Tasosu ovih dana i koliko je hladno uvece? Ja krecem devetog i idem na Tasos prvi put i jedva cekam da vidim sve plaze koje ste pomenuli. Koliko je iznajmljivanje skutera?
Pozdrav!

Vreme je predivno, nocas je palo malo kise, trenutno sam na plazi u Skala Potamia, pesak, talasi, hladna koka kola, voda neverovatno topla. Deca uzivaju, ova moja nece iz vode... Moj utisak je da pored ove plaze nema potrebe da se gurate na Paradise.

Imala sam sreću da u avgustu vidim tu plažu u potpuno divljem izdanju, sa svega par ljudi na njoj..I to je najlepši utisak sa Tasosa...

Uh, Belluttak, slike su FANTASTICNE !!!
Pojescu se ko Mesec, sto nisam nagovorila supruga da odemo i do te plaze, a prosli pored kamenoloma. Mislila sam da nije bas toliko lepa, pa da nema potrebe da unistavamo auto.
Sad vidim da je vredna svakog truda.

Vreme je predivno, nocas je palo malo kise, trenutno sam na plazi u Skala Potamia, pesak, talasi, hladna koka kola, voda neverovatno topla. Deca uzivaju, ova moja nece iz vode... Moj utisak je da pored ove plaze nema potrebe da se gurate na Paradise.

Doktore, zavidim ti. Jutros je u Beogradu bilo samo 14 stepeni, oko 11h 21 stepen, a sad ima oko 24 stepena. Za sutra su najavili dodatno zahladjenje i kisu. Smrc, smrc, smrc...

Pozdrav, svima!
Vratili se (na žalost) i mi sa Tasosa. Necu da ponavljam sve one hvalospeve s pravom napisane. Dodaću nešto o čemu sam ja uzaludno tražila informacije, a zaslužuje da se čuje: apart-hotel vila Vergina, u kojoj smo iznajmili smeštaj preko agencije PERLA. Prvi put smo dobili ne samo ono što smo mislili da smo uplatili, nego i više od toga! Predivna, nova kuca, sa briznim domaćinima, čišćenje soba svaki drugi dan, menjanje posteljine i peškira svakih 5 dana, sve ispravno i prvi put za poslednjih 8 godina (koliko idemo u apartmanski smeštaj po Grčkoj) nisam morala ni jednu čašu da operem kad smo stigli u sobu! Mi smo se potrudili da ostavimo sve čisto (u kuhinji), ali je i pored toga ekipa higijeničarki posle nas sve ponovo oprala. Iz svih soba (ili skoro svih?) pogled na more, divnu uvalu i jos lepše more, uredjeno dvorište sa nesto malo zanimacija za decu, baštenskim stolovima i roštiljem, koje smo mi slabo koristili, ne zato što nismo smeli nego zasto što nismo stigli od silnih lunjanja po Tasosu. Agencija je izabrala za svoju ponudu najbolje sobe iz te kuće i posebno ih pohvaljujem što su na taj način pokazali koliko cene svoje korisnike. Ne znam kakvi su drugi smeštajni kapaciteti, ali ovo je bilo zbilja perfektno. Ljubazni agencijski "domaćin" Ivan na Tasosu nas je redovno obilazio, nismo koristili ništa iz njegove ponude samo zato što smo izabrali da se sami organizujemo (što se tiče izleta) a na svu sreću, nije bilo nikakvih problema koje bi on trebao da rešava. Ipak, ostao je utisak da postoji neko ko se brine o nama u "tuđini", mada u Grčkoj baš i nemate osećaj "tuđine".
Jedino što mi se nije svidelo to su bezbrojni suncobrani i ležaljke, već unapred montirani gotovo po svim plažama, neki se posebno naplaćuju (6-7 e u kompletu, za dan), a neki su u sklopu ponude obližnjeg kafića, pa za cenu jednog pića (2-2,5 E) ih možete koristiti čitav dan. Istina, niko vas neće čak ni popreko pogledati kad svoj suncobran učačkate negde između ili ispred svih tih već postavljenih, ali oni doprinose utisku gužve na plaži, i ako su mnogi od njih (barem u periodu kad smo bili 12.08 -27.08) bili slobodni. Ja bih to malo proredila, u cilju očuvanja prirodnih lepota plaža.
Što se tiče mapa Tasosa: dobili smo "gratis" dve mape. Jednu je štampala "Iris-gold" fabrika nakita, a drugu automehaničari sa Tasosa. sasvim su upotrebljive i ne koštaju ništa. Takodje smo u Limenasu, negde u onim uličicama sa radnjicama, na zadnjem prozoru neke radnjice naleteli na gomilu "gratis" knjižica tipa "telefonoteka" sa ilustracijama pa čak i lepim opisima pojedinih mesta (geografija, prirodne lepote, antička nalazišta,..), reklame restorana, kafića, prodavnica, uslužnih radnji,...smeštaja,..Izdala ju je lokalna reklamna agencija PREVOLI. Na žalost, pre nego što smo naleteli na tu knjižicu, već smo spiskali pare na knjigu o Tasosu koja ima tek nešto malo više informacija i naravno kvalitetnije fotografije.

ajvan:
Što se tiče mapa Tasosa: dobili smo "gratis" dve mape. Jednu je štampala "Iris-gold" fabrika nakita, a drugu automehaničari sa Tasosa. sasvim su upotrebljive i ne koštaju ništa. Takodje smo u Limenasu, negde u onim uličicama sa radnjicama, na zadnjem prozoru neke radnjice naleteli na gomilu "gratis" knjižica tipa "telefonoteka" sa ilustracijama pa čak i lepim opisima pojedinih mesta (geografija, prirodne lepote, antička nalazišta,..), reklame restorana, kafića, prodavnica, uslužnih radnji,...smeštaja,..Izdala ju je lokalna reklamna agencija PREVOLI. Na žalost, pre nego što smo naleteli na tu knjižicu, već smo spiskali pare na knjigu o Tasosu koja ima tek nešto malo više informacija i naravno kvalitetnije fotografije.
Da li mozes malo detaljnije da opises gde ste nasli te knjizice gratis, posto sam ja fan za te stvari (po struci geograf :wink: ). tnx

Za "lenaje6"

Mapu "Iris-gold" smo dobili u Keramotiju dok smo čekali trajekt, delili su svima redom a zatekli smo je i na recepciji naše vile. Oni drugu sa obeleženim automehaničarskim radnjama i benzinskim pumpama takođe smo zatekli u vili.

E sad, o ovoj knjižici, biće mi malo teže ali pokušaću da se setim. U mestu Limenas: kad iz stare luke, odmah tamo gde se završava dečije igralište (tu je blizu i muzej, asa druge strane igrališta je ulaz z AGORU), ako si leđima okrenut ka moru, kreneš uličicom koja je (kao) paralelna sa morem, ali tu počinje desno pa malo na ukoso na gore, naći ćeš u ulici okružen(a) silnim radnjicama. Na samom ćošku (desno), baš na rivi stare luke, je jedna prodavnica koja prodaje lokalne slatkiše. negde sa desne strane te uličice, 20-30-50 m dalje, ne znam baš tačno, su zadnji prozori neke radnje (možda ima i vrata, ne sećam se, a možda ta radnja ima i izlaz tamo na onu drugu stranu prema moru, mnoge od tih radnjicu sa desne strane su tako organizovane), na simsu tih prozora, stajale su hrpe tih knjižica, u prvom momentu sam pomislila da je u pitanju stara hartija, ali onda sam shvatila da to baš i nije za bacanje. Prosto oko te radnjice (i prozora) je nekako prazan nema svih onih šarenih štandova ispred, to je jedina razlika u odnosu na ostale radnjice. Nadam se da sam pomogla. Možda će pomoći i da se pita u nekoj turističkoj agenciji, na novom delu rive, onom bliže trajektnoj luci, ima jedna agencija Tasos travel ili turist ili slično (ali prva reč je Tasos to sam sigurna) gde ima i mnogo obaveštenja napisanih i na srpskom. Kad malo bolje razmislim oni prozori bi mogli biti i zadnja strana baš te agencije, ali zaista nisam sigurna. Samo kažite da je to izdala reklamna agencija PROVOLI, to je i napisano na prvoj strani knjizice, krupnim slovima.

Tih reklamnih knjizica bude svake godine na ostrvu. Obicno budu na recepcijskom pultu u vilama i hotelima ili pored knjige sa menijem u restoranima i sl. Format je A5, debljina oko 100 strana, a papir je tzv. masan, kao za bolje casopise i uvek su u boji. Prepoznacete vec.

Doco kakvo je vreme tamo? znam da si napisao na prosloj strani ali reci nam za danas opet :), gledao sam jutros 21 stepen i oblacno. U subotu krecem u Limenariju i sad sam se uplasio kao nikad da vreme nece biti dobro. Prvi put idem u septembru na more mozda zato imam toliki strah

Maverickso:
Doco kakvo je vreme tamo? znam da si napisao na prosloj strani ali reci nam za danas opet :), gledao sam jutros 21 stepen i oblacno. U subotu krecem u Limenariju i sad sam se uplasio kao nikad da vreme nece biti dobro. Prvi put idem u septembru na more mozda zato imam toliki strah

Jutros je bilo oblacno, razmisljao sam da uzmem novine i zabodem se u neki kafic. Ali posle pola sata se razvedrilo i evo me na plazi. Danas primecujem mnogo vise Srba nego predhodnih dana, sto me iskreno raduje. More je, da ponovim, pretoplo, ma fantazija. Primecujem cak i nekoliko dama u toplesu, sad cu da ih uslikam he he.

Doco kakvo je vreme tamo? znam da si napisao na prosloj strani ali reci nam za danas opet , gledao sam jutros 21 stepen i oblacno. U subotu krecem u Limenariju i sad sam se uplasio kao nikad da vreme nece biti dobro. Prvi put idem u septembru na more mozda zato imam toliki strah.

Gledala sam desetodnevnu prognozu za Beograd, Tivat i Solun. Svuda u sledeca tri dana prognoziraju pad temperature i kisu, ali se isto tako od subote svuda ocekuje lepse vreme i rast temperature, tako da ce iduce nedelje ici i do 30 stepeni. 8-)

Cao svima koji su bili ili znaju nesto o apartmanima Meni u Limenariji preko Relaxa.
Malo detalja gde se nalaze, u kakvom su stanju i koja im je najbliža plaža (pise nesto 950m od mora) u nedostatku auta (dozvola i sl.). Koleginica mi putuje druge polovine septembra...

Znam ja, tamo smo odseli, isto preko Relaxa. Poslala sam ti PP, da ne smaram ostale.

Maverickso:
Hvala Doktore i hvala Mirabi na ovim recima utehe nadam se da ce biti lepo vreme, nego treba mi savet, jel se moze doci do Giole skuterom i dokle bi bilo najbezbednije ici pa dalje pesice?

Imas moje slike par strana u nazad pa proceni da li po tome mozes da vozis skuter. Kada se prodje ta cuvena kapija sa porukom za ovce tu krece malo vise uzbrdo i put je dosta neravan jer im tece bujica od kise niz put pa onda automobili moraju da paze, ali skuteri mislim da nemaju taj problem.... gore na vrhu gde svi ostavljaju automobile mozes i ti skuter (odatle je 10 min nizbrdo i jedno 15 uzbrdo do Giole), mada mislim da mozes jos malo da se spustis (dokle god idu serpentine na dole ( ja sam tu zatekao neki dzip koji se spustio dotle, tako da cenim da i ti mozes). Poslednji deo je pun kamenja i dosta izbrazdan bujicama tako da je sigurnije pesaka ali to je vec 5 minuta od stena....

Pogledacu da li imam neke slike sa tog drugog dela pa cu da ih zakacim...

Marke

drmarke:
Imas moje slike par strana u nazad pa proceni
.... gore na vrhu gde svi ostavljaju automobile mozes i ti skuter (odatle je 10 min nizbrdo i jedno 15 uzbrdo do Giole), mada mislim da mozes jos malo da se spustis (dokle god idu serpentine na dole...
Poslednji deo je pun kamenja i dosta izbrazdan bujicama tako da je sigurnije pesaka ali to je vec 5 minuta od stena....

Pogledacu da li imam neke slike sa tog drugog dela pa cu da ih zakacim...

Marke

Na zalost nemam neke znacajno bolje slike puta od onih koje sam vec okacio. Put je vecim delom kao na slici 2. predhodne poruke. Ovaj drugi deo koji pominjem da je malo strmiji nemam slike ali je on po kvalitetu slican ovom sa slike samo strmiji.
Put u serpeninama se delom vidi na slici sa djubretom (slika 5 predhodna poruka) a slika 4 predhodne poruke je deo koji mislim da mora pesaka....
ovo sto sam rekao 10 i 15 minuta... znaci kad idete nizbrdo ka Gioli treba vam oko 10 min, a kad se vracate mozda i svih 15 ukoliko ostavite skuter gore gde se parkiraju automobili (meni je teze pao uspon od Paradisa do puta).

I da, obzirom da je strmo i puno kamenja i zemlje, treba poneti neku malo ozbiljniju obucu, usput ima puno iskidanih japanki i slicnih papuca ;)

zemljani put (po sredini se vidi bujica koja ume da bude i veca):
tasos2007514gu7.jpg

malo se vide serpentine i put iza moje cerke:
tasos2007557ip9.jpg

po ovome se ipak ne da voziti:
tasos2007554sh5.jpg

i onda na kraju uzivanje:
tasos2007134ki7.jpg

Pozdrav
Marke

Došli u subotu, nemam puno vremena, osa ima, ujela je jedna mog sina i jedan mene, ali kao što je već rečeno - odmah namažite Fenistil gel - ima i kod nas a bogami i kod Grka - bila mi ćera bolesna i u Limenasu čim smo ušli u apoteku je Fenistil i uputstvo za upotrebu - nama je puno pomogao, nismo imali ni otok ni crvenilo - Znači samo Fenistil nosite sa sobom uvek i nema problema.
Tasos je prelep!!!! Odmorili smo se super, preporučujem Pahis plažu za one sa malom decom!
Čim nađem malo vremena stižu slike! :lol:

Back