TASOS - u reči i slici

Evo kamencica!

Prilozi

• Tasos.JPG
    Tasos.JPG
    31,7 KB · Pregleda: 100
Mi ne odosmo na Doktorovu plazu, jer sam htela da pristedim kola, a i iz Limenarije nam je bilo prilicno daleko. Mada smo u jednoj voznji oko ostrva prosli pored kamenoloma i nastavili za Makrijamos. Sad mi je bas, bas krivo sto nismo produzili do Docine plaze, kad vidim ovako lepu sliku.

Doco, 'ajde i ti sutra malo iskljocaj tu plazu, pa da okacis slike kad se vratis.

Jos da dodam da mi je gospodja nagazila na osu ili pcelu pa sad copa ko drug Tito.

Nema tu osa ili pcela, ako je "crna sa zutim" onda je pcela, a ako je "zuta sa crnim" onda je osa.
Sad moras da ljubis nozicu da prodje.

Salu na stranu. Ako je ujed svez, stavljaj joj na taban kocke leda uvijene u maramicu. Pomaze, znam iz licnog iskustva.

Dobar dan svima.

Mi se vratili prekjuce. Pa sta da vam kazem, lepo. Ne treba previse ocekivati jer se sve cini kao poludivlje u pozitivnom smislu. Plaze su lepe (sve) ali i sve vrlo slicne - nama su sve bile manje vise iste. Jedina razlika je u tome koliko ima naroda, da li mogu da se iznajme ( i za koliko) lezaljke sa suncobranom. Mi smo po ostrvu isli drumskim biciklima koje smo poneli iz Bgd. Jao! Uspeli smo da napravimo nekih 800km po onim brdima. Usponi su ozbiljni, uglavnom od od 5 do 9%, a na pojedinim mestima i 14%. Nisu dugacki (max 7km) ali su prelazi sa nizbrdo - uzbrdo nagli pa nema mnogo koristi od tih nizbrdica. Nismo istrazivali sporedne puteve jer su uglavnom svi razrovani a nasa Corsa i dva Colnaga nisu bas predvidjeni za to. Ko hoce moze da iznajmi neki 4x4 dzip i da ide. Nas to nije bas zanimalo.
Ima mnogo grka. Voze brzo ali vas ne ugrozavaju i bar kad smo mi biciklisti bili u pitanju bili su jako fini. Uredno voze iza nas dok im se ne ukaze bezbedna prilika da nas zaobicu. Jedini koji su nas ugrozavali i prolazili tik uz nas (tako da nam srce zatreperi) bili su oni sa BG, NS, SD, KV, PG, NI registracijama i SRB nalepnicima. Hvala zemljacima! Mi bi smo im mahali u znak pozdrava ali su se oni uglavnom pravili englezi. Cak nam se desili da smo stajali na istom odmoristu uz put. Pricaju srpski oni, pricamo srpski mi. Mi kazemo dobar dan, a oni gledaju belo kao da smo vanzemlajci. Bas razocaravajuce.
Od prakticnih stvari:
Zapadni deo ostrva je nekako pitomiji i bar nama bio mnogo interestantniji od istocnog. Od Limenarije ka Tasosu (pa do Tasosa) su sve mala ribarska mesta i bez nekih sadrzaja za goste turiste. Na tom delu uz sam put se nalaze i najbolje kafane u koje idu grci, gotovo da nema stranaca. Cene: nije jeftino ali moze da se plati pod uslovom da se ne primite na izvrsno spremljenu svezu ribu pa onda svaki dan. Cene u supermarketima su od 10 do 50% vece nego u Bgd. Ali, stos je u tome da ako pametno i racionalno trosite novac mozete sasvim lepo da prodjete bez ikakvih zaliha iz domovine. Doduse, jedino sto mozda treba da ponesete je ono sto mnogo koristite, i naravno sve one kozmeticke preparate koji su vam neophodni za boravak na moru (to je bas skupo). Suncobran pod obavezno jer sunce przi, przi, przi. Mozda ce u septembru biti bolje. Omiljene srpske enklave Potos, Limenarija, Tasos su dobro snabdevene svim i svacim cak i palacinkarnicama sa Plazma keksom(!), domacim novinama (Vecernje novosti i ono sto narod voli, nema Politike), gomila kafica svi jedan uz drugi, mamipara prodavnica, i jos koje cega. Ima vise nego dovoljno benzinskih pumpi, nema plina.
Put do ostrva prilcno jednostavan, samo kad pridjete Solunu treba voziti desnom trakom da bi ste pratili znakove koji su ponekad malo zbunjujuci, ali ako vam nije drugacije receno vi idete samo pravo. U povratku je malo zeznuto, pa ovo vazi duplo. Znak za skretanje za Evzoni je tik uz samo skretanje i vrlo mali. Trajekt kosta 18.00 E za Corsu i dvoje odraslih.
Eto. Ko ima neko konkretno pitanje: pitajte.

Maja

P.S. Nase fotografije su uglavnom "mi na biciklu", ali poslacu nekoliko, samo da ih obradim.

Informacija za sve ljubitelje divlje plaze sa belim kamencicima, plaza vise nije divlja, jutros sam se iznenadio kada sam ugledao lezaljke i suncobrane, postavio grekos pa poceo da naplacuje. Buldozer je malo raskrcio okolo i postavili su stencugu na prolaz, tako da se ne moze kolima na samu plazu. Talasi su danas ogromni. Slike kada se vratim u majku Srbiju.

Skupi su, pa je mozda bolje odmarati se i ne zamarati vestima iz domovine.

Slazem se, ali po neki zenski casopis ili ljubavni roman na maternjem jeziku, na plazi dobro dodje.
Uh, fali mi jedno neaktivno letovanje od nekih 20 dana, pa da na miru lezim na lezaljci na plazi, po ceo dan, i citam ljubavne romane, Danijelu Stil i kompaniju.

Ja uvek nakupujem te zenske casopise...i sve ih vratim neotvorene,jedino muz resi ukrstene reci...sve mi zao da mi oci propuste nesto dok bulje u novine i gledaju"kako negovati gornje trepavice,a kako donje,da li prvo mazati levi ili desni guz kremom protiv celulita"....a za to vreme svasta nesto lepo moze da se propusti... ;) ;) ;)

Ja uvek nakupujem te zenske casopise...i sve ih vratim neotvorene,jedino muz resi ukrstene reci...sve mi zao da mi oci propuste nesto dok bulje u novine i gledaju"kako negovati gornje trepavice,a kako donje,da li prvo mazati levi ili desni guz kremom protiv celulita"....a za to vreme svasta nesto lepo moze da se propusti...

I ja ponesem bar 4 knjige za citanje na plazi, naravno lakseg zanra, i svaki put ih vratim neotvorene. Zato i kazem da mi je potrebno jedno potpuno neaktivno letovanje na kojem bih samo lencarila na plazi po ceo dan sa knjigom u ruci. Pre par godina smo jednom tako otisli na 15 dana u Grcku, u letovaliste u kojem smo godinama unazad bili, te kako mi je sve bilo poznato, a vremena bilo na pretek, procitala sam tri knjige i bar 10 ljubavnih romana. Odmorila sam se i fizicki i prihicki ko nikad u zivotu. Cini mi se da mi je tako i vreme sporije prolazilo, pa sam imala utisak da smo bili na moru mesec dana. Jedini problem je bio sto moj dragi nije imao nista za citanje od literature koja njega zanima (kompjuteri, muzika, automobili...), tako da je umirao od dosade na plazi, spavao najveci deo dana ili igrao Tetris do besvesti.

mirarbi:
Doktore, kako je gospodjina noga? Jel' sve u redu?

'Ebem ti kad pripitomise i tu lepu, mermernu plazu!

Dobro je, hvala, kupio sam joj neku kremu pa je mazala. A za plazu, sta da ti kazem, izgleda da i grci citaju nas forum. Kasnije su dovukli i poveci frizider i petljali nesto oko bandere. Ko zna sta ce sve tu biti sledeceg leta.

Vesna Ks:
Ja uvek nakupujem te zenske casopise...i sve ih vratim neotvorene,jedino muz resi ukrstene reci...sve mi zao da mi oci propuste nesto dok bulje u novine i gledaju"kako negovati gornje trepavice,a kako donje,da li prvo mazati levi ili desni guz kremom protiv celulita"....a za to vreme svasta nesto lepo moze da se propusti... ;) ;) ;)
U svakom slucaju bolje je i to nego neka sturcna literatura za ispit ;-) Ovog puta cu kupiti sudoku i to ce mi biti jedina literatura...

A ja pripremila sve neke suknjice, majice sa kratkim rukavima i sandale Moracu sad i topliju varijantu da smislim Hvala doktore na informaciji!

E, ljudi, nije septembar u Grckoj za zezanje. U pravu je Doktor. Pre par godina smo bili sredinom septembra u Paraliji i uvece mi je trebalo i vise od dzempera koji sam ponela. Secam se da sam razmisljala: "Eh, da sam ponela moju tanju, koznu jaknu, kako bi mi dobro dosla.", a ja imala samo jedan crni dzemperak od buklea. Zato ponesite nesto "za ogrnuti", za svaki slucaj.

Back