Tamna strana uma

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sad cu ja po obicaju da pisem nesto sto su za vas offtopic i spanska sela,
Radi se o osobi koja se zove Rafael Lemkin, jevrejin koji je od kako je postao student prava shvatio da ne postoji rec za genocid.
Trebala mu je tacna definicija, da boranija ne tumaci rec ovako kao vi na forumu , kako se kome digne, i da razdvoji to od zlocina necovecnosti...

Da bi izabrao pravu rec, citao je mnogo knjiga da bi nasao odgovarajuci termin, zatim konsultovao lingviste, i na kraju i strucnjake iz privrede, i tu naleti na kodak za ime posebnih fotoaparata i polaroid vrste fotografije...Kodak savet je bio , termin mora biti jedinstven, kratak i nedvosmislen...znaci nikako lucidnost koja vecinu nepismenih asocira na ludilo...

Preko deset godina je paralelno radio na ubedjivanju pravnih organa i UN da se mora uvesti pojam kojim se moze opisati ono sto je Turska uradila Jermenima, jos se nije desila poljska i jevreji...

Vecina ljudi ne zeli da povecava svoju rezoluciju percepcije i terminologije, ne zele da povecaju broj pojmova koji im onda pomaze da brze prenose informaciju ali i da bolje prepoznaju pojave....sto ne shvataju..
Nego naprotiv trude se da smanje broj termina, skoda je auto , fica je auto , mercedes je mercedes, audi je auto , svesti sve na dva pojma mercedes i auto...Logika sasvim validna za vecinu ljudi...

Sta je sve odbio kao termin , rec , otac termina genocid....Lemkin , odbio je rec denacionalizacija, jer je to pocelo negde da znaci oduzimanje drzavljanstva.
Lemkin je rafinisano i strogo pazio sta sve spada u genocid.
Npr na sudjenju srpskim generalima jedan od argumenata da to nije genocid je to sto nisu ubijani zene i deca , vec odvajani...
Sve je to vec 1944 vec Lemkin predvideo kao i u praksi video sa Turcima, Francuzima, Englezima,
Odmah da dam i odgovor, dovajanje zena i dece ne abolira akt unistenja jednog ili vise ljudi na osnovu pripadnosti grupi ili nacionalnoj grupi...

Dakle jos 1944 je bila polirana definicija jer covek pazljivo gleda svaki detalj, pa nije dozvolio da ubistvo jedne osobe moze da se odbije kao cin ucesca u genocidu, jer onda se i ubistvo druge osobe moze odbiti kao cin stvaranja genocida...

To kvantovanje broja zrtava je nedopustivo pri definiciji genocida...genocid je napravljen bez obzira na kolicinu ljudi , jer tako postaje to kolicina, koji su ubijeni , vec motiv i cilj tog ubijanja...

Sledeci ;trik polusveta, boranije, koji su pokusali da primene je dosao sa ruske strane, tj Staljin , koji je osakatio SSSR npr 150 od 180 visokih oficira je pobio, 340 visokih cinovnika tajne sluzbe, a preko 10 000 radnika tajne sluzbe, dnevno je potpisivao po 300 400 ljudi da se ubije...
Logika je bila sto vise ubijenih , to vise dobara i stanova da se podeli novima, a novi su zahvalni , a isto mogu da rade kao i stari generali , cinovnici ili radnici u fabrici , jedino seljaci mu ne trebaju novi ...
I stvarno ta silna ubijanja su ostavila utisak velikog napretka industrije i svega osim sto je i pored kolhoza bila slaba proizvodnja hrane i vecito neka glad u SSSR
Tako je genocid postao i zlocin Staljina prema rusima, jer on nije bio rus , i prema ukrajincima, jer je on bio na granici sa ukrajinom a i nisu mu bas godili zbog necega...

A i genocid je postao i obracun sa politickim neistomisljenicima, koji nije samo politicki progon, i likvidacija ,nego usmeren cin ka nestajanju takve grupe...
Svaka drzava je ostala na nivou da ne prihvata sve sto je genocid sto joj ne odgovara i to prenosi na sve svoje medije i naredbe....

Tako Srbi nisu pocinili genocid u srebrenici , iako Srbija nema veze sa tim, Hrvati npr tu pokusavaju da pripisu genocid Srbima i u nekim logorima gde je bilo hrvata u logoru , nekih 37 ubijenih , gde su Srbi isli po kucama i pitali ko je hrvat ko nije...

Ali kao drzava negiraju Jasenovac iako je to genocid, zato sto u to vreme nije postojala presuda da je pocinjen genocid , dok nema sumnje da je genocid, samo nema presude...hvatanje za detalj..

Skoro svaka drzava nema obraza i gleda da odbaci svaki slucaj gde se manifestovao genocid....
Jedino je Sloba predsednik jedne drzave koji je osudjen za genocid, tj bio na granici da bude osudjen....a i to je politicka namestaljka...to sto je skracen zivotni vek da bi se izbegla presuda..

I da ne sirim pricu , kad je ionako svima vama bespredmetna i daleko od ociju..
Ali je dobar primer da su ljudi takvi kakvi su , upiru prstom ka drugima i traze osudu i vide krivicu , a svoju sakrivaju i ne priznaju , tudje dugove naduvavaju , svoje zaborave ili umanjuju..

Otud ljudi mogu biti ozbiljni ili polusvet i boranija kakva je ovde na forumu...
Mora se vrlo ozbiljno prilaziti svakom detalju , inace ce svi raditi ono sto im se moze, a moze im se kao sto se moglo i u ovim ex yu ratovima...

Savet..kreni nesto konkretno da radis u svoju korist eto procitaj recimo Jakovljevu poslanicu -obuzdavanje jezika...

...destrukcija je, po mom misljenju, poremecena stvarnost pojedinca
izazvana clanom ili clanovima porodice ili najblize okoline
kao i izvrsavanjem profesije zantski i datostima
kao sto kod Froma_a postoji opitni primjer anketiranih sasvim obicnih gradjana u sluzbi zatvorskih zaposlenja
koji su vremenom postali neprimjerni svojim pocetnim statusima u drustvu tj. najblizoj okolini...
To bi bio poremećaj ličnosti koji proizvodi destruktivno ponašanje.

Jedna od manifestacija destruktivnog ponašanja je trolovanje na forumu. Besmisleno zlobno uništavanje razgovora, provociranje sagovornika tek tako. Bez datih objašnjenja, razloga, konstruktivne ideje.
To bi bio primer mračne strane uma koji se krije iz maske anonimnosti. Ali to je opet tipično za narcisoidne maligne strukture ličnosti, nije svojstveno većini ljudi.

To bi bio poremećaj ličnosti koji proizvodi destruktivno ponašanje.

Jedna od manifestacija destruktivnog ponašanja je trolovanje na forumu. Besmisleno zlobno uništavanje razgovora, provociranje sagovornika tek tako. Bez datih objašnjenja, razloga, konstruktivne ideje.
To bi bio primer mračne strane uma koji se krije iz maske anonimnosti. Ali to je opet tipično za narcisoidne maligne strukture ličnosti, nije svojstveno većini ljudi.
Pa ne mora da bude, jer ovo je forum za trolovanje i za klick bajt..tako da su na pravom mestu...ovo nije ozbiljan forum...vidis da je chat forum bez ikakve ozbiljnosti i strukture..

Pa ne mora da bude, jer ovo je forum za trolovanje i za klick bajt..tako da su na pravom mestu...ovo nije ozbiljan forum...vidis da je chat forum bez ikakve ozbiljnosti i strukture..
Neke teme su ozbiljne. Ali to nije bitno.
I neozbiljan razgovor može biti konstruktivan i destruktivan. Destruktivan je onaj u kojem sagovornik postavlja sebe u centar, npr. Pored svesnog trolovanja koje je najočitiji primer destruktivnog ponašanja.

Neke teme su ozbiljne. Ali to nije bitno.
I neozbiljan razgovor može biti konstruktivan i destruktivan. Destruktivan je onaj u kojem sagovornik postavlja sebe u centar, npr. Pored svesnog trolovanja koje je najočitiji primer destruktivnog ponašanja.
Meni stalno kazu ubaci malo zabave, sale, zezanja, da bude interesantno , tako da ako ti to nije zahtev za zaebancijom, ne znam sta je...
Ovde mi se ne svidja podlost postavke teme o tome da je um generator tamne strane kod osobe...sto se ne slaze sa mojim iskustvima u psihologiji, kod mentalno urusenih osoba....cak i kad imaju takav karakter, to je imitacija nekog roditelja....a um im cist , prosto milina, ali karakter im jaci , svrbez je jaci....i onda odustanu od uma i bace se na svrbez...

Ne postoji ''zlo'' i ''dobro'', to su sve subjektivne zablude koje rade po principu užitaka/zadovoljstva i neužitaka/nezadovoljstva,ako ti nešto pruža užitak nazvaćeš to ''dobrim'', dok pak naime nešto što ti pruža neužitak nazvaćeš ''zlim''

Nebuloze neinteligentnih nepromišljenih neprosvetljenih ljudi

Ne postoji ''zlo'' i ''dobro'', to su sve subjektivne zablude koje rade po principu užitaka/zadovoljstva i neužitaka/nezadovoljstva,ako ti nešto pruža užitak nazvaćeš to ''dobrim'', dok pak naime nešto što ti pruža neužitak nazvaćeš ''zlim''

Nebuloze neinteligentnih nepromišljenih neprosvetljenih ljudi

Bušenje zuba mi izaziva ogroman neužitak pa ipak nije zlo.
Ne valja ti teorija
:)

Oni koji tvrde da ovo nije ozbiljan forum, treba da znaju da svaki forum neozbiljnim čine neozbiljni posetioci, tj. neznalice, svojim lupetanjima. I lupetanjima poznatih svetskih filozofa koje citiraju, koji su i sami neznalice, jer još uvek nisu objasnili apsolutno ništa. Na ovom forumu apsolutno niko ništa ne razume, tako da, ako neko čak i saopšti i argumentuje neku istinu, učesnici ovog foruma je svojim nerazumevanjem, jednostavno ignorišu ili je lako pretvore u laž.

Tema "Tamna sztana uma" je veoma značajna filozofska tema i ja sam u vezi toga, u moja dva prethodna posta, sve rekao što treba, ali je to ostaoa nezapaženo i zatrpana smeće od vaših bezvrednih postova. Sada ču ponovo da objasnim suštinu "tamne strane uma", ali na malo drugačiji način i to vrlo kratko.

Krenuću od činjenice koju sam već objasnio, da je suština pojma "tamna strana uma" iskuljučivo loša informacija ili znanje, tj ideja, koja nema značenje Istine, već laži. A koju um smatra istinom i njome se rukovodi da bi pomoću nje ostvario za sebe zadovoljstvo i dobro. A postšže suprotno, tako što pomoću nje uzrokuje i za sebe i svoju okolinu, zlo.

Ja sam ovo u moja dva prethodna posta opširnije objasnio, a sada ću i ja da citiram jednog filozofa, ali pravog, ovog puta koneskog, po imenu Lao Ce,koji je u vezi "tamne strane uma" rekao isto što i ja - da je loša informacija, tj ideja uvek uzrok svakog mogućeg zla. On je veoma kratko o tome rekao sledeće:

"Pazite na svoja znanja, ona postaju vaše misli;
Pazite na vaše misli, one postaju vaše želje;
pazite na vaše želje, one postaju vaša dela;

Pazite na vaša dela, ona postaju vaša sudbina".

Drugim rečima, znanja kojima su ljudski umovi u svetu okupirabi, su smeće. Što je razlog da je i život većine ljudi na svetu, smeće.

Ovo ima veze i sa onom biblijskom izrekom "Kako seješ, tako ćeš i da žanjeŠ". Što podrazumeva, ako u našim umovima imamo smeće, tada ćemo i da sejemo i žanjem smeće. Imate trenutno za primer smeća kojeg iz svojih glava seju političari Izraela i Palestine, Ukrajine i Rusije i ostatalih političara sveta koji, umesto da to smeće očisti, on ga još više gomilaju. Možemo za primer lopših informacija kao izroka tamne strane uma da uzmemo i sve svetske pogrešne nauke filozofije, ideologije i politike, kao i sve ratne nulkearnem hemijske, biološke, meteoriloške i druge tehnologije koje su spremne za uništenje sveta, koje je već od "tamnih svetskoh umova" odavbo isplanirano i javno ibznanjeno.

Sve ovo što sam ja sada napred rekao je u skladu sa postavljenom temom i ništa drugo od ovoga. A pogledajte vaše postove o čemu vi pričate, da ne kažem, laprdate i svoja laprdanja branite izjavom da ovo nije ozbiljan forum, već nekakav poligon za zabavu.

Oni koji tvrde da ovo nije ozbiljan forum, treba da znaju da svaki forum neozbiljnim čine neozbiljni posetioci, tj. neznalice, svojim lupetanjima. I lupetanjima poznatih svetskih filozofa koje citiraju, koji su i sami neznalice, jer još uvek nisu objasnili apsolutno ništa. Na ovom forumu apsolutno niko ništa ne razume, tako da, ako neko čak i saopšti i argumentuje neku istinu, učesnici ovog foruma je svojim nerazumevanjem, jednostavno ignorišu ili je lako pretvore u laž.

Tema "Tamna sztana uma" je veoma značajna filozofska tema i ja sam u vezi toga, u moja dva prethodna posta, sve rekao što treba, ali je to ostaoa nezapaženo i zatrpana smeće od vaših bezvrednih postova. Sada ču ponovo da objasnim suštinu "tamne strane uma", ali na malo drugačiji način i to vrlo kratko.

Krenuću od činjenice koju sam već objasnio, da je suština pojma "tamna strana uma" iskuljučivo loša informacija ili znanje, tj ideja, koja nema značenje Istine, već laži. A koju um smatra istinom i njome se rukovodi da bi pomoću nje ostvario za sebe zadovoljstvo i dobro. A postšže suprotno, tako što pomoću nje uzrokuje i za sebe i svoju okolinu, zlo.

Ja sam ovo u moja dva prethodna posta opširnije objasnio, a sada ću i ja da citiram jednog filozofa, ali pravog, ovog puta koneskog, po imenu Lao Ce,koji je u vezi "tamne strane uma" rekao isto što i ja - da je loša informacija, tj ideja uvek uzrok svakog mogućeg zla. On je veoma kratko o tome rekao sledeće:

"Pazite na svoja znanja, ona postaju vaše misli;
Pazite na vaše misli, one postaju vaše želje;
pazite na vaše želje, one postaju vaša dela;

Pazite na vaša dela, ona postaju vaša sudbina".

Drugim rečima, znanja kojima su ljudski umovi u svetu okupirabi, su smeće. Što je razlog da je i život većine ljudi na svetu, smeće.

Ovo ima veze i sa onom biblijskom izrekom "Kako seješ, tako ćeš i da žanjeŠ". Što podrazumeva, ako u našim umovima imamo smeće, tada ćemo i da sejemo i žanjem smeće. Imate trenutno za primer smeća kojeg iz svojih glava seju političari Izraela i Palestine, Ukrajine i Rusije i ostatalih političara sveta koji, umesto da to smeće očisti, on ga još više gomilaju. Možemo za primer lopših informacija kao izroka tamne strane uma da uzmemo i sve svetske pogrešne nauke filozofije, ideologije i politike, kao i sve ratne nulkearnem hemijske, biološke, meteoriloške i druge tehnologije koje su spremne za uništenje sveta, koje je već od "tamnih svetskoh umova" odavbo isplanirano i javno ibznanjeno.

Sve ovo što sam ja sada napred rekao je u skladu sa postavljenom temom i ništa drugo od ovoga. A pogledajte vaše postove o čemu vi pričate, da ne kažem, laprdate i svoja laprdanja branite izjavom da ovo nije ozbiljan forum, već nekakav poligon za zabavu.
Ubedi li ti Ljubo nekog u ono tvoje trojstvo?

Ovom temom bavili su se mnogi filozofi: Platon, Nice, Heidegger, Kant i Hegel...
Bavili su se i psiholozi cak i umetnici jer je to podrucje koje nam daje uvid u mracnu slozenost ljudske prirode
tj. dualnosti u coveku...

Da li bi zahvaljujuci ljudskoj prirodi, odsustvo autoriteta covecanstvo dovelo do haosa
jer ne mozemo izbeci cinjenicu da je u svom prirodnom stanju covek ustvari najcesce vodjen
sebicnim interesima, nasiljem i strahom?

Da li su zlo i destruktivnost ustvari deo ljudskog bica ili rezultat spoljasnjih okolnosti?

"Čovek nije ono što misli da jeste. On je ono što krije". (Andre Malro)

Samo da znas ja ti ovo ne odbijam kao zajedljivost i taman um, nego na bezumlje, ono sto je osnovna greska u temi , sto ste se skupili oni koji vrlo retko koristite um a prepuni ste emocija i mesate emotivne tzv misaone tokove i umovanje...

Samo da znas ja ti ovo ne odbijam kao zajedljivost i taman um, nego na bezumlje, ono sto je osnovna greska u temi , sto ste se skupili oni koji vrlo retko koristite um a prepuni ste emocija i mesate emotivne tzv misaone tokove i umovanje...
Samo da znaš, ovo je pravi naslov teme koji te oslikava iz svega što si napisao do sada.
Bogatstvo vokabulara ti je saveznik u tamnoj strani uma :(

Zlo je produkt svesti koja je iskustveno izvukla zaključak da je zlo produktivnije nego dobro. Zlo je posledica kukavičluka.
Da je zlo i delimično genetski produkt ne bi bili opravdane bilo koje kaznene mere protiv zlih ljudi. Čak neke zajednice tvrde da je moguća rehabilitacija zločinaca, što je direktna tvrdnja i prihvatanje da zlo nastaje iskustveno.

Ja ipak mislim da zlo čuči sakriveno negde u ćošku svesti svakog čoveka
i čeka svoj trenutak da se pokaže...
Neko ima sreće da ne naidje na taj fatalni trenutak pa ta klica istruli tamo negde ali...bivstvuje...

Dobro, različita gledišta. Kokoškama i još nekim drugim životinjama je urođeno ili su videle da se tako radi onda kada sve bele kokoške napadaju jednu samo zato što je druge boje?

Jesu li i belci napadali crnce zbog druge boje?

Sve u svemu, moguće da ste oboje u pravu. Ruganje koje je prisutno kod jako male dece je šta?- naučeno ili urođeno? A dete je staro svega 2 godine. Primer. Ja ne znam odgovor na ovo pitanje, kada bih znao, onda bi i ostali primeri bili "rasvetljeni".

Nije tačno. Ne možeš svakog.
Ma mozes, samo je lakse kad je do 21 godine, tu mozes iz prsta...
A ovako postoje dva moda, jedno je pod prisilom drugo je bez prisile..
Svakog mozes da nateras da klikne i iskljuci se trenutno, samo sto zrelije licnosti to urade kao sklopka, a nezrele se izdeformisu...

Nisam probao u praksi , ali ne bih ni da probam, ali kad mogu da savijam ljude ovako vrlo lako , onda bih mogao i uz prisustvo situacija koje ja biram...
A ovo oko prevare to sigurno , prvo zato sto postoji zelja i blokada, tj interes postoji..sve se tu vrti oko shvatanja sta je sta...Samo mi nije poenta da relativizujem da su svi lako kvarljivi...Ima kad cak i kad priteras coveka, i dalje ga postujes...jesi ga prisilio , ali znas gde stoji on a gde stojis ti...

Ma mozes, samo je lakse kad je do 21 godine, tu mozes iz prsta...
A ovako postoje dva moda, jedno je pod prisilom drugo je bez prisile..
Svakog mozes da nateras da klikne i iskljuci se trenutno, samo sto zrelije licnosti to urade kao sklopka, a nezrele se izdeformisu...

Nisam probao u praksi , ali ne bih ni da probam, ali kad mogu da savijam ljude ovako vrlo lako , onda bih mogao i uz prisustvo situacija koje ja biram...
A ovo oko prevare to sigurno , prvo zato sto postoji zelja i blokada, tj interes postoji..sve se tu vrti oko shvatanja sta je sta...Samo mi nije poenta da relativizujem da su svi lako kvarljivi...Ima kad cak i kad priteras coveka, i dalje ga postujes...jesi ga prisilio , ali znas gde stoji on a gde stojis ti...
Ima u kraju jedna ekipica momaka, vutrica, pivo, kad se ima onda i speed i jedan momak niti koristi bilo šta, ni cigarete ne puši.
Tako negde , 20 i neku.

On je fenomen u kraju, ali ja znam takvih još.

P.S. Kada govorimo o muškarcima. Žene su povodljivije, ne mislim pri tom na poroke, već na to što si nabrojao gore, na primer, seljanka se udala u gradu ali nastavlja da se druži sa "svojima", takva je vrlo podložna uticajima i "lako savitljiva".

Back