Tamna strana uma

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Relativizujete zlo i dobro...ok, necu spominjati zlo ni dobro ni tamne, mracne strane uma, duse
jer po vama to ne postoji, pitacu vas onda ono sto mene zanima -sta je to sto normalnog coveka navede na to
da postane sadista ili serijski ubica?
Ništa, pitanje ti je manjkavo i pogrešno tj paradoksalno jer normalan čovek ne može postati to. Kad bi mogao, ne bi bio normalan. Veoma jednostavno.

Relativizujete zlo i dobro.
Zato što i jeste relativno.
Muva voli ***** više nego med, eto ti primer.
Šta tebi više prija? Verovatno med. Ali muvi neće nikada jer je muva.
..ok, necu spominjati zlo ni dobro ni tamne, mracne strane uma, duse
jer po vama to ne postoji,
Ko je rekao da ne postoji?
pitacu vas onda ono sto mene zanima -sta je to sto normalnog coveka navede na to
da postane sadista ili serijski ubica?
Muva i pčela.
Mogla si onda da pitaš i kako grešnik teški pređe u budizam i postane dobrotvor.

Ništa, pitanje ti je manjkavo i pogrešno tj paradoksalno jer normalan čovek ne može postati to. Kad bi mogao, ne bi bio normalan. Veoma jednostavno.
...hajde dobro, nije bitno dal je neko normalan ili nije, covek je svejedno...ali sta je to u tom coveku sto ga navede da
bude sadista, serijski ubica ako nije cisto nepatvoreno zlo koje se nalazi u njegovom umu, gde drugo...

Ne postoji ''zlo'' i ''dobro'', to su sve subjektivne zablude koje rade po principu užitaka/zadovoljstva i neužitaka/nezadovoljstva,ako ti nešto pruža užitak nazvaćeš to ''dobrim'', dok pak naime nešto što ti pruža neužitak nazvaćeš ''zlim''

Nebuloze neinteligentnih nepromišljenih neprosvetljenih ljudi
..evo @Antihejter ko je rekao da zlo i dobro ne postoje...

...hajde dobro, nije bitno dal je neko normalan ili nije, covek je svejedno...ali sta je to u tom coveku sto ga navede da
bude sadista, serijski ubica ako nije cisto nepatvoreno zlo koje se nalazi u njegovom umu, gde drugo...
Relativizacija pojmova i nedostatak svesti da je univerzalni moral pravo čoveka da živi u društvu koje je izabrao, društvu u kome se zna šta je dobro, a šta je loše....:)

Tebe baš zanima zlo konkretno ili pitaš uopšteno da li se zao ili dobar rodi ili postane?

Da li svi imamo predispozicije za oboje?
A šta je po tvom mišljenju Seren Kjerkegor? Dobar, loš, zao?
Njemu je zabava bila da lomi devojke do srži, da li je bio zao? A i da je bio, da li je otac i pritisak religije učinio od njega takvog čoveka?
Na kraju krajeva, u delu Ili-ili pobija sam sebe...

Ako pobiješ sâm sebe, što su mnogi filozofi sebi uradili, moglo bi se reći da su upravo time demonstrirali tu dualnost.

Sestro, ja sam na pdf religija nakucao 2 hiljade postova, ako sam za ovih 5 godina nešto naučio, to je da su "dobro" i "zlo" subjektivni pojmovi.
Naravno da su subjektivni pojmovi, ali ne i relativni....društvo je skup subjekata koji definišu to društvo i definišu pojmove dogovorom, neki dogovori su posledica religije, a neki su na nivou socioloških istraživanja znači definisani su pojmovi dobra i zla, sve dok je to društvo zainteresovano da održava te definicije. Zbunjenost je prvi korak izvrtanja pojmova do njihove relativizacije, a sve podržano korupcijom dok se žaba ne skuva.
Žabu ne kuva dobronamerni moćnik nego zlonamerni nasilnik kome treba opravdanje i ne mari za kontrolisanje oštećenih umova, koji mu pomažu u poslu kuvanja....

Back