Khun Buca
Zainteresovan član
- Poruka
- 448
Hvala ti puno za informacije
Videćemo gde ćemo i kako ćemo. Kako je Fortes rekao, nije nam u planu ove godine. Možda sledeće.
Bila sam i ja na Tajlandu. Doista jednom. Moji doživljaji se malko razlikuju kao i prvi utisak.
Koliko sam uživala u raznolikosti predela, kulture, prirode toliko mi je ostavio i neki osećaj tuge.
I meni su se mnogo svideli hramovi i ovaj na slici mi deluje impozantno i zanimljivo. Samo...Oni su počeli da ih grade baš preterano. Baš kao turističke atrakcije čini mi se.
Najviše mi se svideo Chiang Mai...dzungle, hramovi, vodopadi.
Lako zaboravljam imena ali kasnije uveče ću baciti koju sličicu.![]()
Tuge?!! Zašto tuge?
Fortes je ranije pomenuo Sanctuary of Truth u Pataji koji je zaista fascinantan i treba ga videti ali da se neadovežem na to, u Bangkoku se nalazi Erawan muzej koji je povezan sa zdanjem u Pataji.
Sada ima sky train direktno do tamo i stanica se zove kao i muzej Chang Erawan i nalazi se u pravcu zadnje stanice, sada trenutno se ona zove Kheha.
U ovom muzeju kao i Sanctuary of Truth nećeti videti nikakve predmete od nekog značaja za čovečanstvo ali je sam koncept i zdanje muzeja tako napravljeno da je vredno posete samo po sebi.
Kao i u Sancturay of Truth-u i ovde nam "kreator" ostavlja prostor da malo zastanemo i zamislimo se nad životom i njegovim pravim vrednostima, itd...
Preporučujem, vredi odvojiti par sati koliko vam treba da ovo obidjete. Nemam više slika od ove jer nešto u zadnje vreme se više bavim videom, a osim toga u donjem, važnijem delu muzeja fotografisanje nije ni dozvoljeno tako da što se fotografije tiče, ko ode uglavno će slikati ovu 250 tona tešku satuu trogalvog slona i baštu oko njega.
Ono što povezuje Chang Erawan sa Sanctuary of Truth-om je isti vlasnik "gazda Leka" koji ih je napravio.
Lek Viryaphan ili ti Khun Lek je bio Tajlandski biznismen, milioner i kako to obično biva i ekscentrik i sad malo je prenapregnuto da nam takav jedan lik recimo u Sanctuary of Truth-u preporučuje da nije uopšte sve u parama i bla-bla-bla......ma nije tebi prijatelju ali meni bi dosta dobro došle...i tako dalje. U svakom slučaju ja ga gotivim i ono što je ostavio iza sebe. Barem je nešto, mnogi bogatiji od njega nisu ni to.
Ali treće i najveće delo Khun Lek-a je ustvari i najveća, ali u pravom smislu te reči, turistička atrakcija Bangkoka a koja se vrlo retko i pominje i vrlo retko turistii i idu tamo. Naime Ancient Siam. To je (valjda) najveći otvoreni muzej na svetu a najprostije opisan predstavlja Tajland u malom.....ne u minijaturi kao Madurodam u Holandiji nego samo u malom.
Na ogromnoj površini od preko 80 hektara u obliku Tajlanda napravljena su neka od važnijih istoriskih zdanja ove zemlje, uglavnom više nepostojećih, zato se i zove "Drevni Sijam" , mada neka i dalje postoje.Neka su umanjena a neka u prirodnoj veličini, na primer ceo jedan hram iz Ayutaje je ovde napravljen u istim dimenzijama. Odavno sam bio prvi put i nikad više, čini mi se tamo negde 2009-10 ali se odavno spremam da odem ponovo, te falio mi dron, te ovo, te ono, mesto je toliko veliko da je teško bilo kako ga dočarati fotografijom ali je mnogo dobra stvar i ne znam zašto i nije toliko posećeno koliko bi trebalo da bude. Možda zato što same gradjevine nemaju ama baš nikakvu istorijsku vrednost i što su, ono, kopije ko i zamak i sve ostalo u Diznilendu? Bez obzira, ovo vredi videti! Malo je onako na periferiji u Samut Prakan-u, nekih 40 km od centra Bangkoka. Na istoj je sky train liniji kao i gore Chang Erawan s tim da kada dodjete do zadnje stanice, Kheha, onda morate da hvatate i taxi jos jedno 15 minuta i tek onda ste tamo. Za ovo ovam treba da odvojite ceo dan i iako ima tamo da se iznajme bicikle, ima i oni golf automobili nahodacete se toliko da vam garantujem upalu mišića ako niste neki šetač.
Kada budem ponovo otišo obećavam slike ovde jer su fotke odande, posebno iz ptičje perspektive uvek spektakularne.
Poslednja izmena: