Pa evo, ja da znam ovo što sada znam o Tajlandu i dolazim prvi put, a preporuka i za one koji su vec bili, otišao bi pravo u Krabi. Mnogi delovi zemlje su lepi sa fantastičnim pejsažima ali Krabi ima nekako najviše tih "Kodak momenata" što su ono beše ranije pričali a sada su to "Instagramable places". Mirno je, plaže su fantastične, tu je Railay beach, jedna od najlepših ili možda bolje reći najslikovitijih plaža celog Tajlanda:
Pogledajte prilog 1292078
Krabi nema neki noćni život ali Phuket i Patong nisu daleko, može lako da se skokne tamo i prespava neki petak i subota i "proveseli" ako je i to u planu.
Sa Krabija ima organizovanih tura i za Phi phi i sve ostalo ali sve što je ikada nekome potrebno da vidi je Hong ostrvo u koje ulaze i jos neka druga manja, izmedju ostalih Koh Lao Lading:
Pogledajte prilog 1292079
To je malo, pusto ostrvce koje moja fotka, niti bilo koja druga može da dočara u svojoj lepoti i uopste osećaju kada se nadjete na njemu.
Kada pominjem ove ture čamcima i obilazak ostrva, znam da su pare uvek problem i nikad ih nemamo dovoljno i uvek moramo da prioritiramo i mislimo se šta možemo a šta ne ali "less je uvek more" što ono kažu. Izaberite jednu turu, uopšte nije potrebno da vidite sva ostrva niti da vas voze kao u cirkusu pa onda dodjete u Maya bay pa je tu prepuno brodova i turista i onda oni stanu 50 metara od plaže i ajde eno gledajte, to je tamo čuvena plaža iz di Kaprijevog filma. Jel ste videli? Ok, idemo dalje....Umesto toga uzmite privatan čamac u kome ste samo vi i niko drugi. Na taj način vi "komandujete" i možete da stanete gde i kako hoćete i da se zadržite onoliko koliko vam je želja. Klonite se "industrijalizovanog" turizma koji je pogotovu na Tajlandu vrlo česta pojava, pogotovu u turističkoj sezoni.
Što se Phuketa tiče meni nekako nikada nije lego. Znam da ga mnogi vole i to ne samo turisti, vole ga i Tajlandjani koji nisu sa ostrva ali su živeli na njemu neko vreme možda, čak i oni kažu ma Phuket je bre najbolji. Ja sam na njemu uvek išao samo turistički i nekako uvek u jeku turističkih sezona kad je ono najposećeniji pa možda i zbog toga. Voleo bih da sedim na Phuketu par meseci pa da vidim ali nikako da se ukaže prilika.
Bez obzira na sve ja ipak volim veća ostrva. Volim ja mir i tišinu i prirodu čega najviše ima na malim ostrviima ali volim i da se prozajebavam malo kada mi se prohte i onda su tu manja ostrva obično kratka. Koh Samui je drugo najveće ostrvo Tajlanda, posle Phuketa i ono samo je dovoljno za dvonedeljni odmor koliko obično Evropljani provode ovde. Ja ga volim, odličan izbor i restorana i plaža i barova....ima svega što ima i na Phuketu ali je manje, preglednije i meni lepše. Nekako više mondensko, na slici ispod "Jungle Club", jedno od "mondenskih" mesta sa pogledom:
Pogledajte prilog 1292084
Na toj strani gde je Samui, od manjih ostrva je dobar Koh Tao koji je poznat svima onima koji vole da rone. Ima nekih kao koralnih grebenčića, ne znam, nisam ronio ali sam bi i simpa je ostrvce. Takodje Koh Phangan je tu, Full moon party ostrvo i ima valjda neka tema na forumu gde mladi da idu da feštaju, pa ovde je to paravo mesto pogotovu što se na ovom ostrvu fešta ne samo za vreme punog meseca.
Sa one druge strane, Phuketske, dole južno skoro u Maleziji je manje ostrvo Koh Lipe koje zovu Tajlandski Maldivi. Nisam bio pa ne mogu da sudim ali mi je u planu jer je to cilj i mnogih Tajlandjana.
Od ostrva moj apsolutni favorit je treće najveće ostrvo Tajlanda, Koh Chang. Istočno od Pataje, treba jedno 5 sati brze vožnje uključujući tu i spori trajekt iz Trat-a, busem je znači i duže. Ostrvo je dovoljno veliko da se ne oseća tesno a ipak i dalje onako poludivlje, ne toliko urbanizovano sa odličim plažama, prirodom a ima i vodopad sve ostalo. Atmosfera je vrlo "laid back" a da nije baš ono skroz backpackerska i rege i marihuana. Ima i toga ali to može vlo lako da se promaši ko želi. Ja recimo želim i Koh Chang mi je najbolji i pored toga. Misim nemam ništa protiv marihuane u rekreacione svrhe al u ovim mojim godinama više ne volim tu backpakersku "Khaosansku" atmosferu.
Što se Diznilenda za muškarce tiče, Pataje jedne jedine i nikad prevazidjene ma menjaju je i pokušavaju da od nje naprave, kako oni kažu, Tajlandski Majami mada meni sve više počinje da liči na Španski Benidorm. Ako treba da biram izmedju 50 'iljada prostitutki sa svim belosvetskim budalama, probisvetima i kriminalcima i Benidorma, kriminalci i ***** su kud i kamo interesantniji, barem meni.
Pataja je na dobrom mestu, do Bangkoka ima ko od Beograda do Jagodine. Kada živiš na moru i plaža ti je na minut-dva hoda okupaš se možda 2 puta mesečno a sunčaš nikada. Ne bih mogao da zamislim život na ostrvu pa nek je i Koh Chang, treba mi više akcije od toga.
Iz Pataje je išao brod do Hua Hina ali su ga ukinuli za vreme Covida. Sada su ubacili neki trajekt čak dole za pomenuti Samui, iz Rayonga koji je tu blizu Pataje. Suvarnabhum je na sat vremena itd, Pataja nije uopste loše mesto za život ovde ali za turizam - razumem, mada Rusi nemaju problem. Oni su uvek u Pataju dolazili porodično, muž, žena i deca i to čini mi se više u Pataji nego bilo gde drugde.
Tako da....
Uh, odužio sam ovo mnogo više nego što sam planirao, biće reči o drugim delovima kasnije, tu smo...