Tajland

koga zanima..nesto opet novo od 11.01.2022.

https://www.tatnews.org/2022/01/tha...BgQ4ov9fnVHy2tnwYSLxiCMorwiFRMOeDe9Ls8kZnN0jg

https://www.facebook.com/ThailandTravelPage/

You can now book a service of PCR / ATK Test at home in Samui now. For those who need a PCR / ATK test for international flights, medical operations, etc.
?
Price: 2,800 THB including tax.
No need to wait for queue in a hospital
Can book a test at home all over Thailand
Certified by Ministry of Public Health
A certificate can be used both internationally & domestically
Reservation link: https://docs.google.com/.../1SerVnPwL1Nj7gTAQ.../viewform...

269884966_5287873777908854_3486226550379663341_n.jpg

i ovo....

271654487_10108768340816629_594317097478768393_n.jpg
Ма.....:histericna:

Tajland će od 1. marta ublažiti pravila ulaska za vakcinisane turiste te više neće biti potreban PCR test turista petog dana po dolasku.

Umesto toga, posetioci će moći da prilože negativan brzi antigenski test petog dana, a neće više biti potrebna ni rezervacija u hotelu kako bi uradili test petog dana boravka na Tajlandu.

Međutim, PCR testovi su i dalje potrebni prvog dana, a od posetilaca se traži da svoje rezultate sačekaju u hotelu. Da bi ušli, posetioci takođe moraju da prilože dokaz o uplati unapred za hotel koji je odobrila vlada prvog dana po dolasku.

Sva ova pravila važe za vakcinisane turiste, a vakcine moraju da budu primljene najmanje 14 dana pre puta.

Pre ukrcavanja na let, potreban je i dalje PCR test.

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2022&mm=02&dd=24&nav_id=2110622

Ovo moram da procitam ujutru kad se probudim
Bas sad razmisljam kako nisam odavno citao nesto zanimljivo, neke putopise, neka iskustva sa putovanja.. sve neka nervoza, ratovi, bolesti
Potpuno smo sjebani u glavu od svog ovog ludila
Dajte ljudi malo pozitivnih stvari, dajte nesto lijepo

Kakva im je ovo sada glupost...:pop:
Mogli su obrnuto, kao sav normalan svet...pre leta a posle ne treba...

Putnici koji ulaze na Tajland više neće morati da imaju PCR test pre leta, ali posetioci će i dalje morati da urade PCR test kada slete.

Da bi putovanje učinili malo prijatnijim i privukli više ljudi da posete Tajland, vladina radna grupa za kovid odlučila je da ukine zahtev za test pre polaska koji se obavlja u roku od 72 sata pre poletanja.

Oni koji su potpuno vakcinisani mogu da rezervišu svoju prvu noć na Tajlandu dok čekaju da dobiju rezultate testa, što može potrajati i do jednog dana. Petog dana boravka, putnici će morati da urade brzi antigenski test i da prijave rezultate u aplikaciji Mor Prom.

Nevakcinisani putnici ili oni koji ne ispunjavaju uslove za vakcinu na Tajlandu, moraju se izolovati u hotelu ili odmaralištu pet dana u skladu sa šemom alternativnog karantina i podvrgnuti testiranju na kovid pre nego što izađu iz karantina.

Pre nego što lete na Tajland, putnici moraju da podnesu zahtev za QR kod za tajlandsku propusnicu preko zvanične veb stranice koju vodi Odeljenje za konzularne poslove.

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2022&mm=04&dd=02&nav_id=2132694

Dok ne bude vreme za još jedan putopis... Malo inspiracija za neka mesta...

Nije mi jasno kako sam ovo mesto propustila kada sam bila tamo i poseti onom mostu :trlja:

Temple in the water

Sve se normalizovalo, čak ni maske nisu obavezne iako ih 95% lokalaca nosi....

Sada je puna sezona i ipak mi se čini da je praznije po ovim svakodnevnim snimcima nego u "stara" vremena. Valjda ću naći neki yt klip sa cenama...da vidimo kako stoje stvari.
4 pune godine...nedostaje mi ;)

Što se samog turizma tiče pik sezone je u najvećem jeku. Prema TOT-u, Turistickoj Organizaciji Tajlanda sve je takoreći isto ko i pre "pošasti", odnosno valjda već na Suvarnabum sleće 60 hilajada i više putnika dnevno i biznis je "as usual". Bila je žešća konfuzija skoro kada je Kina otvorila granice pa je Tajland preko noći ponovo uveo potvrde o vakcinaciji plus plaćeno $10K osiguranje za SVE (da ne bi bilo diskriminacije ako bi ih tražili samo od Kineza), da bi se preko sledeće noći ta odluka povukla i sada je ponovo slobodan ulaz, odnosno ne treba nikakve potvrde o vakcinaciji, niti osiguranja.
A da li je stvarno sve zaista kao pre 2020-e, pa to zaista tako ne deluje. Kinezi koji su ovde bili najveća grupa turista koja je dolazila se ni blizu nisu vratili u onom broju u kojem su dolazili a to su bili konvoji autobusa na one baš najveće turistićke centre. Za to je jos uvek rano jer oni su se tek otvorili. Oseća se i odsutnost Rusa u broju u kojem su oni dolazili. Tajland nema nikakve sankcije prema njima ali valjda zbog njihove situacije broj turista iz Rusije je znatno manji. Zapadnjaci, ne znam, reklo bi se da su ovde ali i to ne deluje kao što je bilo. U poslednje vreme turisti iz Indije deluju kao dominantna grupa ovde, barem u nekim delovima. Pataja je prepuna Indusa i čak i Bolivud je počeo da snima romantične(bez navodnika) filmove o sex turizmu u Tajlandu.
Ovo su sve moja zapažanja, oficijalnim brojkama ja lično baš mnogo i ne verujem jer kda je sadašnji Tajlandski režim u pitanju oni imaju tendenciju da friziraju statistike prema potrebama.
Iskreno, da li se treba radovati povratku turista? Ako ću da budem sebičan naravno da ne. Khaosan rd u Bangkoku je bio mnogo atraktivniji i ništa manje aktivniji za vrema restrikcija kada su ga "otkrili" i zaposeli Tajlandjani. Sada je opet ona izblazirana turistička klopka kao što je i bio.
Konvoji autobusa zagadjuju, dižu prašinu, smrde, zaista su nepoželjna slika u bilo kom gradu.
Ponovo "industralizovani" turizam po ostrvima, neka hvala! Puste plaže samo za nas lokalne, da hvala! Itako dalje....
Sa druge strane ogroman broj ljudi živi ovde od turizma, ekonomija zemlje u mnogome zavisi od toga i oni sablasni zatvoreni gradovi zaista nisu nešto što bih ponovo želeo da vidim. Jedna od čari Tajlanda je i baš ta živost, vreva i protok ljudi. Tako da.....

Malo su ga preterali sa ovom kicericom

:klap:Pa može se reći ali kaži ti to deci koja dodju da vide.

Nongnooch je prvenstveno tropska bašta, ko što i kažu i Dinosaurusi su samo jedan deo tog prostora. Ima tu i deo sa slonovima, živim slonovima, ima da se slikaš sa drogiranim tigrom na lancu, ima čitav jedan deo samo sa kaktusima, ima i nešto kao neki mini muzej automobila....koliko se sećam. Jednom sam bio i to ne ni toliko odavno, pre jedno 4 godine ali mi stvarno mozak vec polako otkazuje tako da ne pamtim baš sve detaljno.
Inaće tu u neposrednoj blizini Nongnoocha, na istoj strani Sukhumvita(istog onog Sukhumvita iz Bangkoka sa Nanom, Cowboyom, Soi Elevenom i svim ostalim) ima i drugih atrakcija Pataje. Tu je odmah Buda Mountain sa velikom slikom Bude uklesanim u stenu i dobar, da ne kazem Instagramable spot, za fotografisanje za uspomenu i dugo sećanje. Tu pored se nalaze i vinogradi vinarije Silverlake i ako želite da probate "kvalitetna" Tajlandska vina to vam je pravo mesto. Tajland inače ima isto onoliko kvalitetna vina koliko i Srbija ima kvalitetan pirinač. Zatim ima tu i jedan ceo "Italijanski" deo koji su napravili u Romanskom stilu sa jezerom, gradjevinama koje podsecaju na Koloseum i Firencu sve u jednom, sa restoranima i barovima i ako su dinusaurusi kič onda je ovo kič na aparatima. Ali je posećeno.
Ja sam samo jednom bio u Nongnoochu i to više kao fotograf jer je sestričina maturirala pa je cela familija dosla tu na zaebanciju, tako da jedine fotke koje imam su familijarne.
Inače samo na ulazu u Nongnooch sa Sukhumvita uvek gledam da prodjem sto brze mogu jer sam se tu jednom skrljao motorom i jedva ostao živ. Bas tu je put "uklet" i iz nekog razloga su se tu desile mnoge nesreće, pa i meni. Prošao sam tu posle još "1000" puta ali se nikada ne zadržavam i uopšte Nongnooch izaziva kod mene negativne emocije kada se pomene mada je samo mesto interesantno i možda vredno posete ako ste u Pataji iz ČISTO turističkih razloga.

Da ne bi bilo bez slike imam jednu sa sestričinom, nisam je pitao za dozvolu ali znam da neće da se ljuti. A ujedno i da vidite kako izgleda Tajlandska maturantska "odežda" sa sve diplomom.

DSCF1046.JPG
.

Nisam obradjivao sliku nikada, ovo je direktno iz aparata tako da sorry....

:klap:Pa može se reći ali kaži ti to deci koja dodju da vide.

Nongnooch je prvenstveno tropska bašta, ko što i kažu i Dinosaurusi su samo jedan deo tog prostora. Ima tu i deo sa slonovima, živim slonovima, ima da se slikaš sa drogiranim tigrom na lancu, ima čitav jedan deo samo sa kaktusima, ima i nešto kao neki mini muzej automobila....koliko se sećam. Jednom sam bio i to ne ni toliko odavno, pre jedno 4 godine ali mi stvarno mozak vec polako otkazuje tako da ne pamtim baš sve detaljno.
Inaće tu u neposrednoj blizini Nongnoocha, na istoj strani Sukhumvita(istog onog Sukhumvita iz Bangkoka sa Nanom, Cowboyom, Soi Elevenom i svim ostalim) ima i drugih atrakcija Pataje. Tu je odmah Buda Mountain sa velikom slikom Bude uklesanim u stenu i dobar, da ne kazem Instagramable spot, za fotografisanje za uspomenu i dugo sećanje. Tu pored se nalaze i vinogradi vinarije Silverlake i ako želite da probate "kvalitetna" Tajlandska vina to vam je pravo mesto. Tajland inače ima isto onoliko kvalitetna vina koliko i Srbija ima kvalitetan pirinač. Zatim ima tu i jedan ceo "Italijanski" deo koji su napravili u Romanskom stilu sa jezerom, gradjevinama koje podsecaju na Koloseum i Firencu sve u jednom, sa restoranima i barovima i ako su dinusaurusi kič onda je ovo kič na aparatima. Ali je posećeno.
Ja sam samo jednom bio u Nongnoochu i to više kao fotograf jer je sestričina maturirala pa je cela familija dosla tu na zaebanciju, tako da jedine fotke koje imam su familijarne.
Inače samo na ulazu u Nongnooch sa Sukhumvita uvek gledam da prodjem sto brze mogu jer sam se tu jednom skrljao motorom i jedva ostao živ. Bas tu je put "uklet" i iz nekog razloga su se tu desile mnoge nesreće, pa i meni. Prošao sam tu posle još "1000" puta ali se nikada ne zadržavam i uopšte Nongnooch izaziva kod mene negativne emocije kada se pomene mada je samo mesto interesantno i možda vredno posete ako ste u Pataji iz ČISTO turističkih razloga.

Da ne bi bilo bez slike imam jednu sa sestričinom, nisam je pitao za dozvolu ali znam da neće da se ljuti. A ujedno i da vidite kako izgleda Tajlandska maturantska "odežda" sa sve diplomom.

Pogledajte prilog 1291734.

Nisam obradjivao sliku nikada, ovo je direktno iz aparata tako da sorry....
Stvar ukusa...Ja ne volim to izvestaceno uredjenje, nekako mi je sterilno i neprirodno.

Sa druge strane...Tajland ima i tih jos ocuvanih prirodnih bisera koji su nestvarno lepi. Meni se taj Diznilend za odrasle ne svidja.

A sestricina ti je preslatka :zaljubljena:

I kad sam vec spomenula prirodne lepote...Sta bi ti preporucio? Sta se tebi svidelo? Izuzev ljudi z:mrgreen: Pricam o ostrvima, vodopadima, sumama, rekama i tako to :)

Pa evo, ja da znam ovo što sada znam o Tajlandu i dolazim prvi put, a preporuka i za one koji su vec bili, otišao bi pravo u Krabi. Mnogi delovi zemlje su lepi sa fantastičnim pejsažima ali Krabi ima nekako najviše tih "Kodak momenata" što su ono beše ranije pričali a sada su to "Instagramable places". Mirno je, plaže su fantastične, tu je Railay beach, jedna od najlepših ili možda bolje reći najslikovitijih plaža celog Tajlanda:

IMG_6646.jpg

Krabi nema neki noćni život ali Phuket i Patong nisu daleko, može lako da se skokne tamo i prespava neki petak i subota i "proveseli" ako je i to u planu.
Sa Krabija ima organizovanih tura i za Phi phi i sve ostalo ali sve što je ikada nekome potrebno da vidi je Hong ostrvo u koje ulaze i jos neka druga manja, izmedju ostalih Koh Lao Lading:

4262a2e2-f367-4cad-b3d6-f5c8bb4d4449.JPG

To je malo, pusto ostrvce koje moja fotka, niti bilo koja druga može da dočara u svojoj lepoti i uopste osećaju kada se nadjete na njemu.

Kada pominjem ove ture čamcima i obilazak ostrva, znam da su pare uvek problem i nikad ih nemamo dovoljno i uvek moramo da prioritiramo i mislimo se šta možemo a šta ne ali "less je uvek more" što ono kažu. Izaberite jednu turu, uopšte nije potrebno da vidite sva ostrva niti da vas voze kao u cirkusu pa onda dodjete u Maya bay pa je tu prepuno brodova i turista i onda oni stanu 50 metara od plaže i ajde eno gledajte, to je tamo čuvena plaža iz di Kaprijevog filma. Jel ste videli? Ok, idemo dalje....Umesto toga uzmite privatan čamac u kome ste samo vi i niko drugi. Na taj način vi "komandujete" i možete da stanete gde i kako hoćete i da se zadržite onoliko koliko vam je želja. Klonite se "industrijalizovanog" turizma koji je pogotovu na Tajlandu vrlo česta pojava, pogotovu u turističkoj sezoni.

Što se Phuketa tiče meni nekako nikada nije lego. Znam da ga mnogi vole i to ne samo turisti, vole ga i Tajlandjani koji nisu sa ostrva ali su živeli na njemu neko vreme možda, čak i oni kažu ma Phuket je bre najbolji. Ja sam na njemu uvek išao samo turistički i nekako uvek u jeku turističkih sezona kad je ono najposećeniji pa možda i zbog toga. Voleo bih da sedim na Phuketu par meseci pa da vidim ali nikako da se ukaže prilika.
Bez obzira na sve ja ipak volim veća ostrva. Volim ja mir i tišinu i prirodu čega najviše ima na malim ostrviima ali volim i da se prozajebavam malo kada mi se prohte i onda su tu manja ostrva obično kratka. Koh Samui je drugo najveće ostrvo Tajlanda, posle Phuketa i ono samo je dovoljno za dvonedeljni odmor koliko obično Evropljani provode ovde. Ja ga volim, odličan izbor i restorana i plaža i barova....ima svega što ima i na Phuketu ali je manje, preglednije i meni lepše. Nekako više mondensko, na slici ispod "Jungle Club", jedno od "mondenskih" mesta sa pogledom:

IMG_6647.jpg

Na toj strani gde je Samui, od manjih ostrva je dobar Koh Tao koji je poznat svima onima koji vole da rone. Ima nekih kao koralnih grebenčića, ne znam, nisam ronio ali sam bi i simpa je ostrvce. Takodje Koh Phangan je tu, Full moon party ostrvo i ima valjda neka tema na forumu gde mladi da idu da feštaju, pa ovde je to paravo mesto pogotovu što se na ovom ostrvu fešta ne samo za vreme punog meseca.

Sa one druge strane, Phuketske, dole južno skoro u Maleziji je manje ostrvo Koh Lipe koje zovu Tajlandski Maldivi. Nisam bio pa ne mogu da sudim ali mi je u planu jer je to cilj i mnogih Tajlandjana.

Od ostrva moj apsolutni favorit je treće najveće ostrvo Tajlanda, Koh Chang. Istočno od Pataje, treba jedno 5 sati brze vožnje uključujući tu i spori trajekt iz Trat-a, busem je znači i duže. Ostrvo je dovoljno veliko da se ne oseća tesno a ipak i dalje onako poludivlje, ne toliko urbanizovano sa odličim plažama, prirodom a ima i vodopad sve ostalo. Atmosfera je vrlo "laid back" a da nije baš ono skroz backpackerska i rege i marihuana. Ima i toga ali to može vlo lako da se promaši ko želi. Ja recimo želim i Koh Chang mi je najbolji i pored toga. Misim nemam ništa protiv marihuane u rekreacione svrhe al u ovim mojim godinama više ne volim tu backpakersku "Khaosansku" atmosferu.

Što se Diznilenda za muškarce tiče, Pataje jedne jedine i nikad prevazidjene ma menjaju je i pokušavaju da od nje naprave, kako oni kažu, Tajlandski Majami mada meni sve više počinje da liči na Španski Benidorm. Ako treba da biram izmedju 50 'iljada prostitutki sa svim belosvetskim budalama, probisvetima i kriminalcima i Benidorma, kriminalci i ***** su kud i kamo interesantniji, barem meni.
Pataja je na dobrom mestu, do Bangkoka ima ko od Beograda do Jagodine. Kada živiš na moru i plaža ti je na minut-dva hoda okupaš se možda 2 puta mesečno a sunčaš nikada. Ne bih mogao da zamislim život na ostrvu pa nek je i Koh Chang, treba mi više akcije od toga.
Iz Pataje je išao brod do Hua Hina ali su ga ukinuli za vreme Covida. Sada su ubacili neki trajekt čak dole za pomenuti Samui, iz Rayonga koji je tu blizu Pataje. Suvarnabhum je na sat vremena itd, Pataja nije uopste loše mesto za život ovde ali za turizam - razumem, mada Rusi nemaju problem. Oni su uvek u Pataju dolazili porodično, muž, žena i deca i to čini mi se više u Pataji nego bilo gde drugde.
Tako da....

Uh, odužio sam ovo mnogo više nego što sam planirao, biće reči o drugim delovima kasnije, tu smo... 😅

Pa evo, ja da znam ovo što sada znam o Tajlandu i dolazim prvi put, a preporuka i za one koji su vec bili, otišao bi pravo u Krabi. Mnogi delovi zemlje su lepi sa fantastičnim pejsažima ali Krabi ima nekako najviše tih "Kodak momenata" što su ono beše ranije pričali a sada su to "Instagramable places". Mirno je, plaže su fantastične, tu je Railay beach, jedna od najlepših ili možda bolje reći najslikovitijih plaža celog Tajlanda:

Pogledajte prilog 1292078

Krabi nema neki noćni život ali Phuket i Patong nisu daleko, može lako da se skokne tamo i prespava neki petak i subota i "proveseli" ako je i to u planu.
Sa Krabija ima organizovanih tura i za Phi phi i sve ostalo ali sve što je ikada nekome potrebno da vidi je Hong ostrvo u koje ulaze i jos neka druga manja, izmedju ostalih Koh Lao Lading:

Pogledajte prilog 1292079

To je malo, pusto ostrvce koje moja fotka, niti bilo koja druga može da dočara u svojoj lepoti i uopste osećaju kada se nadjete na njemu.

Kada pominjem ove ture čamcima i obilazak ostrva, znam da su pare uvek problem i nikad ih nemamo dovoljno i uvek moramo da prioritiramo i mislimo se šta možemo a šta ne ali "less je uvek more" što ono kažu. Izaberite jednu turu, uopšte nije potrebno da vidite sva ostrva niti da vas voze kao u cirkusu pa onda dodjete u Maya bay pa je tu prepuno brodova i turista i onda oni stanu 50 metara od plaže i ajde eno gledajte, to je tamo čuvena plaža iz di Kaprijevog filma. Jel ste videli? Ok, idemo dalje....Umesto toga uzmite privatan čamac u kome ste samo vi i niko drugi. Na taj način vi "komandujete" i možete da stanete gde i kako hoćete i da se zadržite onoliko koliko vam je želja. Klonite se "industrijalizovanog" turizma koji je pogotovu na Tajlandu vrlo česta pojava, pogotovu u turističkoj sezoni.

Što se Phuketa tiče meni nekako nikada nije lego. Znam da ga mnogi vole i to ne samo turisti, vole ga i Tajlandjani koji nisu sa ostrva ali su živeli na njemu neko vreme možda, čak i oni kažu ma Phuket je bre najbolji. Ja sam na njemu uvek išao samo turistički i nekako uvek u jeku turističkih sezona kad je ono najposećeniji pa možda i zbog toga. Voleo bih da sedim na Phuketu par meseci pa da vidim ali nikako da se ukaže prilika.
Bez obzira na sve ja ipak volim veća ostrva. Volim ja mir i tišinu i prirodu čega najviše ima na malim ostrviima ali volim i da se prozajebavam malo kada mi se prohte i onda su tu manja ostrva obično kratka. Koh Samui je drugo najveće ostrvo Tajlanda, posle Phuketa i ono samo je dovoljno za dvonedeljni odmor koliko obično Evropljani provode ovde. Ja ga volim, odličan izbor i restorana i plaža i barova....ima svega što ima i na Phuketu ali je manje, preglednije i meni lepše. Nekako više mondensko, na slici ispod "Jungle Club", jedno od "mondenskih" mesta sa pogledom:

Pogledajte prilog 1292084

Na toj strani gde je Samui, od manjih ostrva je dobar Koh Tao koji je poznat svima onima koji vole da rone. Ima nekih kao koralnih grebenčića, ne znam, nisam ronio ali sam bi i simpa je ostrvce. Takodje Koh Phangan je tu, Full moon party ostrvo i ima valjda neka tema na forumu gde mladi da idu da feštaju, pa ovde je to paravo mesto pogotovu što se na ovom ostrvu fešta ne samo za vreme punog meseca.

Sa one druge strane, Phuketske, dole južno skoro u Maleziji je manje ostrvo Koh Lipe koje zovu Tajlandski Maldivi. Nisam bio pa ne mogu da sudim ali mi je u planu jer je to cilj i mnogih Tajlandjana.

Od ostrva moj apsolutni favorit je treće najveće ostrvo Tajlanda, Koh Chang. Istočno od Pataje, treba jedno 5 sati brze vožnje uključujući tu i spori trajekt iz Trat-a, busem je znači i duže. Ostrvo je dovoljno veliko da se ne oseća tesno a ipak i dalje onako poludivlje, ne toliko urbanizovano sa odličim plažama, prirodom a ima i vodopad sve ostalo. Atmosfera je vrlo "laid back" a da nije baš ono skroz backpackerska i rege i marihuana. Ima i toga ali to može vlo lako da se promaši ko želi. Ja recimo želim i Koh Chang mi je najbolji i pored toga. Misim nemam ništa protiv marihuane u rekreacione svrhe al u ovim mojim godinama više ne volim tu backpakersku "Khaosansku" atmosferu.

Što se Diznilenda za muškarce tiče, Pataje jedne jedine i nikad prevazidjene ma menjaju je i pokušavaju da od nje naprave, kako oni kažu, Tajlandski Majami mada meni sve više počinje da liči na Španski Benidorm. Ako treba da biram izmedju 50 'iljada prostitutki sa svim belosvetskim budalama, probisvetima i kriminalcima i Benidorma, kriminalci i ***** su kud i kamo interesantniji, barem meni.
Pataja je na dobrom mestu, do Bangkoka ima ko od Beograda do Jagodine. Kada živiš na moru i plaža ti je na minut-dva hoda okupaš se možda 2 puta mesečno a sunčaš nikada. Ne bih mogao da zamislim život na ostrvu pa nek je i Koh Chang, treba mi više akcije od toga.
Iz Pataje je išao brod do Hua Hina ali su ga ukinuli za vreme Covida. Sada su ubacili neki trajekt čak dole za pomenuti Samui, iz Rayonga koji je tu blizu Pataje. Suvarnabhum je na sat vremena itd, Pataja nije uopste loše mesto za život ovde ali za turizam - razumem, mada Rusi nemaju problem. Oni su uvek u Pataju dolazili porodično, muž, žena i deca i to čini mi se više u Pataji nego bilo gde drugde.
Tako da....

Uh, odužio sam ovo mnogo više nego što sam planirao, biće reči o drugim delovima kasnije, tu smo... 😅
Divno, hvala ti:cvet:
Pataja me uopste ne zanima, nego reci kakav je Khao Sok ako znas

Poslednja izmena:
Pa ne, nije mi namera da promovišem Pataju ali vredi pomenuti jos neke stvari u vezi nje, s' obzirom da je stranica o turizmu i za turiste. Pataja je najjeftinije mesto u Tajlandu, mislim od mesta sa velikom frekvencijom turista. U Pataji masaža košta 200 bahta kada ista takva na Phuketu košta 400, u Bangkoku 500 pa i više. U Pataji je kilo plodova mora na ribljoj pijaci jeftinije nego bilo gde drugde, cene u restoranima su jeftinije, ulična hrana je jeftinija, pivo u baru je jeftinije, čak su i Big C i Lotus (ekvivalenti Walmartu i možda Lidl-u) jeftiniji u Pataji nego u Bangkoku ili Phuketu. "Jeftinoća" je važan faktor, mnogima i odlučujući kada biramo gde i kako ćemo da putujemo. Ali dobro, kad neko dolazi ovamo cenim da ne dolazi da se stiska i da ga više zanimaju krečnjačke stene, rastinje mangrova i smaragdne ili tirkizne vode. Toga baš nešto nema u Pataji😕

Zaboravio sam iznad, kada sam pominjao Koh Chang, da pomenem jos njegova dva "satelitska" ostrva u istom "arhipelagu" - Koh Mak i Koh Kood. Ranije je bolo tesko do njih doći jer je prevoz bio samo čamcima sa Koh Changa, pa i onda samo u sezoni. Sada za Koh Kood ima direktni trajekt sa kopna i dobra je alternativa za one kojima je čak i Koh Chang previše urbanizovan🤣
Plaže su fenomenalne, priroda netaknuta i smestaja ima raznih cena ali oni najluksuzniji su zaista spektakularni u dizajnu koji je uklopljen u divljinu dzungle. Ostrvo nije malo i kada pomislim "retreat" Koh Kood je mesto koje me na to asocira kao nijedno drugo.

IMG_6685.jpg

IMG_6686.jpg

Khao Sok nisam nikada bio. Te slatke vode, jezera, reke, nikada nisu bile moj prioritet mada moram da priznam da Khao Sok deluje vrlo interesantno, ali nekako mi nikada nije bio "uz put".
Za one koji su na Phuketu a mrzi ih da idu čak gore do Khao Soka, nešto u tom fazonu je Phang Nga Bay a posebno Samet Nangshe viewpoint. To je nekih sat ipo vožnje od Patonga i verujem da postoje ture do tamo ali pogled na zaliv koji puca odozgo je medju najspektakularnijim na Tajlandu i reko bih skoro u klasi sa onim na Rio de Janeiro sa Jesusa. Nema ništa tamo, samo neki mali kafe i pogled ali koji. Definitivno vredi izgubiti par sati.

41cc9c39-2be2-41ac-ba7b-a789e5cad852.jpg

1d5e524c-3fde-419f-8625-82990b284ae5.JPG

Jeadan drugi, ovde popularni "Khao" nacionalni park je Khao Yai. Tri sata voznje severoistočno prema Koratu (Nakon Ratchasima) koji je drugi najveći grad Tajlanda. Zbog relativne blizine glavnom gradu mnogi "celebrities" Tajlanda imaju "vikendice" ovde i sve u svemu nema ničega osim prelepe prirode i sela koja ovde nekako ne podsecaju na tipicna Tajlandska nego više na neka Alpska, valjda zbog brdovitih predela.
Khao Yai je vrlo popularan i ima puno odličnih hotela....onako ideš, ideš, nema ničeg osim divljine i onda tek naidješ na super luksuzan hotel sa svim što on pruža. Planinski doživljaj ali sa tropskom klimom e sada, da li je vredan gubljenja vremena....pa jedino ako ste malo duže ovde.

Khao Sok nisam nikada bio. Te slatke vode, jezera, reke, nikada nisu bile moj prioritet mada moram da priznam da Khao Sok deluje vrlo interesantno, ali nekako mi nikada nije bio "uz put".
Za one koji su na Phuketu a mrzi ih da idu čak gore do Khao Soka, nešto u tom fazonu je Phang Nga Bay a posebno Samet Nangshe viewpoint. To je nekih sat ipo vožnje od Patonga i verujem da postoje ture do tamo ali pogled na zaliv koji puca odozgo je medju najspektakularnijim na Tajlandu i reko bih skoro u klasi sa onim na Rio de Janeiro sa Jesusa. Nema ništa tamo, samo neki mali kafe i pogled ali koji. Definitivno vredi izgubiti par sati.

Pogledajte prilog 1293317

Pogledajte prilog 1293318

Jeadan drugi, ovde popularni "Khao" nacionalni park je Khao Yai. Tri sata voznje severoistočno prema Koratu (Nakon Ratchasima) koji je drugi najveći grad Tajlanda. Zbog relativne blizine glavnom gradu mnogi "celebrities" Tajlanda imaju "vikendice" ovde i sve u svemu nema ničega osim prelepe prirode i sela koja ovde nekako ne podsecaju na tipicna Tajlandska nego više na neka Alpska, valjda zbog brdovitih predela.
Khao Yai je vrlo popularan i ima puno odličnih hotela....onako ideš, ideš, nema ničeg osim divljine i onda tek naidješ na super luksuzan hotel sa svim što on pruža. Planinski doživljaj ali sa tropskom klimom e sada, da li je vredan gubljenja vremena....pa jedino ako ste malo duže ovde.
Prelepi Tajland :zaljubljena:
Hteli smo prosle godine na Tajland ali smo odustali zbog pcr testova i svih ostalih cuda...Mozda jednom opet stigne na red :)
Tebi hvala jos jednom na svim informacijama 🌹

Tek sada sam pregledao ovaj topik u celini i Fortes, tebra, ti si ovo "pojeo za doručak", auuuuu.....pa nije ni čudo da je Tajland daleko najčitaniji topik na Putovanjima! To nije sigurno zbog interesovanja za ovu zemlju nego zbog tvog izvanrednog putopisa, da ne kazem "trip reporta". Svaka čast, to ti kaže neko ko je pročitao mnogo "trip reporta" a i sam napisao nekoliko, doduse uglavnom na Pattaya Addicts-u ali bez obzira, kvalitet je kvalitet. Najviše me je fascinirao tvoj prvi dolazak....toliko informacija i zapažanja, ja sam bre to sve znao tek 10-ti put kada sam došo ovde. Doduše u vreme mojih početaka nije bilo ni telefona a kamo li Googla ali ipak.
Naravno, sa takvim radijusom infoa i kretanja nisi mogao a da se ne zaljubiš na prvi pogled kao i mnogi drugi, 99% nas. Opasnost zaljubljivanja u Tajland je što prestaneš da putuješ u druge zemlje nego te samo zanima ova ali jbga...
Šta je sledeće, ženidba, praviš kuću na selu :klap:.....ako smem da pitam?
Kada su planovi za nazad? Vidim nisi bio nikad za Songkran, sada 13-15 aprila biće spetakularna fešta u Pataji, dolazi Guetta, još neki Američki reperi, ne znam Chris....ne Rock nego valjda onaj Brown beše, biće ludo, stiskali su se nekoliko godina, sada će opet sapunice, water guns,:koto: ima da pršti ko pre.

Samo sam hteo da ti pohvalim trip riport i ja ovde pišem o Krabiju i Koh Changu a vi to prežvakali već 100 puta, što mi niste rekli?😅

Primetio sam da se tu i tamo po negde govori o sigurnosti putovanja ovde, pogotovu za žene kao solo putnici. Pa ne verujem da igde žene putuju više same nego ovde jer ovo je jedna od najsigurnijih zemalja za putovanje. Bilo je pisanja u novinama pre nekoliko godina, da li beše na Koh Tao....na nekom ostrvu je bila neke "serijska" ubistva i silovanja Engleskih turista, to jest 2 puta ali pitaj Boga čega je tu sve bilo jer nije baš bilo da su ih ubili iz čista mira....
U svakom slučaju ako ste normalna turistkinja ovo je prava zemlja za solo putovanja. Naravno, normalna doza opreznosti se podrazumeva, pogotovu u velikim gradovima, Bangkoku, Pataji....nije da ovde nema kriminala ali da se baš vama nešto desi šansa je manja nego u većini zemalja.

Evo,mog svežeg primera i mojih iskustava: pre neki dan sam posle trčanja zaboravio Airpods na klupici u parku. Bele Airpods na braon klupici, mngo ljudi tu trči, dok sam se ja vratio barem ih je 100 ljudi spazilo medjutim one su me strpljivo čekale.
Dešavalo mi se da u restoranu izvadim telefon iz dzepa i sa njim mi ispadnu 200 evra iza stolice na kojoj sedim. Bilo ko moze da ih hladno pokupi bez da ja uopste primetim a oda me konobar kucne po ramenu i prstom mi ih pokaze....
Inace ja stalno nesto zaboravaljam....naočare, ne ni tako jeftine sam zaboravio ko zna koliko puta tako u nekoj prodavnici - uvek me čekaju na kasi da bi mi bile vraćene, obicno ih nadju zaposleni iz prodavnice.
Dobro, moram dodati da mi je neko maznuo cvike na plaži u okolini Pataje i to sa ležaljke ali sve u svemu pozitivna iskustva su mnogo veća i ja se uvek iznenadim kada mi se tako nešto desi i uvek kažem "ovo ima samo na Tajlandu".....
Inače sam sam lutao noću koje kuda, i nisam ni neki grmalj, malo sam veći od prosećnog malo većeg Tajlandjanina tako da "sigurnost na Tajlandu" ne bi trebala da bude uopšte tema razgovora.
Razlog tome - pa Budizam, naravno. Katolički, Hrišćanski Filipini su već druga priča.

Izvinjavam se što sve ovo nije jedno postiranje ali nisam još vičan ovde....

Nešto što niste već "prežvakali" je Sukhothai, istorijski park sa ruševinama prvog Sijamskog kraljevstva, pre onog u Ayuthaya-ji. Sam taj istorijski deo je manji, u Aythaya-ji toga ima po celom gradu dok je ovde koncentrisani i manji prostor ali ipak ne ni tako mali. Ima bicikla da se iznajme ako želite to da obidjete malo brže i iskreno, nekako mi je Sukhothai sredjeniji i lepši, možda baš zato što je manji.

IMG_6703.jpg

06dbee38-3744-42e5-b0fc-6ddcefdfb505.JPG

086be44c-c505-43cc-8131-12fab1424c0b.JPG

2 sata voznje istočno prolazi se grad po imenu Picanulok i dolazi se u provinciju Phetchabun. Ovo je, može se reći planinski predeo sa malo "svežijom" klimom tako da je ovde moguće uzgajanje veoma egzotičnog voća i povrća kao što je na primer kupus, jabuke, jagode, šljive, avokado....to se prodaje često uz put, ko što je i običaj ovde ali naravno i na pijacama.
Vrhovi "planina" dostižu celih 1100 metara nadmorske visine i u odredjenim mesecima, novembru-decembru, najviše tačke se nalaze iznad oblaka i to je ovde velika turisticka atrakcija kada se svi slikaju sa oblacima u pozadini.
Tu se nalazi Khao Kho nacionalni park i priroda je vrlo lepa sa nekoliko vodopada ali i mnogobrojnim kafeima sa izvanrednim pogledima.
Hotela naravno ima različitih ali ove je popularni smeštaj "dom", kupolasti šatori ali sa AC-jem, kupatilom i svim pogodnostima tako da je više "glamping" nego camping:

IMG_6687.jpg

Ovaj je malo prostiji ali ima luxsuznijih.

Svaki deo Tajlanda je specifičan po nečemu kada je hrana u pitanju. Ovde im je osim "egzotičnog" kupusa specijalitet kuvana svinjska but, Kha Moo.

3bd7e916-21f3-43ca-8b94-be2674126505.JPG

Khao kha moo je od tipičnijih "streetfood" specijaliteta, svinjetina koja je toliko kuvana da se razdvaja od koske, nesto kao "pulled pork" i onda to ide preko pirinča sa dodatkom chilija ili ne i jos nekog kiselkastog sosa ili ne, po potrebi, i ima ga apsolutno svugde, na marketima, trotoarima, shoping centrima i td.
Za one nenaviknute na Thai kuhinju mozda je ovo dobar uvod u nju jer moze da bude dosta neutralnog ukusa ako bas hocete a svinjetinu svi znaju kakv ukus ima....u svakom slučaju u Khao Kho okolini Kha Moo prave na specifičan način i tajna je naravno u kuvanju i začinima ali bolji nisam jeo nigde u Tajlandu tako da to obavezno ako se zadesite.

Centar Khao Kho-a je oko Budistickog hrama Wat Phra That Pha Son Kaeo, valjda ce vas razumeti ako kažete samo "Pasonkeo".

f39c072e-162a-404c-bf60-6e375a62fc69.JPG

9ebe89a4-ad66-45ad-8402-52eae875268a.JPG

1e7b3102-c2ad-44c4-a5cf-95c6c7f23346.JPG

Smestaja ima razbacanog svugde pomalo po planini ali tu je najveca koncentracija i hotela i restorana i kafea, tako da ako se ostaje nekoliko dana trebalo bi se koncentrisati na taj deo.

Ovo sve je nekih 5 sati voznje od Bangkoka, busom sigurno 7-8 ako staje, tako da nije baš blizu ali ako se ne leti za Chiang Mai mozda nije lose svratiti uz put.

Tek sada sam pregledao ovaj topik u celini i Fortes, tebra, ti si ovo "pojeo za doručak", auuuuu.....pa nije ni čudo da je Tajland daleko najčitaniji topik na Putovanjima! To nije sigurno zbog interesovanja za ovu zemlju nego zbog tvog izvanrednog putopisa, da ne kazem "trip reporta". Svaka čast, to ti kaže neko ko je pročitao mnogo "trip reporta" a i sam napisao nekoliko, doduse uglavnom na Pattaya Addicts-u ali bez obzira, kvalitet je kvalitet. Najviše me je fascinirao tvoj prvi dolazak....toliko informacija i zapažanja, ja sam bre to sve znao tek 10-ti put kada sam došo ovde. Doduše u vreme mojih početaka nije bilo ni telefona a kamo li Googla ali ipak.
Naravno, sa takvim radijusom infoa i kretanja nisi mogao a da se ne zaljubiš na prvi pogled kao i mnogi drugi, 99% nas. Opasnost zaljubljivanja u Tajland je što prestaneš da putuješ u druge zemlje nego te samo zanima ova ali jbga...
Šta je sledeće, ženidba, praviš kuću na selu :klap:.....ako smem da pitam?
Kada su planovi za nazad? Vidim nisi bio nikad za Songkran, sada 13-15 aprila biće spetakularna fešta u Pataji, dolazi Guetta, još neki Američki reperi, ne znam Chris....ne Rock nego valjda onaj Brown beše, biće ludo, stiskali su se nekoliko godina, sada će opet sapunice, water guns,:koto: ima da pršti ko pre.

Samo sam hteo da ti pohvalim trip riport i ja ovde pišem o Krabiju i Koh Changu a vi to prežvakali već 100 puta, što mi niste rekli?😅
А pa hvala...:heart:

Taman posla, ništa bolje od nekoga ko je tamo čuti nešto novo i detaljnije...samo nastavi :ok:
Pokrenuo si mi neizdrž sada ovim slikama i aktivacijom teme :lol:

Ja sam svakako i dalje zaljubljen u ovu zemlju ali korona me je izbacila iz rutine a onda sam zbog njihovih nesretnih pravila išao na druge destinacije...kada ću opet ne znam a i ne zavisi više samo od mene ;) . Planirali smo taj Khao Sok jednom ali sigurno neće do jeseni biti ništa od toga...verovatnije tek sledeće godine.
Nije da ne bih voleo Songkran uživo ali jednostavno zbog obaveza taj period mi ne odgovara baš za putovanja...ali jednom će se namestiti valjda :ok:

Pričao sam pre nekoliko dana o Khao Soku sa nekima iz familije, jedna sestričina bila pa prenosim utiske, naravno subjektivne ali bolje da ih čujete nego da ne. Prvo što mi je rekla "to je jezero" 😅, ma reko znam bre nego interesuju se neki "faranzi", nije za mene. Dakle ona je bila za vreme Covida i prvo se iznervirala što su cene bile nabudzene i nisu ih skidali ni malo kada smo u Bangkoku pored Chao Praje u Lebui, Hiltonu i Sheratonu i ostalim odesedali za 3000 bahta noć, na Khao Soku su pičili 10.000 bahta za one najbolje uz vodu. Drugo, ona kaže ništa naročito...reko ajde uporedi sa nečim, ajde Krabijem....ma kaže neuporedivo bre u korist Krabija. Tamo spavati je bacanje para, ako baš hoćeš da vidiš spavaj u Suratu ili Chumphonu pa odeš čamcem preko dana i provoziš se i razgledaš. Eto, njen doživljaj, samo da prenesem.🙂

Velika moja pasija ovde su Budistički hramovi. Kažu da ih ima preko 30.000 komada i verujem u taj broj jer svaka i njamanja selendra Tajlanda ima barem po jedan ako ne i više. Religija je i ovde na istom kalupu kao i bilo gde drugde, "opijum za mase" i puno para se tu sliva, i ne kažem da većina Budistickih sveštenika ne obavlja svoju dužnost savesno, i poštujem svačije verovanje i veru ali samo iznosim očigledno. Budistički hramovi ovde služe i za uhodjenje i kontrolu naroda tako da na primer za vreme vojnih hunti uvek je u njima smeštena vojska koju ne vidiš ali su oni tu da bi špijunirali i opipavali puls mase koja masovno i dolazi u hramove. Ovde moram dodati da je obično veći broj Budističkih sveštenika protv vladajućeg režima, bilo kog ali posebno ako je on vojni ali nemaju ni oni tu moć da im se odupru nego moraju da rade kako im neko jači zapoveda.
Mene ti hramovi zanimaju onako "arhitektonski", svidja mi se ta kičasta arhitektura i često ih slikam i dronom i obično. Većina su na sličan kalup "već vidjeno" ali ima nekih koja su baš remek dela kiča i podeliću snimke ovde nekom drugom prilikom.
Sat ipo od Bangkoka, pola sata od Ayutthayje nalazi se Wat Muang, Budistički hram sa najvećom statuom Bude u celom Tajlandu. Ovo je Buda koji sedi u nekoj pozi "Bhumisparsha mudra", Maravijaya Attitude, to je u principu lotus ali desnu ruku drži na nozi ispod kolena sa prstima na dole.
Ovo je jedna od najvećih statua na svetu i treba da je, nisam Googlao, najveći Buda koji sedi na svetu, veći od onog polu okrenjenog u Kini.
Visine je 92 metra i širine preko 60 i kako god da ga slikaš, odozgo, odozdo, sa strane.....ne možeš da na fotki odslikaš njegovu stvarnu ogromnu veličinu.
Slika mene sa njegovim "prstićima" možda to najbolje pokazuje, ja sam 178cm/68kg pa eto neke proporcije koje bi mogle da pokažu kolika je ova statua u stvarnosti.
Za one koje ne mrzi da se bakću do Ayutthayje ovo je obavezna poseta kada ste već tamo jer je takoreći odmah tu.

IMG_6769.jpg

IMG_6772.jpg

IMG_6770.jpg

Pričao sam pre nekoliko dana o Khao Soku sa nekima iz familije, jedna sestričina bila pa prenosim utiske, naravno subjektivne ali bolje da ih čujete nego da ne. Prvo što mi je rekla "to je jezero" 😅, ma reko znam bre nego interesuju se neki "faranzi", nije za mene. Dakle ona je bila za vreme Covida i prvo se iznervirala što su cene bile nabudzene i nisu ih skidali ni malo kada smo u Bangkoku pored Chao Praje u Lebui, Hiltonu i Sheratonu i ostalim odesedali za 3000 bahta noć, na Khao Soku su pičili 10.000 bahta za one najbolje uz vodu. Drugo, ona kaže ništa naročito...reko ajde uporedi sa nečim, ajde Krabijem....ma kaže neuporedivo bre u korist Krabija. Tamo spavati je bacanje para, ako baš hoćeš da vidiš spavaj u Suratu ili Chumphonu pa odeš čamcem preko dana i provoziš se i razgledaš. Eto, njen doživljaj, samo da prenesem.🙂

Velika moja pasija ovde su Budistički hramovi. Kažu da ih ima preko 30.000 komada i verujem u taj broj jer svaka i njamanja selendra Tajlanda ima barem po jedan ako ne i više. Religija je i ovde na istom kalupu kao i bilo gde drugde, "opijum za mase" i puno para se tu sliva, i ne kažem da većina Budistickih sveštenika ne obavlja svoju dužnost savesno, i poštujem svačije verovanje i veru ali samo iznosim očigledno. Budistički hramovi ovde služe i za uhodjenje i kontrolu naroda tako da na primer za vreme vojnih hunti uvek je u njima smeštena vojska koju ne vidiš ali su oni tu da bi špijunirali i opipavali puls mase koja masovno i dolazi u hramove. Ovde moram dodati da je obično veći broj Budističkih sveštenika protv vladajućeg režima, bilo kog ali posebno ako je on vojni ali nemaju ni oni tu moć da im se odupru nego moraju da rade kako im neko jači zapoveda.
Mene ti hramovi zanimaju onako "arhitektonski", svidja mi se ta kičasta arhitektura i često ih slikam i dronom i obično. Većina su na sličan kalup "već vidjeno" ali ima nekih koja su baš remek dela kiča i podeliću snimke ovde nekom drugom prilikom.
Sat ipo od Bangkoka, pola sata od Ayutthayje nalazi se Wat Muang, Budistički hram sa najvećom statuom Bude u celom Tajlandu. Ovo je Buda koji sedi u nekoj pozi "Bhumisparsha mudra", Maravijaya Attitude, to je u principu lotus ali desnu ruku drži na nozi ispod kolena sa prstima na dole.
Ovo je jedna od najvećih statua na svetu i treba da je, nisam Googlao, najveći Buda koji sedi na svetu, veći od onog polu okrenjenog u Kini.
Visine je 92 metra i širine preko 60 i kako god da ga slikaš, odozgo, odozdo, sa strane.....ne možeš da na fotki odslikaš njegovu stvarnu ogromnu veličinu.
Slika mene sa njegovim "prstićima" možda to najbolje pokazuje, ja sam 178cm/68kg pa eto neke proporcije koje bi mogle da pokažu kolika je ova statua u stvarnosti.
Za one koje ne mrzi da se bakću do Ayutthayje ovo je obavezna poseta kada ste već tamo jer je takoreći odmah tu.

Pogledajte prilog 1296247

Pogledajte prilog 1296248

Pogledajte prilog 1296251
Hvala ti puno za informacije :cvet:
Videćemo gde ćemo i kako ćemo. Kako je Fortes rekao, nije nam u planu ove godine. Možda sledeće. :)

Bila sam i ja na Tajlandu. Doista jednom. Moji doživljaji se malko razlikuju kao i prvi utisak.
Koliko sam uživala u raznolikosti predela, kulture, prirode toliko mi je ostavio i neki osećaj tuge.

I meni su se mnogo svideli hramovi i ovaj na slici mi deluje impozantno i zanimljivo. Samo...Oni su počeli da ih grade baš preterano. Baš kao turističke atrakcije čini mi se.

Najviše mi se svideo Chiang Mai...dzungle, hramovi, vodopadi.

Lako zaboravljam imena ali kasnije uveče ću baciti koju sličicu. :)

Back