Тајанствена Дендра

Који од "Нишева" ?
Мало раније, у приказу Кинамове историје у овим скриптама о виз.изворима пише да је реч о Нишу у Дакији, дачанском Нишу. Полеос Наисс.
Pogledajte prilog 1285089

Птоломеј је за један од "Нишева" мислио да је на острву.

https://forum.krstarica.com/threads/bugarska-istorija.573636/page-15

Pogledajte prilog 1285094
https://mapy.mzk.cz/mzk03/001/052/200/2619316459/

Лично не подржавам, само читам скрипта најпажљивије што могу.
Код Хонијата је другачије записано име "Ниша" :

И сам Ниш (Νίσον) окружише зидовима и обновише Браничево (Βρανίτζοβαν).

Ако памтите тему О Београдима код Порфирогенита, једно слово је мењало много , да ли се ради о Београду на Сави и Дунаву, или о арнаутском Београду.

Хонијат и Кинам пишу различито име Ниша: Нисон и Наисс.

Код Хонијата је другачије записано име "Ниша" :

И сам Ниш (Νίσον) окружише зидовима и обновише Браничево (Βρανίτζοβαν).

Ако памтите тему О Београдима код Порфирогенита, једно слово је мењало много , да ли се ради о Београду на Сави и Дунаву, или о арнаутском Београду.

Хонијат и Кинам пишу различито име Ниша: Нисон и Наисс.
Они прате један другога и очевидци су неких догађаја дакле прате један другога а ту је и Дукљанин негде,
Хонијат на једном месту пише за Немању да је узорпирао Котор да је толико обестан да хоће да нападне Хрватску!
То је ера ромејског романтизма извори су писани за високо друштво и представљају уједно и књижевна дела. Приметна архаизација провинција Пеонаца , Далмата православаца и католика Хуна,
Далче једно може бити Ниш Тврђава друго насеље око Ниша или стара и нова тврђава на пример.

Порфирогенит је нешто много захтевније у чијем раду учествују и врховна свештена лица читава Цариградска архива , учени 1уди и неки и са запада антипапе.

Порфирогенит има много већу прецизност за догађаје , црквене и политичке прилике као и сикрет песиџи које би његов син умео да проћита-
Дакле један виско државнички документ.

У поређењу са тим Хонијат и Кинам су рурални приповедачи беседници попут Вука Караџића.

Међутим има још један интересантнији део где му после битке са Мађарима прилазе Хрвати који желе да им се почине тј. Далмације.
Пронаћићу тај део-
Комнен им рече ми смо већ господари Далмације ако има нека друга за коју не знамо покажите нам је! Пошто су му понудили Далмацију.
Онда описује одлазак у Сплит Дуиоклецијанову палату и свашта нешто још мочувано.

Друга ствар што су искассапљени на западу јер прекид од Уроша 2 Пимислава и Немање није случајан као није долазио у земљу 10 година а сам одлучивао ко је жупан неодрживо.

дакле када помиње Примислава први пут Хонијат га не помиње прича одметнуо се радио ко зна шта као што сам раније већ посао!
А није ништа писао о њему па су помислили да је Примислав и Урош исто а никоме да је извор можда искасапљен!

Уколоко није искасапљен а Примислав је Урош истимени кијевском кнезу онда Дукљанинова прича добија на значају.

Poslednja izmena:
Поводом Далмације и једначења Срба и Далмата, можда да се присетимо да су титулу далматинског краља имали, по литератури, Јован Владимир, Бодин, а по Продрому , ево сада и Деса:

Desa vladar Dalmacije.png

Поводом Далмације и једначења Срба и Далмата, можда да се присетимо да су титулу далматинског краља имали, по литератури, Јован Владимир, Бодин, а по Продрому , ево сада и Деса:

Pogledajte prilog 1285221
А можда је битно, такође, да се старији ромејски писци правили разлику између територије Србије и Тривалије, одн. Срба и Трибала, на шта нам је Коле 11 на форуму више пута указивао.
У складу са тим, поменимо и титулу Михајла Војисављевића, он је и Michaeli Sclavorum regi, по папском писму, као и "Τριβαλλών καί Σέρβων... αρχηγός".

Што се Рашке тиче , Михајлови синови је освајају око 1060г, постављају Петрислава, који ће са сином Бодином , са те "источне" границе према Ромејима, подигнути устанак. По Ћирковићу, после очеве смрти 1081. Бодин је прикључио (Приморје и) Рашку и Босну- знали додао је , по ЛПДукљанину део око велике Дрине, део до планине Пини и Лабску област.

Вукан је једини архижупан Уриш 2 жупан. Архижупан после двобоја са Манојлом Комненом је са одсеченом руком завршио код Манојловог сестрића видећемо где.

Агумент стоји да иако је на више места писао о жупану и архижупану нису написали архижупан Србије!!!!!!

Но, Милојевић дели Рашку на Велику и Малу..па су можда поменути архижупан+жупан владари те Велике и Мале Рашке, н е као подређени један другоме, него као два владара за две територијалне целине.

Poslednja izmena od moderatora:
А можда је битно, такође, да се старији ромејски писци правили разлику између територије Србије и Тривалије, одн. Срба и Трибала, на шта нам је Коле 11 на форуму више пута указивао.
У складу са тим, поменимо и титулу Михајла Војисављевића, он је и Michaeli Sclavorum regi, по папском писму, као и "Τριβαλλών καί Σέρβων... αρχηγός".

Што се Рашке тиче , Михајлови синови је освајају око 1060г, постављају Петрислава, који ће са сином Бодином , са те "источне" границе према Ромејима, подигнути устанак. По Ћирковићу, после очеве смрти 1081. Бодин је прикључио (Приморје и) Рашку и Босну- знали додао је , по ЛПДукљанину део око велике Дрине, део до планине Пини и Лабску област.

Но, Милојевић дели Рашку на Велику и Малу..па су можда поменути архижупан+жупан владари те Велике и Мале Рашке, н е као подређени један другоме, него као два владара за две територијалне целине.

Што се тиче Бодинове титуле и Михајлове чини се да Дукља за њих не постоји већ држава Трибалија или Травунија-Дукља-Травунија-Хум.

Једини који касније прави разлику између Трибала и Срба за време српске деспотовине је Дука који пише да се Тибали распростиру у Србији , деловима Македоније и Бугарске. Међутим треба то дело прочитати.

Друго заборавио сам последњу и највећу Бодинову византијску титулу пронаћићу је.

Но оно што је видљиво да аутохтонисти притиском на званичну науку служе режиму у парчању државе.

Ско сви извори говоре о Солунској Србији а не овој зашто би бранили Косово а не Солунску Сервију јер по тој причи неко је пренео нашу историју из Албаније и Грчке и укалупио је овде у неку Рашку Дукљу и тд.

Стога би Немањин двор морали тражити на Хиландару јер у његово време манастири су дворови са оосебним одајама за свештенство. Утврђења служе само у ратним условима као и на северу.

Дошли смо до Шаргића коме је Карађорђе служио да докаже трибалско порекло села у ком је рођен затим трибалску заставу!

Сад је Карађорђе код њега највећи издајник који је хтео у задњој етапи да позове аустријског цара да влада
Како је породица Карађорђевић стеана и слижила је странцима да минирају и униште породицу Обреновић која је српска која је протерала грчке фанариоте а била кроз читаво време аустрофилска.

Милош Милојевић је херој свог времена , патриота и велики Србин.
Осим ратних дејстава омогућио је образовање у окриљу манастира свим Србима из старе Србије и других области. Образовао је и четничке одреде у северној Македонији који су му били одани до смрти и борили се против бугарске егзархије.

Његове радове који имају несумњиву вредност треба проверавати јер он је тумачио ствари најбоље што је умео и могао то не значи да је био непогрешив и заслужује једну добру стручну обраду.

Да није уништен био би сигурно инспиратор Црне Руке , Мајског преврата јер је у то време био прототип политике Карађорђевића која још није ни постојала.

Не мислим лично већ његово дело и идеја!

Ом је изразио претензије према Македонији у Србији је доживљен као неко ко их свађа са њиховом браћом Бугарима.

Мој ти је савет ако дођеш на идеју о тези а имаш их много да их добро провериш историјски и лингвистички и онда пласираш.

Иако сам обожаватељ тог човека на жалост ни Милоша Милојевића не сматрам Порфирогенитом ни светим писмом историје.

Иако сам сигуран да је много ствари погодио али око северне Македоније је имао лични политички интерес.

Неовисно од тога он објашњава свој присуп историји филозофски кроз неке догађаје у модерној историји на основу којих можемо да га разумемо и пратимо али тако нешто није могло постати званична историја мислим да је тога био свестан већ алтернативна историја Срба попут ЉПД.

Poslednja izmena od moderatora:
Сад Шаргић и екипа покушавају да фаворизују Обреновиће и њихову политику ксо аутентично српску која стоји у британско-немачким границама. Такозвани геј френдли Београдски пашалук.
Сада имамо режим који се вратио на те границе политички је врло близак овој породици не идеолошки већ због историјских услова.
Сад би требали по Шаргићу се одрећи геноцидне породице Карађорђевић и свих територија које смо добили па изгубили што неумитно би значило и одрицање од Косова јер оно није дато Берлинским конгресом.

Дакле Вучко свуда вреба иза аутохтониста и иза класичних историчара.
Не мислим лично већ много већи и сложенији апарат моћи који га држи на власти.

muzeju u Istanbulu, prof. [ene je me|u wima prona{ao jedan koji je, po kru`nom natpisu na svom aversu i reversu, pripadao Konstantinu, protosevastu i eksusijastu Dioklije i Srbije.
Ово је био вид признавања краљевске титуле коју му је дао папа рех Сцлаворум.

Ево ти мало више о томе иако ти записи не значе ништа.
Моје мишљење је било да је Жупан Марко добио Моравију што је матична територија Трибала као и Вардар и Срем.

То се поклапа са територијом који Дука прави разлику између Срба српске деспотовине и Трибала.
Бодин је присајединио све ове територије међутим ова територија је у Србији.
Зашто Комнени почињу са архаизацијом и увођењем нових титула по узору на антички свет моје мишљење да су се ту отприлике сусрели са Херодотом и писцима после њега.

Византијска титула Константина Бодина

Мој ти је савет ако дођеш на идеју о тези а имаш их много да их добро провериш историјски и лингвистички и онда пласираш.
Локација Дендре не припада мојим тезама, отворила сам тему због ћаскања, а сетила сам се Десине Дендре док сам лутала по мапама Грчке и тамо видела топоним Дендро-.

Имам само две области које ме интересују и које чачкам, назовимо то тезама ; једна је Рашка на Старој планини и , колико је мени било потребно за сазнање, остварило се на теми "Од Рашке до Рашке"; а друга је пренемањићка Србија у Епиру (и шире)) и то сам почела , преко ДАИ, да чачкам на теми "Босна у делу Порфирогенита".

,,,, отворила сам тему због ћаскања, а сетила сам се Десине Дендре док сам лутала по мапама Грчке и тамо видела топоним Дендро-.
Скилица је записао да се између Преспе и Костура налазе тзв. ЛЕПИ ХРАСТОВИ, а код Ане Комнине то је КАЛА ДЕНДРА:
skilica dendra  1.png

skilica dendra 2 jirecek ana Komnina.png

https://books.google.rs/books?id=RzgKAAAAIAAJ&pg=PA385&dq=бодин+вукан&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiJsaS4ntT8AhWwX_EDHeM3BHwQ6AF6BAgFEAI#v=onepage&q=бодин вукан&f=true

Сетила сам се Десине Дендре кад сам лутала по мапама Д''мбенске планине(д'б је храст), јер је село Д''мбени спаљено, народ расељен , а малоазијски грчки мигранти данас новоосновано село зову Дендрохори, 10ак километара од Костура према Преспи.

Dendrochori (Greek: Δενδροχώρι, old names: Greek: Ντύμπενη, Dymbeni
Планина у данашњој Грчкој, коју на данашњем грчком језику зову Буци или Бучи (Μπούτσι), у прошлости је имала назив БУДИМЉЕ, а највиши врх је био Буч(ј)е.. Данас је у Македонији називају Д'мбенском планином а планинакса села припадају трима новоствореним државама.

Највисока точка е врвот Буче (или Бучје; Ανεμοδαρμένη, Μπούτσι или Πυραμίς) со 1.795 м близу с. Брезница.(Ватохори).

https://mk.wikipedia.org/wiki/Д’мбенска_Планина
https://www.wikiloc.com/hiking-trai...base-sten-koruphe-anemodarmene-1795m-30943689
а и је у ДАИ је термин "црно бучје", по мом мишљењу, везано за скоро црну боју стабла храста, одн.цера.
Бучин град (Порфирогенитов Чернобуск) , јужно од језера Мала Преспа. на правцу Корча/Горица_Костур/Касториа, у данашњем приграничном појасу Албаније и Грчке., близу граничног прелаза код села Капештица/Капшчица

Poslednja izmena:
Скилица је записао да се између Преспе и Костура налазе тзв. ЛЕПИ ХРАСТОВИ, а код Ане Комнине то је КАЛА ДЕНДРА:
Pogledajte prilog 1285975

Pogledajte prilog 1285976

https://books.google.rs/books?id=RzgKAAAAIAAJ&pg=PA385&dq=бодин+вукан&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiJsaS4ntT8AhWwX_EDHeM3BHwQ6AF6BAgFEAI#v=onepage&q=бодин вукан&f=true

Сетила сам се Десине Дендре кад сам лутала по мапама Д''мбенске планине(д'б је храст), јер је село Д''мбени спаљено, народ расељен , а малоазијски грчки мигранти данас новоосновано село зову Дендрохори, 10ак километара од Костура према Преспи.

Dendrochori (Greek: Δενδροχώρι, old names: Greek: Ντύμπενη, Dymbeni

а и је у ДАИ је термин "црно бучје", по мом мишљењу, везано за скоро црну боју стабла храста, одн.цера.
Neverovatna si! Bravo! :ok: :ok: :ok:

Нема потреба да проверавам Скилицу, ни Ану Комнину, Јиречек је већ проверио и допунио све.
Али , после ове локације да је Дендра између Преспе и Костура , добија смисао онај навод о Андронику коме је Манојло Комнен дао Костур на управљање што је деловало нелогично и остало је без коментара у "Виз.изворима"..
Пошто је казнио Десу, Манојло је Дендру одн. Костур дао Андронику на управљање.

Pogledajte prilog 1285138

У фуснотама , приређивач скрипте о виз. изворима комплетно прескочио објашњење откуд Костур
Уједно, захваљујући Скилици и Ани Комненој, јаснија нам је српско-византијска граница у 12. веку.
Деса је владар Травуније и Зете, и са Дендром...његове источна граница је била Костур(ска област), макар планина Д.мбеница са врхом Бучје..

Poslednja izmena:
skilica dendra 2.png

Везано даље за Десину Дендру и Костурску област, постоји путопис везан за истраживање Влаха ,с краја 20.века, преведен на македонски
http://download.tumbov-software.de/DICT_VLACHS/Vlasi - Istorija na eden balkanski narod.pdf

Путописац је прошао врло шумовитим пределом и у месту Дендрохори срео мали број Влаха, и то га не подсећа на село између Костура и Преспе, КАЛАИ ДРУЕС, када су, по путописцу, 976.године н.е. Власи први пут поменути.

put preko lepih hrastova.png

Мало је вероватно да је овај део пута, пише , био главни пут у древна времена, међутим, "кад пристигосмо до области ближе Преспанском језеру добисмо утисак да смо на главном правцу Исток-Запад преко Балкана."
Ако добро разумем, тражећи стратегијску важност Десине "Дендре", пут од Лерина до Костура много је тежи (због планине Бабе и села Песидера ) него пут од Атоса преко (Влахо)Клисуре до Костура.

Треба узети у обзир да се име Костура, одн. Касторије- града на језеру, не појављује пре 10 века.

Poslednja izmena:
Opera Snapshot_2023-01-23_202516_viinj_4%20(1).pdf.png

Ne mogu da shvatim zasto ocekujes taj polozaj Dendre. Ako si procitala citavu hroniku vizantijsko-ugarskih ratoova borbe idu Branicevo , Nis za koji Kinam tvrdi da ima put koji vodi u Srbiju drugi u Panoniju borbe se vode oko Sirmijuma , Beograda i Zemuna a to prate i ugarske hronike.
Ne znam kako bi taj rat izgledao preko neke AD Hock Dendre koju Desa jos zadrzava!
Adronika koga je Komnen postavio u Nisu hapsi jer se udruzio sa Belosem kome je trebao predati Branicevo a da mu ovaj pomogne da srusi Manojla Komnena sa vlasti. Belos nije bio obavesten da je Andronik vec uhapsen pa je udario na Branicevo ali ga nije uzeo.
Tu se tacno vidi da taj sistem utvrdjenja od kojih je ostao neisitrazen u Kucevu ostaci zida od 16 km da su Ugri dosli do Vardara ili Soluna pitanje da li bi Vizantija uopste mogla da ih zadrzi jer je uzdrmana unutrasnjim sukobima oko vlasti.

Svakako stoji da su neki toponimi pogresno locirani ali ne znaci da su svi. Sad bi trebali sumnjati da li ovo Kosovo sa Metohijom pravo Kosovo ili je negde na Atosu.

Ne mogu da shvatim zasto ocekujes taj polozaj Dendre.
Немам ниједан разлог да сумњам у Скилицу, он је прецизно одредио и да је локација између Преспе и Костура.
skilica dendra 2 jirecek ana Komnina.png

Нема потреба да проверавам Скилицу, ни Ану Комнину, Јиречек је већ проверио и допунио све.
Али , после ове локације да је Дендра између Преспе и Костура , добија смисао онај навод о Андронику коме је Манојло Комнен дао Костур на управљање
Знаш неки пример да је Скилица непоуздан у информисању?

Погледах сателитске данашње мапе да видим да ли је можда нека тако "лепа" шума , позната у 11. и 12. веку, остала сачувана.
И заиста, постоји између данашњег Костура и области Кореште (на северозападу) огромна шума Лапана,
Заузима велики простор и судећи по томе што није насељена (а највиша тачка је 1650м ) верујем да су је Грци , ту лепу "дендру" , сачували као национални парк или резерват.

lapan dendra kostur.png

lapan2 deendra.png

lapana 3 dendrohori.png

Наравно, пошто смо до сада користили ромејске и грчке називе, требало би видети да ли се може открити српски назив за ту област, која је била у власти пренемањићких владара, а знамо да је у повељи Хиландару сам Немања набројио које је области вратио у своју власт од "греческе земље" .

Погледах сателитске данашње мапе да видим да ли је можда нека тако "лепа" шума , позната у 11. и 12. веку, остала сачувана.
И заиста, постоји између данашњег Костура и области Кореште (на северозападу) огромна шума Лапана,
Заузима велики простор и судећи по томе што није насељена (а највиша тачка је 1650м ) верујем да су је Грци , ту лепу "дендру" , сачували као национални парк или
резерват.

Јесте заштићен део Дендре- Лапане (35 квадрат.км) , корештански део, што се тиче воде и животињских становника

Lapana Dimon Kastorias - Korestion​

35.04 km²Reported Area
TypeTerrestrial and Inland Waters Protected Areas
Wildlife Refugee
https://www.protectedplanet.net/341397

И види сад, Скот, на дну мапе је Порфирогенитово "Мегуретос", описано у ДАИ као један од 6 градова христијанизоване Србије у десетом веку.

mesopotam lapan scott.png

То је место где се спајају Четири реке:
https://forum.krstarica.com/threads/lokacija-bosne-u-spisima-porfirogenita.918048/post-41916672
реке Белица, Бистрица, Рулска (или Желевска) река и Четирошка река.
Д
анашњи македонски назив је Четирирок, а и Грци су до 1926. пре грађанског рата, звали место Τσετιράκι, Цетираки

Код Порфирогенита:

На мапи из 19. века "Чоторрози"
"Mesopotamija"", odnosno "medjurečje" je bila najmanji izazov., pitanje je samo na koliko reka se odnosi termin.
https://mk.wikipedia.org/wiki/Четирок
Pogledajte prilog 860747
Чоторози /Четирок/ Међуречје четири реке
У сливу Бистрице је и Ираклијева Србица, одн. Сервиа.
У односу на Порфирогенитов опис покрштене Србије у десетом веку, област језера и Лапане (Кинамове Дендре) почиње на 10ак километара од "крштене Србије" . Треба пронаћи могуће српско име за Лапанску област и шуму.

Немам ниједан разлог да сумњам у Скилицу, он је прецизно одредио и да је локација између Преспе и Костура.
Pogledajte prilog 1288219

Pogledajte prilog 1288219

Не на против иако иде у акету са још двојицом Кедреном који је монах који дословно копира могуће његов пријатељ Михаил Псел. затим допуне и исправке
1674694146917.png

https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Јован_Скилица

Свакако један од образованијих и утицајних људи и дипломата међутим ја не гледам никога као поузданог прво из разлога политичке коректности према држави и диплпматији коју заступа исто важи за остале иако је он практично једини извор уз још неколико за то време.
(Међутим 1054. је повукла неке црте и променила поличке курсеве или макар само то озваничила) Ово су итвори из те епохе-
Ја бих волео ако би могла да то што си открила и лоцирала поставиш на једну мапу условну одакле би могли онда видети реконструкцију Кинама и Хонијата рецимо.

Наравно, пошто смо до сада користили ромејске и грчке називе, требало би видети да ли се може открити српски назив за ту област, која је била у власти пренемањићких владара, а знамо да је у повељи Хиландару сам Немања набројио које је области вратио у своју власт од "греческе земље" .

Стефан Немања је преузео власт неколико година после Десиног заробљеништва 1165.године. На Пантином пољу 1168.године победио је браћу. Крајем 12. века, кад се припрема да преда сину власт, набројаће своја освајања у сврху обнове дедовине у Хиландарској повељи одн. повратак отетих територија. Од "грчке земље" вратиће Лаб са Л'планем , Г'лбочицу, Реке, Загрлату, Левче, Белицу и Лепеницу.

nemanjina dedovina.jpg

За сада, могу се поистоветити Немањине Реке (Ријеке) са Четири реке (Четирок) одн . са Порфирогенитовим Међуречјем
То је место где се спајају Четири реке:
https://forum.krstarica.com/threads/lokacija-bosne-u-spisima-porfirogenita.918048/post-41916672
реке Белица, Бистрица, Рулска (или Желевска) река и Четирошка река.
Д
анашњи македонски назив је Четирирок, а и Грци су до 1926. пре грађанског рата, звали место Τσετιράκι, Цетираки
а такође и део око реке Белице
reke  i belica.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipe..._of_Epirus,_based_on_P._Aravandinos,_1878.jpg

Белица извире на једном од врхова планине Грамошта, која дели Епир од Македоније, и десна је притока реке Бистрице ( Алиакмонас) дуге 322 км. Данас их и не раздвајају него сматрају да се Бистрица од извора зове Белица. а потом Бистрица.
Данас је на беличкој обали село Неструм, познато као Vattyn у 8.веку.

Back