Zaspala je na kaucu dok sam se petljao sa jastucnicom u drugoj sobi, i nisam imao srca da je budim. Podmetnuo sam joj jastuk pod glavu. I nameravao da je pokrijem mekim kariranim cebetom, ali mi se ucinilo da to, nekako, ne ide uz tesni, svecani kostim.
Sta sad?
Nisam mali, bilo mi je jasno sta se to desava izmedju nas, ali dotad je sve ipak islo po nekom redu. Ono sto mi je palo na pamet bilo je prilicno preko reda, i uveliko je prelazilo granice pristojnosti.
Hm, kad smo vec kod granica, ona je prva izazvala granicni incident, zaspavsi na mom kaucu, posto se prethodno mimo bontona, pojavila nenajavljeno, kasno i tako dalje. Dabome. To mi je pomoglo da lakse resim dilemu.
Pazljivo, kao ekspert za demontiranje paklenih masina, povukao sam patent zatvarac na njenoj suknji zzzzzzzip!
Za razliku od Emilije, devojcure kojima sam nekad povlacio cipzare bile su veoma budne, a ajkule sa kojima imam posla zadnjih godina suknje skidaju same, i to, uglavnom jos u liftu, ili u hodniku, pred vratima, kad nisu u velikoj guzvi. Ovo je za mene bilo nesto sasvim novo....
Cudna kombinacija cednosti i nekrofilije, uplasila me je toliko da sam hteo da odustanem, ali onda je ona, u polusnu, pomerila onaj nevaljali deo koji mi je smetao, suknja je sama kliznula preko svile njenih bokova, i pracaknula se u mojim rukama.
Devojke nikada nisu u tolikoj nesvesti da ih moze sknuti neko kome to pri svesti ne bi dozvolile. Njeno podsvesno poverenje samo me je obavezalo da budem jos nezniji.Zadrzavajuci dah, kao da trazim sifru na sefu, okrenuo sam tri presvucena dugmeta na gornjem delu kostima, i pogodjena kombinacija otkrila je malog isusa na njenom lancicu. Mucenik je, siroko rasirio ruke, branio jednodelni crni cipkasti triko, koji je pomalo licio na korset, nema veze u svakom slucaju to je bilo poslednje nesto sto je ostalo na njoj.
Ne brini Gospode. Znam sta radim...
Ususkao sam je u cebe sa svih strana, i tek onda otskrinuo vrata terase, slozio na naslon kauca stvari u kojima je dosla meni, a na naslon stolice sitnice koje ce joj biti potrebne kad dodje sebi, i na brzinu , pod telefonskim brojem pumpe, nazvrljao kratko novelu o bravi i kljucu za slucaj da odluci da zbrise kuci pre nego sto se ja ujutru vatim....
Ali, djavo mi je sedeo na ramenu..Bio sam vec na vratima, kad sam pomislio da ce ipak biti bolje ako s'nje skinem jos nesto sto bi joj moglo smetati u snu. Ta crna stvar bila je pomalo komplikovana, nisam imao predstavu kako se demontira i skida, ali kad sam je se jednom dotakao, vise nisam uspeo da je pustim iz ruku. I uspeo sam...
Gledajuci dugu ridju kosu, prosutu po belom damastu, shvatio sam da nisam pogresio kad sam resio da idem do kraja i da sam dobro uradio sto sam joj na kraju konacno skinuo i tu veliku crnu snalu.
Snalu?
Snalu. Pa sta?
" Sram bilo onoga ko zlo pomisli".....cula su naelektrisala vrhove prstiju kojima sam joj doticao kozu i pratio besprekornu liniju glatkih ramena, tragajuci uzalud za malom, najmanjom greskom. Mirisala je na Indiju, na breskvu, na izvor, biseri su virili iz tek odskrinute skoljke njenih usana, osetio sam u bradi laki drhtaj, jeku jedne davne groznice, za koju sam mislio kad te obuzme, i da se vise ne moze vratiti ako je jednom prebolis.
Da, zeleo sam je. Jos kako sam je zeleo....
Dodirnuo sam joj mali prst na nozi, besuspesno pokusao da nadlanicom uklonim beleg iz detinjstva sa njenog levog kolena, udubio se u cudni raspored sicusnih mladeza na tilu vitkih ledja
I trgao se. Uplasen...
Koliko to na njoj ima tajnih mesta koja bih zeleo da poljubim?
Ali, ne sad. Jednom. Mozda. Ja sam momak staromodan.Prevazidjen. Po mojoj religiji,moja zelja je samo pola zelje...
Lepo sanjaj, mali misu nabareni. Ko zna da li ces mi ikad biti tako blizu? Mozda cu se kajati, mozda cu jednom morati da se napijem svaki put kad se setim ove noci..
Neka...
Ako ikad budemo spavali zajedno, to ce biti onako kako sam zamislio. I kako Bog zapoveda. I niko nece spavati za vreme tog spavanja...
Laku noc, njene pospane oci...
Tri posleratna druga