Tačijevi kasapi vadili organe i u Srpskoj?!

Halix

Elita
Poruka
16.206
Tačijevi kasapi vadili organe i u Srpskoj?!

26. 12. 2010. 09:19h | Press

Žene i decu iz istočne Bosne, koji su u martu 1992. godine u četiri autobusa krenuli ka zapadnoj Evropi, u Brodu u Posavini najverovatnije je presrela ista zločinačka ekipa lekara i pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koji su umešani i u trgovinu organima Srba sa Kosova i Metohije.

119180_grobnica1_f.jpg

Sijekovac kod Broda... Masovna grobnica u kojoj su se nalazili posmrtni ostaci 59 ljudi, od čega su 23 dečji

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost Darko Trifunović, koji je analizirao Martijev izveštaj i povlačio paralele sa dostupnim informacijama o stravičnom zločinu u Brodu, kaže za "Pres" da sve upućuje na zaključak da je grupa istih ljudi umešana u zlodela na Kosmetu i u Posavini.On kaže da je u sastavu jedinica MUP-a Hrvatske, koje su od maja do oktobra 1992. godine kada je zločin počinjen, delovale na području Broda, bio određen broj Albanaca sa Kosmeta čija uloga u celoj priči do dana današnjeg nije rasvetljena.
"Postoje informacije da su ti isti Albanci koji su bili u hrvatskoj policiji učestvovali u trgovini organima na Kosmetu, za šta je, kako je već objavljeno, odgovoran Hašim Tači. Osim toga, niko još nije utvrdio ko su strani lekari koji su boravili na prostoru Posavine 1992. godine i učestvovali u švercu organa. Da li su i oni bili na Kosmetu? To je pitanje na koje odgovore treba da da Tužilaštvo BiH, koje slučaj iz Broda, čini se, ne namerava da procesuira", rekao je Trifunović.

Svedočenje učesnika

119181_grobnica_f.jpg

Tajna... Masovna grobnica otkrivena je pored starog muslimanskog groblja 2004. godine, 12 godina nakon masakra

"Pres" podseća da je pre više od dve i po godine objavio detalje stravičnog zločina koji su pripadnici takozvane Armije BiH, HOS-a i HVO-a počinili na području Broda tokom šest meseci 1992. godine.
Tada su misteriozno nestali putnici četiri autobusa - žene i deca, izbeglice iz istočne Bosne, koji su putovali prema zapadnoj Evropi.
Tek 2004. godine u selu Sijekovac kod Broda otkopana je masovna grobnica u kojoj se nalazilo 59 skeleta, od čega 23 dečja.
Nakon iskopavanja skeleta iz grobnice, Udruženju nestalih iz Broda javila se osoba koja je priznala da je učestvovala u tom pokolju i koja je rekla da su ženama i deci pre smrti povađeni najvažniji organi. Ispostavilo se da je te podatke ovom udruženju dostavio Nijaz Čaušević zvani Medo, koji je u to vreme bio pripadnik HVO-a.
Trifunović kaže da je očigledno da je istraga o celom slučaju zapela u Tužilaštvu BiH i da će se stvari teško pomeriti sa mrtve tačke. On ističe da je zbog svega sada potrebno pokrenuti celu priču na najvažnijim evropskim adresama.
Trifunović kaže da je očigledno da je istraga o celom slučaju zapela u Tužilaštvu BiH i da će se stvari teško pomeriti sa mrtve tačke. On ističe da je zbog svega sada potrebno pokrenuti celu priču na najvažnijim evropskim adresama.
- Pogledajte koliko se bure diglo posle objavljivanja Martijevog izveštaja. Za to vreme, zlodelo u Brodu pada u zaborav. Sada treba da reaguju vlasti RS, pa da u Banjaluku i Brod dovedu Martija ili nekoga poput njega da celu stvar pokrene sa mrtve tačke. Zlodelo u Brodu je mnogo gnusnije jer je počinjeno nad decom - kaže Trifunović.

Savet Evrope da istraži i zločine u Brodu!

Član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Milica Marković kaže da poslanici u toj instituciji mogu da pokrenu inicijativu da Savet Evrope istraži slučajeve poput onoga u Brodu. "Potrebno je da se skupi određeni broj potpisa poslanika. Naravno, pre bilo kakve inicijative, potrebno je da se prikupe dovoljno pouzdani i tačni podaci o celom slučaju. Tek nakon toga bi Savet Evrope odredio svoj tim izvestilaca i njegov posao bi bio da dođe na teren i prikuplja informacije", rekla je ona.


Nedopustivo ćutanje

S druge strane, sekretar dečje ambasade Međaši Duško Tomić kaže da nema informacije da su pojedina lica sa Kosmeta umešana u zločin u Brodu, ali naglašava da je nedopustivo da Tužilaštvo BiH toliko dugo ćuti o celom slučaju.
"Pre nekoliko dana sam se najavio glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu i u narednom periodu očekujem sastanak sa njim. Na ovom predmetu je radio Dejvid Švendimen, ali nakon što je otišao iz BiH, ništa se nije pomerilo sa početka. Sigurno je da posle ovih informacija o zlodelima na Kosmetu, priča iz Broda ponovo dobija na značaju. S obzirom na to da je izveštaj Martija tražio Savet Evrope, ako se ništa u međuvremenu ne promeni i mi ćemo se obratiti toj instituciji", naveo je Tomić.

Fakti

- Regularna Vojska Hrvatske u selu Sijekovac kod Broda 26. marta 1992. godine počinila je prvi ratni zločin na području BiH
- Hrvatske snage u maju 1992. godine isterale su srpsko stanovništvo sa područja ove opštine i pod njihovom kontrolom Brod je bio do oktobra iste godine
- Te godine u Brodu izgubio se svaki trag putnicima iz četiri autobusa koji su prevozili izbeglice iz Zvornika, Srebrenice i Žepe

http://www.vesti-online.com/data/images/2010-12-26/119181_grobnica_f.jpg?ver=1293346975

Ovi se izgleda specijalizovali za vadjenje organa....
 

Back
Top