Mit o srpskoj tehnofobiji

Gost 445617

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
105
Hajde da srusim veceras i jednog drugosrbijansko-autosovinistickog sneska (malo da napravim pauzu od rusenja rusopatofilno-nacionalistickih sneskica).

Dubravka Stojanovic, inace moja omiljena drugosrbijanska autorka, sa kojom se slazem po vecini pitanja, pristrasno (bar tako deluje) naginje ka tome da prikaze Srbe kao narod kod kojeg tehnoloski razvoj i modernizacija dolaze zakasnelo. Potom, kontradiktorno, kaze kako smo mi odmah hteli da pravimo avione umesto da smo kao danska "radili ono sto znamo" a to je da pravimo sir i druge mlecne proizvode. Kako to da se jedan narod medju prvima elektrifikuje i krene u proizvodnju aviona, a kaze mu se da oduvek kasni sa napretkom. Zapravo, a Cirjakovic je tu 100% u pravu, Srbija je jedna od najsiromasnijih najbogatijih i tehnoloski najrazvijenijih zemalja na svetu kada se uzme svetski prosek.

Bio sam sklon da poverujem u mit o srpskoj tehnofobiji, dok istrazivajuci neke druge stvari sasvim slucajno nisam nailazio na podatke da su u Americi, Britaniji, Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Spaniji Skandinaviji, pa cak i Nemackoj bile ozbiljne grupe koje su i u parlamentima govorile protiv, recimo, elektrifikacije i usvajanju tehnoloskih noviteta. Evo vam jedan od primera:

Henry Adams (USA, 1838–1918)​

Historian and social critic, descendant of Presidents John Adams and John Quincy Adams.
************Adams viewed electrification as a symbol of the uncontrollable forces of modernity and technological change. In his book The Education of Henry Adams, he reflected on the dynamo (electric generator) as a metaphor for the overwhelming power of technology, which he believed was destabilizing the social and moral order. Adams intellectual and cultural influence shaped broader critiques of modernization and electrification.

Da ne navodim: Giovanni Giolitti-a, tadasnjeg premijera Italije, Karl Lueger-a, Joseph Chamberlain-a (He favored policies that protected the Catholic middle class and opposed the rapid expansion of modern technology and capitalism that he associated with Jewish entrepreneurs. His populist policies were intended to slow down technological change that he believed was disruptive), William Jennings Bryan-a, Emila Zolu, Papu Lava XIII i mnoge druge koji su imali prilicno negativan stav prema industrijalizaiji, a njihov glas se daleko cuo.

U svakom drustvu, od japanskog, preko srpskog do americkog, postoji deo populacije koji je skeptican prema tehnologiji i drustvenoj emancipaciji. To je stvar gausove raspodele. Nikakvi Turci, Sloveni, nikakvo pravoslavlje i powerslavlje :D , ili kakvi drugi "intergalakticki kleronacionalblablabla balkanoidni satrapi" nisu za to krivi. :)

Srpske patriote i konzervativci ne bi mogli da zive bez najnovijih tehnologija.

Cak i srpski seljaci, sve to koristi smartfonove jedno 6 puta vise i pre mene.

Naravno, ne vazi samo za srpske, ovi moderni konzervativci i tradicionalisti su potpuno 'moderni', nemaju veze sa vezom sa nekim tradicionalistima ranijih vremena.

Da ih posaljes u neko selo kod Amisa, govorili bi ti da nisi normalan, oni bi tamo izdrzali 3 dana maksimum.

Srpske patriote i konzervativci ne bi mogli da zive bez najnovijih tehnologija.
Je evo medju prvima na Krsti sa Windows 11 i Office 2021 koji uskoro menjam sa Office 2024.
I to aktivirano.preko microsoft naloga, znači plaćeno.

Sa druge strane većina Krstinih Drugo(ne)srbijanaca koristi zastareli Windows 10 na još zastarelijim procesorima sa malo RAM-a, retko ko na SSD disku a ima i onih koji još nisu napustili Windows 8 pa ni 7.
A sve to KSM picovano... :bljak:

Je evo medju prvima na Krsti sa Windows 11 i Office 2021 koji uskoro menjam sa Office 2024.
I to aktivirano.preko microsoft naloga, znači plaćeno.

Sa druge strane većina Krstinih Drugo(ne)srbijanaca koristi zastareli Windows 10 na još zastarelijim procesorima sa malo RAM-a, retko ko na SSD disku a ima i onih koji još nisu napustili Windows 8 pa ni 7.
A sve to KSM picovano... :bljak:
Ja sam prvi put krenuo da koristim smartfon pre 4-5 godine. Smatram ga potpunim idiotizmom od izuma.

Skoro sam potpuno tehnoloski nepismen, i zaostao u nekom kamenom dobu.

Veci sam Srbin od svih vas. :super:

Cak i srpski seljaci, sve to koristi smartfonove jedno 6 puta vise i pre mene.
Zar ti nije šokantno da ćeš polovne Playstatione 4 i 5 naći na kupoprodajnim sajtovima povoljnike preko prodavaca iz Jagodine, Crne Trave, Kosovske Mitrovice... Pre nego li iz Beograda, Novog Sada ili Subotice?

I ne samo to.
Seljaci uz prvonabrojanih mesta lepo obore cenu jer je polovno.
Seljaci iz drugonabrojanih mesta, Novi Beograd pogotovo, valjaju korišćeno ali po nabavnoj ceni uz 2022 kad su platili ohoho... Polovno prodaju za iste pare kao u prodavnici, još se prave šuntavi i pokazuju ti fiskalni koliko su oni to platili, ej?!

Hajde da srusim veceras i jednog drugosrbijansko-autosovinistickog sneska (malo da napravim pauzu od rusenja rusopatofilno-nacionalistickih sneskica).

Dubravka Stojanovic, inace moja omiljena drugosrbijanska autorka, sa kojom se slazem po vecini pitanja, pristrasno (bar tako deluje) naginje ka tome da prikaze Srbe kao narod kod kojeg tehnoloski razvoj i modernizacija dolaze zakasnelo. Potom, kontradiktorno, kaze kako smo mi odmah hteli da pravimo avione umesto da smo kao danska "radili ono sto znamo" a to je da pravimo sir i druge mlecne proizvode. Kako to da se jedan narod medju prvima elektrifikuje i krene u proizvodnju aviona, a kaze mu se da oduvek kasni sa napretkom. Zapravo, a Cirjakovic je tu 100% u pravu, Srbija je jedna od najsiromasnijih najbogatijih i tehnoloski najrazvijenijih zemalja na svetu kada se uzme svetski prosek.

Bio sam sklon da poverujem u mit o srpskoj tehnofobiji, dok istrazivajuci neke druge stvari sasvim slucajno nisam nailazio na podatke da su u Americi, Britaniji, Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Spaniji Skandinaviji, pa cak i Nemackoj bile ozbiljne grupe koje su i u parlamentima govorile protiv, recimo, elektrifikacije i usvajanju tehnoloskih noviteta. Evo vam jedan od primera:

Da ne navodim: Giovanni Giolitti-a, tadasnjeg premijera Italije, Karl Lueger-a, Joseph Chamberlain-a (He favored policies that protected the Catholic middle class and opposed the rapid expansion of modern technology and capitalism that he associated with Jewish entrepreneurs. His populist policies were intended to slow down technological change that he believed was disruptive), William Jennings Bryan-a, Emila Zolu, Papu Lava XIII i mnoge druge koji su imali prilicno negativan stav prema industrijalizaiji, a njihov glas se daleko cuo.

U svakom drustvu, od japanskog, preko srpskog do americkog, postoji deo populacije koji je skeptican prema tehnologiji i drustvenoj emancipaciji. To je stvar gausove raspodele. Nikakvi Turci, Sloveni, nikakvo pravoslavlje i powerslavlje :D , ili kakvi drugi "intergalakticki kleronacionalblablabla balkanoidni satrapi" nisu za to krivi. :)
Da podsetimo Drugo(ne)srbijance..

NATO je itekako imao u vidu da 1999-te napada malu ali tehnički veoma pismenu evropsku zemlju ni malo nalik na i jednu do tada napadanu.

Da posle toliko gadjanja i kolateralnih šteta prištinski korpus izadje sa gotovo netakmutim naoružanjem bio je Amerima nevidjen šok.

I dalje popizde kad vide bedž sa natpisom:
"Izvinite nismo znali da je nevidljiv"

Šteta što Drugosrbijanci ne vole da učestvuju u ratu ali vole sve blagodeti slobode i tu sebi daju prioritet kao obavezno.
Nešto poput razmaženog derišteta koje vrišti od besa a roditelji nikako da ga malo izlupaju po dupetu da poispadaju pundravci demokratije.

Za Krstaricu
Stojkov Menidjer

Da podsetimo Drugo(ne)srbijance..

NATO je itekako imao u vidu da 1999-te napada malu ali tehnički veoma pismenu evropsku zemlju ni malo nalik na i jednu do tada napadanu.

Da posle toliko gadjanja i kolateralnih šteta prištinski korpus izadje sa gotovo netakmutim naoružanjem bio je Amerima nevidjen šok.

I dalje popizde kad vide bedž sa natpisom:
"Izvinite nismo znali da je nevidljiv"

Šteta što Drugosrbijanci ne vole da učestvuju u ratu ali vole sve blagodeti slobode i tu sebi daju prioritet kao obavezno.
Nešto poput razmaženog derišteta koje vrišti od besa a roditelji nikako da ga malo izlupaju po dupetu da poispadaju pundravci demokratije.

Za Krstaricu
Stojkov Menidjer
Borci i veterani su danas građani drugog reda u zemlji u kojoj si smazao tolike podriguše, a nešto sumnjam da si se guro u prve redove u dotično doba...;)

...Umni rad...je fizički...neizdrživ. :ok: Al što bi ti znao išta o tome, malo prašinario i izvukao se, barem nemaš tuđ život na savesti. ;) Imenici što je odlika svih ovih "ekstrema" koje pominješ, koje, naravno, tebe isključuju... ;):cool:
Pale one rakete u Volginu na Zvezdari a stigao poziv za lokaciju u zvezdarskoj šumi, ne smem da kažem gde, vojna tajna strogo pov. Nedžipovski Sadik

Odem na zborno mesto kad tu već dosta njih i starijih od mene ali svejedno svi smo se šljakerski obukli jer smo računali da nas hitno zovu zbog Volgine te da neće imati vremena za deljenje uniforme.

Pozovu nas da udjemo na tajno mesto u šumi koje je od dečjeg dnevnog boravka pretvoreno u vojni objekat da ... obavljamo redovne rezervističke aktivnosti radiotelegrafije jer tako bilo po planu i programu bez da je NATO agresija bila predvidjena.

To šta je bilo u našim glavama je koincidencija a vojni plan i program puka administracija.

.--- . -.. ..
--. --- ...- -. .-

E tako, nema cenzure

Kad popadaju 4Gay i 5Gay mreže usled izvesnih dešavanja - radiotelegrafija će biti najsigurniji način komunikacije

Čak ni radiotelegrafija nije izučena u potpunosti
Radio Uredjaj Prenosni za vojno garantovani domet od 15Km nekim čudom hvatao talase iz drugih zemalja.
U pitanju su atmosferalije iliti opet elektromagnetna polja.

Interesantno - ta polja smetaju digitalnim tehnologijama a pomažu radiotalasima...

Pale one rakete u Volginu na Zvezdari a stigao poziv za lokaciju u zvezdarskoj šumi, ne smem da kažem gde, vojna tajna strogo pov. Nedžipovski Sadik

Odem na zborno mesto kad tu već dosta njih i starijih od mene ali svejedno svi smo se šljakerski obukli jer smo računali da nas hitno zovu zbog Volgine te da neće imati vremena za deljenje uniforme.

Pozovu nas da udjemo na tajno mesto u šumi koje je od dečjeg dnevnog boravka pretvoreno u vojni objekat da ... obavljamo redovne rezervističke aktivnosti radiotelegrafije jer tako bilo po planu i programu bez da je NATO agresija bila predvidjena.

To šta je bilo u našim glavama je koincidencija a vojni plan i program puka administracija.

.--- . -.. ..
--. --- ...- -. .-

E tako, nema cenzure
Ok vezisto, nema na čemu, nas su u vojsci drugačije hranili, no cepaj šta ima. ;)
Pa šta bi, jesi roknuo nekog šćiptezu ili letećeg holanđanina? :cool:

Ok vezisto, nema na čemu, nas su u vojsci drugačije hranili, no cepaj šta ima. ;)
Pa šta bi, jesi roknuo nekog šćiptezu ili letećeg holanđanina? :cool:
Mene su sad prebacili u trećepozivca.
Ima mladji pa sad nek oni zapnu a mene ako se sete sete.

I to mi dali raspoted u jedno lepo i domaćinsko slaninarsko selo u Vojvodini. Mnogo dobar narod tamo. Čim čuju da je neko iz Beograda a utrkuju se ko će lepśe slasnije i.masnije da iznese.

Izgleda da je u Beograd došla samo nacionalna rdja.
Već van Beograda vidiš lepotu naroda našeg.

To nije ništa čudno jer je VJ izabrala nehuman ali jedini mogući pristup u tom trenutku, a to je rasitnjavanje jedinica i njihovo skrivanje po školama, kućama, bolnicama u civilnim sredinama. Plan VJ je bio da u slučaju kopnene invazije preko Vojvodine ili na jugu uvuku NATO snage u gradske sredine i pod prikrićem civila vode borbu. Računali su da će NATO da se uzdržava od upotrebe artiljerije i bombi po metama gde bi mogli da borave civili.

Borci i veterani su danas građani drugog reda u zemlji u kojoj si smazao tolike podriguše, a nešto sumnjam da si se guro u prve redove u dotično doba...;)
Tacno tako.
Ali zasto je to tako...
Zemlja koja ne postuje svoje broce mora da propadne.

Sta ce u buducnosti narastaju biti svjeto ako ne otadzbina.

Samo svoja guica. A to vodi samounistenju i nestanku takve nacije.

Tacno tako.
Ali zasto je to tako...
Zemlja koja ne postuje svoje broce mora da propadne.

Sta ce u buducnosti narastaju biti svjeto ako ne otadzbina.

Samo svoja guica. A to vodi samounistenju i nestanku takve nacije.
Mnogo štošta ne valja, ne samo to... Čitam da je opšte stanje u vojsci oko razmatranja ponovnog obaveznog vojnog roka na takvom stepenu da to sada izgleda kao neminovnost više nego opcija...Šta to znači: da je redovno stanje odbrane zemlje toliko olabavilo da se može nadoknatiti samo obaveznim osposobljavanjem civila... To je tiha katastrofa za jednu suverenu državu. Dakle, kadar je već propao duž cele vertikale...:confused:

Ljudi se snalaze kako mogu, nije poenta u pojedincima već koji je politički kurs odabrala zemlja. Prosto mi već par decenija ne vodimo politiku koja privlači IT i nove tehnologije. Čak je i suprotno, vodi se politika zatupljivanja masa (rijalitiji i slično), "treba ti partijska knjižica da bi radio nešto", korupcija umesto poštenog rada, pripremanje da budemo rudarska kolonija, deponija prljavih tehnologija i zemlja jeftine radne snage. Zbog toga svi koji imaju znanje masovno odlaze. ostaju prosti i krezubi. Za balkan je predviđeno da bude meksiko evrope i sva politička agenda je usmerena u tom pravcu. Inače koristim W11 i Office 365 (na pretplatu), čisto da se zna da sam zaheban lik sa kojim nema šale ;)

Back