Svi Vi koji sledite put srca...javite se

“ Bilo bi od pomoci da postavimo cetiri odredjena tipa ljudi : prvo je normalni covek koji je postavio odredjeni identitet, koji zna ko je – lekar, inzinjer, professor, svetac – koji zna ko je I koji se nikad ne udaljava od toga. On je stalno vezan za svoj identitet, za svoj izgled. Drugi su oni koji imaju razliveni identitet – pesnici, umetnici, slikari, pevaci. Ni oni ne znaju ko su. Ponekada su sasvim normalni, ponekada polude, a nekada dotaknu u ekstazi mesto gde Buda boravi. Treci su oni koji su stalno ludi. Oni su otisli izvan sebe; oni se vise nikada nece vratiti domu svom. Oni se cak I ne secaju da imaju svoj dom. Cetvrti su oni koji su stigli domu svom : Buda, Hrist, Krishna.

Oni vise ne zele nista da postanu. “

Osho, knjiga tajni 1,133

Kada citas ovakve tekstove u momentu ti se ucini da je to , to..ali kad porazmislis malo o detaljima shvatis da onaj ko je to pisao (u ovom slucaju Osho) nije bas nacisto sa prvobitnom idejom koja ga je navela na te misli...Upravo ovo sto sam boldovala govori o gubitku ideje sta je pisac hteo da predoci , zar nije generalna istina da je gubitak volje , zelje , nade u stvari sama smrt duhovne velicine..a Buda Hrist i Krishna predstavljaju duhovni maksimum..zar ne ?
A oni sami vise ne zele nista i nikuda vise neidu i nezele nista da postanu..to znaci da njihova duhovnost nije savrsena kao sto je to pisac pokusao da svede u podeli...
Sa druge strane gledano mozda to i jeste cilj duhovne savrsenosti..mozda je to u stvari maksimum ...
U svakom slucaju alles..dobar je ovo slagvort za razmisljanje ;)

hey LBarbara...hehehe...ne zameri, ja ostavih taj tekst pa obrisah:) obrisao sam zato sto mi se rec nikada ucinila malo teskom ( "Oni su otisli izvan sebe; oni se vise nikada nece vratiti domu svom.")...Mislim da je nikada previshe duga rech...inace, za tvoj komentar, ne mislim da je Osho izgubio ideju sta je hteo da predochi...samostvarenje, samorealizacija je tacka u kojoj shvatas da je sve sasvim savrseno...kako to objasniti hmmm...evo jos nekih Oshovih pokusaja objasnjenja : “ biti slobodan od pospanosti, biti slobodan od snova je I biti slobodan od svega.Ti tako dotices slobodu. Mrznja, gnev I pohota tako nestaju. Ti postajes samo ljubav. Ne samo da volis : ti tako postajes sama ljubav. “ 123“ Sloboda izaziva strah, a meditacija je najveca moguca sloboda. “82 ( knjiga tajni 1 ) ...to nije smrt duhovne velicine, to je rodjenje u Duhu...ne umem to lepo da objasnim, izreceno gubi snagu i postaje nesto drugo...to je nesto sto treba iskusiti...upravo sam se vratio iz jedne meditacije i sav svetlucam i pucketam...tako znam da je Osho u pravu kad kaze Ne samo da volis : ti tako postajes sama ljubav....sta moze biti uzvisenije od toga da se neko preobrazi u chistu ljubav, energiju toka...intelekt je malo jalov za ova pitanja, neke stvari treba iskusiti...regards :)

Evo nesto ( meni ) interesantno, o dualizmu, kontrastima, klatnu uma...

“ nije moguc susret izmedju istine I uma “

“Kada jednom uma tu ne bude, bices TI.“
86

“ u zivotu muzika dolazi samo kada zice nisu ni opustene ni zategnute, vec samo kada su u sredini. “230

“ Um je nalik klatnu " 230

“ Neka klatno stane u sredistu ! “230

“ u sredistu um zamire. “ 230

“Um se krece od jednog ekstrema ka drugome “229

“Ekstremi poseduju car za um zato sto u sredistu um zamire. “230

“ Posto mislis da je to tvoj um, nikada u njega I ne sumnjas. To nije tvoje; to je samo jedan drustveni proizvod. “

“ Samo ljubav koja nije umno orjentisana moze biti bez borbe.”

“ Kada makar jednom to spoznas, nikada to vise neces zaboraviti jer je ta sredisnja tacka negde izvan uma. To srediste je sve sto duhovnost znaci. “ 234

Osho, knjiga tajni 1

Divno Alles! :D

Rezonancija, muzika.. o tome upravo razmisljam. Neke stvari divno trepere oko nas, a posto nase duse nisu u
skladu sa njima, kao da ih ne primecujemo, a doista divno trepere. :)

Jel mozes da citiras ono sto si jednom rekao da si cuo u snu, nesto tipa, da dozvolis sebi da posmatras
lepotu oko sebe u stvarima koje do tada nisi ni primecivao? Ne mogu da nadjem gde si to rekao, a hocu
da si prepisem. :D
roothgm2.gif

Kako je samo lepa, excelentna recenica. :D . Mocan sadrzaj. Thanx!

Put srca.. ne postoji ta lepota i blagostanje koje se ne moze doziveti u 'ovom' trenutku!
Ovaj trenutak ima potencijal da bude najlepsi, ako si to dopustimo.

Put srca.. put svemirskog plesa. :D . I put molitve, vere, i ljubavi, ukratko- put svemirskog plesa.

Birds and butterflies
Rivers and mountains she creates
But you'll never know
The next move she'll make
You can try
But it is useless to ask why
Cannot control her
She goes her own way
She rules until the end of time
She gives and she takes
She rules until the end of time
She goes her own way
With every breath
And all the choices that we make
We are only passing through on her way
I find my strength
Believing that your soul lives on
Until the end of time
I'll carry it with me
Once you will know my dear
You don't have to fear
A new beginning always starts at the end
Until the end of time
She goes her own way

MOTHER EARTH - Within Temptation

“ Dve stvari se mogu uraditi kako bi se otislo iza uma : udji u meditaciju a onda dotakni nivo ne-uma unutar sebe. Tada ces imati ljubav koja nema drugu krajnost. Ali u toj I takvoj ljubavi, nece biti uzbudjenja I strasti.Ta ljubav ce biti tiha – jedan duboki mir bez ikakvog talasanja. Buda, Isus I njima slicni ljudi su voleli ali njihova ljubav nije donosila uzbudjenje, nikakvu vatru. Ta groznica dolazi od suprotnosti, uzbudjenje dolazi od suprotnosti. Dve suprotnosti stvaraju napetost. Njihova ljubav je jedan tihi fenomen. Samo oni koji su dospeli do stanja ne-uma mogu razumeti njihovu ljubav. “

“ Budi istinit, autentican stvaran…”

“ Tako ces uvideti izlisnost tog klacenja I postace ti to dosadno – sto ce te dovesti do odluke da odes izvan svega toga, da odes izvan uma I iza suprotnosti. “

“ Kako nekome moze dosaditi dvojnost ako stvarno ne bude u toj dvojnosti bez pretvaranja ?
Tada cete moci spoznati da je takozvana umna ljubav samo jedna vrsta bolesti. “

Osho

‚‚Um se mora osloboditi svih vrsta ‚‚škola'', religija, sekti, verovanja, itd.

Svete ‚‚učionice'' jesu zapreke koje onemogućavaju um da slobodno misli. Neophodno je da se um oslobodi iluzija ovoga sveta i da se preobrazi u fin i čudesan istrument ‚‚Intimusa''.

Um treba osloboditi svake vrste rasudjivanja u službi želje.

Neophodna je hristifikacija uma; neophodan nam je Um-Hrist.

Potreban nam je um koji će umeti da misli samo srcem.

Potreban nam je um koji će da sluša samo glas srčanih impulsa.

Potreban nam je um koji neće rasudjivati onda kada srce naredjuje!

Um koji sluša samo srčane impulse jeste Um-Hrist.

Um koji ne rasudjuje i upravlja se samo prema naredjenjima srca, jeste ‚‚Um-Hrist''.

Um treba da se preobrazi u instrument srca.

Šta zna razum? Razum je bolni proces uma, zasnovan na iluziji spoljašnjih stvari.

Jedino što razum ume jeste da podeli um na borbu antiteza. Odluke razuma deca su neznanja i uvek donose bol.

Novo čovečanstvo biće čovečanstvo intuicije.

Intuitivan čovek rukovodi se samo glasom tišine.

Razum je ‚‚životinjsko ja'', a intuicija glas ‚‚Intimusa''.

Razum je spoljašnji, intuicija je unutarnja.''

Samael Aun Weor

Ne svracajte, ali ako vec svratite...

da naravno, bicu tu ako nisam napolju
ne kucajte ako su svetla pogasena
ili ako cujete glasove ili
mozda citam Prusta
ako neko proturi Prusta ispod mojih vrata
ili jednu od njegovih kostiju za moju corbu
i ne mogu da vam zajmim novac ni
telefon
ili ono sto je ostalo od mojih kola
mada mozete dobiti novine od juce
staru kosujlu ili sendvic sa salamom
ili prespavati na kaucu
ako ne vristite nocu
i mozete da pricate o sebi
to je tako normalno;
teska vremena pritiskaju sve nas
osim sto se ja ne trudim da stvorim porodicu
da posaljem dete na Harvard
ili kupim loviste,
ne ciljam visoko
samo pokusavam da ostanem ziv
jos malo,
i zato, ako ponekad kucate
i ja se ne javim
a unutra nema zene
mozda sam slomio vilicu
i trazim neku zicu
ili lovim leptire u
mojim tapetima,
mislim, ako se ne javim
nisam se javio, a razlog je
sto jos nisam spreman da vas ubijem
ili vas zavolim, ili vas cak prihvatim,
to ne znaci da ne zelim da razgovaram
zauzet sam, lud sam, milo mi je
ili mozda pletem omcu;
i zato, ako cujete zvuke
kao disanja ili molitve ili pevanja
radija ili kotrljanja kockica
ili kucanja na masini-
odlazite, nije pravi dan,
noc, cas;
to nije ignorisanje neuctivosti,
ne zelim nikog da povredim, cak ni bubu
ali ponekad skupljam dokaze one vrste
za koju treba malo razvrstavanja,
a vase plave oci, recimo plave
i vasa kosa, ako je imate
ili vase misli- one ne mogu da udju
dok uze nije iseceno ili vezano u cvor
ili dok se ne obrijem u
novim ogledalima, dok svet
ne stane ili se otvori
zauvek.

Charles Bukowski

Zdravo, brate!

alles_gut
‚‚Um se mora osloboditi svih vrsta ‚‚škola'', religija, sekti, verovanja, itd.

Oslobodjenje → Religija

Dobro, ali bih voleo da cujem definiciju srca. Sta je za vas srce? Sta je za tebe srce?
Sta je intuicija, a sta slediti put svoga srca?

Prvo postavljam ova pitanja, a posle cu ja napisati svoje misljenje. ;)

Ovo Charles Bukowski mi bas nije jasno. :)

Hehehe

Prvo za Charlija Bukowskog…

“Drugi su oni koji imaju razliveni identitet – pesnici, umetnici, slikari, pevaci. Ni oni ne znaju ko su. Ponekada su sasvim normalni, ponekada polude, a nekada dotaknu u ekstazi mesto gde Buda boravi.”

Osho

Ne znam za tebe, ali ponekad , kod nekih pesnika, mogu da osetim deo tog mesta koje su dotakli…to je srce…pesnici su ljudi srca…

Sta reci o srcu, hmmm…recimo kad se upali, zavrti cakra srca…predivno…ponekad to dotaknem…predivno…ljubav…sta dalje reci o tome.

Evo ovako :

Otvaranje I razvijanje centra srca :

“ Budi ljubavan.”245

“ Radi sta god hoces ali to radi sa ljubavlju. “ 245

“ …budi vise estetican, poetican, senzitivan. “ 246

UM I SRCE :

“ Umna osoba, cak I kada voli, oseca to mentalno, dozivljava to umom. On misli o tome; on to planira. Cak je I ljubav za njega ispoljeni napor uma.
Osecajni tip osobe zivi bez rezonovanja. “224

“ Vecina religija, mnoge od njih, su bazirane na tehnikama koje su orjentisane ka srcu – hriscanstvo, islam, hinduizam I mnoge druge. Te religije su osnovali ljudi koji su srcem vodjeni.Sto je religija starija, to je I srcanija, vise je utemeljena na ljudima orijentisane srcem. Kada su se Vede pisale, hinduizam je bio tek u povoju, I to su bili ljudi koji su se srcem povodili. Tada je bilo veoma tesko pronaci osobu koja je sklona umovanju. Sada je problem izokrenut. Ti vise ne mozes da se predas molitvi , duhovnosti, jer je to sve ka srcu upuceno. Zbog toga se cak I na zapadu, gde Hriscanstvo ( koje je religija molitve ) prevladava, dogadja da je I molitva neostvarljiva.“

Meditacija je vise umno orjentisana tehnika, dok je molitva vise srcem usmeravana. “226

“ Ako uzmes ruku osobe koja je umom vodjena, ta ruka ce biti hladna – ne samo da ce biti hladna, vec ce I sam kvalitet tog dodira odrazavati hladnocu.

Ako je osoba u srcu, tu ce biti svojstvene topline. “ 226,227
“ Srce je toplo, nije kalkulantsko; a glava uvek misli kako da vise dobije; srce samo oseca kako da vise pruzi. “ 227

“Ako si u dubokoj ljubavi sa nekim: nije bitno sa kime ( ljubav je bitna : objekt ljubavi nije bitan ) , dakle ako si u dubokoj ljubavi sa nekim, u tolikoj ljubavi da nema nikakve povezanosti sa glavom, ako samo srce deluje, tada ce jedna takva ljubav postati molitva, a tvoja voljena osoba ce postati Bozanstvo.

Kada jednom pocne glava da podesava stvari, sve biva unisteno. “228

Osho, knjiga tajni 1

" Svi su putevi isti - nikud ne vode. Jedan put je samo jedan put. Ako osecas da ne bi trebalo njim da podjes, onda niposto ne smes ostati na tom putu. Postavi sebi jedno pitanje : Ima li ovaj put srca? Ako ga ima, to je dobar put,ako ga nema,ne valja. Ni jedan ni drugi nikuda ne vode ali jedan ima srca a drugi nema. Na jednom je putovanje radosno,dok god se po njemu kreces,dok god si s njim sjedinjen. Drugi put ce te naterati da proklinjes svoj zivot. Jedan ti daje snagu,drugi ti je oduzima. "

don Huan

alles_gut
“ Budi ljubavan.”245
“ Radi sta god hoces ali to radi sa ljubavlju. “ 245
“ …budi vise estetican, poetican, senzitivan. “ 246

Ovo su odlicni stihovi. :)

alles_gut
Ako si u dubokoj ljubavi sa nekim: nije bitno sa kime ( ljubav je bitna : objekt ljubavi nije bitan ) , dakle ako si u dubokoj ljubavi
sa nekim, u tolikoj ljubavi da nema nikakve povezanosti sa glavom, ako samo srce deluje, tada ce jedna takva ljubav postati
molitva, a tvoja voljena osoba ce postati Bozanstvo.

Kada jednom pocne glava da podesava stvari, sve biva unisteno. “228

Oo, ovo me dirnulo, vrlo lepo. Tako i ja mislim, zapravo moje razmisljanje se bazira na ovakvim inspiracijama.
Ali ko ce da nadvlada um, pre toga ide Sattva guna, vrline, Dharma, moral.. Potom stize ne-um. ;)

A Hekate stavlja andjele. Dali su andjeli zaista u tom obliku, sa krilima?

Sad cu napisati ono sto sam ja mislio o srcu. Ono je prirodno i postoji u svakom bicu, i u predatorima.
To je prirodno srce, u kojem samo tece ljubav, bez nekih razlika.

Ali srce se upotrebljava i kao pojam trenutne sustine neke osobe. Ili kao dusa ili duh. Npr, ukupne karakteristike neke
osobe se mogu kratko nazvati- srce. Karakterisike nisu uvek pozitivne, znaci takvo srce nije cisto. I ako ga se
slusa dolazi samo do problema. Srce znaci se mora prociscavati. Njalakse je kao u ona gornja primera iz knjige
tajni. Ili se moze reci da je srce cisto, ali ga zamagljuju neki faktori.. da ne nabrajam ove faktore. :)
Razumem, dosto dobro razumem. :)

Ali ko ce da nadvlada um, pre toga ide Sattva guna, vrline, Dharma, moral.. Potom stize ne-um. ;)

Yes…potrebno je aktivno proci skolu…prvo ucenje, potom oducavanje

Moral dodje na kraju, kad se srusi lazni, nekriticki prihvacen moral.

"U školi patnje najbolje naučiš mudrosti."

Eshil

“ Biti filozofican, dogmatican I doktriniran – to je veoma lako. Pristupiti nekom problemu intelektualno je veoma lako. Ali razmotriti problem egzistencijalno – ne samo da se rasudjuje o njemu , vec da se taj problem prozivi , da se prodje kroz to, da se dopusti sebi da se transformisemo kroz to – to je zaista tesko. To znaci, ako neko zeli da spozna ljubav, mora da se zaljubi. To je opasno jer ti vise ne mozes biti isti posle toga. Samo iskustvo ce te promeniti. Onog trenutka kada udjes u ljubav, ti bivas drugacija licnost. Kada izadjes iz toga, ti neces biti u mogucnosti da se prepoznas. Tvoje staro lice vise nece pripadati tebi. Dogodice se izvesni prekid. Sada ce tu biti neki jaz. Onaj bivsi covek je umro, a novi se rodio. To je ono sto se podrazumeva pod pojmom preporodjenje – biti ponovo rodjen. “

Osho

“ Bilo je stvari u zivotu kojih smo se bojali, nije trebalo, trebalo je ziveti. “

Ivo Andric

Back