- Poruka
- 50.271
“ Bilo bi od pomoci da postavimo cetiri odredjena tipa ljudi : prvo je normalni covek koji je postavio odredjeni identitet, koji zna ko je – lekar, inzinjer, professor, svetac – koji zna ko je I koji se nikad ne udaljava od toga. On je stalno vezan za svoj identitet, za svoj izgled. Drugi su oni koji imaju razliveni identitet – pesnici, umetnici, slikari, pevaci. Ni oni ne znaju ko su. Ponekada su sasvim normalni, ponekada polude, a nekada dotaknu u ekstazi mesto gde Buda boravi. Treci su oni koji su stalno ludi. Oni su otisli izvan sebe; oni se vise nikada nece vratiti domu svom. Oni se cak I ne secaju da imaju svoj dom. Cetvrti su oni koji su stigli domu svom : Buda, Hrist, Krishna.
…
Oni vise ne zele nista da postanu. “
Osho, knjiga tajni 1,133
Kada citas ovakve tekstove u momentu ti se ucini da je to , to..ali kad porazmislis malo o detaljima shvatis da onaj ko je to pisao (u ovom slucaju Osho) nije bas nacisto sa prvobitnom idejom koja ga je navela na te misli...Upravo ovo sto sam boldovala govori o gubitku ideje sta je pisac hteo da predoci , zar nije generalna istina da je gubitak volje , zelje , nade u stvari sama smrt duhovne velicine..a Buda Hrist i Krishna predstavljaju duhovni maksimum..zar ne ?
A oni sami vise ne zele nista i nikuda vise neidu i nezele nista da postanu..to znaci da njihova duhovnost nije savrsena kao sto je to pisac pokusao da svede u podeli...
Sa druge strane gledano mozda to i jeste cilj duhovne savrsenosti..mozda je to u stvari maksimum ...
U svakom slucaju alles..dobar je ovo slagvort za razmisljanje
obrisao sam zato sto mi se rec nikada ucinila malo teskom ( "Oni su otisli izvan sebe; oni se vise nikada nece vratiti domu svom.")...Mislim da je nikada previshe duga rech...inace, za tvoj komentar, ne mislim da je Osho izgubio ideju sta je hteo da predochi...samostvarenje, samorealizacija je tacka u kojoj shvatas da je sve sasvim savrseno...kako to objasniti hmmm...evo jos nekih Oshovih pokusaja objasnjenja : “ biti slobodan od pospanosti, biti slobodan od snova je I biti slobodan od svega.Ti tako dotices slobodu. Mrznja, gnev I pohota tako nestaju. Ti postajes samo ljubav. Ne samo da volis : ti tako postajes sama ljubav. “ 123“ Sloboda izaziva strah, a meditacija je najveca moguca sloboda. “82 ( knjiga tajni 1 ) ...to nije smrt duhovne velicine, to je rodjenje u Duhu...ne umem to lepo da objasnim, izreceno gubi snagu i postaje nesto drugo...to je nesto sto treba iskusiti...upravo sam se vratio iz jedne meditacije i sav svetlucam i pucketam...tako znam da je Osho u pravu kad kaze Ne samo da volis : ti tako postajes sama ljubav....sta moze biti uzvisenije od toga da se neko preobrazi u chistu ljubav, energiju toka...intelekt je malo jalov za ova pitanja, neke stvari treba iskusiti...regards