Sveto Trojstvo

......
Stari semiti su bili mnogobosci, jedan od postovanih bogova bio je Molok kome su zrtvovana deca... Bog od Avrama trazi zrtvovanje sina, a u poslednjem trenutku sprecava ga u tome i trazi zivotinje u zamenu. E sad, pitam se kakvu je to uzasnu tradiciju Avram zeleo da prekine ovim potezom :think:

Šta su prethodnici jevrejskog naroda radili možeš shvatiti po onome šta je Mojsije zabranjivao svom narodu da čini, jer to činiše narodi iz zemlje Hanan.A svašta se tu spominje.Između ostalog i žrtvovanje dece Molohu.Dostojno horor filmu.

Adam i Eva, Bog idjase po vrtu kad zahladi :roll: to je vrlo lako mogao biti neki rano-Sumerski vladar okicen zlatom koji je gologuziju najurio iz vrta a koji su usmenim predanjem preneli na svoje potomke... bas kao sto su Inke oklopljene Konkvistadore u pocetku smatrali bozanstvima... ali cak i da nije tako Boga koji ceka da zahladi da bi setao vrtom i vidi dva majmunceta koji su pojeli jabuku spoznaje i zbog toga popizdi porediti da danasnjim shvatanjem super-ultra-giga-mega sveznajucim i smirenim bicem mi je po malo neozbiljno.

Jevanjelje po Jovanu koje verovatno nije ni pisao Jovan jer je pisano 100god. posle Hrista na stranom jeziku necu ni da uzimam u obzir jer nije ni direktan dokaz Hristovog ucenja a kamoli navodnih starozavetnih dogadjaja.
To sto se u starom zavetu cesto pominje "i dodje bozja rec...." je dokaz da je neko (ili neki) sabrao dela navodnih proroka, koristio isti stil pisanja i formirao takozvani stari zavet... a proroci cesto koriste delove iz starijih prorocanstava koja postuju i dodaju nesto svoje tako da mu to dodje kao kalemljenje jedno na drugo, zatim posle poduzeg vremena javljaju se cetiri jevanjelja koja nisu pisana u Hristovo vreme i nisu pisana Hristovim jezikom. Kako to da sam spasilac nije ostavio svojom rukom pisane zakone zakone i ako jeste kako se pored svih cudesa tekst pisan njegovom rukom nije ocuvao vec samo ono sto je kanonizovano 300god. kasnije.

Stari semiti su bili mnogobosci, jedan od postovanih bogova bio je Molok kome su zrtvovana deca... Bog od Avrama trazi zrtvovanje sina, a u poslednjem trenutku sprecava ga u tome i trazi zivotinje u zamenu. E sad, pitam se kakvu je to uzasnu tradiciju Avram zeleo da prekine ovim potezom :think:

nije molek bio semitski bog..od onog djubreta hama izrodise se canananci ,jebuziti,girgasiti i amoriti i ostali idioti...molek je njin...glupo da im se otima bog .postanak 10

Da ali Avram je po predanju ziveo pre Mojsija i Mojsije je deo tog naroda koji je prihvatio Avramov nacin verovanja i on je zabranjivao ono sto je njegov predhodnik Avram ucio a to je paljenica od zivotinja umesto dece a ostali koji se pominju su zadrzali stari nacin postovanja bozanstva...

Da ali Avram je po predanju ziveo pre Mojsija i Mojsije je deo tog naroda koji je prihvatio Avramov nacin verovanja i on je zabranjivao ono sto je njegov predhodnik Avram ucio a to je paljenica od zivotinja umesto dece a ostali koji se pominju su zadrzali stari nacin postovanja bozanstva...

Mojsije je uobličio zakone za jevrejski narod.Zato ga spominjem.Po zakonu koji nešta zabranjuje ili se predstavlja nešto kao dobro možeš shvatiti karakter nekog naroda.
Recimo u Bušidou kodeksu japanskih samuraja se toliko veliča odanost, dužnost da pametan čovek može između redova naslutiti da je tada bilo toliko izdajica, da je zemlja vrvela od njih, čim se toliko kao najveća vrlina hvali lojalnost.:lol:
U našem narodu se sa druge strane toliko govori o poštenju da je više nego izvesno da smo mi narod lopova.
U USA se toliko hvali poštovanje prema drugim rasama, narodima, tolerancija da sam siguran a i znam da u USA ima toliko mnogo rasista, netolerantnih ljudi da je to pandemijskih razmera.:lol:

• Podržavam
Reactions: PLP
nije molek bio semitski bog..od onog djubreta hama izrodise se canananci ,jebuziti,girgasiti i amoriti i ostali idioti...molek je njin...glupo da im se otima bog .postanak 10

Na engleskoj vikipediji se kaze da je prevod njegovog imena sa semitskog kralj, je postovan u levantu i severnoj africi i delom u mesopotamiji a ako znamo da su ljudi tog kraja medjusobno delili mitove onda mozemo da naslutimo neke stvari, mislim da ga citati iz Starog Zaveta pominju kao protivnika ali treba uzeti u obzir da su ti tekstovi pisani kada su se shvatanja postovaoca tog bozanstva i ranog judeizma razisli debelo, i tu se vec javlja borba dobra i zla..

Molok trazi paljenice od dece>Bog od Avrama trazi paljenicu od sina>odbija je>Avramovi potomci nastavljaju sa paljenicama od zivotinja> Ksnijim samostalnim razvitkom verovanja u dva pravca susrecu se kao sile dobra i zla :rtfm:

Na engleskoj vikipediji se kaze da je prevod njegovog imena sa semitskog kralj, je postovan u levantu i severnoj africi i delom u mesopotamiji a ako znamo da su ljudi tog kraja medjusobno delili mitove onda mozemo da naslutimo neke stvari, mislim da ga citati iz Starog Zaveta pominju kao protivnika ali treba uzeti u obzir da su ti tekstovi pisani kada su se shvatanja postovaoca tog bozanstva i ranog judeizma razisli debelo, i tu se vec javlja borba dobra i zla..

Molok trazi paljenice od dece>Bog od Avrama trazi paljenicu od sina>odbija je>Avramovi potomci nastavljaju sa paljenicama od zivotinja> Ksnijim samostalnim razvitkom verovanja u dva pravca susrecu se kao sile dobra i zla :rtfm:

Neko božanstvo ne mora nužno biti zlo. Moloh je feničanski bog sunca, ali tokom vremena dekadencijom naroda, neko božanstvo može postati simbol zla.Ipak postoji razlika između žrtvovanja životinja i žrtvovanja dece.

mora da postoji razlog zasto se bog javio semiti avramu mnogobozcu a nije konanu,,,hamovcu ,mnogobozcu..zasto je jednog pozvao da podje za istinitim jedinim bogom a drugog pustio i dalje da pali decu..:(

Djelo. Ja sam izneo neke moje pretpostavke i probao da povezem neke stvari iz neutralne perspektive.

Razlika izmedju zrtvovanja dece i zivotinja svakako ima ali paljenje i jednih i drugih, Avramova zamena zivotinje za dete i kasnije uoblicavanje pismenog i obrazovanog Mojsija u jednu celinu i poruka koja se salje imaju dodirnih tacaka i logickih i vremenskih...
Samo pisanje o ovom moze u verniku izazove neprijatna osecanja, kao bivsi vernik(ne fanatik) koji zna kako je, to mi stvarno nije bio cilj i malo se osecam bezveze zbog toga(verovali ili ne) u privatnom zivotu nisam lik koji voli da salje negativne vibracije... tako da se izvinjavam onima koje je ovo mozda povredilo.

mora da postoji razlog zasto se bog javio semiti avramu mnogobozcu a nije konanu,,,hamovcu ,mnogobozcu..zasto je jednog pozvao da podje za istinitim jedinim bogom a drugog pustio i dalje da pali decu..:(

Fora je u tome sto se Bog nikome nije javio vec je Avram (pa i Mojsije kasnije) resio da prekine uzasno praznoverje koje se praktikovalo u tom delu sveta i time doneo nove bolje moralne norme koje su ljudi iz njegovog okruzenja prihvatili pre nego da zrtvuju decu jer je to bilo "nuzno zlo'' toga vremena... kasnije se hriscanstvo sazrevanjem misli, na toj Avramo-Mojsijskoj podlozi povezalo sa jos boljom filozofijom i moralnim normama... A to zasto bas Avram? da je neki Musa umesto Avrama ti bi pitao isto.. Ajd sad zdravo da ne gnjavim vise :bye:

Poslednja izmena:
Djelo. Ja sam izneo neke moje pretpostavke i probao da povezem neke stvari iz neutralne perspektive.

Razlika izmedju zrtvovanja dece i zivotinja svakako ima ali paljenje i jednih i drugih, Avramova zamena zivotinje za dete i kasnije uoblicavanje pismenog i obrazovanog Mojsija u jednu celinu i poruka koja se salje imaju dodirnih tacaka i logickih i vremenskih...
Samo pisanje o ovom moze u verniku izazove neprijatna osecanja, kao bivsi vernik(ne fanatik) koji zna kako je, to mi stvarno nije bio cilj (verovali ili ne) u privatnom zivotu nisam lik koji voli da salje takve vibracije... tako da se izvinjavam onima koje je ovo mozda povredilo.

Niti ja pokušavam da ubedim nekog u nešto.Samo volim da proćaskam sa ljudima, nezavisno da li se slažemo ili ne.Možda grešim u mišljenju možda i ne, ali to i nije bitno.Pozdrav i svako dobro.

Fora je u tome sto se Bog nikome nije javio vec je Avram (pa i Mojsije kasnije) resio da prekine uzasno praznoverje koje se praktikovalo u tom delu sveta i time doneo nove bolje moralne norme koje su ljudi iz njegovog okruzenja prihvatili pre nego da zrtvuju decu jer je to bilo "nuzno zlo'' toga vremena... kasnije se hriscanstvo sazrevanjem misli, na toj Avramo-Mojsijskoj podlozi povezalo sa jos boljom filozofijom i moralnim normama... A to zasto bas Avram? da je neki Musa umesto Avrama ti bi pitao isto.. Ajd sad zdravo da ne gnjavim vise :bye:
I ti si mi jak bivši vernik! Nije Musa nego Mojsije zato što je Mojsije našao neopalimu kupinu, a ne Musa. :kafa:

Velike uši imam da te bolje čujem. I rekao bih ti šta još imam veliko i zašto, ali se tu smuca onaj zlobni bakonja, pa će da mi obriše post. :kafa:

:D

Ne "smuca se i ne brise sve redom" , nego po nekad ostavi "buducim pokolenjima za nauk" po nesto da se vidi i pouci i "sta je to sto ne treba raditi i pisati drugima , da ne bi i nama bilo takvo radjenije i pisanije" , jer "kakvom merom merite i sta drugom cinite i zelite , tako Vam ..." , moze i da se desi .
Kako ono bese : "Pazite sta sanjate , jer neki snovi mogu i da Vam se ostvare" ... :D
:hvala: na paznji .

Šta reče? :huh:
Zapravo... da. Jasno kao kod Jeremije:

Градите куће и седите у њима; садите вртове и једите род њихов;
И куће не градите, ни семена сејте, ни винограда садите нити га држите, него у шаторима живите свега века свог,

Evo šta govori Božja reč o izdržavanju onih koji su posvetili svoj život propovedanju...

1Co 9:7 Ko vojuje kad o svom trošku? Ili ko sadi vinograd i od rodova njegovih da ne jede? Ili ko pase stado i od mleka stada da ne jede?
1Co 9:8 Eda li ovo govorim po čoveku? Ne govori li ovo i zakon?
1Co 9:9 Jer je u Mojsijevom zakonu napisano: Da ne zavežeš usta volu koji vrše. Eda li se Bog brine za volove?
1Co 9:10 Ili jamačno govori za nas? Jer se za nas napisa: Koji ore treba u nadanju da ore; i koji vrše u nadanju da će dobiti od onog što vrše.
1Co 9:11 Kada mi vama duhovna sejasmo, je li to šta veliko ako mi vama telesna požnjemo?
1Co 9:12 Kad se drugi mešaju u vašu vlast, a kamoli ne bi mi? Ali ne učinismo po vlasti ovoj nego sve trpimo da ne učinimo kakvu smetnju jevanđelju Hristovom.
1Co 9:13 Ne znate li da oni koji čine svetu službu od svetinje se hrane? I koji oltaru služe s oltarom dele?
1Co 9:14 Tako i Gospod zapovedi da oni koji jevanđelje propovedaju od jevanđelja žive.

A evo i zvančinog site i članka kako se koristi novac koji se dobrovoljno prilaže u crkvi...

http://www.adventist.org/information/official-statements/guidelines/article/go/0/use-of-tithe/

Evo i saveta Duha proroštva...

http://www.whiteestate.org/issues/egw-tithe.htm

Poslednja izmena:
Da li adventisticki i drugi protestantski propovednici primaju platu sa zapada ili zive samo od clanarina "svoga stada"?

Adventisti primaju plate od desetka lokalne zajednice,a evo izasto:
http://news.adventist.org/all-news/...he-adventist-church-not-realizing-12-billion/
How much money would the Seventh-day Adventist Church have for mission each year if world membership records were accurate and each member returned a faithful tithe?
About US$14 billion.The denomination currently receives about $2 billion annually.

Prevedeno na srpski:
Koliko adv, crkva ima za misionarenje svake godine,ako bi svaki clan davao redovno Desetak?
Odgovor: Oko 14 Milijardi dolara,a godisnje oko 2 milijarde. i to je podatak za 2010 godinu.

Inace imaju Banku ko i Vatikan,iz koje legalni clan adventisma Ne moze da dobije nikakav zajam, zato sto rade legalno na novcanom marketu.

Otkr. 18 4 I čuh glas drugi s neba koji govori: Iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomešate u grehe njene, i da vam ne naude zla njena.

Upravo Vi g. PLP propagirate zablude Vavilona velikog!

Upravo Vi prihvatate autoritet rimske crkve koja se usudila da menja Božji zakon!

Dan 7:23 Ovako reče: Četvrta zver biće četvrto carstvo na zemlji, koje će se razlikovati od svih carstava, i izješće svu zemlju i pogaziti i satrti.
Dan 7:24 I deset rogova jesu deset careva, koji će nastati iz tog carstva, a posle njih nastaće drugi, i on će se razlikovati od pređašnjih, i pokoriće tri cara.
Dan 7:25 I govoriće reči na Višnjeg, i potiraće svece Višnjeg, i pomišljaće da promeni vremena i zakone; i daće mu se u ruke za vreme i za vremena i za po vremena.
Dan 7:26 Potom će sesti sud, i uzeće mu se vlast, te će se istrebiti i zatrti sasvim.
Dan 7:27 A carstvo i vlast i veličanstvo carsko pod svim nebom daće se narod u svetaca Višnjeg; Njegovo će carstvo biti večno carstvo, i sve će vlasti Njemu služiti i slušati Ga.

KJV
Dan 7:23 Thus he said, The fourth beast shall be the fourth kingdom upon earth, which shall be diverse from all kingdoms, and shall devour the whole earth, and shall tread it down, and break it in pieces.
Dan 7:24 And the ten horns out of this kingdom are ten kings that shall arise: and another shall rise after them; and he shall be diverse from the first, and he shall subdue three kings.
Dan 7:25 And he shall speak great words against the most High, and shall wear out the saints of the most High, and think to change times and laws: and they shall be given into his hand until a time and times and the dividing of time.
Dan 7:26 But the judgment shall sit, and they shall take away his dominion, to consume and to destroy it unto the end.
Dan 7:27 And the kingdom and dominion, and the greatness of the kingdom under the whole heaven, shall be given to the people of the saints of the most High, whose kingdom is an everlasting kingdom, and all dominions shall serve and obey him.

Upravo Vi otvoreno kršite IV Božje zapovest i drugima preporučujete da isto tako krše Božji zakon!?

Poslednja izmena:

Back