Sveto Trojstvo

Jedna sugestija na ovu temu - cula sam na jednom Pravoslavnom predavanju od jednog vladike SPC da nije uopste ispravno reci Sveto Trojstvo i da je to zapadnjacki, rimokatolicki termin. Ovo iz razloga sto kada se kaze Sv. Trojstvo ispada kao da je Bog bezlicna stvar, a Bog je u stvari Licnost. Zato je ispravno reci Sveta Trojica - Otac, Sin i Sveti Duh.

Nije ispravno reći čak ni Sveta Trojica, ma koliko bila dobra namera.To bi bilo kao kad bih izašao u grad sa trojicom prijatelja, a posle pričao kako sam izašao sa trojicom, ali je zapravo bio jedan prijatelj.Ljudi bi mislili da sam poremećen.Oba izraza su pogrešna.Postoji jedan Bog Isus Hrist, a možemo govoriti o tri aspekta jedne ličnosti, nikako o trojstvu ili trojici.

Jedna sugestija na ovu temu - cula sam na jednom Pravoslavnom predavanju od jednog vladike SPC da nije uopste ispravno reci Sveto Trojstvo i da je to zapadnjacki, rimokatolicki termin. Ovo iz razloga sto kada se kaze Sv. Trojstvo ispada kao da je Bog bezlicna stvar, a Bog je u stvari Licnost. Zato je ispravno reci Sveta Trojica - Otac, Sin i Sveti Duh.

Nikada bilo niti ce bit, Bog je Jedan Jod-He-Vav-He.Isus stiji s desne strane Boga, kao Sin Coveciji.Bog ga je ovlastio za spasenje sveta, ali Otkrivenje Isusovo koje njemu dade Bog i kaza :Ja sam Alfa i Omega, Pevi i Poslednji.:worth:

Nije ispravno reći čak ni Sveta Trojica, ma koliko bila dobra namera.To bi bilo kao kad bih izašao u grad sa trojicom prijatelja, a posle pričao kako sam izašao sa trojicom, ali je zapravo bio jedan prijatelj.Ljudi bi mislili da sam poremećen.Oba izraza su pogrešna.Postoji jedan Bog Isus Hrist, a možemo govoriti o tri aspekta jedne ličnosti, nikako o trojstvu ili trojici.

Isus je rekao"Otac je u meni i on Tvori dela, AminJedina dva stiha:Isaija 9:6 i I Jovanova 5: 7 ne oznacavaju trojstvo.Isaija 9:6 dokazuje nekoga ko je vec postojao i Bog to kaze za njega, a I Jov. 5:7 su ubacili katolici po verovanj crkve u novi grcki rukopis i Erazmo Roterdamski je to stampao u 16-tom veku.

Ne bih mogao u Islam.
Postanak 16
3 I Sara žena Avramova uze Agaru Misirku robinju svoju, i dade je za ženu Avramu mužu svom posle deset godina otkako se nastani Avram u zemlji hananskoj.
4 I on otide k Agari, i ona zatrudne; a kad vide da je trudna, ponese se od gospođe svoje.
10 Opet joj reče anđeo Gospodnji: Umnožiću veoma seme tvoje, da se neće moći prebrojati od množine.
13 Tada Agara prizva ime Gospoda koji govori s njom: Ti si Bog, koji vidi. Jer govoraše: Zar još gledam iza Onog koji me vide?
15 I rodi Agara Avramu sina; i nadede Avram sinu svom, kog mu rodi Agara, ime Ismailo.
Posto su i muslimani potekli od Avarama,mogao bi ti da da se vratis pradjedovskoj veri.
Već sam ja u toj vjeri :)

O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna.

Reci: "Allah govori istinu! Zato slijedite vjeru Ibrahimovu, pravog vjernika, koji nije bio od onih koji Allahu druge smatraju ravnim ."

Ko je bolje vjere od onoga koji se iskreno preda Allahu, čineći još i dobra djela, i koji slijedi vjeru Ibrahimovu, vjeru pravu? - A Ibrahima je Allah uzeo za prijatelja.

Reci: "Mene je Gospodar moj na pravi put uputio, u pravu vjeru, vjeru Ibrahima pravovjernika, a on nije bio idolopoklonik."

1 Corinthians 14:32

(Croatian IS) I duhovi proročki pokoravaju se prorocima;

(KJV) And the spirits of the prophets are subject to the prophets.

(Serbian DK) I duhovi proročki pokoravaju se prorocima;
(Serbian SPc) И духови пророчки покоравају се пророцима.

Isus je rekao"Otac je u meni i on Tvori dela, AminJedina dva stiha:Isaija 9:6 i I Jovanova 5: 7 ne oznacavaju trojstvo.Isaija 9:6 dokazuje nekoga ko je vec postojao i Bog to kaze za njega, a I Jov. 5:7 su ubacili katolici po verovanj crkve u novi grcki rukopis i Erazmo Roterdamski je to stampao u 16-tom veku.

Kakve to veze ima PLP?

Tvoj problem je nacin razmisljanja kojeg ne moezs da se otarasis jer dolazi iz Bruklina.

Nije problem rec trojstvo.

O tome niko ne govori.

U Bibliji nalazimo Boga koji je Otac. Boga koji je Isus i Boga koji je Duh sveti.

I to nazivamo Trojstvo.

Nemamo u Bibliji rec trojstvo.

Tu rec koristimo samo da opisemo sta nalazimo u Bibliji.

Nemoguce je poreci da je Otac Isus i Duh sveti Bog u Bibliji.

Osim da se neko inati pa nece da prizna ili da nije normalan.

Nikako nam nije potrebna rec trojstvo u Bibliji da bi dokazali trojstvo.

Ono tamo postoji u praksi...

Neki se uhvate potpuno nevazne stvari, i dokazuju tu stvar koja je potpuno nebitna, kao na primer rec trojstvo.

Svuda u svim religijama imamo reci koje ljudi koriste u komunikaciji da opisu ono sto veruju ili nalaze u Bibliji, iako ta rec tamo ne postoji.

Ti PLP govoris ovde o toj reci ne o prakticnom Trojstvu.

A sa time nista ne dokazujes...

Dokazujes da nema reci trojstva iako niko ne kaze da ima.

Totalni kulin nacin razmisljanja...

Poslednja izmena:
...

Krišćanska sadašnost
Deu 13:1 Ako se u tvojoj sredini pojavi kakav prorok ili čovjek sa snoviđenjima pa ti iznese kakvo znamenje ili čudo;
Deu 13:2 i to se znamenje ili čudo o kojem ti je govorio ispuni i onda ti on rekne: 'Pođimo sad za drugim bogovima kojih dosad ne poznaješ i njima iskazujmo štovanje',
Deu 13:3 nemoj slušati riječi toga proroka ni sne toga sanjača: ta to vas iskušava Jahve, Bog vaš; hoće da dozna ljubite li zbilja Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim i svom dušom svojom.
Deu 13:4 Idite samo za Jahvom, Bogom svojim; njega se bojte; njegove zapovijedi vršite; njegov glas slušajte; njemu štovanje iskazujte; uz njega se priljubite.
Deu 13:5 A onaj prorok ili sanjač neka se pogubi jer je poticao na otpad od Jahve, Boga vašega, koji vas je izveo iz zemlje egipatske i otkupio vas iz kuće ropstva. Onaj te htio zavesti s puta kojim ti je Jahve, Bog tvoj, naredio da ideš. Tako treba da iskorijeniš zlo iz svoje sredine.
Deu 13:6 Kad bi te brat tvoj, sin majke tvoje, ili sin tvoj vlastiti, kći tvoja, žena u tvom naručju ili prijatelj tvoj koji ti je kao i život, potajno zavodio govoreći: 'Hajde da iskazujemo štovanje drugim bogovima', kojih ne poznaješ ni ti niti su ih poznavali tvoji oci,
Deu 13:7 bogovima onih naroda što oko vas budu, bilo tebi blizu bilo od tebe daleko, od jednoga kraja zemlje do drugoga -
Deu 13:8 nemoj pristati niti ga slušaj! Neka ga tvoje oko ne sažaljuje; ne štedi ga i ne sakrivaj ga
Deu 13:9 nego ga ubij! Neka se najprije tvoja ruka digne na nj da ga usmrtiš, a onda ruka svega naroda.
Deu 13:10 Zaspi ga kamenjem dok ne umre, jer je kušao da te odvrati od Jahve, Boga tvoga, koji te izvede iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
Deu 13:11 Sav će se Izrael, kad to čuje, napuniti strahom te više neće počinjati takva zla u tvojoj sredini.

Daničić-Karadžić
Deu 13:1 Ako ustane među vama prorok ili koji sne sanja, i kaže ti znak ili čudo,
Deu 13:2 Pa se zbude taj znak ili čudo koje ti reče, i on ti kaže: Hajde da idemo za drugim bogovima kojih ne znaš, i njima da služimo,
Deu 13:3 Nemoj poslušati šta ti kaže taj prorok ili sanjač, jer vas kuša Gospod Bog vaš da bi se znalo ljubite li Gospoda Boga svog iz sveg srca svog i sve duše svoje.
Deu 13:4 Za Gospodom Bogom svojim idite, i Njega se bojte; Njegove zapovesti čuvajte, i glas Njegov slušajte, i Njemu služite i Njega se držite.
Deu 13:5 A onaj prorok ili sanjač da se pogubi, jer vas je nagovarao da se odmetnete Gospoda Boga svog, koji vas izvede iz zemlje misirske i iskupi vas iz kuće ropske, i odvraćao od puta koji ti je zapovedio Gospod Bog tvoj da ideš njim; tako istrebi zlo iz sebe.
Deu 13:6 Ako bi te podbadao brat tvoj, sin matere tvoje, ili sin tvoj ili kći tvoja, ili žena tvoja mila, ili prijetelj tvoj koji ti je kao duša tvoja, govoreći ti tajno: Hajde da služimo drugim bogovima, koje nisi znao ni ti ni oci tvoji,
Deu 13:7 Između bogova drugih naroda koji su oko vas, blizu ili daleko od tebe, od jednog kraja zemlje do drugog,
Deu 13:8 Ne pristaj s njim niti ga poslušaj; neka ga ne žali oko tvoje, i nemoj mu se smilovati niti ga taji,
Deu 13:9 Nego ga ubij: tvoja ruka nek se prva digne na nj da ga ubiješ, pa onda ruka svega naroda.
Deu 13:10 Zaspi ga kamenjem da pogine; jer te htede odvratiti od Gospoda Boga tvog, koji te je izveo iz zemlje misirske, iz kuće ropske;
Deu 13:11 Da sav Izrailj čuje i boji se, i da se više ne učini tako zlo među vama.

MKJV
Deu 13:1 If a prophet rises among you, or a dreamer of dreams, and gives you a sign or a wonder,
Deu 13:2 and the sign or the wonder which he foretold to you occurs, saying, Let us go after other gods which you have not known, and let us serve them,
Deu 13:3 you shall not listen to the words of that prophet or that dreamer of dreams. For Jehovah your God is testing you to know whether you love Jehovah your God with all your heart and with all your soul.
Deu 13:4 You shall walk after Jehovah your God and fear Him, and keep His commandments, and obey His voice, and you shall serve Him and hold fast to Him.
Deu 13:5 And that prophet or that dreamer of dreams shall be put to death, because he has spoken to turn you away from Jehovah your God, who brought you out of the land of Egypt and redeemed you out of the house of slaves, to thrust you out of the way in which Jehovah your God commanded you to walk. So you shall put the evil away from the midst of you.
Deu 13:6 If your brother, the son of your mother, or your son, or your daughter, or the wife of your bosom, or your friend who is like your own soul, lures you secretly, saying, Let us go and serve other gods which you have not known, you nor your fathers,
Deu 13:7 that is, of the gods of the people who are around you, near you or far off from you, from the one end of the earth even to the other end of the earth,
Deu 13:8 you shall not consent to him nor listen to him. Nor shall your eye pity him, nor shall you spare, nor shall you hide him.
Deu 13:9 But you shall surely kill him. Your hand shall be first on him to put him to death, and afterwards the hand of all the people.
Deu 13:10 And you shall stone him with stones so that he dies, because he has sought to drive you away from Jehovah your God, who brought you out of the land of Egypt, from the house of slaves.
Deu 13:11 And all Israel shall hear, and fear, and shall do no more any such wickedness as this among you.

Poslednja izmena:
Kakve to veze ima PLP?

Tvoj problem je nacin razmisljanja kojeg ne moezs da se otarasis jer dolazi iz Bruklina.

O tome niko ne govori.

U Bibliji nalazimo Boga koji je Otac. Boga koji je Isus i Boga koji je Duh sveti.

I to nazivamo Trojstvo.

Neki se uhvate potpuno nevazne stvari, i dokazuju tu stvar koja je potpuno nebitna, kao na primer rec trojstvo.

Svuda u svim religijama imamo reci koje ljudi koriste u komunikaciji da opisu ono sto veruju ili nalaze u Bibliji, iako ta rec tamo ne postoji.

Totalni kulin nacin razmisljanja...

Ti si Opterecen Bruklinom i kulom da je to neverovatno, koliko ih spominjes i pises o njima.Ja sam mislio da si ti vernik koji u jevrejsku subotu ide na sluzbu,ali ocigledno da si promenio stranu ili si dopunio, tako da imam sve vece ubedjenje da si ti mesanac, tj Adventisticko Subotarski Svedok koji je uklopio dogme vajtove i raselove i to iz samo jednoga razloga: oboje su pripadali specijalnom drustvu koje je proisteklo iz Vatikana i tako kontrolisu ceo svet, jer po Bozijoj reci Bludnica ce se ujediniti sa svojim kcerima i preko stare zmije-azdaje pokusati da zavlada svetom.Postavice i antikrista na ljudski presto, Ali , Bozija rec ih je vec unapred osudila na ognjeno jezero, tako da ti opet preporucujem da se manis tih denominacija i prihvatis Boziju rec u punoj meri, onako kako pise u I Jovan 3 9 Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.
U ovome ti treba da utvrdis sebe,a ne u "mrtvim " denominacijskim organizacijama.
Verujem da ce ovaj video za tebe biti poucan:

A ovoga si prihvatio...
Ne iznenadjuje me, bas tvoj nivo.

Onda je sve jasno.

To sto zastupas neka Bruklinska gledista i nacin razmisljanja nisam ja kriv...

Pokazao si samo da sam imao pravo gore u vezi trojstva...

Poslednja izmena:
A ovoga di prihvatio?

Onda je sve jasno.

To sto zastupas neka Bruklinska gledista i nacin razmisljanja nisam ja kriv...

Pokazao si samo da sam imao pravo gore u vezi trojstva...

Vidi se da si Potpuno i totalni prihvatio jevrejsku subotu i desetak i ciste zivotinje,bruklinsku kulu, jer ti prija da budes svedok i apostol,i Isus pripisujes ono sto je Bozije.Bog,Jod-He-Vav-He ne trazi niti subotarske zrtve, niti bruklinsko svedocanstvo.Ako prihvatis njegovog Sina da je Jagnje i da ima Nevestu, a zatim se krstis u ime Isusa Hrista, onda si na pola puta da se nadjes u Bozijem Jerusalimu,Amin.
A ovaj covek ce da ti pokaze sta treba raditi.

Razumem tu tvoju religiju.
Ona se zove, pare i jare.
Bog i greh zajedno.
Samo si opet zaboravio Hristove reci da se dva gospodara ne mogu sluziti...

- - - - - - - - - -

Moj PLP.

O tome niko ne govori.

I to nazivamo Trojstvo.

Totalni kulin nacin razmisljanja iako vise nisi tamo...

Poslednja izmena:
Sveto pismo je jasno, Isus Hrist je naš STVORITELJ...

Savremeni srpski prevod
Heb 1:1 Bog, koji je od davnine mnogo puta i na mnogo načina govorio našim očevima preko proroka,
Heb 1:2 u ove poslednje dane progovorio nam je preko Sina, koga je postavio za naslednika svega, čijim posredstvom je i svet stvorio;
Heb 1:3 on je odsjaj njegove slave i odraz njegovoga bića, koji sve nosi svojom silnom rečju, koji je izvršio očišćenje od greha i seo s desne strane veličanstva na visinama

MKJV
Heb 1:1 God, who at many times and in many ways spoke in time past to the fathers by the prophets,
Heb 1:2 has in these last days spoken to us by His Son, whom He has appointed heir of all things, by whom also He made the worlds,
Heb 1:3 who being the shining splendor of His glory, and the express image of His essence, and upholding all things by the word of His power, through Himself cleansing of our sins, He sat down on the right of the Majesty on high,

Ako neko moze da mi objasni kako se trojstvo uklapa u Jezekiljovoj viziji gde on vidi Boga na prestolu kao jednu licnost (makar sam ja tako shvatio)?
26. И озго на оном небу што им бијаше над главама, бијаше као пријесто, по виђењу као камен сафир, и на пријестолу бијаше по обличју као човјек. (jedan covek)

Ako neko moze da mi objasni kako se trojstvo uklapa u Jezekiljovoj viziji gde on vidi Boga na prestolu kao jednu licnost (makar sam ja tako shvatio)?
26. И озго на оном небу што им бијаше над главама, бијаше као пријесто, по виђењу као камен сафир, и на пријестолу бијаше по обличју као човјек. (jedan covek)

slika..glas i duh koji ga podize na noge..trojka ko avion..:D

Trojka je zaprega. Nije avion. :kafa:

9532034_1.jpg

A u šta treba da se uklopi. U religijsko-bibilijsko-crkvene nebuloze i vizije onih koji su pod halucinogenima, toplotnim udarom, ili prirodno poremećeni?

Ne uklapa se.Ideja o "Trojstvu" je dobronameran, ali nezgrapan pokušaj da se objasne tri aspekta jednog Boga.A Jezekilj je video Boga kao čoveka, jer Bog to i jeste.Mi smo ljudi po njegovom obličju.Da Bog ima loptasti oblik, mi bismo skakutali unaokolo kao loptice skočice.

Ok Đelo232 ne znam koje si veroispovesti ali ti time drmas hriscanstvo iz temelja... prema jevandjeljima Isus se vise puta obraca Bogu ili prica o njemu kao drugoj osobi a prilicno je nelogicno da razgovara sa sobom na takav nacin, od sebe trazi pomoc ili da sebe naziva ocem npr. "oprosti im oce, jer ne zanju sta cine" isl. Zasto bi bog sam sebi rekao to(ako je rekao)?
Ja sam zato naveo navodnu viziju Jezekija gde on vidi jedan ljudski lik na prestolu a hriscanstvo tu ubacuje Isusa koji se po mom misljenju bas ne uklapa u stariju pricu...

Ne uklapa se.Ideja o "Trojstvu" je dobronameran, ali nezgrapan pokušaj da se objasne tri aspekta jednog Boga.A Jezekilj je video Boga kao čoveka, jer Bog to i jeste.Mi smo ljudi po njegovom obličju.Da Bog ima loptasti oblik, mi bismo skakutali unaokolo kao loptice skočice.

Ok Đelo232 ne znam koje si veroispovesti ali ti time drmas hriscanstvo iz temelja... prema jevandjeljima Isus se vise puta obraca Bogu ili prica o njemu kao drugoj osobi a prilicno je nelogicno da razgovara sa sobom na takav nacin, od sebe trazi pomoc ili da sebe naziva ocem npr. "oprosti im oce, jer ne zanju sta cine" isl. Zasto bi bog sam sebi rekao to(ako je rekao)?
Ja sam zato naveo navodnu viziju Jezekija gde on vidi jedan ljudski lik na prestolu a hriscanstvo tu ubacuje Isusa koji se po mom misljenju bas ne uklapa u stariju pricu...

Gospodo ovo je Dokaz ko je Isus:
Jovan 14:
1 Da se ne plaši srce vaše, verujte Boga, i mene verujte.

2 Mnogi su stanovi u kući Oca mog. A da nije tako, kazao bih vam; idem da vam pripravim mesto.

6 Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me.

7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.

8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.

9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?

10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.

11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.

12 Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene, dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti; jer ja idem k Ocu svom;

13 I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.

Kolosanima 1 : 19 Jer bi volja Očeva da se u Nj useli sva Punina,

Jevrejima 1 : 1 Bog koji je nekada mnogo puta i različitim načinom govorio očevima preko proroka, govori i nama u posledak dana ovih preko sina,

Verujem da ce vam sada mnogo jasnije biti ko je Isus Hrist.

Malo jasnije ali ne potpuno, nisam otac, jesam otac, preko mene do oca...
Sto opet ne objasnjava gde se pominje trojstvo u starom zavetu, jer ako hoces da trazis trojstvo koje postoji oduvek moras ga traziti iskljucivo u starom zavetu a ne u kasnijim tekstovima koji pokusavaju da ubace jos jednu osobu u igru.
Meni jos jedna stvar nije jasna, ako je Bog poslao sina da preda ljudima novi zavet zar ne bi bilo logicno da je je sin licno napisao zakon glasno i jasno sta, kako, gde... nego sada imamo ko zna koliko jevanjelja i spisa raznih autora koji nisu Hristovi savremenici, 4 prihvacena su napisana na stranom jeziku 70-100god posle Hrista. i ta cetiri je resila da prihvati grupa ljudi 300-400god posle Hrista.

Gospodo ovo je Dokaz ko je Isus:
Jovan 14:
1 Da se ne plaši srce vaše, verujte Boga, i mene verujte.

2 Mnogi su stanovi u kući Oca mog. A da nije tako, kazao bih vam; idem da vam pripravim mesto.

6 Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me.

7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.

8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.

9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?

10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.

11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.

12 Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene, dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti; jer ja idem k Ocu svom;

13 I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.

Kolosanima 1 : 19 Jer bi volja Očeva da se u Nj useli sva Punina,

Jevrejima 1 : 1 Bog koji je nekada mnogo puta i različitim načinom govorio očevima preko proroka, govori i nama u posledak dana ovih preko sina,

Verujem da ce vam sada mnogo jasnije biti ko je Isus Hrist.

Dokazi iz knjige :roll:

Ma daj prijatelju otrezni se

Već sam pisao na ovoj i drugim temama kako je moguće da se Bog obraća obraća samom sebi.Ne drmam ja ništa nego potvrđujem učenje Hrišćanstva.

Poslednja izmena:

Back