Svetkovanje subote ili nedelje?

Kakva simbolika? Ajde "solo scrittura" pročitaj citata 100 puta, možda konačno primetiš da je rekao "ovo je telo moje..." a i u pogledu obnavljanja zaveta ti možda nešto postane jasnije...
Tako je,rekao je...
I sad te pitam jasno i konkretno - jesu li apostoli one veceri pojeli Hristovo telo...?
...ma sta apostoli,jeli bre Isus sam sebe pojeo u tu priliku ?
...ovo te pitam iz prostog razloga sto su svi prisutni tre veceri vecerali sto ce eci jeli hljeba kojeg su imali.

Dakle ???

Nisi mi odgovorio - jel su apostoli one veceri odjednom postali kanibali pa da jedu REALNO Hristovo telo ili je to ipak SIMBOLIKA ???
Nemoj sad opet Elena,ovo ono...
Dobio si konkretno pitanje i daj mi takav odgovor !
Реално објасни гдје је Христос рекао да је алегорија. Имаш ли стих?

Tako je,rekao je...
I sad te pitam jasno i konkretno - jesu li apostoli one veceri pojeli Hristovo telo...?
...ma sta apostoli,jeli bre Isus sam sebe pojeo u tu priliku ?
...ovo te pitam iz prostog razloga sto su svi prisutni tre veceri vecerali sto ce eci jeli hljeba kojeg su imali.

Dakle ???
Jel piše lepo, "...ovo je telo moje..."? Kakvu simboliku stalno izmišljaš?

Evo ga opet,izasao iz kontenjera..
Maki prijatelju,a jel se svuda u Bibliji pojasnjava kada je nesto alegorija a kada nije...????????? :kafa:
Jel zato ti tako "dobro"razumes Bibliju - posto nema objasnjenje kada se sta i kako razume onda kako ti kaze otasc i to je to...smestiste Boga u kupinama...

Pitam te jasno i precizno - odgovaraj ili mi reci da neces pa da idemo dalje.
Dakle ???
Ovo mantraš uvek kad nemaš odgovor ili bilo kakav argument na pitanje. A jasno sam pitao, kako glasi citat, solo scrittura? Izvrćeš ko JW.:hahaha:

Ovo mantraš uvek kad nemaš odgovor ili bilo kakav argument na pitanje. A jasno sam pitao, kako glasi citat, solo scrittura? Izvrćeš ko JW.:hahaha:
Jeli bato,jesi li siguran da si zavrsio prvu lekciju citanja na toj vecernoj gde ocito badava bacas novac ?
Daj zamoli nekog da ti procita tok diskusije i proveri ko je kada nekoga pitao i ko je na redu za odgovaranje...
Pa kad proveris daj se varati i isprsi se sa odgovorom.

Dakle ?

"А Михаило Арханђел, када препирући се са ђаволом говораше о Мојсејевом тијелу, не усуди се изрећи хулнога суда, него рече: Господ нека ти запријети!" (Јудина 9).

Овај стих је главни аргумент за Мојсијево васкрсење. Адвентисти имају надуго и нашироко објашњено како ово препирање арханђела Михаила, који је по њима Исус Христос, и ђавола око Мојсијевог тијела значи да је Мојсије васкрснут. Са овом верзијом прича има низ проблема. Први и најочитији проблем је да у тексту стиха то нигдје не пише. Нигдје се не каже да је Мојсије васкрснут нити се наговијештава да ова препирка има икакве везе са том темом. Други проблем је што је та верзија у директној супротности са јасним свједочењем Св. Писма о Мојсијевој смрти и погребу из Поновљених закона.

Елена Вајт је овај догађај овако описала у својим Раним списима:
"Videla sam da je Mojsije prošao kroz smrt, ali je Mihailo sišao i dao mu život pre nego što je video raspadanje. Sotona je smatrao da je telo njegovo, ali je Mihailo uskrsnuo Mojsija i uzeo ga na nebo. Đavo je pokušao da zadrži njegovo telo, i ogorčeno se pobunio protiv Boga, okrivljujući ga kao nepravednog,što mu uzima njegov plen. Ali Mihailo nije prekorio Đavola, iako je Božji sluga pao zbog njegovog iskušenja i moći. Hristos ga je krotko uputio svom Ocu, govoreći: „Neka te ukori Gospod.“"

Са овом верзијом приче има такође низ проблема. Први је јасан а то је да ништа од тога заправо не пише у тексту Јудине посланице. Други је да је по Елени Мојсије васкрснут одмах чим је умро још прије него му се тијело почело распадати. Јасно питање: а чему онда погреб тог тијела? У Поновљеним законима се јасно пише:
"А погребе га Господ у долини у земљи Моавској према Вет-Фегору; и *нико не дозна за гроб његов до данашњега дана." (ПЗ 34:6).
Која је сврха сахрањивати тијело ако ће му одмах након смрти бити враћен живот?

Па око чега је била препирка? Одговор је да не знамо. Стих из Јудине посланице се фокусира на други дио а то је на Михаилово одговарање Сатани и на архангелово уздржање у одговарању таквом једном злом бићу а што апостол Јуда контрастира са неразумним људима који хуле на славу Христову. Дакле апостол Јуда наведеним стихом не покушава ништа рећи о Мојсијевом стању а камоли о васкрсењу већ о понашању арханђела Михаила у поређењу са понашањем неразумних људи.

Ја ћу изнијети једно друго могуће тумачење које сам пронашао код одређених тумача. Прво је потребно да се запитамо зашто је Бог тајно сахранио Мојсија. Па да Мојсијев гроб не би постао мјесто идолопоклоничког ходочашћа за Израиљце. Израиљци су у том периоду били на ниском духовном нивоу и јако поводљиви за идолима. Да су знали мјесто погреба највећег пророка који је лицем у лице причао са Господом сигурно би од тога претворили идолопоклонство. Па од Мојсијеве мједене змије су направили идола и цар Језекија је морао да је уништи а камоли да не би од Мојсијевог посљедњег почивалишта.

А ђаво је хтио да заведе народ на криви пут и да обзнани свима мјесто Мојсијевог погребења и зато арханђел Михаило улази у препирку са њим око Мојсијевог тијела. Зато му арханђел Михаило то брани. Анђели су били ту да погребу Мојсија. Дакле нема говора о било каквом васкрсењу Мојсија. То се нигдје не наводи као могућност.

"А Михаило Арханђел, када препирући се са ђаволом говораше о Мојсејевом тијелу, не усуди се изрећи хулнога суда, него рече: Господ нека ти запријети!" (Јудина 9).
Ma jok bato,ovo su ti stihovi:

Mat.17,1-3:
"...I poslije šest dana uze Isus Petra i Jakova i Jovana brata njegova, i izvede ih na goru visoku same.
I preobrazi se pred njima, i zasja se lice njegovo kao sunce a haljine njegove postadoše bijele kao svijet.
I gle, ukazaše im se Mojsije i Ilija, koji s njim govorahu..."

E sad,kao sto sam ti vec rekao,posto znamo da je Mojsije umro dok je Ilija ziv odnesen na nebu,dok ujedno vidimo da su se obojca pojavili pred Isusom u istiom formatu "glavom i bradom"dok su ujedno PRICALI SA ISUSOM dok su ih prisutni ucenici gledali i slusali, po meni postoje dve opcije:

1. da je Ilija umro na nebu pa da su mu nekako i u nekom smislu bacili njegovo telo na zemlji pa je on tamo postao dusha umrlog coveka isto kao sto je bio slucaj sa Mojsijem pa su se tako,dve dushe,pojavile pred Isusom u slavi i odjednom,bez jezika,mozga i centralnog nervnog sistema poceli pricati da ih okolina cuje

i

2. Da je Mojsije u nekom istoriskom razdoblju bio vaskrsnut i da je u takvom formatu otisao na nebu pa su tamo bili zajedno sa Ilijom i tako obojca su se zivi u slavi,pojavili pred Isusom.

Ja sam se odlucio za ovu drugu opciju jer mi deluje mnooooogo logicnija od one prve ali ako imas jos neku opciju a koju sam mozda prevideo - daj je iznesi !

Dakle ???

Или пази ово: мртви послије смрти не спавају већ су свјесни. Тако се мртви Мојсије могао појавити заједно са живим Илијом и причати са Христом.

Или пази ово: мртви послије смрти не спавају већ су свјесни. Тако се мртви Мојсије могао појавити заједно са живим Илијом и причати са Христом.
Dakle po tebi Ilija umro na nebu ili nas je slagao autor Biblijske knjige koji nam je tvrdio da je on ZIV ODNESEN NA NEBU !!!???
Hajde advokatu,odbrani pravoslavlje dostojanstveno i mushki !!! :kafa:
...nemoj samo zaboraviti da su se obojca pojavili bukvalno U ISTOM FORMATU,u slavi !!!
...nije valjda da se zivi i mrtvi manifestuju podjednako ?

Опет имаш проблем са читањем. Мртви Мојсије и живи Илија причају са Христом.
Ma ne nego je bila kratka provokacija na koju si naseo :
Dakle po tebi se zivi i mrtvi podjednako javljaju na zemlji i ljudi ih podjednako isto vide ???
...i mrtvi odjerdnom razmisljaju i pricaju a drugi zivi ljudi na zemlju ih mogu slusati ??

Iiiiih bre Maki,pa jesi li svesan das si ovom tvrdnjom pokopao pravoslavnu doktrinu !?? :D

Ma ne nego je bila kratka provokacija na koju si naseo :
Dakle po tebi se zivi i mrtvi podjednako javljaju na zemlji i ljudi ih podjednako isto vide ???
...i mrtvi odjerdnom razmisljaju i pricaju a drugi zivi ljudi na zemlju ih mogu slusati ??

Iiiiih bre Maki,pa jesi li svesan das si ovom tvrdnjom pokopao pravoslavnu doktrinu !?? :D
Да, мртви се могу јавити живима по Божијем допуштењу а то је посвједочено у 2000 година православља и јављања светитеља.

Да, мртви се могу јавити живима по Божијем допуштењу а то је посвједочено у 2000 година православља и јављања светитеља.
Ma jok bato,ovi se "mrtvaci"nisu javili ucenicima pa da s njima pricaju nego sa Isusom i s njim su razgovarali o Njegovoj prestojecoj misiji ,jel primecujes razliku ??? :kafa:
...jel vidis kako ti se rusi ta tvoja teoloska kula od karata...!?
...i sto je jos interesantnije,ne rusim ti je toliko ja koliko ti sam...

Poslednja izmena:
ti i nemaš pojma kolika je džulovdžina taj glasnik, jednom prilikom je izjavio da bi ovaj svet bio boljji bez pravoslavaca. i nije jedini još jedan smško mu bio nik nešto slično samo za srbe.
šta reći o takvim smradovima
Зов праве вјере. Ти кад уђеш на Св. Литургију као да си на небесима. Сва чула су ти бомбардована искуствима. Видиш иконе и свештеничке одежде, чујеш појање, миришеш тамјан од кађења, крстиш се и једеш Тијело и Крв Христову.

Ево погледај само овај кратки клип из Високих Дечана:
Свјетлост од свијеће, звук кађења, појање, осјећаш се као да cи у 14. вијеку кад се манастир подизао, као да си дио нечега већег од себе што и јеси јер је Св. Литургија поглед у небеса. Православље је љепота.

Упореди то са адвентистичким богослужењем:
https://www.youtube.com/watch?v=ft7ZE-j4Bpc
Па на шта ово личи? Замисли два сата сједиш а неки ликови у одијелу ти држе предавања. Као да си на политичком митингу а не на богослужењу. То је све тако беживотно и стерилно. Никакав доживљај узвишености, никакав осјећај да припадаш нечему већем од себе. Само мантрање.

Back