Svetkovanje subote ili nedelje?

Није контекст Откривење али та ријеч "рхиза" за коју Златоусти каже да је Христос за Себе искористио се налази у том значењу само у Откривењу.
taman sam hteo da ti priznam, jeste, rece rhiza zlatyusti, lepo pise ali u omiliji na jevandjelje
He says not that the root enjoys the care of the Husbandman, but, the branches.
kad ti opet izmisljas: sta ce biti, ili jeste koren davidov i kontekst otkrivenja, ili je samo kontekst jevandjelja za rhiza?>
https://www.newadvent.org/fathers/240176.htm
Homily 76 on the Gospel of John
John 14:31-15:1

Ovo sto vi imate je izmisljeno svestenstvo nastalo kasnije zbpg uvodjenja nove nauke zrtvovanja euharistije.
„Uzmite, jedite; ovo je tijelo moje." i „Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja koja se prolijeva za mnoge radi otpuštenja grijehova" (Mat. 26:26-28).

Šta znači EVHARISTIJA?

» evharistija • ženski rod Najšire prihvaćen naziv za najvažniji deo hrišćanskog bogosluženja koji se ispoljava obrednim jedenjem hleba i pijenjem vina, što je vid sjedinjenja sa Hristom i u Hristu. Drugi nazivi za ovaj obred jesu večernja Gospodnja, sveto pričešće, sveta liturgija i misa. U Novom zavetu postoje četiri kazivanja o tome da je i sam Hrist ustanovio evharistiju, i to noć uoči svog raspeća. Blagodarenje (na grčkom evharistia) za poslednju čašu blagoslova postalo je naziv i za obred koji je nastao pošto je crkva prekinula sa proslavljanjem pashe kao obrednog čina, i to krajem prvog veka. Novi obred je bio vezan samo za jedenje hleba i pijenje vina, uz molitvu blagodarenja, koja je već u trećem veku ustanovljena kao ponavljanje reči koje je Isus, prema jevanđeljima, izgovorio prilikom samog obreda. On je izjednačio hlep sa svojim telom, a čašu vina sa svojom krvlju.

Poslednja izmena:
Не, ипак штети теби и протестанстком начину размишљања, јер прво кажеш нема свештенства и службе, и онда после кажеш има сви смо свештеници и има службе, и за тебе је претежније ово друго да постоји, ок, то ћемо размотрити шта је та служба, али самим тиме прихваташ свештеничку службу као појам који има одређено значење, и о томе ти причам све време, није битна форма него шта је та свештеничка служба суштински и појмовно и како је представљена у НЗ кроз пророке, учитеље, старешине и слично.
Cini mi se da slabo citas ili da tendencioznoi ignoirises cinjenice ali evo ja bih doprecizirao mada sam vec puno puta do sada to isto iznosio - Hristos je bio zadnja krvna zrtva koja je ispunila sav onaj zakon o prinosenju krvnih zrtava koji je direktno ili indirektno ukazivao na taj dogadjaj.
U trenutku Njegove smrti zavesa se u svetinji nad svetinjama u Hramu rascepala na natprirodan nacin i s tim se konacno pomenuti zakon ispunio ili drugim recima - prestao je.
Svestenstvo je iz tog razloga prestalo postojati kao sve one mehanizme koje su regulisale njihov rad i njihovu egzistenciju.
U NZ dakle nemamo REALNOG svestenstva ali zato imamo SIMBOLICKOG jer smo svi mi,kako kaze apostol - carsko svestenstvo koje "kao zrtve Bogu"prinose SIMBOLICKE ZRTVE !!!
Sta i kako mislim da je vec receno i date su citati,da se ne ponavljam.

Како не постоји жртва, постојала је у СЗ, постоји и у НЗ, само што је сада та жртва сам Исус који се жртвовао за сав род људски, нису била више жртвоване жртве само за један народ (Јеврејски), и то Исус посебно наглашава када пред своју жртву на Крсту прича апостолима на тајној вечери да треба да држе спомен његовог Тела и Крви који се дају за све људе.
Hristos je bio zadnja zrtva koja se prinela JEDNOM ZA SVAGDA ,dakle On se ne prinosi svaki dan,nadam se da primecujes ovu razliku ?
...ma daj da te ne mucim,evo ti dokaza:

Jevr.7,6.7:
"...Jer takov nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od grješnika, i koji je bio više nebesa
Kojemu nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najprije za svoje grijehe žrtve prinositi, a potom za narodne, jer on ovo učini jednom, kad sebe prinese..."

Ко има тај задатак да држи тај спомен, па они који су посебно назначени од апостола и цркве кроз службу свештенства, разлика између верника и свештеника који врше службе постоји, свештеничка служба верника је посебна и не задире у службу свештеника који врше тај спомен Исус и жртвовања Тела и Крви коју он Сам помиње да треба да се врши у цркви.

Питам те стално шта значи ово..... Еда ли су сви апостоли? Еда ли су сви пророци? Еда ли су сви учитељи? Еда ли су сви чудотворци?......

А ви сте тело Христово, и уди међу собом.И једне дакле постави Бог у цркви прво апостоле, друго пророке, треће учитеље, а потом чудотворце, онда дарове исцељивања, помагања, управљања, различне језике.Еда ли су сви апостоли? Еда ли су сви пророци? Еда ли су сви учитељи? Еда ли су сви чудотворци?
A gde vide svestenike,sreco ?

Једноставно је само треба прво литерално прочитати,
Tako je,i...???
сви смо ми Христови и уди и браћа међу собом, без обзира на положај у цркви,
Tako je... I ???
али ап.Павле даље каже да је ипак Бог у цркви ипак ПОСТАВИО прво апостоле, сасвим логично, они су први ученици и наследници мисије и проповеди Исуса и они су први вршили службу спомена ,
Tako je, i ???
па даље набрајаја пророке, то су били људи у служби вршења службе литургије и спомена на жртву Христову кроз његово Тело и Крв, учитељи као део оне службе која се тиче управљања и старања о верницима и њиховом духовном животу, то се најбоље види по раду Апостолског сабора у Јерусалиму,.....Јер нађе за добро Свети Дух и ми.... ко то ми,.... па апостоли и старешине у Јерусалиму, значи не само апостоли него и старешине, они сви заједно управљају и одлучују заједно са Светим Духом које су то верске и духовне ствари којих треба да се придржавају верници,.... не одређују то сами по себи верници нису они то свештенство које има посебне дарове и службе у цркви....
Sta je sad ovo,nabrajas opstopoznate detalje iz Svetog Pisma koj apsolutno niko ne osporava ?
...jel ti cilj da nam prikazes da se eto,navodno pozivas na Pismo ?
Pa ne radi se to tako bato,Biblijske se cinjenice navode kada trebas dokazati konkretnu teolosku tvrdnju s tom sto tada dajes konkretne citate koje je potvrdjuju !!!
...a mi jos uvek cekamo da nam pokazes svestenika u NZ !!!
Dakle ???
У суштини не би ни требала нека расправа јер су најзначајнији ученици и наследници апостола писали колико је битна служба свештеничка у цркви и колико ту службу треба да прихватају и поштују сви верници који су у цркви и да свако ко ту службу не прихвата самим тиме је ван и није део Исусове цркве.
E taaaaako bato,dao si konkretnu tvrdnju i sad daj nam prilozi konkretnog dokaza !!!
Dakle ??

Тако је стање ствари, а шта да ти радимо не можемо да помогнемо.... :zcool:
Nzzalost trako je,nema vam pomoci sve dok drzite glavu u pesak...

Ајде не мантрајте ви шта год она каже браните тако да ће те увијек наћи неки јефтин изговор чак и за то што је плагијатор.

А о теби који од других тражиш експлицитне стихове али сам говориш да "нема експлицитног стиха али логички закључак" не треба пуно говорити.
Dokle to ide s batom kad nevenčanom živi u grehu sa nekom ženom jer mu bilo ”logično" da ne treba da se venčava kad se to eksplicitno ne pominje nigde u Bibliji i plagiranim tekstovima EW. I zato jer misli da ne krši zapovest kad mulja sa komšikama :rotf:

@robivek
Богати не срамоти се. Ја сам рекао да је тачна локација гроба под велом мистерије али остали аспекти нису. Јел знамо да је Мојсије умро? Да. Знамо ли околности пред смрт? Да. Знамо ли да је покопан? Да. Знамо ли ко га је покопао? Да. Чак знамо и оквирно географско подручје гдје је сахрањен.

@Glasnik.
Замисли пројекције мени спочитавати догму. Једини али једини разлог због којег је вама и само вама Мојсије васкрснут је тај што је то једини начин да одбраните Еленине тврдње да мртви послије смрти нису свјесни. Једини разлог.

@robivek
Богати не срамоти се. Ја сам рекао да је тачна локација гроба под велом мистерије али остали аспекти нису. Јел знамо да је Мојсије умро? Да. Знамо ли околности пред смрт? Да. Знамо ли да је покопан? Да. Знамо ли ко га је покопао? Да. Чак знамо и оквирно географско подручје гдје је сахрањен.
Dobio si konkretna pitanja,nemoj sad filozofirati...
Hajde da ti olaksam,evo nek bude samo ovo pitanje:

1. Daj nam reci sa znaci da je nekog pogrebao Bog,navedi opisne detalje

@Glasnik.
Замисли пројекције мени спочитавати догму. Једини али једини разлог због којег је вама и само вама Мојсије васкрснут је тај што је то једини начин да одбраните Еленине тврдње да мртви послије смрти нису свјесни. Једини разлог.
Pusti sad Elenu,dobio si konkretnog pitanja uz opcije koje trebas odabrati ili da dodas neku svoju pa da mi dokazes da sam nesto prevideo....ako hoces slobodno navedi njeno razmisljanje s kojim se svakako slazes ili mozda neko razmiljanje tvojih otaca ali da se takodje s tim slazes pa da ga prihvatimo kao tvoj stav

Dakle ???

@robivek

@Glasnik.

Nije to ni dogma vec sam pokusao da budrm ljubazan prema tebi, to je lazno ucenje ne dogma.
Razumem ja da ti i dotona ne zelite da Mojsije vaskrsne.
Sta bi mogao drugo i da zelis?
I opet sam bio ljubazan jer nidam hteo da kazem na ciju stranu je onda takva crkva.
Ne znam sta Jelena laze o tome.
I ako nesto kaze ili crkva, prvo se pogleda sta bibllia o tome kaze.
Nama je samo Bog, Bog ne crkva, kler i sveci kao vama.

Да га је сахранио Бог значи управо то да га је сахранио Бог.
Postovani forumasi,bio je to nas Maki,cuveni "teoloski klovn" koji svoja teoloska ubedjenja dokazuje ovakvim formatima "dokaza"...pitas ga sta znaci neka formulacija u smislu tehnickih detalja da bi skontali ambijenat a on ti brzopotezno daje ovakvog odgovora... :D
Molim zadnji aplauz jer se cini da je ovaj put sam sebe bacio "u kontenjer belosvetskih pljuvaca"i sam zatvorio kapak da se ne bi osudio da ikad izadje u javnost...

:klap: :klap: :klap: :klap: :klap:

Nije to ni dogma vec sam pokusao da budrm ljubazan prema tebi, to je lazno ucenje ne dogma.
Razumem ja da ti i dotona ne zelite da Mojsije vaskrsne.
Sta bi mogao drugo i da zelis?
I opet sam bio ljubazan jer nidam hteo da kazem na ciju stranu je onda takva crkva.
Ne znam sta Jelena laze o tome.
I ako nesto kaze ili crkva, prvo se pogleda sta bibllia o tome kaze.
Nama je samo Bog, Bog ne crkva, kler i sveci kao vama.
Ма сигурно не знаш шта је она рекла. Сигурно...

„Uzmite, jedite; ovo je tijelo moje." i „Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja koja se prolijeva za mnoge radi otpuštenja grijehova" (Mat. 26:26-28).

Šta znači EVHARISTIJA?

» evharistija • ženski rod Najšire prihvaćen naziv za najvažniji deo hrišćanskog bogosluženja koji se ispoljava obrednim jedenjem hleba i pijenjem vina, što je vid sjedinjenja sa Hristom i u Hristu. Drugi nazivi za ovaj obred jesu večernja Gospodnja, sveto pričešće, sveta liturgija i misa. U Novom zavetu postoje četiri kazivanja o tome da je i sam Hrist ustanovio evharistiju, i to noć uoči svog raspeća. Blagodarenje (na grčkom evharistia) za poslednju čašu blagoslova postalo je naziv i za obred koji je nastao pošto je crkva prekinula sa proslavljanjem pashe kao obrednog čina, i to krajem prvog veka. Novi obred je bio vezan samo za jedenje hleba i pijenje vina, uz molitvu blagodarenja, koja je već u trećem veku ustanovljena kao ponavljanje reči koje je Isus, prema jevanđeljima, izgovorio prilikom samog obreda. On je izjednačio hlep sa svojim telom, a čašu vina sa svojom krvlju.

Isus gpvori u simbolici, alegoroji.
To on sam kaze.

1. Korincanima 11,25 Tako i čašu, po večeri, govoreći: ovo je čaša novi zavjet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, meni za sjecanje.

Ne moze da se secas nekoga ko je bukvalmo tu i jedes ga.

Hebrejima 10,3Ali, naime, putem tih žrtava, polaže se grijehove u sjećanje svake godine.

I lažna proročica, plagijatorka.
Vi se branite ne istinama ?
Kakva je to vera koja se tako brani?
Znas li ti smisaono o nekoj temi nesto ili je pravoslavlje nema sta da ponudi osim pljuvanja po drugima?

Pa i nema zato niko ne praktikuje tu religiju vec ju samo tradicionalno pominje.
A ko ju praktikuje samo delimicno ili tradicionalni deo koji nije hriscanstvo.

Vru branite ne istinama ?
Kakva je to vera koja se takp brani?
Prvo šta je "vru"?

Drugo sam koristiš priliku da pljuješ pravoslavlje umesto da naučiš nešto istinito mimo onoga što ti isprepisivala lažna proročica. A istina je da je hrišćanima Evharistija potrebna i zatražena da se praktikuje. Mimo bilo kakve "alegorija" i "logičkih" zaključaka sektaških lidera.

Poslednja izmena:
Svoj peavoslavnoj braci zelim suoitnji mir i Bozji blagoslov uz biblijski tekst:
3. Mojsijeva 19,30Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod.
3. Mojsijeva 26,2Držite subote moje, i svetinju moju poštujte; ja sam Gospod.

3. Mojsijeva 26,43Kad se zemlja oprosti njih i budu joj mile subote njezine kad opusti s njih, i njima bude pravo što su pokarani za bezakonje svoje, jer sudove moje povrgoše i duši njihovoj omrzoše ZAKONI moje.

Secanje.
Nije bukvalno.

Алегорија je писањe или приказивања у књижевности и уметности, који има другачији смисао од онога који се непосредно даје[1]; може имати вид сложеног и дубоког симбола
Ma kakvo sećanje kad traži da se to "radi" Njemu za spomen.

Svoj peavoslavnoj braci zelim suoitnji mir i Bozji blagoslov uz biblijski tekst:
3. Mojsijeva 19,30Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod.
3. Mojsijeva 26,2Držite subote moje, i svetinju moju poštujte; ja sam Gospod.

3. Mojsijeva 26,43Kad se zemlja oprosti njih i budu joj mile subote njezine kad opusti s njih, i njima bude pravo što su pokarani za bezakonje svoje, jer sudove moje povrgoše i duši njihovoj omrzoše ZAKONI moje.
Ne pravi više od 500 simboličkih koraka danas.

Back