Не, ипак штети теби и протестанстком начину размишљања, јер прво кажеш нема свештенства и службе, и онда после кажеш има сви смо свештеници и има службе, и за тебе је претежније ово друго да постоји, ок, то ћемо размотрити шта је та служба, али самим тиме прихваташ свештеничку службу као појам који има одређено значење, и о томе ти причам све време, није битна форма него шта је та свештеничка служба суштински и појмовно и како је представљена у НЗ кроз пророке, учитеље, старешине и слично.
Cini mi se da slabo citas ili da tendencioznoi ignoirises cinjenice ali evo ja bih doprecizirao mada sam vec puno puta do sada to isto iznosio - Hristos je bio zadnja krvna zrtva koja je ispunila sav onaj zakon o prinosenju krvnih zrtava koji je direktno ili indirektno ukazivao na taj dogadjaj.
U trenutku Njegove smrti zavesa se u svetinji nad svetinjama u Hramu rascepala na natprirodan nacin i s tim se konacno pomenuti zakon ispunio ili drugim recima - prestao je.
Svestenstvo je iz tog razloga prestalo postojati kao sve one mehanizme koje su regulisale njihov rad i njihovu egzistenciju.
U NZ dakle nemamo REALNOG svestenstva ali zato imamo SIMBOLICKOG jer smo svi mi,kako kaze apostol - carsko svestenstvo koje "kao zrtve Bogu"prinose SIMBOLICKE ZRTVE !!!
Sta i kako mislim da je vec receno i date su citati,da se ne ponavljam.
Како не постоји жртва, постојала је у СЗ, постоји и у НЗ, само што је сада та жртва сам Исус који се жртвовао за сав род људски, нису била више жртвоване жртве само за један народ (Јеврејски), и то Исус посебно наглашава када пред своју жртву на Крсту прича апостолима на тајној вечери да треба да држе спомен његовог Тела и Крви који се дају за све људе.
Hristos je bio zadnja zrtva koja se prinela JEDNOM ZA SVAGDA ,dakle On se ne prinosi svaki dan,nadam se da primecujes ovu razliku ?
...ma daj da te ne mucim,evo ti dokaza:
Jevr.7,6.7:
"...Jer takov nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od grješnika, i koji je bio više nebesa
Kojemu nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najprije za svoje grijehe žrtve prinositi, a potom za narodne,
jer on ovo učini jednom, kad sebe prinese..."
Ко има тај задатак да држи тај спомен, па они који су посебно назначени од апостола и цркве кроз службу свештенства, разлика између верника и свештеника који врше службе постоји, свештеничка служба верника је посебна и не задире у службу свештеника који врше тај спомен Исус и жртвовања Тела и Крви коју он Сам помиње да треба да се врши у цркви.
Питам те стално шта значи ово..... Еда ли су сви апостоли? Еда ли су сви пророци? Еда ли су сви учитељи? Еда ли су сви чудотворци?......
А ви сте тело Христово, и уди међу собом.И једне дакле постави Бог у цркви прво апостоле, друго пророке, треће учитеље, а потом чудотворце, онда дарове исцељивања, помагања, управљања, различне језике.Еда ли су сви апостоли? Еда ли су сви пророци? Еда ли су сви учитељи? Еда ли су сви чудотворци?
A gde vide svestenike,sreco ?
Једноставно је само треба прво литерално прочитати,
Tako je,i...???
сви смо ми Христови и уди и браћа међу собом, без обзира на положај у цркви,
Tako je... I ???
али ап.Павле даље каже да је ипак Бог у цркви ипак ПОСТАВИО прво апостоле, сасвим логично, они су први ученици и наследници мисије и проповеди Исуса и они су први вршили службу спомена ,
Tako je, i ???
па даље набрајаја пророке, то су били људи у служби вршења службе литургије и спомена на жртву Христову кроз његово Тело и Крв, учитељи као део оне службе која се тиче управљања и старања о верницима и њиховом духовном животу, то се најбоље види по раду Апостолског сабора у Јерусалиму,.....Јер нађе за добро Свети Дух и ми.... ко то ми,.... па апостоли и старешине у Јерусалиму, значи не само апостоли него и старешине, они сви заједно управљају и одлучују заједно са Светим Духом које су то верске и духовне ствари којих треба да се придржавају верници,.... не одређују то сами по себи верници нису они то свештенство које има посебне дарове и службе у цркви....
Sta je sad ovo,nabrajas opstopoznate detalje iz Svetog Pisma koj apsolutno niko ne osporava ?
...jel ti cilj da nam prikazes da se eto,navodno pozivas na Pismo ?
Pa ne radi se to tako bato,Biblijske se cinjenice navode kada trebas dokazati konkretnu teolosku tvrdnju s tom sto tada dajes konkretne citate koje je potvrdjuju !!!
...a mi jos uvek cekamo da nam pokazes svestenika u NZ !!!
Dakle ???
У суштини не би ни требала нека расправа јер су најзначајнији ученици и наследници апостола писали колико је битна служба свештеничка у цркви и колико ту службу треба да прихватају и поштују сви верници који су у цркви и да свако ко ту службу не прихвата самим тиме је ван и није део Исусове цркве.
E taaaaako bato,dao si konkretnu tvrdnju i sad daj nam prilozi konkretnog dokaza !!!
Dakle ??
Тако је стање ствари, а шта да ти радимо не можемо да помогнемо....
Nzzalost trako je,nema vam pomoci sve dok drzite glavu u pesak...