Не, ипак штети теби и протестанстком начину размишљања, јер прво кажеш нема свештенства и службе, и онда после кажеш има сви смо свештеници и има службе, и за тебе је претежније ово друго да постоји, ок, то ћемо размотрити шта је та служба, али самим тиме прихваташ свештеничку службу као појам који има одређено значење, и о томе ти причам све време, није битна форма него шта је та свештеничка служба суштински и појмовно и како је представљена у НЗ кроз пророке, учитеље, старешине и слично.
Како не постоји жртва, постојала је у СЗ, постоји и у НЗ, само што је сада та жртва сам Исус који се жртвовао за сав род људски, нису била више жртвоване жртве само за један народ (Јеврејски), и то Исус посебно наглашава када пред своју жртву на Крсту прича апостолима на тајној вечери да треба да држе спомен његовог Тела и Крви који се дају за све људе.
Ко има тај задатак да држи тај спомен, па они који су посебно назначени од апостола и цркве кроз службу свештенства, разлика између верника и свештеника који врше службе постоји, свештеничка служба верника је посебна и не задире у службу свештеника који врше тај спомен Исус и жртвовања Тела и Крви коју он Сам помиње да треба да се врши у цркви.
Питам те стално шта значи ово..... Еда ли су сви апостоли? Еда ли су сви пророци? Еда ли су сви учитељи? Еда ли су сви чудотворци?......
А ви сте тело Христово, и уди међу собом.И једне дакле постави Бог у цркви прво апостоле, друго пророке, треће учитеље, а потом чудотворце, онда дарове исцељивања, помагања, управљања, различне језике.Еда ли су сви апостоли? Еда ли су сви пророци? Еда ли су сви учитељи? Еда ли су сви чудотворци?
Једноставно је само треба прво литерално прочитати, сви смо ми Христови и уди и браћа међу собом, без обзира на положај у цркви, али ап.Павле даље каже да је ипак Бог у цркви ипак ПОСТАВИО прво апостоле, сасвим логично, они су први ученици и наследници мисије и проповеди Исуса и они су први вршили службу спомена , па даље набрајаја пророке, то су били људи у служби вршења службе литургије и спомена на жртву Христову кроз његово Тело и Крв, учитељи као део оне службе која се тиче управљања и старања о верницима и њиховом духовном животу, то се најбоље види по раду Апостолског сабора у Јерусалиму,.....Јер нађе за добро Свети Дух и ми.... ко то ми,.... па апостоли и старешине у Јерусалиму, значи не само апостоли него и старешине, они сви заједно управљају и одлучују заједно са Светим Духом које су то верске и духовне ствари којих треба да се придржавају верници,.... не одређују то сами по себи верници нису они то свештенство које има посебне дарове и службе у цркви....
У суштини не би ни требала нека расправа јер су најзначајнији ученици и наследници апостола писали колико је битна служба свештеничка у цркви и колико ту службу треба да прихватају и поштују сви верници који су у цркви и да свако ко ту службу не прихвата самим тиме је ван и није део Исусове цркве.
Тако је стање ствари, а шта да ти радимо не можемо да помогнемо....