Svetkovanje subote ili nedelje?

jel nedelja po novom zavjetu sedmi il prvi dan u sedmici..
Isus i svi apostoli i učenici, su koristili jevrejski kalendar sa jevrejskim nazivima i redosledima dana i meseci
Ono što mi danas koristimo je rimski paganski kalendar. Za jevrejina u vreme Isusa bi bio ogroman greh samo i da spomene imena meseci zato što je Januar, bio mesec rimskog boga Janusa, Februar je po rimskom paganskom obredu Februa, Mart je po rimskom bogu Marsu, Maj po rimskoj boginji Maji, Juni po rimskoj boginji Juni, Juli i Avgust po rimskim carevima i generalima Cezaru i Augustudu (koji je bio proglašen u carstvu kao sin božji)...

Bog je Subotu blagoslovio kao svetu na početku kad je bilo samo 7 dana. Nije postojao ni januar ni april ni avgust... Zato je svaka Subota sveta.
Isus je vaskrso u jednoj nedelji od 50 godišnjih nedelja. Nije vaskrsao svake.

Biblijski, sedmi dan je subota, i tako je zapisana u svetim pismima puno puta.
Sad ti možda misliš da su tekstovi u bibliji pogrešni, pa kad Bog kaže da je Subota njegov sveti dan. u stvari je greška...
Sami nazivi dana u Bibliji na hebrejskom su bukvalno redni brojevi samo Subota umesto broja sefam se zove "ne radi!"
Rišon (prvi dan) Nedeljja
Šeni (drugi dan) Ponedeljak
Šliši (treći dan) Utorak
Remi (četvrti dan) Sreda
Čaviši (peti dan) Četvrtak
Šiši (šesti dan) Petak
Šabat (neradni dan) Subota

na kraju, možemo naći u Svetom pismu puno primera da se Subota naziva danom božjim i zapoveda se da se slavi kao dan Božji, ali o nedelji toga nema. To vam je neko naknadno ubacio van Boga
Понављаш се као папагај, ја вас питам једно, а ви само као грамофонска плоча вртите једно те исто, јесте ли толико индиктринирани да не можете укључити мозак за неко логичко размишљање, изгледа да вам свако питање за који нема податак у Библији изазива кратак спој. Дај ми континутет рачунања дана од постања до данас, не можеш, јер га нема. Јевреји су направили календар и назвали дане по узору на постање које им је Мојсије пренио, да би та информација могла бити узета као тачна, морало би се знати колико је тачно протекло дана од постања до тог тренутка, пошто то нико не зна, они су симболично одредили дане, што је сасвим нормално и тако устројили календар, тако да је могућност да су потрефили тачан дан један напрема седам.

Poslednja izmena:
Bog je Subotu blagoslovio kao svetu na početku kad je bilo samo 7 dana. Nije postojao ni januar ni april ni avgust... Zato je svaka Subota sveta.
Који дан је био кад је Мојсије примио заповијест, колико је седмица протекло од постања до Мојсијевог примања заповијести, ко је водио евиденцију дана у седмици сво то вријеме?

Понављаш се као папагај, ја вас питам једно, а ви само као грамофонска плоча вртите једно те исто, јесте ли толико индиктринирани да не можете укључити мозак за неко логичко размишљање, изгледа да вам свако питање за који нема податак у Библији изазива кратак спој. Дај ми континутет рачунања дана од постања до данас, не можеш, јер га нема. Јевреји су направили календар и назвали дане по узору на постање које им је Мојсије пренио, да би та информација могла бити узета као тачна, морало би се знати колико је тачно протекло дана од постања до тог тренутка, пошто то нико не зна, они су симболично одредили дане, што је сасвим нормално и тако устројили календар, тако да је могућност да су потрефили тачан дан један напрема седам.
znači ni nedelja nije sigurna da je nedelja jer je suđenje, raspeće i uskrsuće Isusovo računato po jevrejskom kalendaru i jevrejsikm danima (znaš ono pasha, veče pre pashe... subota...) Verovatno je uskrsnuo u sredu popodne ili četvrtak rano ujutru....

Који дан је био кад је Мојсије примио заповијест, колико је седмица протекло од постања до Мојсијевог примања заповијести, ко је водио евиденцију дана у седмици сво то вријеме?
kakve veze ima dan primanja zapovedi. Bog kaže, Subota je moj sveti dan. Poštujte subotu, pazite Subotu, Praznujte Subotu.
Ali vi ste odlučili da odbacite Subotu i uvedete Nedelju iako takvo nešto miko nije naložio ni u starom ni u novom zavetu.

Ko je zamenio Subotu sa Nedeljom?

znači ni nedelja nije sigurna da je nedelja jer je suđenje, raspeće i uskrsuće Isusovo računato po jevrejskom kalendaru i jevrejsikm danima (znaš ono pasha, veče pre pashe... subota...) Verovatno je uskrsnuo u sredu popodne ili četvrtak rano ujutru....
Наравно да не можемо знати да је сигурно недеља ако ћемо гледати од постанка до сада. Али су дефинитивно дани који се поклапају са тим данима суђења, распећа и Васкрсења, јер је календар већ био увелико у употреби кад су се одиграли ти догађаји. Тако да дефинитивно је Васкрсао у недељу, јер су називи дана симболични, битно је нешто друго, али вама су изгледа битнији називи дана од Христа и његових учења.

kakve veze ima dan primanja zapovedi. Bog kaže, Subota je moj sveti dan. Poštujte subotu, pazite Subotu, Praznujte Subotu.
Ali vi ste odlučili da odbacite Subotu i uvedete Nedelju iako takvo nešto miko nije naložio ni u starom ni u novom zavetu.

Ko je zamenio Subotu sa Nedeljom?
Само још да нам кажеш кад ти се Бог обратио и рекао: "Данас је тај и тај дан, то ти говорим зато да би могао прослављати суботу". Ако није лично теби рекао, можда је твојој тетки, небитно, само ми наведи коме је то Бог рекао, данас је тај дан и одсад тако да бројите дане.

Само још да нам кажеш кад ти се Бог обратио и рекао: "Данас је тај и тај дан, то ти говорим зато да би могао прослављати суботу". Ако није лично теби рекао, можда је твојој тетки, небитно, само ми наведи коме је то Бог рекао, данас је тај дан и одсад тако да бројите дане.
ti odbijaš da poveruješ u ono što je zapisano u Svetom pismu

Jeli profesore,a sto mi nisi odgovorio na pitanje kakve veze ima kalendar sa sedmicnim ciklusom ali jasno i argumentovano a ne sestorazrednim sprdanjem koje ti prosto ne prilici ?
Sto se tice tvoje primedbe - objasnio sam ti jasno i precizno zasto se i kako uopste desio kontinuitet tog sedmicnog ciklusa,sta to znaci i kakve implikacije bi uopste bile ukoliko se taj sistem iz nekog razloga srusio a ti ignorises moje temeljne navode i opet bezobrazno optuzujes da ti pitanje nije odgovoreno...!??

Nije ni subota ni nedelja svaki dan se sluzi Bogu i slavi Bog.
A ko je to ikada porekao...!?
...nije valjda da si uspela skontati da je samo subota bila namenjena za takve aktivnosti dok su drugi dani bili rezervisani iskljucivo za nesto drugo..!?

Zar nisi do sada srela sledeceg poziva:

1 Kor.10,31:
"...Ako dakle jedete, ako li pijete, ako li što drugo činite, sve na slavu Božiju činite..."

Pod ovim sto drugo misli se bukvalno na sve ljudske angazmane i aktivnosti,ukljucujuci i radni angazman,dakle posao u toku radnih dana.

znači ni nedelja nije sigurna da je nedelja jer je suđenje, raspeće i uskrsuće Isusovo računato po jevrejskom kalendaru i jevrejsikm danima (znaš ono pasha, veče pre pashe... subota...)
Сигурно је да је недеља. Пошто је за Јевреје субота био дан када се нигде није ишло и нигде није радило, први радни дан је био недеља.
Жене мироносице су у недељу отишле да помажу Христово тело.

Verovatno je uskrsnuo u sredu popodne ili četvrtak rano ujutru....
Дакле распет у петак а ускрснуо у среду ? Нешто си ти помешао.

Sto se tice tvoje primedbe - objasnio sam ti jasno i precizno zasto se i kako uopste desio kontinuitet tog sedmicnog ciklusa,
Ево, поново понављаш једно те исто, твоје виђење тога је ирелевантно као и моје по том питању, овдје нису у питању симболичне приче које се могу различито тумачити већ нешто што се може историјски и математички провјерити, да би доказао то што тврдиш требаш предочити егзактне податке. Дакле можеш ли приложити такве податке да је неко редовно водио евиденцију дана и седмичних циклуса од Адама до увођења календара код Јевреја?

Jel sigurno Isus vaskrso u Nedelju?
Imaš li matematički dokaz, da je to bio baš taj dan polazeći od nastanka sveta, pa preko Mojsija do tog dana??
Не знам зашто имаш проблем са схватањем појмова које би сваки основац лако појмио.
Прије двије хиљаде година календар је већ увелико био у употреби, дан прослављања Васкрса се дефинитивно поклапа са даном кад се то десило прије два миленијума, небитно како се тај дан звао, а у овом случају се зове недеља како се звао и тад и то је лако провјерљиво, са друге стране, ти би да докажеш своје тврдње морао моћи израчунати у који дан се Ноје укрцао у Арку. Дакле можеш ли нам то израчунати?

Не знам зашто имаш проблем са схватањем појмова које би сваки основац лако појмио.
Прије двије хиљаде година календар је већ увелико био у употреби, дан прослављања Васкрса се дефинитивно поклапа са даном кад се то десило прије два миленијума, небитно како се тај дан звао, а у овом случају се зове недеља како се звао и тад и то је лако провјерљиво, са друге стране, ти би да докажеш своје тврдње морао моћи израчунати у који дан се Ноје укрцао у Арку. Дакле можеш ли нам то израчунати?
Ali taj kalendar treba imati neki početak, koji je to bio prvi dan u svetu pa da se vidi da je stvarno bila nedelja?

Сигурно је да је недеља. Пошто је за Јевреје субота био дан када се нигде није ишло и нигде није радило, први радни дан је био недеља.
Жене мироносице су у недељу отишле да помажу Христово тело.
Subota je dan Božji, Njegova svetinja, koja postoji od stvaranja sveta.

Back