Sveti Duh obitava

Kako se to može odrediti? osećajem, razumom, logikom, srcem, dušom...?
a pošto se ovde svi pozivaju na Svetog Duha a nikako da su usklađeni.
o čemu se tu radi?
Biblija i daje odgovor gde obitava sveti Duh.
Bog daje sveti Duh samo onima koji zive moralno besprekorno i koji sluze Bogu.
Prilikom krstenja mi dobijamo sveti duh
Zato i razumemo sveto pismo Celo

lako je videti razliku ko sluzi Bogu i ko ne.

to je tačno ali sveti duh je jedan
И Црква у којој је Дух је једна. Христос је јасно рекао Његову Цркву неће надвладати ни врата пакла. Дакле морамо наћи Цркву која је 2000 година опстала са истим учењем.

И Црква у којој је Дух је једна. Христос је јасно рекао Његову Цркву неће надвладати ни врата пакла. Дакле морамо наћи Цркву која је 2000 година опстала са истим учењем.
to razumem, uvodni post me interesuje na koji način znaš da je sveti duh u pitanju

e vidiš a mona kaže da živiš moralno i da u njoj prebiva sveti duh, a ne osenjuje se krstom.
adventisti tvrde da su nadahnuti svetim duhom jer svetkuju subotu, papu bira sveti duh.
znači sveti duh je svuda ali različite poruke šalje.
Увидеть десять тысяч министерств
Увидеть святых, праведных псов
Они утверждают, что исцеляют, но все, что они делают, - это крадут.
Злоупотребляют вашей верой, обманывают и грабят.
Если Бог мудр, то почему Он все еще
Когда эти лжепророки называют Его другом?
Почему Он молчит? Неужели Он слеп?
Неужели мы в конце концов оставлены?

to razumem, uvodni post me interesuje na koji način znaš da je sveti duh u pitanju
Mislim da je najbolje da idemo opipljivijim putem. Prije svega Pravoslavna Crkva jedina ima kontinuitet do apostola tj. apostolsko prejemstvo. Nije nikad mijenjala svoje učenje i dogmate. Duh Sveti djeluje samo u istinitoj Crkvi koja je stub i tvrđava istine. U Pravoslavnoj Crkvi se projavljuju mnoga čuda od viđenja, iscjeljenja, mirotočenja itd. Toliki progoni nisu uništili Crkvu ispunjavajući Hristove riječi.

to je tačno ali sveti duh je jedan
Potiče od "svetog trojstva" a samo trojstvo se može naći i u prethrišćanskim mitovima.
Stari Sloveni su imaju troglavo božanstvo Triglava. U Indiji odnosno hinduizmu Trimurti, tri forme Brahmana Šiva, Brahma, Vishnu. Kod nekih Budista je zastupljeno da slave Budu sa tri glave San Pao Fuh.
Ugkavnom poenta je da je pojam Trojstva bilo zastupljeno kod većine drevnih naroda i sistema verovanja, ako ne i kod svih.
Negde sam čitao da se u katoličkom manastiru Trinitaraca Madrida nalazi slika Troglavog Boga, sa tri glave na jednom telu, da li je iatina ne znam info je sa interneta.

Tako da saberi dva i dva i samo će ti se kazati.

Mislim da je najbolje da idemo opipljivijim putem. Prije svega Pravoslavna Crkva jedina ima kontinuitet do apostola tj. apostolsko prejemstvo. Nije nikad mijenjala svoje učenje i dogmate. Duh Sveti djeluje samo u istinitoj Crkvi koja je stub i tvrđava istine. U Pravoslavnoj Crkvi se projavljuju mnoga čuda od viđenja, iscjeljenja, mirotočenja itd. Toliki progoni nisu uništili Crkvu ispunjavajući Hristove riječi.
opet ok je to
ali i drugi slično misle tj ubeđeni su.
al recimo, sad ti izjaviš nešto i pomisliš da sveti duh progovara iz tebe. po čemu to zaključuješ. ja kad nešto kažem ili napišem pomislim moja "pamet" a pitam iz razloga što se svi pozivaju na duha.

Obrazloži "opipljivi put"
To što kažeš vezano za istinitost to kaže bukvalno svaka denominacija za sebe.
Koji je to opipljiv dokaz da je ta denominacija ispravnija istinitija od drugih?

Potiče od "svetog trojstva" a samo trojstvo se može naći i u prethrišćanskim mitovima.
Stari Sloveni su imaju troglavo božanstvo Triglava. U Indiji odnosno hinduizmu Trimurti, tri forme Brahmana Šiva, Brahma, Vishnu. Kod nekih Budista je zastupljeno da slave Budu sa tri glave San Pao Fuh.
Ugkavnom poenta je da je pojam Trojstva bilo zastupljeno kod većine drevnih naroda i sistema verovanja, ako ne i kod svih.
Negde sam čitao da se u katoličkom manastiru Trinitaraca Madrida nalazi slika Troglavog Boga, sa tri glave na jednom telu, da li je iatina ne znam info je sa interneta.

Tako da saberi dva i dva i samo će ti se kazati.
dobro čovek gleda trodimenzionalno zato i boga posmatra tako ali to je već neka druga tema

Druge denominacije, pogotovo protestantske, uopšte nemaju čuda. Njihova čuda su uvijek izrazito subjektivna (osjetio sam ovo, učinilo mi se ovo). Pravoslavna čuda su nekada i takva ali su veoma često jako opipljiva. Nepokretan prohoda, nerotkinja rađa, slijepi progleda itd.

u tom je caka, sve će se oprostiti a hula na svetog duha neće. očito da neko huli.
iskreno da verujem u to ja bi bio pažljiviji sa prozivanjem svetog duha a ovde ko na pijaci se frljaju s njim
Zato što im nije stalo šta je zapravo istina i da li je već im je stalo da osbrane svoju tezgu jer je njihova.. To ti je ono.. rodjen si u Srbiji pravoslavac si i branićeš tu tvrdnju i taj stav. Rodjen si u Hrvatskoj katolik si, branićeš tu tvrdnju i taj stav. Miališ da znaš, veruješ da znaš jer ti je tako rečeno... a istina je možda nešto sasvim drugo.

u tom je caka, sve će se oprostiti a hula na svetog duha neće. očito da neko huli.
iskreno da verujem u to ja bi bio pažljiviji sa prozivanjem svetog duha a ovde ko na pijaci se frljaju s njim
У Св. Писму се јасно каже да се Св. Дух дао апостолима:
"И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују. А у Јерусалиму борављаху Јудејци, људи побожни из свакога народа који је под небом." (Д. Ап 2:4).
И да се Дух Свети даље преносио полагањем руку са апостола даље:
"А кад видје Симон да се полагањем апостолских руку даје Дух Свети, донесе им новаца," (Д. Ап 8:18).
И да су апостолски ученици даље рукополагали:
"Не полажи руке ни на кога брзо, нити учествуј у туђим гријесима. Чувај себе чиста." (1 Тимотеју 5:22).

Дакле Дух Свети се даје кроз низ рукополагања од апостола а потом од апостолских ученика и тако редом. То је апостолско прејемство, континуитет од апостола. Непрекинути низ рукополагања. Тако се у Православној Цркви постављају свештеници. Друге вјерске заједнице то немају или тврдећи да се десило отпадништво послије апостола (протестанти) или су отпали од Цркве тврдећи да имају прејемство (РКЦ, несторијанци, дохалкидонци).

Zato što im nije stalo šta je zapravo istina i da li je već im je stalo da osbrane svoju tezgu jer je njihova.. To ti je ono.. rodjen si u Srbiji pravoslavac si i branićeš tu tvrdnju i taj stav. Rodjen si u Hrvatskoj katolik si, branićeš tu tvrdnju i taj stav. Miališ da znaš, veruješ da znaš jer ti je tako rečeno... a istina je možda nešto sasvim drugo.
i to se slažem, ja ću svoju veru "braniti" ali neću se pozivati na boga da je on na mojoj strani a ovaj me ubi od batina a onda se tešim da će taj drugi platiti jednog dana od tog "mog boga".

У Св. Писму се јасно каже да се Св. Дух дао апостолима:
"И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују. А у Јерусалиму борављаху Јудејци, људи побожни из свакога народа који је под небом." (Д. Ап 2:4).
И да се Дух Свети даље преносио полагањем руку са апостола даље:
"А кад видје Симон да се полагањем апостолских руку даје Дух Свети, донесе им новаца," (Д. Ап 8:18).
И да су апостолски ученици даље рукополагали:
"Не полажи руке ни на кога брзо, нити учествуј у туђим гријесима. Чувај себе чиста." (1 Тимотеју 5:22).

Дакле Дух Свети се даје кроз низ рукополагања од апостола а потом од апостолских ученика и тако редом. То је апостолско прејемство, континуитет од апостола. Непрекинути низ рукополагања. Тако се у Православној Цркви постављају свештеници. Друге вјерске заједнице то немају или тврдећи да се десило отпадништво послије апостола (протестанти) или су отпали од Цркве тврдећи да имају прејемство (РКЦ, несторијанци, дохалкидонци).
sve to znam, pitam za lično ovo forumsko nadgornjanje da iz korisnika piše sveti duh. recimo glasnik i mona, prosto kao da forumašiš sa svetim duhom :D

Back