Sveta trojica?

Trojstvo, da li znači negaciju jednog boga i da li je hrišćanstvo sa trojstvom uopšte monoteizam?

• Da, trojstvo je negacija jednog boga i hrišćanstvo nije monoteizam.

glasova: 2 28,6%
  • Ne, trojstvo nije negacija jednog boga i hrišćanstvo jeste monoteizam.

glasova: 5 71,4%

• Ukupno glasova
    7
Jahve,odnosno "Onaj koji jeste".Bog je dao Mojsiju taj odgovor kad ga je Mojsije pitao sta da kaze narodu kako se zove Bog koji ga je poslao.

aha, to je ono kad je mojsije pričao sa grmom koji gori, a bogami i govori.:mrgreen:
nego, to ime je opisno, kao što su recimo indijanci davali imena kao npr. "grm koji govori" ili "bik koji sedi".
da li si ikad razmišljao šta zaista u duhovnom pogledu znači kad kažeš "ja koji jesam", odnosno "onaj koji jeste"?

pitas ga pitanja za koja u strazarskoj kuli nema odgovora

Da li bi ti mogao da nam daš odgovore na ta ista pitanja koristeći isključivo Bibliju?

Dakle da ponovim:
1. Zašto, ja bih pitao kako znamo da je Biblija Božja reč, ili kako Statler reče: Božje otkrovenje?
2. Kako (iz/od čega) je Bog stvorio svet i čoveka u njemu?

Blagodarim unapred!

:kpozdrav:

tumblr_m47x1cY56q1qb7m4so6_500.jpg

Da li bi ti mogao da nam daš odgovore na ta ista pitanja koristeći isključivo Bibliju?

Dakle da ponovim:
1. Zašto, ja bih pitao kako znamo da je Biblija Božja reč, ili kako Statler reče: Božje otkrovenje?
2. Kako (iz/od čega) je Bog stvorio svet i čoveka u njemu?

Blagodarim unapred!

јел могу ја :D

1. не знамо, него прихватамо. (а ја тебе питам- зашто?)
2. ни из чега, из небића. (а ја тебе питам- како свет постоји?)

Ma da evo i ja da doprinesem vašoj indoktrinaciji ljudskih uredbi kada je u pitanju velika pobožna sveta tajna oko jednog Boga Svetoj Trojci sledećim:

Bog jeste samo "IMAGINARNO" jedan Bog ali u realu su Sveta Trojca.
Pre podne Boga zamislimo da je savšeni čovek a posle podne zamislimo da je savršeni Bog! i naravno da jedan Bog po bićima je samo jedan ali po licima on je tri. Isto kao što je na raskrsnici semafor jedan semafor ali tri svetla kao tri funkcije isto tako i Trojedni Bog etc.

Živela naša logika, naš razum i naravno naše hrišćanstvo!

Ne zaboravite da je temi naslov Sveta Trojica a ima ovde puno onih koji žele da im se obijasni šta to znači.

Samo zbog naslova teme postavljam jedno pitanje:

Zašto vaš Bog jeste samo "IMAGINARNO" jedan Bog ali u realu su Sveta Trojca?

Srdačan pozdrav i svako dobro vam želim.

мислим да акценат није на ''ја'', него на глаголу бити/постојати, у смислу једини који јесте/постоји (сам по себи).

pa to je upravo to, postojano, nedeljivo ja. to ja je bitak. to je ja koji jesam.
a kad se identifikuješ sa imenom dobiješ vanjsko ja, a samim tim mogućnost da ga dalje deliš sa novim spoljnim identifikacijama kao recimo sa profesijom kojom se baviš pa postaješ doktor, inžinjer, poštar ili fudbaler i sl. ili u bračnom odnosu muž/žena ili po nacionalnosti srbin, hrvat, mađar... itd. sa svakom identifikacijom dobijaš novo ja koje nema veze sa tvojim postojanim ja.
zato se i kaže da bog živi u nama, a ne negde na nebu. dakle, bog nema ime jer ako dobije ime nije više ja koji jesam.

aha, to je ono kad je mojsije pričao sa grmom koji gori, a bogami i govori.:mrgreen:
nego, to ime je opisno, kao što su recimo indijanci davali imena kao npr. "grm koji govori" ili "bik koji sedi".
da li si ikad razmišljao šta zaista u duhovnom pogledu znači kad kažeš "ja koji jesam", odnosno "onaj koji jeste"?

Pa posto mojsije nije ziveo u Americi,verovatno nije pricao sa zapaljenim indijancom....
To "Onaj koji jeste",dosta govori onome ko hoce da shvati.Samo Bozije ime govori o njegovoj prirodi,za kapacitet covekovog shvatanja dosta.

мислим да акценат није на ''ја'', него на глаголу бити/постојати, у смислу једини који јесте/постоји (сам по себи).

akcenat je i pored toga da Bog postoji na tome da je Bog,kako bi to drugacije objasnio,Onaj koji jeste,stvaran,prisutan,da mi zivimo u Bogu,odnosno kroz Boga,Hrista.Bog je taj stvaran zivot koji zivis,ne neki tamo daleki izmisljeni pojam.

pa to je upravo to, postojano, nedeljivo ja. to ja je bitak. to je ja koji jesam.
a kad se identifikuješ sa imenom dobiješ vanjsko ja, a samim tim mogućnost da ga dalje deliš sa novim spoljnim identifikacijama kao recimo sa profesijom kojom se baviš pa postaješ doktor, inžinjer, poštar ili fudbaler i sl. ili u bračnom odnosu muž/žena ili po nacionalnosti srbin, hrvat, mađar... itd. sa svakom identifikacijom dobijaš novo ja koje nema veze sa tvojim postojanim ja.
zato se i kaže da bog živi u nama, a ne negde na nebu. dakle, bog nema ime jer ako dobije ime nije više ja koji jesam.

Bog nije rekao:"Ja koji jesam",vec "Onaj koji jeste",Bog o sebi prica u 3. licu.
Sta je Mojsije rekao narodu?Mojsije je rekao:"Ja stoji izmedju Boga i vas".Ovo bi mnogi kod nas pogresno preveli kao:"Ja stojim izmedju Boga i vas",ali pravilan,nedvosmislen prevod glasi:"Ego stoji izmedju Boga i vas",ali ne u smislu da ih spaja sa Bogom,vec da ih razdvaja od Boga taj ego,jer je Bog ljubav,a ljubav prema sebi postoji uvek,zato je Isus rekao:"Voli bliznjega svoga kao samog sebe",a nije rekao:"Voli bliznjeg svog,a mrzi sebe",ali preterana ljubav prema sebi je egoizam i to vise nije ljubav.Prava ljubav je ljubav prema drugome,a zar Isus nije zbog nas nevin umro na krstu?

јел могу ја :D

1. не знамо, него прихватамо. (а ја тебе питам- зашто?)
2. ни из чега, из небића. (а ја тебе питам- како свет постоји?)

1. Bibliju nije mogao da napiše čovek! Sama Biblija dokazuje da je Božja reč! Evo samo nekoliko činjenica o Bibliji: 1) štampana je u više od 4.000.000.000 primeraka. Ni jedno drugo delo nije ni približno štampano koliko Biblija; 2) 98% stanovništva na zemlji (7.800.000.000) može da čita Bibliju na maternjem jeziku; 3) Bibliju je pisalo 40 različitih ljudi u razdoblju od 1600 godina i ipak je svih 66 knjiga od kojih se sastoji Biblija u savršenom skladu i u savršenoj harmoniji i sadrži jedinstvenu temu, Božje Kraljevstvo, koja se provlači kroz svih 66 knjiga!

Biblijska proročanstva su se u potpunosti i do najsitnijih detalja ispunila, ispunjavaju se pred našim očima i ima onih koja tek trebaju da se ispune!
U Bibliji u 2.Petrovoj 1:20,21 čitamo "А најпре знајте ово: ниједно пророчанство Писма не произлази ни из чијег личног размишљања. Јер пророчанство никада није било изречено људском вољом, него су људи говорили речи које су долазиле од Бога, како их је свети дух водио."

2. Na samom početku Biblije jasno stoji u Postanju 1:1 "У почетку створи Бог небеса и земљу."
Dakle način i postupak stvaranja zna jedino Stvoritelj!

1. Bibliju nije mogao da napiše čovek! Sama Biblija dokazuje da je Božja reč! Evo samo nekoliko činjenica o Bibliji: 1) štampana je u više od 4.000.000.000 primeraka. Ni jedno drugo delo nije ni približno štampano koliko Biblija; 2) 98% stanovništva na zemlji (7.800.000.000) može da čita Bibliju na maternjem jeziku; 3) Bibliju je pisalo 40 različitih ljudi u razdoblju od 1600 godina i ipak je svih 66 knjiga od kojih se sastoji Biblija u savršenom skladu i u savršenoj harmoniji i sadrži jedinstvenu temu, Božje Kraljevstvo, koja se provlači kroz svih 66 knjiga!

Biblijska proročanstva su se u potpunosti i do najsitnijih detalja ispunila, ispunjavaju se pred našim očima i ima onih koja tek trebaju da se ispune!
U Bibliji u 2.Petrovoj 1:20,21 čitamo "А најпре знајте ово: ниједно пророчанство Писма не произлази ни из чијег личног размишљања. Јер пророчанство никада није било изречено људском вољом, него су људи говорили речи које су долазиле од Бога, како их је свети дух водио."

2. Na samom početku Biblije jasno stoji u Postanju 1:1 "У почетку створи Бог небеса и земљу."
Dakle način i postupak stvaranja zna jedino Stvoritelj!

:rotf:
"Bibliju nije mogao da napiše čovek!" i "Bibliju je pisalo 40 različitih ljudi...":mrgreen::hahaha:
Pikiti...kakiti...?

занимљиво размишљање.. свако одређење појма ''ја'' (кроз неку именицу, придев или глагол) колико год га објашњава и чини схватљивијим, толико га и удаљава од оног изворног неодређеног ''ја''. ово је у основи потпуно хришћанско виђење Божанске суштине (која јесте Отац)- недокучиво, непојмљиво, несхатљиво. то једно неодређено ''ја'' затворено само у себе ипак није Бог (није чак ни стваралачки принцип), јер Бог да би био Бог мора нам се открити, јер тек спознајом тог откривеног ''ја'' оно за нас постоји.

Bogocovek je spoj nestvorenog sa stvorenim,vecnog sa prolaznim.....savrseni Bog....... savrseni covek-BOGOCOVEK.
Bog jedan po bicu a trojican po licima,Bog je eklesijalno bice,bice ljubavi u kome je Otac nacelo bozanstva i izvor istih.
I prvom clanu simvola vere stoji verujem u jednog Boga Oca tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog......etc

Moze definicija bica?

значи да не постоји никаква божанска суштина одвојена од личности Бога Оца- Он је Божанска суштина.

A šta znači Božanska suština
A šta znači "ličnost" Bog Otac?

A možeš da komentarišeš ovo:
Ne. Bog je tri licnosti ili osobe. Bog nije individua.

Zašto taj vaš Bog samo "IMAGINARNO" je jedan Bog ali u realu su Sveta Trojca?

Poslednja izmena:

Back