Sveta trojica?

Trojstvo, da li znači negaciju jednog boga i da li je hrišćanstvo sa trojstvom uopšte monoteizam?

• Da, trojstvo je negacija jednog boga i hrišćanstvo nije monoteizam.

glasova: 2 28,6%
  • Ne, trojstvo nije negacija jednog boga i hrišćanstvo jeste monoteizam.

glasova: 5 71,4%

• Ukupno glasova
    7

Izrugivanje, ismejavanje, ponižavanje ....su vaše ljubazne reči.

Srdačni pozdrav i svako dobro tebi i svim ostalim adventistima želim.
Nema potrebe da se izrugiva ponižava bio ko i tako bez razloga provocira, eto ja već odavno ovde čekam da mi ti ili bio ko drugi sada ovde protumači šta znači "Bogočovek" i naravno da navede validne reference pa ćemo onda da diskutiramo sa poštovanjem i respektom kao ljudi, izvolte slušam.

Znaci da je Bog ovaplodjen u telu coveka.Kada se krstis,3 skupljena prsta simbolisu Svetu Trojicu,a ostala 2 Isusovu ljudsku i Bozansku prirodu.

напротив, о тим ''недокучивим мистеријама'' написани су томови књига. можда се теби нека тумачења не свиђају, али то не значи да о тим појмовима нико није писао.

Pozddrav Statler

Možeš li obijasniti zašto još uvek nedokućive svete pobožne tajne ako su napisani ti tomovi knjiga? što se tiče tumačenje slažeš li se da svako tumačenje koje nije u skladu sa Biblijom normalno je da ne treba da mi se sviđa? uostalom zar Biblija nije dovoljna sama sebi da bi bila izričito jasna već treba da se ljudskim umom protumače njeni pojmovi?
Dragi moj Statler hajd da vidimo da li su se Biblijski pojmovi korigovali zbog tih ljudskih uredbi ili nisu?

Za početak molim da mi obijasniš šta to treba da znači Bogočovek i naravno priloži te reference da ih ovde zajedno preispitamo, srdačni pozdrav i svako dobro ti želim.

Znaci da je Bog ovaplodjen u telu coveka.Kada se krstis,3 skupljena prsta simbolisu Svetu Trojicu,a ostala 2 Isusovu ljudsku i Bozansku prirodu.

Pozdrav lekmi

Možeš da obijasniš šta se podrazumeva pod ovaplođen u telu čoveka?

A što se tiče skupljena tri prsta i šta to simbolišu molim da mi priložiš tu Biblijsku referencu iz prostog razloga što mi ovde vodimo diskusiju o Biblijskim načelima a ne o crkvenim, da li se slažeš?
Isto tako molim da mi obijasniš šta znači Božanska priroda a šta ljudska priroda i za svaki primer po koju referencu bazirano po Bibliji da sve to zajedno ovde proverimo.

Srdačan pozddrav želim svim ljudima dobre volje.

Pozddrav Statler

Možeš li obijasniti zašto još uvek nedokućive svete pobožne tajne ako su napisani ti tomovi knjiga? što se tiče tumačenje slažeš li se da svako tumačenje koje nije u skladu sa Biblijom normalno je da ne treba da mi se sviđa? uostalom zar Biblija nije dovoljna sama sebi da bi bila izričito jasna već treba da se ljudskim umom protumače njeni pojmovi?
Dragi moj Statler hajd da vidimo da li su se Biblijski pojmovi korigovali zbog tih ljudskih uredbi ili nisu?

Za početak molim da mi obijasniš šta to treba da znači Bogočovek i naravno priloži te reference da ih ovde zajedno preispitamo, srdačni pozdrav i svako dobro ti želim.

објаснићу ти шта значи Богочовек, под условом да ти мени претходно објасниш шта значи Бог, а шта значи човек.

објаснићу ти шта значи Богочовек, под условом да ти мени претходно објасниш шта значи Бог, а шта значи човек.

Pozdrav Statler

Na tvoje pitanje odgovoriću ti pitanjima:
" Da li je ovo tema Sveta Trojca" ?
" Da li ti razumeš šta znači Sveta Trojica i to možeš da obijasniš"?

Pobogu brate moj Statler pa čemu ti sve ovo nadmudrivanje, čemu tebi to služi ili tvoja je vera toliko slaba u tu Teologiju koju naučavaš da nisi kadar je izjasniti? Hoćeš li sada iskoristiti priliku zbog te moje štamparske greške ili onoga što ti nisi svatio ali nećeš da prihvatiš jer se tebi to ne sviđa kao i svi ostali subotari da me svrstaš kao niže živo biće i da me ismejavaš, ponižavaš i da mi se izrugivaš?

Šta je Bog a šta je čovek pitaš
Bog u monoteismu jeste jedna sveta duhovna ličnost koja ima svu moć (kontrolu) nad tim čovekom koga je on lično stvorio.

Srdačan pozdrav i svako dobro tebi i svim ostalima koji ne znaju šta je Bog a šta je Čovek.

a kako se zove taj bog, odnosno ta duhovna ličnost i ko mu je dao ime?

Srdačan pozdrav coco bill i svako dobro tebi i ostalim adventistima želim

Na tvoje pitanja odgovoriću ti pitanjem.

A kako je ime jednom Bogu SVETOJ TROJCI(jer nema ih valjda tri)?

Predlažem ti da ako nema tema o Božijem imenu da ti otvoriš jednu i tamo da se izjasni koje ime ima taj jedan Bog da ne bi kvarili ovu temu koja je kako i sam vidiš jako edukativna a i konstruktivna.

Poslednja izmena:
Pozdrav Statler

Na tvoje pitanje odgovoriću ti pitanjima:
" Da li je ovo tema Sveta Trojca" ?
" Da li ti razumeš šta znači Sveta Trojica i to možeš da obijasniš"?

Pobogu brate moj Statler pa čemu ti sve ovo nadmudrivanje, čemu tebi to služi ili tvoja je vera toliko slaba u tu Teologiju koju naučavaš da nisi kadar je izjasniti? Hoćeš li sada iskoristiti priliku zbog te moje štamparske greške ili onoga što ti nisi svatio ali nećeš da prihvatiš jer se tebi to ne sviđa kao i svi ostali subotari da me svrstaš kao niže živo biće i da me ismejavaš, ponižavaš i da mi se izrugivaš?

Šta je Bog a šta je čovek pitaš
Bog u monoteismu jeste jedna sveta duhovna ličnost koja ima svu moć (kontrolu) nad tim čovekom koga je on lično stvorio.

Srdačan pozdrav i svako dobro tebi i svim ostalima koji ne znaju šta je Bog a šta je Čovek.

није у питању никакво надмудривање. појам ''Богочовек'' се састоји од морфема ''Бог'' и ''човек''. да бисмо разговарали о значењу сложенице морамо пре тога утврдити шта значе речи које је чине. по твом схватању Бог је ''jedna sveta duhovna ličnost koja ima svu moć (kontrolu)''. Бог је дакле- личност (омнипотентна/свемогућа). слажем се. како си до те спознаје дошао?

човек је биће ''koga je on lično stvorio''. и овде се слажемо. Бог је творац, а човек је створење- као што је створен и цео свет. елем, како (из/од чега) је то Бог створио свет?

и још нешто, нисам ''суботар'' него православни хришћанин. толико.

Poslednja izmena:
Srdačan pozdrav coco bill i svako dobro tebi i ostalim adventistima želim

Na tvoje pitanja odgovoriću ti pitanjem.

Predlažem ti da ako nema tema o Božijem imenu da ti otvoriš jednu i tamo da se izjasni koje ime ima taj jedan Bog da ne bi kvarili ovu temu koja je kako i sam vidiš jako edukativna a i konstruktivna.
bog, ma šta to značilo, nema ime, pošto je jedino čovek mogao da mu ga dadne.
a kako može onaj koji je stvoren da da ime svom tvorcu.
može jedino ako ga je on stvorio, zar ne.
dakle, ako je čovek stvorio boga onda ga je i označio imenom.
uzgred, ja nisam adventista...

Pozdrav lekmi

A što se tiče skupljena tri prsta i šta to simbolišu molim da mi priložiš tu Biblijsku referencu iz prostog razloga što mi ovde vodimo diskusiju o Biblijskim načelima a ne o crkvenim, da li se slažeš?
Isto tako molim da mi obijasniš šta znači Božanska priroda a šta ljudska priroda i za svaki primer po koju referencu bazirano po Bibliji da sve to zajedno ovde proverimo.

Srdačan pozddrav želim svim ljudima dobre volje.

Pa razumeo bi verovatno i da nema te reci "ovaplodjen".Najjednostavnije objasnjenje je to da je Bog u telu coveka.
Zasto mislis da crkveno i biblijsko ucenje nemaju veze jedno sa drugim?"I verujem u jednu sabornu apostolsku crkvu"....kaze se u "Simbolu vere".Isus je ostavio svojim ucenicima saznanje,kada je na njih sisao Sveti Duh,i tada su razumeli pisma,i nisu se zadrzavali samo na Bibliji,iako nam je Isus pokazao da je veoma opsirna u tako malo reci.Evo ako bas hoces iz Biblije citat o krstenju kaze se sledece:"Idite sada i krstite sve ljude u ime Oca i Sina i Svetoga Duha!",to je rekao Isus svojim ucenicima.Ne znam tako dobro apostolska dela,poslanice...ali sigurno i tu imaju objasnjenja o krstenju.
Bozanska priroda u potpunosti je meni nepoznata,to se ne moze nauciti iz knjige,vec se mora doziveti,shvatiti.O ljudkoj prirodi znamo obojica tako da ti ne mogu u ove sitne sate pisati o ljudskoj prirodi.

није у питању никакво надмудривање. појам ''Богочовек'' се састоји од морфема ''Бог'' и ''човек''. да бисмо разговарали о значењу сложенице морамо пре тога утврдити шта значе речи које је чине. по твом схватању Бог је ''jedna sveta duhovna ličnost koja ima svu moć (kontrolu)''. Бог је дакле- личност (омнипотентна/свемогућа). слажем се. како си до те спознаје дошао?

човек је биће ''koga je on lično stvorio''. и овде се слажемо. Бог је творац, а човек је створење- као што је створен и цео свет. елем, како (из/од чега) је то Бог створио свет?

и још нешто, нисам ''суботар'' него православни хришћанин. толико.

" Da li ti razumeš šta znači Sveta Trojica i možeš to da obijasniš"?

Pozdrav Statler
Zaključio sam da vas ovde ima ali još ni jedan nije odgovorio na postavljena mu pitanja, zašto Imate li problem? Ako naučavate pojam "Sveta Trojica" ja sam očekivao da će bar neko biti kadar nešto poučno da nam kaže. Dakle šta je to pojam "Bogočovek"? rečeno je da je to MORFEMA! super a sada čija je to ta MORFEMA i gde je u Bibliji nalazite? Rekli smo da ćemo voditi diskusiju na bazi Biblijskih načela a ne po Crkvenim jer to jesu ljudske uredbe i složenice koje mene nimalo ne zanimaju.
Tražio sam od vas da mi izjasnite gornje podvučene pojmove i da priložite Biblijske reference da to ovde zajedno proveravamo, tako? Umesto toga ja vama odgovaram na vaša pitanja, evo sada će početi ismejavanje, izrugivanje i ponižavanje pa sve ostalo redom.

Dragi moj Statler pitaš me kako sam ja došao do te moje spoznaje? Ja ću tebi odgovoriti razlike radi.

Do te spoznaje sam došao na taj način što sam proučavao Bibliju! čitao sam je mnogo puta od korica do korica, a čitao sam je na više jezika. Nadam se da si zadovoljan sa mojim odgovorom?
A sada samo da napomenem da još uvek strpljivo čekam da mi neko odgovori ko je taj što je izmislio i kada je izmislio tu famoznu MORFEMU "Bogočovek"? Za mene personalno to se zove MITOLOGIJA koja se naknadno ukorenila kao Crkvena dogmatika ili indoktrinacija, sada na vama je da me drugačije ubedite validnim argumentima. Nije mi namera nikog da provociram ali morfema BOG-ČOVEK me potseća na starog i njegovu uzrečicu Konj-Jarac Vol-Magarac.

Nije li to grčka mitologija o Kentaurosu, Harpiji. Kiklopu, Mantikora, Lerejska Hidra ili Minotaura?

Kako je Bog stvorio svet odgovoriću ti pod uslovom ako mi odgovoriš šta su Satiri i šta je Bogočovek?

Srdačan pozdrav i svako dobro svima vama.

Poslednja izmena:
колега, ''Богочовек'' није морфема, него је сложеница (композитум) састављена од две морфеме- ''Бог'' и ''човек''. како објаснити некоме шта значи Богочовек, ако он пре тога не зна шта значи Бог и човек. зато је корисно најпре утврдити значење тих речи.
елем, ти дакле тврдиш да си спознао Бога читајући Библију (више пута од корица до корица). значи, ниси до те спознаје дошао неким математичким прорачуном, него тако што си прихватио оно што ти се у Библији открива као истина. због чега прихваташ Библију као Божије откровење?

ниси ми одговорио како (из/од чега) је то Бог створио свет и човека у њему (ваљда си то нашао у Библији)?

Poslednja izmena:
колега, ''Богочовек'' није морфема, него је сложеница (композитум) састављена од две морфеме- ''Бог'' и ''човек''. како објаснити некоме шта значи Богочовек, ако он пре тога не зна шта значи Бог и човек. зато је корисно најпре утврдити значење тих речи.
елем, ти дакле тврдиш да си спознао Бога читајући Библију (више пута од корица до корица). значи, ниси до те спознаје дошао неким математичким прорачуном, него тако што си прихватио оно што ти се у Библији открива као истина. због чега прихваташ Библију као Божије откровење?

ниси ми одговорио како (из/од чега) је то Бог створио свет и човека у њему?

Pozdrav dragi moj Statler

Odgovoriću ti ali onda kada ti meni odgovoriš odakle si ti saznao za te morfere i složenice mislim koji Apostol koja je to knjiga a koja glava i koji stih?

Ja još uvek stojim pri svome da tvoja složenica BOG-ČOVEK je mitologija koju ti nisi kadar meni izjasniti jer je nisi dokučio. Tako da nemam nameru i dalje diskutirati o toj vašoj MITOLOGIJI, izvini ali to mene ne zanima. Samo da napomenem da si obećao ali ostao dužan obijasniti šta to znači Bogočovek a kako svi mi forumaši vidimo od toga nema ništa.

Srdačan pozdrav i svako dobro ti želim.

дакле, ништа од разговора :D

Pobogu brate slakti pa zat to tebi razgovor?

Ja nemam nameru da se nadmudrivam, nemam nameru lupati praznu slamu a da budem iskren nisam ovde na Krstarici došao nikod ni da vređam nit ko mene da vređa, tako da što se mene tiče završili smo razgovor.

Srdačan pozdrav tebi i svima tvojima i naravno svako dobro vam želim.

а што бисмо се вређали?! па разговор о Богу по природи ствари човека наводи на смирење. али ок, пошто ниси за разговор онда :bye:

Razgovor o BOGU u svako doba ali razgovor o nećijim složenicama koje nećeš da izjasniš stvarno ne bi jer i sam znaš gde to vodi.:mazi:

Zahvalan za dosadašnji razgovor.

ниси ми одговорио како (из/од чега) је то Бог створио свет и човека у њему (ваљда си то нашао у Библији)?

pitas ga pitanja za koja u strazarskoj kuli nema odgovora

Slaba vam je ta vera u pojmanju Svete TROJCE koji nije individua već TRI ličnosti, slaba vera a i nikakvo pojmanje nemate nego zaveli vas pa prihvatili zdravo za gotovo "prožvakano" tako?

E i ko će sada vas uzeti za neke autoritativne ili ozbiljne diskutante, niko ko je pametan i ima razum i logiku

Kako vi to jest svako od vas ponaosob pojmi tog jednog Boga (jer nema ih valjda TRI) koje nazivate Sveta Trojica?
Aha super! a kako ga onda pojmite da je Sveta Trojica, zar tu nemate isti taj ograničeni ljudski um?
A šta znači "tri bozanske ličnosti"? odnosno zar vama Bog nije jedna ličnost, osoba ili duša onako kako to REČ opisuje našega premudroga Boga i spasitelja preko Hristosa njegova?
Ako nema potrebe da idete toliko daleko da obijašnjavate Svetu Trijadu zašto niste prihvatili kako REČ kaže da je naš premudri Bog jedan Bog a ne TRIJADA božanstava koju niste kadri svojim umom pojmiti?
O Bog nije individua, super a gde to piše da Bog nije individua već da je TRI ličnosti ili tri osobe?
Šta to treba da znači "TRI ličnosti ili TRI osobe i naravno neku referencu koga citiraš ili koji je to taj jedini kanal po lancu bez i jedne jeresne rečenice?
Da li je Bog ceo ako jedna ličnost fali?
Možeš li obijasniti zašto još uvek nedokućive svete pobožne tajne ako su napisani ti tomovi knjiga?

Kako je Bog stvorio svet odgovoriću ti pod uslovom ako mi odgovoriš šta su Satiri i šta je Bogočovek?

Srdačan pozdrav i svako dobro svima vama.

ok.gif

Da ja i dalje svedočim kako imam samo jednoga premudroga Boga i spasitelja našega preko HRISTOSA njegova a vi šta vi ovde svedočite i čiji ste vi to svedoci?

Poslednja izmena:
Bogocovek je spoj nestvorenog sa stvorenim,vecnog sa prolaznim.....savrseni Bog....... savrseni covek-BOGOCOVEK.
Bog jedan po bicu a trojican po licima,Bog je eklesijalno bice,bice ljubavi u kome je Otac nacelo bozanstva i izvor istih.
I prvom clanu simvola vere stoji verujem u jednog Boga Oca tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog......etc

Back