Svekrve...neicrpna tema

Selo k'o selo...svako je isto...u malim sredinama vecina devojaka ima istu boju kose...svako isticanje sa sobom nosi i komentare, uglavnom ruzne...u gradu je lako, razlicitost ukazuje na izrazenu individualnost...u selu je razlicitost meta za pljuvacinu...
Evo recimo mene je jedna baba pitala planiram li da se farbam u smedje ili crno pre udaje...pitah je zasto a ona mi odgovori :" Kako ces tako plava da obuces vencanicu"? Mnogo ti zivaca i snage treba da se izboris sa tim kad se tu rodis i zivis oduvek u takvim okvirima...Lako je nama koje dodjemo kao izgradjene licnosti i udamo se za muskarce koji su vec drugaciji od vecine, cim su se nama ozenili. Iz te pozicije mozemo da se iscudjavamo i kritikujemo...zamisli da se prvo borimo sa svojim roditeljima, pa sredinom, pa muzem...jalova bi to borba bila...

Sto joj nisi rekla - Necu biti plava ne boj se, farbam se u zeleno za svadbu :p

domaćice, ne znam da li si skoro posetila neko selo u Vojvodini :mrgreen:
ja se slučajno udala tu :mrgreen:
i ima ih, nažalost :(

al' ima nekih koje su jednostavno tako naučene, opran im mozak na ruke :mrgreen:
ne znam jesu li mi kritičnije one ili ove koje se stalno žale..
brate, da mi je ceo život užasan, da "nemam za šta da živim" i celog se života mučim.. mostova kol'ko 'oćeš :)
a i krivog drveća :mrgreen:

Evo da te citiram a da ne budem ni sarkastična ni veštački duhovita, baš mi se sviđa ovo što si napisala.
Ono što reče, koje su kritičnije, ove ili one, ja nekako imam utisak da se ovde na temi u 90% postova žale gradske snajke u odnosu na seoske, iliti, jedino je ZD priznala da je seoska snajka, kamo sreće da je više takvih, bile seoske ili gradske.

laural, nema ni Bosanaca ovde :zcepanje:
al' akcenat.. al' reči..
kad si već pomenula boju kose, ne znam koju selo smatra popularnom :zcepanje:
ja sam dugo bila crvenokosa pa mi dosadilo i mislim da se više neću farbati (prirodna - smeđa)
al' neću ni prefarbati ovu sad, kako raste, biće deo crven :mrgreen:

neizreciva, nemoj padobrance da nam diraš, i ti si padobranac gde su oni "redovni" pa te ne čačkaju zbog toga :mrgreen:
ni meni se ne sviđa ta reč, al' valjda sam oguglala više kad me kao trudnu pitaju da li se rita, a kad su ga videli , a podrignuo - mali ti je groknuo :zcepanje:

:p:p:pOno što neizreciva nikad ne bi ni u snu priznala: ONA JE SEOSKA SNAJKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA:p:p:p

:zcepanje: e moja seoska svekrva hoce da napravi skoro pa svadbu zbog unuka....kod nas to nije obicaj, nosi se samo pice u korpi sa plavom ili roza masnom i to je to, uostalom tek posle 6 nedelja se ide kod bebe a o slavlju nema ni govora, pa zna se koliki je trosak novorodjence.....para i tako nemaju i umesto da se odmara i skoncetrise na bebu, jer ce mi posle porodjaja dolaziti par nedelja ona ce se dati u pripreme torte i ruckova za koje-koga i jos se uvuci u probleme sa parama, posle muxzeljeva sestra to sve plati....i muz i sestra se ljute na nju, videcemo sta ce biti od svega....

laural, nema ni Bosanaca ovde :zcepanje:
al' akcenat.. al' reči..
kad si već pomenula boju kose, ne znam koju selo smatra popularnom :zcepanje:
ja sam dugo bila crvenokosa pa mi dosadilo i mislim da se više neću farbati (prirodna - smeđa)
al' neću ni prefarbati ovu sad, kako raste, biće deo crven :mrgreen:

Selo voli smedje i crne zene, plave su sumnjivog morala, a crvenokose su opasnice :) Jaoj kad ti vide taj crveni deo, nista im nece biti jasno :)

:zcepanje: e moja seoska svekrva hoce da napravi skoro pa svadbu zbog unuka....kod nas to nije obicaj, nosi se samo pice u korpi sa plavom ili roza masnom i to je to, uostalom tek posle 6 nedelja se ide kod bebe a o slavlju nema ni govora, pa zna se koliki je trosak novorodjence.....para i tako nemaju i umesto da se odmara i skoncetrise na bebu, jer ce mi posle porodjaja dolaziti par nedelja ona ce se dati u pripreme torte i ruckova za koje-koga i jos se uvuci u probleme sa parama, posle muxzeljeva sestra to sve plati....i muz i sestra se ljute na nju, videcemo sta ce biti od svega....

I u mom kraju je običaj ta korpa sa roze ili plavom mašnicom, piće obavezno, ali to nosi tata da časti društvo, komšije, prijatelje. Ima ovde još jedan divan običaj, kada se snajka porodi, dolaze joj u posetu što rodbina, što prijateljice i nekih mesec dana joj donose hranu - kuvanu, da se ne umara, da ne mora da kuva, meni je taj običaj predivan, sem kad se kao u mom slučaju sve okrene naopačke pa mi drugi dan kad izađem iz bolnice dođe svekrva na ručak sve sa svojom mamom i sestrom:think:

јесте то лепо што ти пишеш, ал мени било чудно кад сам пре десетак година видела једну другарицу како нашој другој другарици која се недавно породила носи тако оброк куване хране, а та породиља живела са мајком, оцем и мужем
мислим се шта се овде збива :think:
мислила сам да су у свађи па неће мајка да јој кува

Back