Švedska

Mene interesuje da li je neko upucen u radno pravo Svedske? Posedujem dozivotnu boravisnu i radnu vizu Ceske,pa kakva prava imam u Svedskoj.
Uzgred looodice,ako vidis ovo ja poznajem i Vragija i Batu.Ne znam zasto ti trebaju,ali javi se ovde pa cemo videti sta mogu da uradim za tebe.Vragi ima ja mislim kafeteriju ili mini restoran,a sa Batom sam se video pre dva dana,bio je ovde na odmoru.

Ma ne trebaju oni meni,znam ja gde se oni nalaze...Jeste Vragi ima neshto meshano kafic/restoran...ne znam sada na kog Batu mislish ima ih dvoje u Shtoholmu,Bata panker koji se samo shvrcka ili Bata jaje shto ga mi zovemo :lol:

haha cudi me bash jer mnogi ga tako zovu.....prezime mu pocinje na R i ima rodjenu sestru koja zivi u Austriju...

Isto je kao i u Norveshkoj...da se nebih ponavljala procitaj teme uvezi Norveshke...

A nije to taj Bata. Ovaj moj drug je dobar i sa Vragijem,nizi je onako nabijen,radi kao obezbedjenje.Oni su mi rekli da dodjem i mogu da se sredim sigurno sa ovim mojim papirima,mada ja bih to malo da proverim nije to tako blizu da bih krenuo tek tako na rec.

:think: e njega onda ne znam jer ovaj nije nabijen vec visok i onako dobro gradjen.....:lol:
Pa zashto nebi otishao kad vec imash mogucnosti a inace Vragi nema kome nije pomogao,jeste da mnogo brblja i obecava al u vecini slucajeva zna to i da ispuni....ako znash Dacu i njegovog brata,oni su bili dve nedelje odradili neke gipsane ploce nekom coveku i zaradili dobru lovu i natrag,bash ih briga :)

Pa ja imam tu Cesku dozivotnu vizu,i smatraju me za stanovnika EU,pa zato pitam da li neko ovde zna za mogucnost da se tako sredi u Svedskoj.Pitam to da bih znao ako odem kod njih,kakve su mi mogucnosti i sanse,posto nameravam da ostanem i budem legalno tamo.

Pa odesh i probash shta imash da izgubish....koliko ovde ima stranaca koji su tako doshli odkada su ushli u EU i evo ih rade a za poljake i litvance da ni ne pricam....a rumuni za njih nemam reci svi doshli da prose i da kradu,dzaba shto su ushli u EU kad ne znaju to da iskoriste....

cao looodice,pratim tvoje blogove, moj brat ima 20 godina iz Vranja je i hteo bi da ode u Stokholm da radi normalno na crno,za pocetak planira da bude u hotel sta mislis o tome da li bi mogo da nadje poso buduci da tamo nema nikog svog i da ide sam a ima zavrsenu srednju skolu i vec dve godine je radio kao konobar .Hvala unapred .Pozdrav :)

Poštovanje svima!!

Zamolio bih prevashodno Štokholmnjane, ako mogu ikako da pomognu ili daju informaciju oko mog problema.

Naime, od prošlog avgusta živim u Štokholmu, gde sam i redovan student na Master studijama iz filma, na Štokholmskom univerzitetu.

Pošto moram da plaćam školarinu, jer dolazim van EU i stan (nemam nikakv novčanu pomoć od države), a kako već dugo vremena, bez uspeha, pokušvam da pronađem neki posao, htedoh pitati da li iko zna nekoga ko bi mi mogao pomoći ili gde bih se mogao obratiti za tako nešto? Inače, radio sam u organizaciji prvog balkanskog festivala filma u Zita bioskopu u Štokholmu, proteklog februara, sa glumicom Jelenom Milom, ali to je samo bio posao od nekoliko dana, dok je festival trajao.

Naravno, posao koji sam tražio i dalje tražim, ne mora biti vezan za moju struku (film). Pranje sudova u restoranima ili bilo šta drugo dolazi u obzir.

Hvala najlepše na pomoći i vremenu,

Cao looodice imam brata ima 20 godina ,zavrsenu srednju skolu i dve godine iskustva rada kao konobar i planira da ode u Stokholm septembra ,mozes li mu pomoci da kod tvojih prijatelja koji drze kafiteriju -restoran radi neki posao ,on bi sve radio i fizicke poslove.Hvala unapred.

Sto se jezika tice ucio je engleski u osnovnoj i srednjoj skoli,inace je veoma vredan i ambiciozan i moze svaki posao da radi.Ima veliku zelju da ode i da radi u Svedskoj ,mozete li mu pomoci da nadje bilo kakav posao.Pozdrav!

Cao looodice imam brata ima 20 godina ,zavrsenu srednju skolu i dve godine iskustva rada kao konobar i planira da ode u Stokholm septembra ,mozes li mu pomoci da kod tvojih prijatelja koji drze kafiteriju -restoran radi neki posao ,on bi sve radio i fizicke poslove.Hvala unapred.

Sve je to ok....al shta sa jezikom ?

Sto se jezika tice ucio je engleski u osnovnoj i srednjoj skoli,inace je veoma vredan i ambiciozan i moze svaki posao da radi.Ima veliku zelju da ode i da radi u Svedskoj ,mozete li mu pomoci da nadje bilo kakav posao.Pozdrav!

Sad pocinje komedija.

Podseca me na Surdu i Vruc vetar.

Mladji punoletnik sa samo 20 godina moze svaki posao da radi, a u pronalazenju posla treba da pomogne "ekspert" za Svedsku , koja uzgred budi receno poznaje sve "nase" ljude u Svedskoj, a mozda i u celoj Skandinaviji.

Konislave vidim imash dugacak jezik i bash si ga pustio...nadji mi post gde sam ja napisala da poznajem sve nashe ljude u Skandinaviju i koji si pa ti faktor da bih se ja pravdala uopshte.......da nisi mozda ljubomoran i kada bih poznavala kakve to veze pa ima sa tobom....i josh jedno svako ce pre nekog mladog da zaposli nego nekog matorog keshu cisto da znash ako te vec zanima...

....i josh jedno svako ce pre nekog mladog da zaposli nego nekog matorog keshu cisto da znash ako te vec zanima...

Pa nisi bas u pravu. Mozda za fizicke poslove, medjutim za poslove gde se trazi znanje i iskustvo mladji nema sta da trazi.

Inace nemas potrebe da meni objasnjavs koga poznajes, mene to nezanima, nego kad se toliko reklamiras ajde pomozni ovoj devojci/zeni sto ti se obratila.

Komedija pocinje tako sto se neko obraca na forumu nekome koga ne poznaje sa suludom idejom da svom bratu nadje posao na crno u Svedskoj.

Komedija se nastavlja tako sto osoba kojoj se obracaju postavlja kljucno pitanje
Sve je to ok....al shta sa jezikom ?
.
....znanje jezika je presudno za hamalske poslove koje se uzgred budi receno obavljaju na crno kod nasih ljudi u Svedskoj.

Ajde da vidimo dalji razvoj ove smesne price.

Poslednja izmena:
Konislave vidish kako ti greshish....znaci po tvome mladji nebi trebali ni da se zaposle jer nemaju iskustva :roll:
Nemam ja shta da se reklamiram vec vidim da niko drugi nece nishta da napishe, pa poshto znam neke stvari ne razumem zashto nebih pisala ovde....
Aman zaman nece bre na danashnje vreme niko vishe na crno da te zaposli jer su kazne velike...ako te neko zaposli mora da te prijavi,na crno moze da radi samo onaj koji se bavi molerisanjem cak je i to veliki rizik jer su kontrole povecane...
A shto se jezika tice zato sam ono i napisala....ne pravim se pametna ni malo vec znam kako i shta funkcionishe u Skandinaviji,zivim ovde celoga zivota.......
Nisam ja Majka Tereza pa da mogu nekome tek tako pomoci oko posla......
Ma da bash je smeshno,idi begaj.......i ne shvatam shta se ti uopshte meshash u svemu ovome....stvarno smo najgori narod na svetu,neka prica ko shta hoce...pre da se odmaze nego pomaze...uzaas

moj brat je od 15 godine radio i isao u skolu istovremeno i izdrzavao celu porodicu,a ni po liku ni po vrednoci nije nalik na Surdu...isao bi u Svedsku da stvarno radi a ne zbog provoda,jer za provod mi nemamo para.Pokusajte bar da ga upoznate.Pozdrav.

Ma jok taman posla on tako mlad i radio....objasni to Konislavu jer znash mladi ljudi oni nemaju iskustva....uzaaaas,a ja sam od svoje 13 godine ishla i zaradjivala svoj novac....ne,ni to nije moguce jer sam bila mlada :lol:

Konislave vidish kako ti greshish....znaci po tvome mladji nebi trebali ni da se zaposle jer nemaju iskustva :roll:
Nemam ja shta da se reklamiram vec vidim da niko drugi nece nishta da napishe, pa poshto znam neke stvari ne razumem zashto nebih pisala ovde....
Aman zaman nece bre na danashnje vreme niko vishe na crno da te zaposli jer su kazne velike...ako te neko zaposli mora da te prijavi,na crno moze da radi samo onaj koji se bavi molerisanjem cak je i to veliki rizik jer su kontrole povecane...
A shto se jezika tice zato sam ono i napisala....ne pravim se pametna ni malo vec znam kako i shta funkcionishe u Skandinaviji,zivim ovde celoga zivota.......
Nisam ja Majka Tereza pa da mogu nekome tek tako pomoci oko posla......
Ma da bash je smeshno,idi begaj.......i ne shvatam shta se ti uopshte meshash u svemu ovome....stvarno smo najgori narod na svetu,neka prica ko shta hoce...pre da se odmaze nego pomaze...uzaas

Losa ti je logika, loso zakljucujes ili ne razumes ono sto je napisano.
Nisam ja rekao da ne treba aposljavati mlade, vec sam ti odgovorio da mladi beziskustva mogu imati prednos pri zaposljavanju u odnosu na starije samo kod fizickih poslova. procitaj lepo jos jednom kako je isla konverzacija.
Ako ne mozes nekome pomoci oko posla, a znas i sama da ne mozes i ne zelis. Ako znas da je tesko da se neko zaposli na crno. Zasto lepo ne napises da od toga nema nista i lepo ne napises kako bi ovaj omladinac mogao doci do posla. Tako bi pomogla ovoj devojci/zeni i uputila je na pravi put, pri tome ne postavljacu glupa pitanja o znanju jezika i ne ulazeci u jos gluplju diskusiju davajuci joj laznu nadu, kako nije problem da se ovom coveku pronadje posao, ali eto problem je jezik.
Jednostavno, ti neces pomoci ovom coveku i nemoj da siris pricu. Sanse da ova osoba pronadje posao na ovakav nacin su manji od 0,0001%. Nema potrebe da se diskutuje o ovome i pravi komedija od toga.
Tacno je da smo najgori narod, ti si skolski primer za to. Umesto da osobi koja ti se obratila za pomoc ukazes na pravo stanje i uputis je na neku od procedura za dobijanje posla u Svedskoj, ti bi najradije da se sprdas sa njom, izmisljajuci nekakve glupe razloge zasto joj nema pomoci, a istovremeno odrzavajuci kod nje neku laznu nadu kako ti sve cinis, samo eto to joj je mana.

Ma jok taman posla on tako mlad i radio....objasni to Konislavu jer znash mladi ljudi oni nemaju iskustva....uzaaaas,a ja sam od svoje 13 godine ishla i zaradjivala svoj novac....ne,ni to nije moguce jer sam bila mlada
Ovo je samo produzetak gluposti.
Prvo, sa 13 godina rde samo u Aziji i Africi, to je iskoriscavanje dece. Drugo, sa 13 godina nisi sposobna za nikakv rad osim za igranje ispred kuce. Jedine pare koje mozes zaraditi sa 13 godina su za uskrs kad ti uz jaje daju i neki dinar, za Novu godinu kad uz paketic dobijes pare ili za kraj skolske godine ako su ti dobre ocene.

moj brat je od 15 godine radio i isao u skolu istovremeno i izdrzavao celu porodicu,a ni po liku ni po vrednoci nije nalik na Surdu...isao bi u Svedsku da stvarno radi a ne zbog provoda,jer za provod mi nemamo para.Pokusajte bar da ga upoznate.Pozdrav.

Ako nije neka zajebancija cisto radi zajebancije, zar stvarno ocekujes da se neko ozbiljan i dobronameran javi na tvoj komentar i ponudi posao. Moze da se javi neko da ga vrbuje za "belo roblje", za nesto ozbiljno, nema sanse.

Back