Švedska

..pa sto se ne vratis kuci?
..meni kad je negde dosadno i kad mi ne odgovara ja promenim mesto boravka...svakako je bolje nego ovde,
mnogi kukaju da je Svedska dosadna, pa ovde je zabavnije ali je sirotinja puka, ko ne zna sam sebe da zabavi
i da napravi dan da valja, on to ne zna ni u bedi ni sa puno kesa...

Jeste , nemoj da pravis konkurenciju ovim ljudima koji su tako , kao ti , resili da odu iz Srbije trbuhom za kruhom , nije fer ... Naslusao sam se prica kako "ne cveta cvece ni kod njih" ali niko od tih gastarbajtera da se vrati nazad ... Cudan smo mi narod ..

Da se nadovezem na gornji post - samim tim sto si iz SveCke , mi zemljaci ne mozemo da budemo... A sto se tice zivota , dodji i radi ovde za 200e mesecno da vidis sta je lagodan zivot... Razumem ja da tamo nemas ni 2 prijatelja a kamoli porodicu i rodbinu ali opet , kladim se da barem ima za tebe , da vozis normalan auto , radis normalan posao , imas svoj stan (koji placas , razume se)...

samim tim sto si iz SveCke , mi zemljaci ne mozemo da budemo...

Како не можемо бити земљаци ? Лако се ти одричеш земљака. Код тебе у писму нема "ч,ћ,ђ,ш,ж" молио бих те да подесиш тастатуру, ако постоји могућност за то, не би ли наставили разговор, у неком кориснијем смеру нег што је ово препуцавање.

Реч "Швецка" је употребљена у песничке сврхе, јер често неки наши тако у разговору кажу.

- - - - - - - - - -

" Razumem ja da tamo nemas ni 2 prijatelja a kamoli porodicu i rodbinu ali opet , kladim se da barem ima za tebe , da vozis normalan auto , radis normalan posao , imas svoj stan (koji placas , razume se)... "

све што си наброј'о неман, али имам ташту из Москве !

а живот без приајтеља и није неки лагодан живот.

Nemam uslove za promenu tastature , nije to ni bitno ...
Eto vidis , iz tog prepucavanja sam naucio da i pesnici pored gastarbajtera izgovaraju nepravilno. :)
Sta znam , meni licno vise smeta to sto nemam ni svoju sobu a da ne pricam o poslu i egzistencijalnom minimumu ...

Poslednja izmena:
Nemam uslove za promenu tastature , nije to ni bitno ...
Eto vidis , iz tog prepucavanja sam naucio da i pesnici pored gastarbajtera izgovaraju nepravilno. :)
Sta znam , meni licno vise smeta to sto nemam ni svoju sobu a da ne pricam o poslu i egzistencijalnom minimumu ...

постоје и у Шведској људи без стана, 30 000 рођених[ или са државњанством лута около.

а постоји још један број људи који живе код пријатеља, или не могу да оду од родитеља итд.

пре две седмице сам видио последњег Југословена на улици без стана у Шведској. ово о овоме Југословену је најтрагичнији пример.

међутим, било како било, ако идеш било где онда мора да знаш куда идеш, и шта тамо можеш очекивати.

постоје породице са децом из наших крајева, овде што имају неке послове, али немају стан, па се селе сваких 6 месеци.

значи у Штоколму и осталим већим местима нема пуно станова, или се чека 3-4 године да добијеш негде на периферији Штоколма.

Зато је боље тражити посао негде на неком непопуларном и мањем месту, ако се може доћи до посла.

неки је нашо посао у шумарству, а шуме овде има... ни пољопивреду не треба одбијати, тога има у Данској.

мој стан је двособан од 60 квадрата, плаћамо станарину 700 евра, ако би стан био у мом власништву платили би више од 220 000 евра .
И тренутно живимо четири особе. Немам своју собу, не треба ми, јер ћу купити колибу или шатор. Па да кампујем ко човек. :)

Живот у граду овде је за већину становника постао ненормално скуп, поготво због великих кредита, сви ти који имају станове и велике ауте, угалвном проведу свој живот црнчећи, онда празницима падају сандуци алкохола и пију док се не отрују.

Шведска има највећу стопу самоубистава у Европи, овако за напомену.

Доста народа је отишло одавде око 20% људи што ја знам, нису нашли посао или задовољство и отишли, или су се пензионисали, а постоје људи који бораве и у Шведској и у свом родном крају тј. на два места. Шведска им дође ко нека викендица. ;)

може бити и наставиће се....

- - - - - - - - - -

мислим, сви би у викендаше.

Uskoro planiram da se selim u Stokholm/Geteborg/Malme. Moze li mi reci neko, ko zivi tamo koja je procedura za nalazenje stana, i da li je zaista toliko tesko?
Koliko bi kostalo da se iznajmi jedan stan sa 1 ili 2 spavace sobe na periferiji? Hvala unapred :)

Uskoro planiram da se selim u Stokholm/Geteborg/Malme. Moze li mi reci neko, ko zivi tamo koja je procedura za nalazenje stana, i da li je zaista toliko tesko?
Koliko bi kostalo da se iznajmi jedan stan sa 1 ili 2 spavace sobe na periferiji? Hvala unapred :)

Ja se mogu samo osloniti na price prijatelja koji je sad bio tamo u "izvidnici" a to je da je Svedska jako skupa,jako lepa i mnogo ima izbeglica iz Afrike,Sirije,Pakistana itd...On je rekao da stan nije tesko naci ako imas kesa ;) ali vec posao malo teze ako ne znas jezik.A on je bio u nekom malom gradicu,ni blizu Stokholma,tu sam cula da je za stanove malo zeznuto.Ja sam jedno vreme razmisljala da idem tamo ali sam procitala na nekom forumu svakakve stvari,da je porez ogroman,da Svedjani nece da rade ili rade u Norveskoj,da su hladni i dosadni,da je skolstvo katastrofa i deca imaju prava jedinstvena na svetu,tj. u skoli mogu da rade sta hoce i to pretezno i rade.Sad smo imali dve nepismene studentkinje medicine na studentskoj razmeni kod nas u firmi.Svakako bi tebi kao samcu bilo lakse da se snadjes.Evo sajta za nekretnine: http://bostadsportal.se/hyresbostad...,2_Vallentuna,23_Vaxholm,4_Värmdö,3_Österåker

Imaju cam milion islamista stranaca...bice tu frke i puci ce sistem posto je vecina na socijali..i ovi koji rade izdrzavaju neradnike

A kako se to suštinski razlikuje od situacije u Srbiji, osim što je u Srbiji sistem već praktično (poodavno) pukao, i ljudi zarađuju u proseku 170e mesečno, za razliku od Švedske, gde je prosečna mesečna plata oko 3400e?

Ah da, od 2000. godine do danas su u Švedskoj plate porasle u proseku za 30%... Ode Švedskoj mas' u propas' :per:

Da, da, taj truli Zapad samo propada i puca, i na ivici raspada je već evo par stotina godina... :roll:

Poslednja izmena:
Molim vas,da mi pomognete,koliko ste u mogućnosti. Imam suprugu i dvoje male dece. Pokušao bih otići u Švedsku na azil. Gde se najbolje javiti kad se ode? Gde se nalaze prihvatni centri i sa čim je najbolje otputovati iz Srbije.
Čuo sam,koliko je to tačno,da porodice sa malom decom lakše prolaze i ako ostanu da ih bacaju na sever zemlje. Ovako moram,jer,druge mi nema,da vas sad ne gnjavim pojedinostima. Molim konkretne odgovore,ko i šta zna u vezi ovoga.

Back