Sve što vas zanima u vezi s vizama!

• Začetnik teme Začetnik teme Kalamity Jane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zdravo ljudi,
ako moze neko da mi pomogne,bila bih jako zahvalna.
naime,zelim da posetim drugaricu u londonu,koja je inace njihov student ali je grkinja.sto znaci da nema njihovo drzavljanstvo. kako bih ja mogla njoj da odem u posetu?
da li ona moze da mi posalje neku vrstu pozivnice koja bi mi olaksala u dobijanju vize?
inace, njen fakultet,odnosno,internat u kojem je, pruza mogucnost posete prijatelja u roku od dve nedlje...
tako mi je mnogo jeftinije, nego da bukiram neki hotel preko nasih agencija...

hvala unapred :)

Pozdravljavm srdačno i prijavljujem se u ovaj jako koristan forum.
Kao i većini i meni je potrebna pomoć, pa ako nekog ima...... hvala unapred!
Dakle:
1. Želim u Mađarsku (Budimpešta) za 8.mart (tri dana).
2. Želim u Grčku, na more naravno, 15.jula (petnaestak dana)
- U oba slučaja putovao bi svojim kolima, sa porodicom.

Zanima me je li moguće da dobijem Mađarsku šengen vizu i upotrebim je za oba slučaja (ustvari to mi je jasno da može), i važnije šta uraditi da viza važi otprilike:
- multi
- 6 meseci važenja
- 20-30 dana boravka u šengen zoni

Još jednom hvala unapred (jesam ''gušter'' kao registrovani član ali višegodišnji tihi pratilac foruma)!!!

Zanima me da li neko ima iskustva u putovanjima sa hrvatskim pasosem koji je izdat u konzulatu u Beogradu? Putovanje avionom u Holandiju, pasoska kontrola...
Hvala na svakoj informaciji

Mislim da moras imati bar jedan ulazak u Hrvatsku.Ne znam tacno koja je procedura,proveri,ali mislim da ne mozes iz Beograda,sa pasosem izdatim ovde da izadjes iz zemlje.Nije 100% sigurno,ali...tako sam nacula

Ja sam u problemu... pasos mi je pun viza i pecata, imam samo jednu slobodnu stranu na koju se malo preslikao pecat sa sledece, ici ce iz agencije da predaju pasose za Bugarsku, a ja ziva nisam da li ce da mi udare na tu stranu vizu ili ce me oduvati... Jao bre, ubicu se, majke mi!:sad2: Nemam vremena da vadim novi pasos, ako ne odem na skijenje lepo cu da se samoubijem!

Pozdravljavm srdačno i prijavljujem se u ovaj jako koristan forum.
Kao i većini i meni je potrebna pomoć, pa ako nekog ima...... hvala unapred!
Dakle:
1. Želim u Mađarsku (Budimpešta) za 8.mart (tri dana).
2. Želim u Grčku, na more naravno, 15.jula (petnaestak dana)
- U oba slučaja putovao bi svojim kolima, sa porodicom.

Zanima me je li moguće da dobijem Mađarsku šengen vizu i upotrebim je za oba slučaja (ustvari to mi je jasno da može), i važnije šta uraditi da viza važi otprilike:
- multi
- 6 meseci važenja
- 20-30 dana boravka u šengen zoni

Još jednom hvala unapred (jesam ''gušter'' kao registrovani član ali višegodišnji tihi pratilac foruma)!!!

Koliko imam iskustva sa sengen vizama, jako tesko mozes da dobijes sengen na 6 meseci (jos ako ti je to prvi madjarski sengen), osim ako nemas tamo roditelje, ili trazis neku poslovnu vizu.. kao obican turista tesko da mozes dobiti na 6 meseci :-)

Bila sam u Italiji pre tri godine na nekoliko dana i u Bugarskoj pre dve godine. Inače se vodim kao student ali sam pravila dugu pauzu i nadam se da ću u aprilu položiti prvi kompletan ispit posle 4-5 godina (navodim to jer su mi još Italijani pravili problem oko toga a tad je pauza bila mnogo manja :( ). Imam dobru finansijsku situaciju, nekretninu na svom imenu, urednu dokumentaciju roditelja.

Htela bih da tražim turističku šengen vizu od Slovenaca i na proleće odem najpre na par dana u Sloveniju a onda malo i u susedne zemlje. Putovala bih u sopstvenom aranžmanu, bez pozivnog pisma a kao vaučer mogu da priložim samo rezervaciju smeštaja na noć-dve u nekom slovenačkom hostelu. Zanima me da li će mi to biti dovoljno. Tražila bih turističku vizu na recimo mesec dana, jedan ulazak.

Poslednja izmena:
Ima li backpackera ovde? Kako tražiti slovenačku vizu na 15-20 dana bez pozivnog pisma i s obzirom na to da bih putovala po Sloveniji i susednim državama, dakle, ne bih se nigde zadržavala duže od par dana? Jedino je sigurno da bih prespavala u nekom slovenačkom hostelu prvu noć ili dve.

Ima li backpackera ovde? Kako tražiti slovenačku vizu na 15-20 dana bez pozivnog pisma i s obzirom na to da bih putovala po Sloveniji i susednim državama, dakle, ne bih se nigde zadržavala duže od par dana? Jedino je sigurno da bih prespavala u nekom slovenačkom hostelu prvu noć ili dve.

Moras da imas vaucer od hotela gde ces biti smestena... mada, mislim da ti je mnogo bolja varijanta da nadjes nekoga da ti posalje garantno pismo;)

S obzirom na tvoj status, kako si ga opisala u predhodnoj poruci, u ovom trenutku ti nije baš sve naklonjeno da dobiješ turističku vizu - bez unapred (može i delimično) plaćenog hotelskog smeštaja u trajanju za koliko i tražiš vizu... Ukoliko nisi redovan student, a nemaš stalno zaposlenje, nisi udata, nemaš decu, imaš 25-30 godina... jasno ti je, valjda, da si u "kritičnoj" grupi onih koji mogu lako da ostanu na teritoriji EU i tamo se ilegalno zaposle - a to je glavni razlog (ne i jedini) što prema ovom regionu postoji vizni režim. Možemo mi da se durimo kol'ko 'oćemo, ali ovi u konzulatima nas tako posmatraju, u ovom trenutku su im takve instrukcije i tačka.

Hteo sam da ti kažem da bi tvoja priča, s obzirom na tvoj status, bila za njih suviše tanka i veća je verovatnoća da bi te odbili nego da bi ti dali turističku vizu sa potvrđenim dvodnevnim smeštajem u nekom hostelu. Možda, u najboljem slučaju da ti daju vizu na ta dva dana, koliko imaš plaćen smeštaj - što opet moraš da im dokažeš.

Da li se sa slovenackom multi vizom(sengen) izdatom na godinu dala moze putovati u sve zemlje sengena? Na jednom sajtu sam nasao da se sa vizom duzom od 90 dana moze boraviti samo u zemlji koja je izdala sengen vizu.

Ta druga viza, o kojoj govoriš, i koja može biti duža od devedeset dana (u periodu boravka od 6 meseci), je tzv. "nacionalna viza". Izdaju je neke zemlje EU i sa njom se legalno može boraviti samo na teritoriji zemlje koja ju je izdala. To nije "šengenska" viza, odnosno viza koja se dobija prema pravilima iz šengenskog sporazuma i koja važi na teritorijama zemalja koje su potpisale šengenski sporazum.

Tako sam i mislio,samo sam hteo da jos jednom sve proverim. To sto je meni obecavano su bile sarene laze,a kad neko ne zna lako mu je napuniti glavu pricama. Ipak hvala svima za tako brze odgovore.

Ako neko zna kako da se dobije neka viza na godinu dana (znaci celih 365 dana a ne 90 dana ) neka javi!!!

... Ako neko zna kako da se dobije neka viza na godinu dana (znaci celih 365 dana a ne 90 dana ) neka javi!!!
Pa, javiće ti već neko, svakako :) samo moraš da objasniš svrhu boravka to jest, šta u stvari želiš. Najvažnija stvar kod viza za EU je svrha boravka, odnosno, cela procedura se svodi na to da ti, u suštini, dokažeš da nećeš ostati tamo da radiš ili da živiš o trošku tih država (azil, izbeglištvo). Vize za EU pre svega postoje iz tih razloga.

Kad kažeš - želim celih 365 dana, da li to znači da ti:
1) želiš da neprekidno boraviš u zemljama EU 365 dana, ili
2) želiš da u periodu od 365 dana više puta po nekoliko dana odeš kad hoćeš u zemlje EU.

Nemas potrebe da udjes u Madjarsku prvo :-)

Ne znam bas koliko je ovo tacno?!
Cula sam price da u tim slucajevima madjari sledeci put vizu nece da daju jer mogu da vide da si trazio njihovu a isao si u druge zemlje..
Mi smo proslo leto dobili sengen na godinu..prvi ulaz je bio Madjarska..bukvalno smo otisali na 1 dan-za svaki slucaj..posle toga smo sa istom vizom isli na proputovanje od Srbije do Barselone..fakticki jedina granica je HR-Slo gde ti gledaju pasose..posle toga je sengen zona i pasos ti niko ne gleda..

Back