Sve što vas zanima u vezi s vizama!

  • Začetnik teme Kalamity Jane
  • Datum pokretanja
A evo za Pajamacu dva gif-a u vezi sa njom.....


batesmotel-1.gif


fenomenalan je:))))))
fenomenalan je:))))))
 
Da, sve si u pravu, ali ako neko dobije vizu na duže, od decembra će ta ista biti važeća kao i Šengenska..

Hoce li? To zavisi od onoga sta pise na vizi. Ako stoji Valid for Malta (ili vec bilo koju drugu pojedinacnu zemlju), onda ona _nece_ vaziti za Sengen, cak i posle ulaska Malte u sengenski prostor. Sa druge strane, bilo bi cudno da vize koje sada izdaju imaju Valid for Schengen states.

Na poslednjoj vizi koju sam dobio od Madjara (a oni su u istoj situaciji kao i Malta - 21. decembra 2007. ulaze u Schengen), a koja vazi do marta 2008. uredno stoji Valid for Magyar Kosztarsasag, a dobio sam i papiric uz pasos na kome jasno pise da viza, bez obzira na pristupanje Madjarske Sengenu, nece vaziti za ostale zemlje Sengena. Vize koje ce vaziti za ceo Schengen ce se izdavati, po poostrenoj proceduri, tek od Nove godine!
 
Bojim se da nije, nego da je samo u ovom slucaju madjarski konzul dao intervju - uostalom kaze "Građanima koji trenutno poseduju vizu za Mađarsku, a čiji rok ističe do kraja sledeće godine, one s 1. januarom neće prestati da važe, ali će se i dalje odnositi samo na pravo ulaska i boravka u Mađarskoj".

Uostalom, najlakse je pogledati sta pise na vizi. Ako stoji Schengen - super. Ako ne, bojim se da to nece vredeti za druge zemlje, osim za onu koja je vizu izdala i cije ime u tom polju stoji. Takav je, sasvim sigurno, osim Madjarske, slucaj i sa Ceskom, Slovackom i Poljskom. Pretpostavljam da je i sa drugim zemljama isto, samo nemam njihove vize novijeg datuma pa ne mogu da tvrdim.
 
E ovako, meni su dva puta trazili samo kopiju a ja imala original i treci put ja kazem da mi samo puste faksom jer im ne treba original i tada debil na saltru, digo mu se, pa kaze da oce original. Ja mu kazem da nikad nisu trazili da su uvek hteli samo kopiju, a on mi samo gurnu sve papire i kaze "original!!!". Eto sve zavisi ko ti prima papire. Ja zenske osobe koje rade tamo, zaobilazim a uglavnom idem na muske, mladje, oni su fini i ne zajebavaju
 
da ti odgovorim i ja jer si navela jedan podatak-"licnu kartu".postoje dve vrste pozivnih pisama i u jednom slucaju treba licna karta a u drugom ne.kao sto je odgovorila "vesna ks" dobila je pismo preko e-maila (od mene) kao i jos stotinak ljudi u toku celog leta i NIKO nije dobio niti im je NEKO trazio licnu kartu uz pozivno pismo.razlog je sto u pozivnom pismu za turiste pise da je rezervisao (uplatio rezervaciju) u odredjenom hotelu ili drugom obliku smestaja i naravno uz to ide i racun o uplati.ali sam zato ugostio tur.agenciju pre mesecak dana kao sto cu i roditelje za koji dan i njima moram da posaljem dozvolu za boravak,dozvolu za rad(grk salje l.kartu) jer ce biti u grckoj o mome trosku.Ponekad (cesto) traze i poslednju poresku izjavu na osnovu koje se vidi da li moze onaj ko te poziva da te i izdrava.Ako nije poreski obaveznik (nema prihode) moze poslati od roditelja ili br. druga.Sve to ja licno saljem godinama preko e-maila.,ali mora biti overeno pozadi sa pecatom "gnisio ipografis" u policiji ili u "k.e.p."To za original je izivljavanje i ovo su reci radnika ambasade (ne konzulata) i tu se ne moze nista.Zato je najbolje da ti posalju faksom a odmah i "cuorier"-om ili speedex-om.Za svaki slucaj.
 
Meni su uvek trazili i prihvatali original. Ne mogu da poverujem da odbiju da uzmu original pozivnog pisma.
Ako je rec o hotelskom vauceru, naravno da ti nece uzeti original, predpostavljam ali za pozivno pismu za posetu Grckoj individualno, treba original a godisnje idem 2 puta najmanje i uvek su mi trazili original pozivnog pisma.
 
Svima koji planiraju odlazak u Prag najtoplije preporučujem hostel DLOUHA, savršena lokacija, sam centar grada, 50m od čuvenog Astronomskog sata i Jevrejske četvrti.
I još jedan predlog, ako ste u mogućnosti posetite ovaj fenomenalni grad u doba katoličkog Božića. :wink:
Pozzzz
 
Reviews (sad sam pogledala za gore pomenuti hostel D):

:-(( Some people from reception were not welcoming at all, and getting bored by any question we had. :-(( There was no hot water in showers. :-(...

Sebastien, France, stayed on 3rd Jan 08

The staff didn't want to help with anything, it was too much trouble for them. Ran out of most choices of food for breakfast on Christmas day which w...

Gavin and Kate, Australia, stayed on 27th Dec 07
 
Ja imam jedno pitanje.
Naime, 10. februara idem u Francusku, avionom, i voleo bih da kupim povratnu avionsku kartu sa presedanjem u Dizeldorfu, pošto je mnogo jeftinija.

E, sad da li ja mogu sa tom šengen vizom da sletim na nemački aerodrom ili ipak moram direktno da letim Pariz - Beograd
 

Back
Top