Dobro veče,

Tek malo pre sam seo za računar...

Pa, ako drugi put ne bude prazna kafana... posedi malo... :)

kafapushecakq6.gif
kafapushecakq6.gif
kafapushecakq6.gif

@drbob

Gde to startuje emisija?

Taman posla!!!

1. On
2. Njegov otac/majka
3. Njegov deda/baba
4. Njegova čukun baba
5. Njena čukun baba

6. Njen deda/baba
7. Njen otac/majka
8. Ona

Četvrto koleno Njemu je Njegova čukun baba...

То би био родбински степен, а не колено. Колено (тј. поколење) је генерација.

Мада, највероватније је Хермес питао баш за степен...

Имаш овде на теми, а сад ти је и Љуба објаснио. Степен сродства се рачуна када се "шеташ" до свог рођака само на релацији предак-потомак. На пример, ти и твоја рођена сестра. Идеш: ти-мајка(1. степен)-сестра(2. степен). Или, ти и твој стриц. Идеш: ти-отац(1. степен)-деда(2. степен)-стриц(3. степен).

А колено ти је генерација... оно када се каже "са колена на колено", отприлике оно што каже Исус33.

Bogi,

Nije niko, hvala Svevišnjem, ni u kakvom sudskom sporu... a u svakodnevici, ja nikada ne bih rekao da sam u tom i tom stepenu srodstva, recimo, moj sinovac i ja.

Slažem se da treba da budemo precizni i da "koleno" i "stepen srodstva" nisu sinonimi, ali ja još ni jednom nisam čuo da neko pita:

– U kojem stepenu srodstva je njemu sinovac? Uvek: Koje su koleno on i sinovac?

Tako mislim i u vezi sa pitanjem koje je postavio kolega hermes_gl. O žargonu je, dakle, reč...

Mada on sada uvodi u igru i navrndedu... :lol:

У десетом сте степену сродства.
Узми оловку и хартију па стави кружић - то си ти, затим, цртицу навише па кружић, то ти је родитељ, па опет цртицу па кружић, све до заједничког претка. Сад исто спуштај до твоје рођаке. Кад завршиш изброј црте, и то ти је степен сродства. ;)

У десетом сте степену сродства.
Узми оловку и хартију па стави кружић - то си ти, затим, цртицу навише па кружић, то ти је родитељ, па опет цртицу па кружић, све до заједничког претка. Сад исто спуштај до твоје рођаке. Кад завршиш изброј црте, и то ти је степен сродства. ;)

Prema toj logici, onda su pradjed i stričev sin u istom stepenu srodstva(trećem) u odnosu na tebe.

Back